Γαλατσόπουλος: «Θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο κλειστής Λίγκας»

Gazzetta team
Γαλατσόπουλος: «Θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο κλειστής Λίγκας»

bet365

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος έκανε τον απολογισμό του Συνδέσμου, μιλώντας για τη λειτουργία του πρωταθλήματος και το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής λίγκας.

Αναλυστικά όσα δήλωσε στην εκπομπή «PICK N ROLL» της COSMOTE TV και τον Βασίλη Σκουντή.

Για το έργο του στον ΕΣΑΚΕ: «Καταφέραμε με λίγα μέσα να εξασφαλίσουμε το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία, που είναι μια δυνατή επιτυχία, και, μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ μοιράσαμε στις ομάδες ένα πλάνο με τα χρήματα που αναμένεται να εισπράξουν ανά μήνα για να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση του ΕΣΑΚΕ. Περιορίσαμε τα έξοδα σε ποσοστό 30%, προσαρμοστήκαμε στην πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Δημιουργήσαμε την Διεύθυνση Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και προσεγγίζουμε τους χορηγούς, όχι με... παρακάλια, αλλά με μελέτες σε συνεργασία με την εταιρεία Sports Value, με τις οποίες παρουσιάζουμε στις ενδιαφερόμενες εταιρείες με στοιχεία την ανταποδικότητα που μπορούν να έχουν από μια συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ».

Για το εάν έχει καταφέρει να ελέγξει τα οπαδικά αισθήματα του ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ: «Είναι εφικτό και πρέπον να κάνω αναστολή των φίλαθλων συναισθημάτων μου. Μετά την εκλογή μου ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ παραιτήθηκα από τον ΠΑΟΚ, γιατί η θέση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ είναι μεγάλη ευθύνη. Πλέον δεν βλέπω τον ΠΑΟΚ δίπλα στον πάγκο, αλλά από τις θέσεις των επισήμων και με ηρεμία».

Για το πως καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και των υπόλοιπων ομάδων: «Δεν έχω ιδιαίτερη δυσκολία, εξαρτάται από τον πρόεδρο και την κατανόηση των ομάδων. Η εκλογή μου ήταν ομόφωνη και έβαλα ως στόχο να υπηρετήσω το κοινό καλό, να πετύχουμε την εξωστρέφεια του ΕΣΑΚΕ και να συμβάλουμε στην καλύτερη οργάνωση του.

Με έχουν βοηθήσει οι καθαρές κουβέντες και η επαγγελματική εμπειρία μου τα τελευταία 30 χρόνια, που με έχει διδάξει να συνεργάζομαι με το δημόσιο και με ιδιωτικές εταιρείες. Στόχος μου είναι το καλό της Λίγκας».

Για το ελληνικό μπάσκετ και το Πρωτάθλημα: «Είναι από τα αγαπημένα αθλήματα των Ελλήνων φιλάθλων, έχει φέρει τεράστιες επιτυχίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός διακρίνονται στην Ευρωλίγκα, ενώ οι τρεις εκπρόσωποι μας στο Basketball Champions League πραγματοποιούν την φετινή σεζόν πολύ καλή πορεία. Θεωρώ ότι από την περασμένη σεζόν το Πρωτάθλημα είναι συναρπαστικό και ανταγωνιστικό, γιατί έχουν προστεθεί νέες δυνάμεις όπως ο Προμηθέας του κυρίου Λιόλιου, που είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όσα έχει κάνει όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και γύρω από το μπάσκετ και με τους νέους αθλητές.

Επίσης, το Λαύριο με μεγαλομέτοχο τον κύριο Ψαρράκη, το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός, η Κύμη, είναι ομάδες από την περιφέρεια που δίνουν νέα δυναμική στο Πρωτάθλημα.

Είναι πολύ θετικό ότι στο μπάσκετ έχουν μπει νέοι άνθρωποι, που βάζουν χρήματα από την τσέπη τους – και δεν είναι επενδυτές, γιατί ο επενδυτής περιμένει να πάρει πίσω τα χρήματα του – και προσπαθούν να φέρουν στο μπάσκετ και στα γήπεδα τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες.

Πολύ καλή δουλειά γίνεται, επίσης, στην Λήμνο, την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα, από την οικογένεια Μπούμπουρα που ανακαίνισε το γήπεδο του νησιού και έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής Λίγκας: «Θα το συζητήσουμε στον ΕΣΑΚΕ. Το θέμα είναι να υπάρχουν κανόνες που τηρούνται. Να υπάρχουν εγγυημένα μπάτζετ, να υπάρχουν όροι για τα γήπεδα και τις προΰποθέσεις συμμετοχής. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το κοινό και οι απαιτήσεις του έχουν αλλάξει. Για να έρθει στο γήπεδο ο φίλαθλος θέλει ελεύθερο internet, καλές συνθήκες, ενδεχομένως και παιδότοπους εντός των γηπέδων.

Εμείς θέλουμε το Πρωτάθλημα να «αγκαλιάσει» την κοινωνία και η κοινωνία να «αγκαλιάσει» το Πρωτάθλημα και αυτός είναι ο στόχος των κοινωνικών δράσεων που πραγματοποιούμε, το «Basket Αγάπης» και τους «Μπασκετοβασίληδες». Θέλουμε την κοινωνία δίπλα μας.

Γι’ αυτό αναβιώσαμε τον θεσμό του All Star Game με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα, το γήπεδο γέμισε από παιδιά και οικογένειες, και ευχαριστούμε πολύ τον μεγάλο χορηγό μας, την ΕΚΟ και τους υπόλοιπους χορηγούς. Καταφέραμε να κάνουμε την διοργάνωση χωρίς να αναγκαστεί ο ΕΣΑΚΕ να βάλει χρήματα από το ταμείο του όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Για το All Star Game που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 στην Θεσσαλονίκη: «Η απόφαση μας μέχρι πέρυσι ήταν να γίνεται το All Star Game στην περιφέρεια. Για φέτος επιλέξαμε την «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη και θα συνδυάσουμε την διοργάνωση με την επέτειο των 100 χρόνων μπάσκετ στην Ελλάδα. Το μπάσκετ ήρθε μέσω της ΧΑΝΘ στην Ελλάδα το 1919.

Θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ ωραίο All Star Game, με πολλές δράσεις και θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην ΧΑΝΘ για την επέτειο των 100 χρόνων μπάσκετ στην Ελλάδα.

Βρισκόμαστε σε συζητήσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΕΣΑΚΕ και εξετάζουμε το ενδεχόμενο το επόμενο All Star του 2020, να γίνει είτε στην Κύπρο είτε σε κάποια γειτονική βαλκανική χώρα, ώστε να προσεγγίσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και τους φιλάθλους των γειτονικών χωρών».

Για το εάν υπάρχει ελεύθερο πεδίο για πρωτοβουλίες: «Θεωρώ πως ναι. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Ομοσπονδία, τις ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και τις υπόλοιπες ομάδες, όπως φαίνεται και από το καλό κλίμα στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλιών και της Γενικής Συνέλευσης. Χθες εγκρίναμε στην Γ.Σ. τροποποίησεις στο καταστατικό ώστε να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την λειτουργία του ΕΣΑΚΕ.

Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, φαίνεται ότι αποκτά μεγαλύτερη επιρροή και δύναμη στον επαγγελματικό αθλητισμό η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και αυτό ίσως να είναι καλό, εάν λειτουργήσει όπως πρέπει. Πρέπει οι κανόνες να εφαρμόζονται για όλους στον ίδιο βαθμό, να υπάρχει έλεγχος για τον στοιχηματισμό και την λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών κ.ο.κ. Ίσως να είναι καλό να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Θα το δείξει το μέλλον».

Για την λειτουργία του Πρωταθλήματος: «Υπάρχουν προβλήματα, γιατί για παράδειγμα στο ΟΑΚΑ γίνονται αγώνες όχι μόνο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και χάντμπολ. Για να καταρτιστεί το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος υπάρχουν πολλοί παράμετροι, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων, τα θέματα ασφαλείας, οι υποχρεώσεις των ομάδων στην Ευρωλίγκα και το Basketball Champions League, οι αεροπορικές πτήσεις από τα νησιά κ.ο.κ.

Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν και να μελετηθούν από τον μηχανισμό του ΕΣΑΚΕ, που είναι «αφανείς ήρωες» για να έχουμε το συναρπαστικό Πρωτάθλημα που παρακολουθούμε. Θεωρώ ότι σταδιακά θα βελτιώνεται η κατάσταση. Το ιδανικό για μας ήταν μια εβδομάδα μετά την κλήρωση, που φέτος έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, να καταρτίζουμε ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωταθλήματος, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες».

Για τα κλειστά συμβόλαια της Ευρωλίγκας: «Θέλω να συγχαρώ το Περιστέρι για την πολύ καλή πορεία του στο Πρωτάθλημα, τους μεγαλομετόχους του κ.κ. Κότση και Πολέμη και τον κύριο Πεδουλάκη, που είναι γνωστό από την παρουσία του σε μεγάλα κλαμπ της Ελλάδας ότι κάνει πολύ καλή δουλειά.

Τα κλειστά συμβόλαια αποκλείουν ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Μάκη Αγγελόπουλο για την προσπάθεια που κάνει στην ΑΕΚ, η οποία την περασμένη σεζόν κατέκτησε το Basketball Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας. Ακόμη και εάν κατακτήσει μια ομάδα το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει στην Ευρωλίγκα.

Η Ευρωλίγκα και η FIBA πρέπει να σκεφτούν ώριμα και να συνεργαστούν. Στην Ευρώπη πρέπει να υπάρχουν δύο Πρωταθλήματα έναντι πέντε που διοργανώνονται τώρα, και να συνδέονται μεταξύ τους. Θα υπάρχουν κάποια «κλειστά» συμβόλαια, αλλά πρέπει να δίνεται η ευκαιρία και σε άλλες ομάδες που διακρίνονται να πάρουν μέρος στο μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος για να βοηθήσουμε τις ομάδες».

Για την Εθνική ομάδα: «Συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα για την πρόκριση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά, που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν στην Εθνική, και στον προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο. Αποδεικνύεται ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει «βάθος» και πολύ καλούς προπονητές. Είναι πολύ ευχάριστο ότι στο Πρωτάθλημα μας έχουμε 11 στους 14 Έλληνες προπονητες, αλλά και τρεις ξένους κόουτς εγνωσμένης αξίας στην Ευρώπης, τον Τσάβι Πασκουάλ του Παναθηναϊκού, τον Ντέιβιντ Μπλατ του Ολυμπιακού και τον Λούκα Μπάνκι της ΑΕΚ».

 

Τελευταία Νέα