Εκλογές ΕΟΚ: Οι νέοι συσχετισμοί μετά την 3η υποψηφιότητα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Εκλογές ΕΟΚ: Οι νέοι συσχετισμοί μετά την 3η υποψηφιότητα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την εκλογική «μάχη», που κορονοϊού επιτρέποντος, θα γίνει στα τέλη Μαρτίου και επιχειρεί μία πρώτη καταγραφή των μέχρι τώρα δεδομένων για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Άγγελου Παπανικολάου ήρθε να προστεθεί στις δύο προηγούμενες (Φασούλας και Λιόλιος), οι οποίες είναι γνωστές εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και να δώσει νέο ενδιαφέρον στην εκλογική διαδικασία, που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Και χρησιμοποιούμε την λέξη «πρέπει» επειδή βάσει της τελευταίας τροπολογίας, κάθε ομοσπονδία υποχρεούται να προκηρύξει εκλογές το αργότερα μέχρι τις 14 Φλεβάρη (δηλαδή 45 μέρες πριν την τελευταία προθεσμία), έτσι ώστε να μην κηρυχθεί έκπτωτη.

Αυτά τα λέει ο νόμος, ο οποίος όμως, κάλλιστα μπορεί να τροποποιηθεί από καταστάσεις ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία που εδώ και 11 μήνες, έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλα τα παραπάνω, επομένως, θα ισχύσουν αν κι εφόσον δεν υπάρξει δεύτερο ολικό lockdown (όπως τον Μάρτη του 2020), οπότε όλα θα πάρουν την παράτασή τους.

Ο Παναγιώτης Φασούλας

Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε δημόσια την υποψηφιότητά του. Ο 57χρονος βετεράνος διεθνής σέντερ, με την διόλου ευκαταφρόνητη προϋπηρεσία στην πολιτική (βουλευτής) και την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμαρχος Πειραιώς), είναι ο υποψήφιος που έχει την μεγαλύτερη σύνδεση με το άθλημα. Αποτελεί ένα από τα «ιερά τέρατα» της Εθνικής ανδρών του '87, έχει ταυτίσει το όνομά του με την «γαλανόλευκη» και ξέρει εκ των έσω τα προβλήματα της ομοσπονδίας, καθώς διετέλεσε σύμβουλος του «ισόβιου» προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, χωρίς βέβαια να εισακουστούν ποτέ οι συμβουλές του.

Στο πλευρό του, διεκδικώντας την εκλογή τους στο νέο Δ.Σ. βρίσκονται τεράστια ονόματα με μεγάλη προσφορά στο άθλημα, όπως ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Μέμος Ιωάννου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και η Βάσω Στασινού.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, όμως, που πρόσφατα επελέγη από τον Σακίλ Ο' Νιλ ως ο αγαπημένος του Έλληνας παίκτης όλων των εποχών, έχει και την στήριξη επιφανών διοικητικών στελεχών από τις σημαντικότερες Ενώσεις. Μαζί του έχουν ταχθεί ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΔΥΜ (Δυτικής Μακεδονίας), Λάζαρος Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΒΔΕ (Βορειοδυτικής Ελλάδας), Κώστας Νικάκης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ (Κρήτης), Μπάμπης Μαρκάκης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΜ (Κεντρικής Μακεδονίας), Αντώνης Παπαγιαννούλης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΣΘ (Θεσσαλονίκης), Γιάννης Τσουμής και τα μέλη της ΕΣΚΑ και της ΕΣΚΑΝΑ, Κώστας Κώτσης και Κίμων Γκιουλιστάνης.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος

Από το 2004, ο 53χρονος παιδίατρος από την Πάτρα και πετυχημένος επιχειρηματίας, εκτελεί χρέη ο προέδρου του Ερασιτέχνη στον Προμηθέα και είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το οικοδόμημα του πατρινού συλλόγου, που από τα τοπικά πρωταθλήματα του νομού Αχαϊας, έφτασε μέσα σε λίγα χρόνια να πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις και να αγωνίζεται στην Ευρώπη.

Για την υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος μεγαλομετόχου της πατρινής ΚΑΕ, έχουν εκφραστεί θετικά και δημοσίως αρκετά μεγάλα ονόματα του χώρου (Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής, Παταβούκας), που όμως δεν θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στο νέο Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Στο ψηφοδέλτιό του θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, ο βετεράνος διεθνής power forward, Δήμος Ντικούδης, ο βετεράνος διεθνής playmaker, Νίκος Σταυρόπουλος, η επί σειρά ετών αρχηγός της Εθνικής γυναικών, Άννυ Κωνσταντινίδου.

Σε καθαρά διοικητικό επίπεδο, μαζί με τον διοικητικό ηγέτη του Προμηθέα έχουν ταχθεί το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΘ, Τάκης Λάμπρου, ο βετεράνος μπασκετμπολίστας, Βασίλης Ντάκουρης, που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τον αθλητισμό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τον στηρίζει και ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Άγγελος Παπανικολάου

Ο νεότερος εκ των τριών, πρόλαβε την διορία λίγο πριν από το photo finish και θεωρείται ο εκλεκτός του επί τρεις δεκαετίες (και βάλε) «ισχυρού άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και επαφών, ο 40χρονος καρδιολόγος από το Μεσολόγγι πήρε το χρίσμα από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος άλλωστε τον είχε εντάξει στην επιτροπή πρωταθλημάτων της ΕΟΚ, ως πρώην αντιπρόεδρο του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος, όμως, σαν σύλλογος, δεν έχει καν ενταχθεί στο μητρώο.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά, μπορούν να βεβαιώσουν ότι είναι άριστος γνώστης του παράγοντα «διαιτησία», αφού τα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολύ καλές σχέσεις με τα μέλη της ΚΕΔ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κανέναν από τους συνυποψηφίους του, άλλωστε η επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του, έγινε πριν από λίγες ώρες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άγγελος Παπανικολάου έχει την υποστήριξη του προέδρου της ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλίας), Δημήτρη Ντούγκου, της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου), Ιωάννη Κουτραφούρη και της ΕΣΚΑΣΕ (Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας), Χάρη Μελετίου.

Η επιρροή του λεγόμενου «συστήματος»!

Πολύς λόγος γίνεται για την κατεύθυνση προς την οποία «γέρνει» το σύστημα του ελληνικού μπάσκετ και τον ρόλο που θα παίξει στις επερχόμενες αρχαιρεσίες. Ο λόγος για την καθεστηκυία τάξη του νυν Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει βγάλει ρίζες στο «χώμα» του αθλήματος και είναι λογικό – τηρουμένων των αναλογιών πάντα – να επηρεάζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Από τα 18 μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. της ΕΟΚ, περισσότερα από τα μισά (10) δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Ο λόγος για τον πρόεδρο, Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον β' αντιπρόεδρο, Αριστείδη Γολέμη, τον γενικό γραμματέα Τάκη Τσαγκρώνη, τον ειδικό γραμματέα Σωτήρη Κολοσούσα, τον ταμία Δημήτρη Αγγελόπουλο, και τα μέλη Σάββα Λόρτο, Βαγγέλη Λυμπεράτο, Ιωάννη Κουτραφούρη, Νίκο Φαρμάκη και Κώστα Παρίση.

Από τα υπόλοιπα 8 εκλεγμένα που θα συμμετάσχουν, ο Κώστας Νικάκης (έχει παραιτηθεί), ο Μπάμπης Μαρκάκης και ο Λάζαρος Σαββίδης, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Φασούλα, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρεται να πρόσκειται στην αντίστοιχη του Βαγγέλη Λιόλιου, ο Δημήτρης Χρηστίδης είναι πιο κοντά στον Άγγελο Παπανικολάου, ενώ ο Άρης Ζώης δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα αλλά στηρίζει τον “Πάνυ”.

Ο “X-Factor” των εκλογών είναι η ΕΣΚΑ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθηνών, Γιάννης Αλεξόπουλος και ο ταμίας της, Σπύρος Μπάκουλας, είναι τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. που δεν έχουν εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή τους. Με δεδομένο ότι η ΕΣΚΑ αριθμεί τα περισσότερα μέλη, είναι λογικό ότι η γραμμή που θα χαράξουν αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφέρει ότι ο Αλεξόπουλος (μαζί του θα συστρατευθεί και ο Μπάκουλας) βρίσκεται ανάμεσα σε Παπανικολάου και Φασούλα (αμφότεροι τον έχουν προσεγγίσει). Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα θα ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, η οριστική ημερομηνία των οποίων θα ανακοινωθεί μετά το έκτακτο Δ.Σ της ΕΟΚ, την ερχόμενη Παρασκευή (05/02).

Το μητρώο που «έκλεισε» και τα σωματεία που θα συμμετάσχουν

Όλα δείχνουν ότι οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν με περιορισμένο εκλογικό σώμα, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι όλες οι ομοσπονδίες (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΟΚ) αλλοιώνονται, γεγονός που οδηγεί σε σμίκρυνση του αθλητισμού.

Στην περίπτωση του μπάσκετ, από τις συνολικά 625 αιτήσεις που έγιναν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, για απόκτηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης και εν συνεχεία για εγγραφή στο μητρώο, οι 111 εξ' αυτών κρίθηκε ότι δεν έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά και έχασαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Αν σ' αυτές, συνυπολογίσουμε και τις 33 επιπλέον αιτήσεις που κατατέθηκαν από την Πρωτοχρονιά μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με κάτι περισσότερο από 500 σωματεία (514 για την ακρίβεια αν οι πληροφορίες του gazzetta.gr είναι απολύτως ακριβείς), ενώ αυτά που εξασφάλισαν ειδική αθλητική αναγνώριση, αλλά αποκλείστηκαν από την διαδικασία, ανέρχονται περίπου στο 29% των σωματείων του μητρώου (περίπου 1000) που θα μείνουν εκτός!

Ηχηρά ονόματα συλλόγων που δεν θα ψηφίσουν

Στις εφετινές εκλογές (επαναλαμβάνω αν κι εφόσον διεξαχθούν τελικά), θα συμβεί το εξής παράδοξο: δεν θα συμμετάσχουν δεκάδες σύλλογοι που έχουν ήδη λάβει την πρόσφατη οικονομική ενίσχυση (αποζημίωση ειδικού σκοπού) από το κράτος, παρ' ότι δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο, αλλά συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται το Μεσολόγγι (Α1 Κατηγορία ανδρών), ο Κολοσσός Ρόδου (για την ακρίβεια ο Χολαργός του οποίου έχει αγοράσει το ΑΦΜ), ο Τρίτωνας (Α2 Κατηγορία ανδρών), ο ΠΑΣ Γιάννινα (Α1 Κατηγορία γυναικών), η Νίκη Λευκάδας (Α1 Κατηγορία γυναικών), οι Εσπερίδες Καλλιθέας (Α1 Κατηγορία γυναικών), ο Φιλαθλητικός που ανέδειξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (Β' Εθνική), ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας (Γ' Εθνική) αλλά και περιπτώσεις ομάδων που έλαβαν χρήματα, αλλά δεν διατηρούν κανένα τμήμα μπάσκετ (π.χ. Α.Ο. Φλοίσβου).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!