Και η ψυχή στα δόντια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Και η ψυχή στα δόντια

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η Εθνική μπορεί να σκορπίσει τρόμο, αλλά -ελλείψει βάθους- είναι ευάλωτη στην κακοδαιμονία.

Oι τραυματισμοί του Κώστα Σλούκα και του Κώστα Παπανικολάου στη διάρκεια του φιλικού αγώνα με την Ιταλία, έστω επιπόλαιοι εκ πρώτης όψεως, υπενθύμισαν αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε όποτε καταθέτουμε τολμηρά σχέδια και προγνωστικά.

Μία ομάδα μπάσκετ είναι τόσο εύθραυστη, όσο και η υγεία των βασικών παικτών της.

Οι 10.000 φίλαθλοι που γέμισαν αυγουστιάτικα το 80% των κερκίδων του ΟΑΚΑ ευχαριστήθηκαν θέαμα και χειροκρότημα, αλλά η ομάδα αποχώρησε από το γήπεδο με την ψυχή στα δόντια.

Ένα ή δύο στραβοπατήματα -όπως αυτό που σακάτεψε τον Σέρβο Μιλισάβλιεβιτς στο πρώτο ματς- μπορεί να ψαλιδίσουν τα φτερά και να στείλουν τα πλάνα στο καλάθι όχι του γηπέδου, αλλά των αχρήστων.

Χτυπάω ξύλο και ξορκίζω το κακό μάτι, ελπίζοντας ότι οι δύο αναντικατάστατοι παίκτες θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στη δράση.

Δεν πιστεύω στις προλήψεις, αλλά πάσα βοήθεια δεκτή, όταν η Εθνική πλησιάζει στην τελική ευθεία για το Μουντομπάσκετ.

Το πρώτο τζάμπολ απέχει πλέον 16 μέρες, δεκαπέντε και μισή αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε. Υγιής, πλήρης και φορτσάτη, η Εθνική δεν έχει να φοβηθεί πολλούς.

Οι ανακατατάξεις εμψύχου υλικού που μπορούν να αλλοιώσουν την εξίσωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος φόβος της.

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου ασφαλώς προκάλεσε τρόμο στους βοηθούς του Ουφούκ Σαρίτσα, που κατασκόπευαν από μια γωνιά εν όψει της πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στη Σενζέν..

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει την Εθνική να αισθάνεται σαν να παίζει με παίκτη παραπάνω και η αίσθηση υπεροχής καθρεφτίζεται στην αλεγκρία και στην ξεγνοιασιά των υπολοίπων.

Ορισμένες από τις ασίστ που μοίρασαν στο πρώτο 20λεπτο ο Καλάθης, ο Μπουρούσης, ο Παπανικολάου, ο Πρίντεζης είναι για το μουσείο του μπάσκετ.

Όλα βεβαίως ξεκινούσαν από την άμυνα και από τα κλεψίματα, όπου το σχήμα με τον Γιάννη και τους δύο «Παπ» στις θέσεις 2-4 έκανε θραύση. Δεν έχει άδικο, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που το προτιμάει στην εκκίνηση των αγώνων.

Το γήπεδο μικραίνει όταν συνυπάρχουν αυτοί οι τρεις με τους Καλάθη-Μπουρούση και το τρεχαλητό απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα φέρνει τα εύκολα καλάθια που μπορεί να γίνουν είδος εν ανεπαρκεία στο «5 εναντίον 5».

Αν λένε αλήθεια οι σημειώσεις μου, όπως συνηθίζουν, η Εθνική έβαλε 22 πόντους σε πρωτεύοντα αιφνιδιασμό, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς η early offense που πυροδοτείται από τη σβελτάδα του ασυγκράτητου MVP.

Προβλέπω ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ των Μουντομπάσκετ σε κερδισμένες βολές. Με όσα αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τα μοναδικά τρίποντα (5 σε 22 απόπειρες) σημειώθηκαν όσο ο Γιάννης βρισκόταν στο παρκέ, χάρη στον έξτρα χώρο που δημιουργήθηκε με τα νταμπλ-τιμ, για παίκτες που δεν είναι κλασσικοί σουτέρ, όπως ο Καλάθης και ο Βασιλόπουλος.

Αλλά η εικόνα των πρώτων φιλικών μάλλον δικαιώνει την άποψη που «υποβιβάζει» το τρίποντο σε ήσσονος σημασίας στοίχημα, αφού η δράση του Γιάννη ξεχαρβαλώνει τα πάντα και η μπασκετική ευφυία (και πείρα και ποιότητα) των υπολοίπων αξιοποιεί τα κενά.

Σε βραδιές που η Εθνική θα βάλει 10 τρίποντα, θα διαμελίσει κάποιον δυστυχή. Στις υπόλοιπες, θα ποντάρει τις πρώτες μάρκες της την άμυνα και στη γρήγορη ανάπτυξη της επίθεσης.

Η πείρα παλαιότερων τουρνουά διδάσκει ότι οι αιφνιδιασμοί σπανίζουν στα επίσημα παιχνίδια. Αλλά η πείρα δεν έχει ακουστά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το δίδυμο Αθηναίου-Κόνιαρη θα έχει και με το παραπάνω την ευκαιρία του στο επόμενο διήμερο, αφού ο Σλούκας θα μείνει για 4-5 μέρες στα «πιτς».

Ο μικρός ήταν απόψε εκτός δωδεκάδας, αλλά ο Γιάννης Αθηναίου κράτησε με άνεση το κάστρο όταν χρειάστηκε να παίξει πόιντ-γκαρντ χωρίς τη βοήθεια δεύτερου χειριστή δίπλα του.

Η θέση του ξέθαρρου Λαρεντζάκη είναι απίθανο να κινδυνεύσει, οπότε απομένει να δούμε αν έχει πιθανότητες ο Ντίνος Μήτογλου έναντι λ.χ. του Παπαγιάννη.

Ο ψηλός του Παναθηναϊκού έπαιξε 10 λεπτά απόψε και έδωσε το γνώριμο κοκτέιλ ζεστού με κρύο. Μία τάπα, ένα καλάθι, λίγη αδράνεια στην άμυνα, ρουτίνα.

«Θέλω να παίρνεις περισσότερα ριμπάουντ», του έλεγε ξανά και ξανά ο Ρικ Πιτίνο. Ο σχεδόν 35άρης Γιάννης Μπουρούσης μάζεψε απόψε 17. Σε λιγότερα από 25 λεπτά συμμετοχής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.