Το Ηράκλειο είναι η μπασκετούπολη της Ελλάδας

Το Ηράκλειο είναι η μπασκετούπολη της Ελλάδας

Το Ηράκλειο είναι η μπασκετούπολη της Ελλάδας

bet365

Με αφορμή την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εφήβων το gazzetta.gr θυμάται όλες τις πετυχημένες διοργανώσεις που έχει φέρει εις πέρας το Ηράκλειο κι όλη η Κρήτη.

Βενεζουέλα - Αργεντινή με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Υπήρξαν χρόνια που το ελληνικό μπάσκετ ζούσε και ανέπνεε στη Θεσσαλονίκη λόγω της κόντρας πρωταθλητισμού μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ. Ακολούθως η Αθήνα πήρε τα ηνία μιας και τη σκυτάλη ανέλαβαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η μεγαλύτερη μπασκετούπολη της χώρας είναι το Ηράκλειο της Κρήτης. Από το 2013 που έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα μέχρι... κανείς δεν ξέρει πότε, η συγκεκριμένη πόλη διοργανώνει σπουδαίες διοργανώσεις.

Κι όχι μόνο τις διοργανώνει, αλλά το κάνει με τόσο πετυχημένο τρόπο που φαίνεται πως στην Κρήτη θα γίνονται σημαντικά events για όσο καιρό κουβαλάνε την τρέλα τους.

Ο Μπάμπης Μαρκάκης είναι ο πρωταγωνιστής της μπασκετικής δράσης την τελευταία εξαετία, αλλά λίγοι τον ξέρουν.

Από τη μία η ταπεινότητα που τον διακρίνει και από την άλλη οι άξιοι συνεργάτες του, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να περιαυτολογεί. Εξάλλου είναι άνθρωπος που του αρέσει να μιλάει με έργα και όχι με λόγια.

Το 2013 είχε την ιδέα να διοργανώσει ένα τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αγγλίας και του Florida State ενώ ακολούθησε κι ένα διεθνές τουρνουά Παμπαίδων.

Η όρεξη άνοιξε για τα καλά στο Ηράκλειο κι έτσι την επόμενη σεζόν η ΕΚΑΣΚ (Ένωση Σωματείων Κρήτης) ανέλαβε τον τελικό Κυπέλλου Ανδρών μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη καθώς επίσης και το Eurobasket Νέων.

Το 2015 το Ηράκλειο φόρεσε τα καλά του αφού φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Γεμάτο γήπεδο και κυρίως δεν υπήρχε αποστολή ομάδας που να μην έμεινε ικανοποιημένη.

Τον Ιούλιο του 2017 σε όλες τις πόλεις της Κρήτης έγινε το Eurobasket Νέων ενώ έδωσε και η Εθνική Ανδρών επίσημα παιχνίδια στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένα χρόνο αργότερα το Ηράκλειο έγραψε ιστορία αφού μετά από πάρα πολλά χρόνια διεξήχθη τελικός Κυπέλλου σε γεμάτο γήπεδο. Μπροστά σε 4500 μαθητές η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως οι διοργανωτές απέδειξαν πως όταν υπάρχει θέληση, τεχνογνωσία και αγάπη... όλα γίνονται.

Φυσικά την περσινή χρονιά το Ηράκλειο φιλοξένησε ακόμη τρία επίσημα ματς της Εθνικής Ανδρών για τα «παράθυρα» ενώ η Χερσόνησος υποδέχτηκε την τελική φάση του εφηβικού πρωταθλήματος.

Και φτάνουμε στο παρόν. Στο 2019 και πριν καν συμπληρωθούν έξι μήνες, το Ηράκλειο έχει φιλοξενήσει ματς της Εθνικής Ανδρών, τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού πάλι σε γεμάτο με μαθητές, γήπεδο. Πριν δύο μήνες ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 54 αποστολών.

Στα Χανιά τέλος έγινε το Final 4 Κυπέλλου Γυναικών με τη συμμετοχή Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, χωρίς να συμβεί το παραμικρό «παρατράγουδο».

Αύριο ξεκινά μία ακόμη σπουδαία διοργάνωση αφού έχει προγραμματιστεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων με την επιτυχία να θεωρείται δεδομένη.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΑΣΚ (Ενωση Σωματείων Κρήτης) διοργανώνει καλοκαιρινά camp για παιδιά χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (δωρεάν συμμετοχή) ενώ φημίζεται και για τα προπονητικά σεμινάρια με σημαντικούς ομιλητές (Ράτζα, Μπλατ, Σφαιρόπουλος, Πρίφτης, Πιανιτζάνι, Σπάχια, Ράντονιτς και άλλοι).

Το Ηράκλειο πάντως δηλώνει παρών και σε συλλογικό επίπεδο αφού έχει φιλοξενήσει αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Euroleague.

Λόγω τιμωρίας οι «πράσινοι» είχαν αντιμετωπίσει εκεί την Λοκομοτίβ Κουμπάν και οι «ερυθρόλευκοι» την Μπασκόνια και την Τσεντεβίτα.

Κλείνοντας, τα τελευταία καλοκαίρια έχει γίνει θεσμός το τουρνουά προετοιμασίας επιπέδου Eurolague με ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, Εφές, Ούνικς, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερυθρός Αστέρας, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Γαλατάσαραϊ.

 

Τελευταία Νέα