Η «ανηφόρα» του Πιτίνο και το... «ζητείται θαύμα» με Γιάννη!

Η «ανηφόρα» του Πιτίνο και το... «ζητείται θαύμα» με Γιάννη!

Η «ανηφόρα» του Πιτίνο και το... «ζητείται θαύμα» με Γιάννη!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας συγχαίρει την ΕΟΚ για την συμφωνία και τους «όρους» της συνεργασίας με τον Αμερικανό προπονητή, «φωτίζει» τον δύσβατο δρόμο που καλείται να διανύσει η Εθνική ενόψει προολυμπιακού κι εξηγεί γιατί η συμμετοχή του Αντετοκούνμπο είναι στον «αέρα»!

Να λοιπόν που όσοι – το περασμένο καλοκαίρι – προέβλεπαν ότι οι δρόμοι του Ρικ Πιτίνο με την Ελλάδα θα ξανασμίξουν σύντομα, δεν άργησαν να δικαιωθούν! Δεν εξετάζω πως έπεσε στο τραπέζι το όνομα του 67χρονου προπονητή-«θρύλου» του κολεγιακού μπάσκετ για την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού και ποιες ήταν οι συγκυρίες, που συνετέλεσαν για την επίτευξη της συμφωνίας με την ΕΟΚ, γιατί όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία.

Η ουσία είναι ότι ο δύο φορές πρωταθλητής του NCAA, αυτή η διάνοια του παγκοσμίου μπάσκετ, βρίσκεται και πάλι κοντά μας και αυτό αποτελεί την ύψιστη ευλογία για το ελληνικό μπάσκετ. Αυτό άλλωστε, αποδείχτηκε περίτρανα σε πρώτη φάση πέρυσι, όταν και σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταμόρφωσε τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στα playoffs της Euroleague.

Επομένως, ειδικότερα από τη στιγμή που οι συζητήσεις του με την ομοσπονδία, μαθαίνω ότι έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν αφορούν μόνο στο Προολυμπιακό τουρνουά (όπως αρχικά παρουσιάζεται), δε νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ευτύχημα για την «επίσημη αγαπημένη», που διανύει την χειρότερη δεκαετία της σύγχρονης ιστορίας της.

Απ' αυτή και μόνο την άποψη, λοιπόν, η «πρόσληψη» του πρώην τεχνικού των «πρασίνων» αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Βασιλακόπουλου, που φαίνεται ότι αποχωρώντας από την προεδρία της ελληνικής ομοσπονδίας (ο νέος αθλητικός νόμος δεν του αφήνει περιθώριο να ανανεώσει την θητεία του), κάνει ένα πανέμορφο «δώρο» στην μεγάλη του αγάπη και ταυτόχρονα βελτιώνει την υστεροφημία της πορείας του, που τόσο πολύ έχει αδικήσει ο ίδιος με τις επιλογές και την αδράνεια των τελευταίων ετών.

Ας δούμε, όμως, λίγο πιο προσεκτικά πόσο δύσκολο είναι το έργο που αναλαμβάνει ο πρώην τεχνικός των Σέλτικς και των Νικς στο ΝΒΑ, σημειώνοντας ότι η χρήση της λέξης «δωρεάν», που τόσο πολύ έχει «φορεθεί» τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών του, δεν είναι κυριολεκτική. Απλά παρουσιάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, πολύ απλά γιατί η ΕΟΚ πέτυχε μία συμφωνία με απίστευτα ευνοϊκούς όρους, που τηρουμένων των αναλογιών, προκύπτουν από το μέγεθος και την αξία του προπονητή με τον οποίο συμφώνησε.

Γιατί ο Πιτίνο ήρθε για να μείνει!

Όπως ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, λοιπόν, ο 67χρονος τεχνικός θα κάτσει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά αυτή η διοργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, θα είναι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – απλά η αρχή μίας συνεργασίας, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Μόνο ένας τρελός άλλωστε, θα συμφωνούσε να αναλάβει μία τόσο δύσκολη δουλειά με πολύ χαμηλές αποδοχές και μάλιστα με μικρές πιθανότητες να έχει στην διάθεσή του τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετομπολίστα και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως!

Τι εννοώ μ' αυτό; Μα πολύ απλά ότι η συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούμπο στην προσπάθεια της Εθνικής να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κρέμεται σε μία κλωστή και εν πολλοίς δεν εξαρτάται από την δική του επιθυμία (που είναι να ενισχύει πάντα την «επίσημη αγαπημένη»). Αν δεν συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα στο εφετινό ΝΒΑ και πάντα με βάση μία λογική προσέγγιση, μοιάζει ξεκάθαρο ότι οι Μπακς θα φτάσουν εύκολα ή δύσκολα στους τελικούς της Ανατολής (όπως και πέρυσι) και στο καλό σενάριο θα διεκδικήσουν το πρώτο δαχτυλίδι τους μετά από 49 ολόκληρα χρόνια.

Σ' αυτή την περίπτωση, είτε χάσουν, είτε νικήσουν, οι υποχρεώσεις του “Greek Freak” με το Μιλγουόκι θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν 15 μέρες πριν την έναρξη των τεσσάρων διαφορετικών προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν σχεδόν ταυτόχρονα (23-28 Ιουνίου) σε Ευρώπη (τα δύο εξ' αυτών), Καναδά (ακούγεται ότι έχει καπαρώσει την διεξαγωγή εκείνου που θα φιλοξενηθεί επί αμερικανικού εδάφους) και Αφρική ή Ασία (Σενεγάλη ή Φιλιππίνες).

Με δεδομένο λοιπόν, ότι τα «ελάφια» θα έχουν φτάσει στην πηγή (τελικούς), ανεξαρτήτως με το αν θα έχουν πιει νερό, ο Γιάννης δύσκολα θα αρνηθεί την πρότασή τους για το max contract των 247 εκατομμυρίων δολαρίων για την πενταετία 2021-2026, για το οποίο οι υπογραφές θα πέσουν τον ερχόμενο Ιούλιο! Όπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος ή αδαής, όσο και να θέλει ο ίδιος, θα είναι φύσει αδύνατον να ρισκάρει έναν τραυματισμό παίζοντας σε ένα τουρνουά με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας, λίγες μέρες πριν βάλει την τζίφρα του στο συμβόλαιο της ζωής του!

Ο Αντετοκούνμπο, λοιπόν, θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα μόνο αν «εισακουστούν» οι προσευχές όσων επιθυμούν την αποτυχία των εφετινών Μπακς. Και Γιάννη παρόντος, όμως, τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολα στο προολυμπιακό τουρνουά του ερχόμενου Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από το περιβάλλον της FIBA, η «γαλανόλευκη» θα συμπεριληφθεί σε έναν από τους δύο ομίλους που θα διεξαχθούν στην «Γηραιά Ήπειρο» (με επικρατέστερες την Τουρκία και την Κροατία και «αουτσάϊντερ» τις Σερβία και Σλοβενία) και πέραν της εχθρικής ατμόσφαιρας και φυσικά των δύσκολων αντιπάλων, θα έχει να ξεπεράσει και τα όποια «διαιτητικά σπόρια», που συνήθως πηγαίνουν στις διοργανώτριες χώρες, που σε τελική ανάλυση θα έχουν κάνει και μία διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση (το συνολικό κόστος της διοργάνωσης αγγίζει τα 3 εκατομμύρια Ευρώ).

Κατά συνέπεια, ο δρόμος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (και κατ' επέκταση η δουλειά που καλείται να φέρει αρχικά εις πέρας ο Ρικ Πιτίνο), δεν είναι σε καμία περίπτωση στρωμένος με ροδοπέταλα. Ίσα-ίσα που τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, οι πιθανότητες δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ μας. Γι' αυτό άλλωστε και ο Αμερικανός τεχνικός δέχθηκε να αναλάβει σχεδόν «δωρεάν» μία αποστολή που εκ προοιμίου δείχνει εξαιρετικά δύσκολη.

Η «επιστράτευσή» του, όμως, μόνο βελτιωτικές προεκτάσεις μπορεί να έχει και μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα, για το ελληνικό μπάσκετ. Ανεξάρτητα με το αν θα πάμε ή όχι στο Τόκιο. Ας τον αγκαλιάσουμε και ας τον αφήσουμε να δουλέψει απρόσκοπτα, χωρίς να τον κρίνουμε από το πρώτο αποτέλεσμα. Τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι αξίζει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή πίστωση χρόνου, πολύ απλά γιατί είναι σίγουρο ότι θα αφήσει παρακαταθήκη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!