Το μαρούλι και η σειρήνα

Το μαρούλι και η σειρήνα

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το καλοκαίρι του 2020 θα είναι κομβικής σημασίας για το παρόν και για το μέλλον της Εθνικής ομάδας.

Aκούω τα σενάρια που μιλούν για συνεργασία του Ρικ Πιτίνο με την Εθνική ομάδα και δεν ξέρω από πού να τα πιάσω για να τα ξετυλίξω, ούτε αν αξίζει να αφιερώσω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μου.

Το μοναδικό στοιχείο για το οποίο βάζω το χέρι μου στη φωτιά, είναι η σιωπή της Πολιτείας στο αίτημα για οικονομική υποστήριξη στο σαφάρι του Προολυμπιακού τουρνουά.

«Ο υπουργός κωφεύει εδώ και ενάμιση μήνα», δήλωσε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Υπό άλλες συνθήκες, θα έγραφα ότι καλά κάνει ο υπουργός και κωφεύει. Γιατί να δώσει το πτωχευμένο κράτος 1 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να διεξαχθεί στην Αθήνα ένα τουρνουά μπάσκετ;

Αλλά εδώ χωράνε δεκάδες υστερόγραφα, σαν αυτά που απεχθάνομαι να βάζω στα κείμενά μου.

Το δείγμα γραφής του φετινού τουρνουά Ακρόπολις με το κατάμεστο ΟΑΚΑ δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι το έξοδο θα ισοσκελιστεί, ιδίως αν παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Με τέσσερις sold out βραδιές και εισιτήριο 15-20 ευρώ, το ταμείο θα γεμίσει. Αρκεί να μη γίνουν και αυτοί οι αγώνες στο Ηράκλειο.

Τα άυλα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι σημαντικότερα και από το υλικό σκέλος, αφού ο ελληνικός αθλητισμός θα έχει τεράστιο κέρδος από την πρόκριση της Εθνικής στο Τόκιο, ακόμα και σε επίπεδο βάσης. Το κύμα αγάπης του περασμένου Αυγούστου πλημμύρισε όλη τη χώρα.

Και, για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι προτιμότερο να δοθούν χρήματα για το εθνικό μας σπορ παρά να σπαταληθούν σε προσλήψεις αστυνομικών, αποζημιώσεις παπάδων και βόλεμα στρατιάς ημετέρων. Έτσι δεν είναι;

Στην ανάγκη, ας τοποθετηθεί επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής κάποιο αδιόριστο μέλος της «άγιας» οικογένειας. Ή η Γιάννα Αγγελοπούλου, εν όψει 2021. Όπως και να το κάνουμε, είναι κάποιου είδος επανάσταση αυτό που έφερε η οικογένεια Αντετοκούνμπο στην ταλαίπωρη κοινωνία μας.

Ο ουρανοκατέβατος στον αθλητισμό Λευτέρης Αυγενάκης έχει άλλες δουλειές και ο φάκελος της Ελληνικής Ομοσπονδίας παραμένει άδειος, αφού το μόνο που απαιτείται είναι το «μαρούλι».

Τι νομίζετε ότι ζητάει η FIBA, γήπεδα; Ή εθελοντισμό; Τα (ελβετικά) φράγκα που θα εισπράξει την ενδιαφέρουν. Και οι στοιχειωδώς γεμάτες εξέδρες, για το θεαθήναι και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Οι χορηγοί της ΕΟΚ είναι πολυάριθμοι και γενναιόδωροι, αλλά δεν πρόκειται να πιαστούν κορόιδα ούτε να χρηματοδοτήσουν μία Εθνική που θα πάει στο Προολυμπιακό τουρνουά όπως τα πρόβατα στο σφαγείο.

Εάν η Ελλάδα φροντίσει έγκαιρα να γεμίσει τον κουμπαρά της, ο ένας από τους τέσσερις «Ομίλους» θα πάρει τον δρόμο προς το ΟΑΚΑ, αφού οι περισσότεροι από τους λοιπούς Ευρωπαίους μνηστήρες είτε έλαβαν χρίσμα για το προσεχές Ευρωμπάσκετ (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Γεωργία) είτε φιλοξένησαν πρόσφατες διοργανώσεις (Λιθουανία, Σλοβενία, Τουρκία, Κροατία, Πολωνία) είτε διεξήγαν Προολυμπιακό το 2016 (Σερβία, ξανά Ιταλία).

Εικάζεται ότι δύο από τα τέσσερα τουρνουά του 2020 θα γίνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Του χρόνου συμπληρώνεται δωδεκαετία, από την τελευταία φορά που η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της για μία να υποδεχθεί μία σημαντική διοργάνωση σε επίπεδο Ανδρών.

Ακόμα και τότε, δεν ήταν παρά ένα ταπεινό Προολυμπιακό τουρνουά, με Καναδά, Πουέρτο Ρίκο, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία. Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ έχουμε να δούμε στον τόπο μας από το μακρινό 1998.

Πάνω από είκοσι χρόνια! Δεκαπέντε, εάν υπολογίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της χρυσής κουτάλας.

Τα σενάρια περί Πιτίνο θα τα θεωρούσα ράδιο αρβύλα, αν δεν είχαν ξεπηδήσει από έγκυρη πηγή. Μόλις δύο μέρες πριν πυροδοτηθεί η σχετική φιλολογία, η ΕΟΚ έβαλε τα εξαπτέρυγά της να γράψουν ότι «συνεχίζουμε με Σκουρτόπουλο».

Πριν στεγνώσει το μελάνι, προστέθηκε τεχνηέντως ένας αστερίσκος: «Για τα παράθυρα, τουλάχιστον». Διότι ποιος θα αφήσει τον γάμο να πάει για πουρνάρια, χειμωνιάτικα;

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου, παράλληλα φυσικά με αγώνες Εuroleague, Eurocup και ποιος ξέρει τι άλλο.

Συνεπώς, στηρίζουμε Σκουρτόπουλο, ελλείψει καλύτερης, βολικότερης και εξίσου φτηνής λύσης. «Ταυτόχρονα κοιτάζουμε να ενισχύσουμε το προπονητικό τιμ εν όψει του καλοκαιριού», κατέφτασε ο δεύτερος αστερίσκος μέσω του γνωστού διαύλου.

Χελόου; Ιζ δις μίστερ Πιτίνο; Ντου γιου λάικ μαμαζέλ δη Γκρης; Ελπίζω να μην ανέλαβε ο Τσαγκρώνης, την πρώτη επαφή.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο Πιτίνο θα έρθει για δουλειά στην Ελλάδα δίχως να υπάρχει «πράσινη» εμπλοκή στο προξενιό. Ο Αργύρης Πεδουλάκης μπορεί να είναι το ισχυρότερο χαρτί του φετινού Παναθηναϊκού, αλλά ισχύει και για αυτόν ό,τι ίσχυσε για τον Τσάβι Πασκουάλ.

Το αντιγράφω από δικό μου κείμενο του περασμένου Δεκεμβρίου: «Όταν μπορείς να πάρεις τον Πιτίνο, πρώτα λες yes και μετά το σκέφτεσαι». Ο Αμερικανός δεν θα είχε φύγει ποτέ από την Αθήνα, αν δεν αντιμετώπιζε το γνωστό οικογενειακό πρόβλημα.

Οπότε, το μπαλάκι πέφτει στον ίδιο τον Πιτίνο, ιδίως αν αυτός αποδειχθεί –που δεν αποκλείεται- πρόθυμος να κοουτσάρει και την Εθνική Ελλάδας στο Προολυμπιακό τουρνουά. Ωσαύτως θα μοιραστεί, με κάποιον τρόπο, και η εκταμίευση της αμοιβής του, μαζί με κάποιες άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Ακούγεται λίγο κομπογιαννίτικος ο συνδυασμός, αλλά δεν είναι. Στις περίεργες μέρες που ζει το μπάσκετ, οι part-time ή και σκιώδεις συνεργασίες είναι για τις Εθνικές ομάδες το όνομα του παιχνιδιού.

Για να μη μπερδευόμαστε, συζητήσεις με τον Πιτίνο δεν έχουν γίνει. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, εφ' όσον το επιθυμούν ο γαμπρός, η νύφη και ο κουμπάρος.

Δεν με ενδιαφέρει ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός, με ενδιαφέρει όμως η Εθνική, που έχει μπροστά της σταυροδρόμι κομβικής σημασίας.

Το δέλεαρ για τον Πιτίνο είναι προφανές. Ακόμα και για έναν προπονητή αυτού του βεληνεκούς, είναι θείο δώρο να συνεργαστεί με τον «μονόκερω» που λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο και να παρελάσει δίπλα του σε μια Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.

Εάν το Προολυμπιακό τουρνουά γίνει στην Ελλάδα, οι πιθανότητες επιτυχίας του αρχικού εγχειρήματος θα πολλαπλασιαστούν αισθητά, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος.

Το κυρίαρχο στοίχημα, βεβαίως, είναι η ίδια η συμμετοχή του Γιάννη, στον βαθμό που εξαρτάται από τη δική του θέληση.

Τα τέσσερα Προολυμπιακά έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου (ή μία εβδομάδα αργότερα, εάν συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι), ενώ οι τελικοί του ΝΒΑ μπορεί να τραβήξουν μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα, χώρια τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπου εμπλέκεται λ.χ. ο αναντικατάστατος Σλούκας.

Εάν οι Μπακς φτάσουν ως το τέλος του δρόμου, που καθόλου δεν αποκλείεται, το καλεντάρι θα είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους Αντετοκούνμπο. Ούτε ανάσα δεν θα προφτάσουν να πάρουν. Με τη σαμπάνια στον ουρανίσκο θα έρθουν, αν έρθουν.

Από την άλλη, η πιθανή εμπλοκή ενός προπονητή με το μέγεθος του Πιτίνο μπορεί να αποδειχθεί μελωδική σειρήνα για τον MVP του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης γνωρίζει καλά ότι ίσως περάσει καιρός μέχρι την επόμενη συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα, αφού το Ευρωμπάσκετ 2021 θα συνοδευτεί με απόπειρα αναδόμησης (ελλείψει Πρίντεζη, Καλάθη, Μπουρούση κ.α.), ενώ το καλοκαίρι του 2022 είναι άδειο.

Ο Βασιλακόπουλος ξέρει ότι στο Τόκιο θα ακουστεί το κύκνειο άσμα της πολύκροτης θητείας του και επιθυμεί να αφήσει παρακαταθήκη υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης, πριν παραδώσει τα ηνία. Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε να δούμε από το 2008, μεγάλη διάκριση από το 2009.

Αξίζει λοιπόν να σπάσει ο κουμπαράς, αξίζει να σπάσουν και κάποια αυγά. Μέχρι τότε, θα μας επιτρέψει ο Γιάννης να υποστηρίζουμε φέτος με τους Σίξερς, με τους Σέλτικς και με τους Ράπτορς. Οποιονδήποτε μπορεί να στείλει τους Μπακς για μπάνια από τα μέσα του Μάη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.