Πότε θα έρθει η «λευτεριά» του ελληνικού μπάσκετ;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πότε θα έρθει η «λευτεριά» του ελληνικού μπάσκετ;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας υπενθυμίζει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο κλασσικός αθλητισμός έχουν ήδη ορίσει ημερομηνία για τις αρχαιρεσίες στις αντίστοιχες ομοσπονδίες, αναρωτιέται πότε θα έρθει η ώρα της «λύτρωσης» για την ΕΟΚ και σας βάζει στο κλίμα των μπασκετικών εκλογών.

Άρσεναλ - Λέστερ: Οι αποδόσεις που έψαχνες βρίσκονται εδώ! |21+

Ήθελα καιρό να γράψω για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα γραφεία της ομοσπονδίας, όπου ο ισόβιος «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ κάθε εβδομάδα αλλάζει ρότα και στρατηγική για την γραμμή που θα ακολουθήσει στις εκλογές (δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής) αλλά και άποψη σχετικά με το πότε θα προσφύγουν τα σωματεία στις κάλπες! Αλλά λίγο η έναρξη της σεζόν στην Euroleague και λίγο η κορύφωση των τελικών στο ΝΒΑ, όλο το πήγαινα πιο πίσω.

Οι αφορμές, βέβαια, δίνονταν σχεδόν καθημερινά με όλα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες γύρω από το πρωτάθλημα της Basket League, η πρεμιέρα του οποίου αναβλήθηκε δύο φορές αλλά και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το προεκλογικό τοπίο. Και μην μου πείτε τι σχέση η ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ... Ούτε πού εμπλέκεται ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με την ελληνική λίγκα, η οποία φέτος ξεπέρασε κάθε όριο ασυνέπειας, ανοργανωσιάς και έλλειψης αυτοσεβασμού, όσον αφορά στις υποσχέσεις εξυγίανσης.

Γιατί εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο βασικός υπεύθυνος για όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν το πάλαι ποτέ κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Για τα προβλήματα με την διαιτησία (ναι είναι κι αυτή ένας προεκλογικός μοχλός πίεσης προς τις ομάδες), την εξέλιξη της κόντρας με τον Ολυμπιακό και την ηθελημένη απουσία του από την Α1 Κατηγορία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) αλλά και για όλα τα ασύλληπτα και παρανοϊκά που συμβαίνουν κατά καιρούς, και τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν από τον ογδονταενός ετών πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης και την ανάγκη του να διατηρήσει στην κατοχή του το «μαγαζάκι του». Με λίγα λόγια «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Κάπως έτσι, λοιπόν και παρ' ότι οι ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου (23 Νοεμβρίου) και του στίβου (12 Δεκεμβρίου) έχουν ήδη ορίσει – ως οφείλουν – ημερομηνία διεξαγωγής των αντίστοιχων εκλογών, στο άθλημα με τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες (σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο), ακόμη περιμένουμε να κάνει ξαστεριά...

Και αυτό γιατί εξ' όσων φτάνουν στ' αυτιά μας, το «μεγάλο αφεντικό» (εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες) την μία εβδομάδα αποφασίζει να «προσβάλλει» τον θεσμό και να βάλει υποψηφιότητα (προσφεύγοντας νομικά κατά της νομοθετικής διάταξης που τον αποκλείει από την διαδικασία)... Την άλλη, προβαίνει σε συμμαχίες με φόντο την θέση του επίτιμου προέδρου (που αυτή τη στιγμή ανήκει στον Ζαχαρία Αλεξάνδρου) για να συνεχίσει να έχει ρόλο στα μπασκετικά δρώμενα και την τρίτη εβδομάδα, καταστρώνει σχέδια για να βρει μπροστινό «αχυράνθρωπο», τον οποίο θα στηρίξει με σκοπό να συνεχίσει να διοικεί στην επόμενη μέρα.

Κοινώς, πιάστο το αυγό και κούρευτο! Αν νομίζετε, βέβαια, ότι όλη αυτή η καθυστέρηση γίνεται τυχαία, μάλλον πλανάστε πλάνην οικτράν. Με δεδομένο ότι η αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών πρέπει να δημοσιευτεί 45 μέρες νωρίτερα από την διεξαγωγή τους, όλα δείχνουν, ότι οι αρχαιρεσίες δύσκολα θα προγραμματιστούν μέσα στο 2020 (η τελευταία προθεσμία είναι η 15η Φλεβάρη). Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Ενώσεις θα κάνουν Χριστούγεννα υπό την σκέπη της «παλιάς» διοίκησης με την ελπίδα ότι αυτή η συγκυρία δεν θα τους δημιουργήσει πρόβλημα όσον αφορά στην πληρωμή του εορταστικού δώρου (η μη καταβολή του προκαλεί «αυτόφωρη διαδικασία») στους υπαλλήλους τους.

Τα γράφω αυτά γιατί τελευταία και καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές, ολοένα και περισσότερες Ενώσεις που δημοσίως τάχθηκαν στο πλευρό της ομάδας του Παναγιώτη Φασούλα (υποψήφιος πρόεδρος), δυσκολεύονται να βρουν τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στο τηλέφωνο προκειμένου να ζητήσουν τα χρήματα που τους αναλογούν μηνιαίως, από την ετήσια κρατική επιχορήγηση. Αντιθέτως κάποιες άλλες στην Βόρεια Ελλάδα εισπράττουν κανονικά την μηνιαία ενίσχυση της ΕΟΚ. Γιατί άραγε;

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το τελευταίο διάστημα και ο άκρατος εκνευρισμός του προέδρου με τον νέο επικεφαλής της ΕΚΑΣΚ και μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη, Μπάμπη Μαρκάκη, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγο καιρό στην Κρήτη με συντριπτική πλειοψηφία. Οι πληροφορίες που θέλουν τον ισχυρό άνδρα της ΕΟΚ να έχει ζητήσει ήδη την καθαίρεσή του, ελέγχονται ως ανακριβείς...

Στον καθαρά εκλογικό στίβο, τώρα και καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, η παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα, που πλαισιώνεται από επιφανείς μπασκετανθρώπους (Φ.Χριστοδούλου, Ρεντζιάς, Ιωάννου, Παπαδόπουλος, Στασινού, Νικάκης, Μαρκάκης, Κώτσης, Τσουμής, Λυμπεράτος, Σαββίδης, Παπαγιαννούλης κ.α.) και η αντίστοιχη του Βαγγέλη Λιόλιου (ο βετεράνος διεθνής μπασκετμπολίστας, Δήμος Ντικούδης και ο διοικητικός ηγέτης του Ικάρου Καλλιθέας, Δημήτρης Αγγελόπουλος, είναι οι πιο γνωστοί που θα ζητήσουν την ψήφο των σωματείων) φαίνεται ότι θα είναι οι δύο που θα κονταροχτυπηθούν με φόντο τον έλεγχο της ομοσπονδίας.

Η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Γκάλη, που σπανίως παίρνει θέση, κατέδειξε την προτίμηση του «γκάνγκστερ» στους πρώην συνοδοιπόρους του με την μεγάλη προσφορά μέσα στα παρκέ. Το μήνυμα του Νικ δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικό για το αποτέλεσμα (τα σωματεία ψηφίζουν), ωστόσο, δεν αποκλείεται να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για την επόμενη μέρα.

Στα δικά μου μάτια, άλλωστε, το ελληνικό μπάσκετ πρέπει πλέον να διοικηθεί από ανθρώπους που έλιωσαν τα παπούτσια τους μέσα στο παρκέ και ανδρώθηκαν, μετατρέποντάς την «πορτοκαλί μπάλα» και την Εθνική ομάδα, ως επίσημες αγαπημένες όλων των Ελλήνων.

Αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ με το άθλημα, έχουν επενδύσει χρήματα και έχουν φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον.

Γι΄αυτό και η υποψηφιότητα του Πατρινού επιχειρηματία με την τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη του Προμηθέα σε σπάνιο μπασκετικό μέγεθος για τα δεδομένα της ελληνικής επαρχίας, κρίνεται ευπρόσδεκτη και απολύτως χρήσιμη για το εγγύς μέλλον.

Περιμένουμε βέβαια να μάθουμε και τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν και θα ζητήσουν την ψήφο των σωματείων, γιατί πέραν του Δήμου Ντικούδη, τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα που έχουν εκφραστεί θετικά για την πρόταση του διοικητικού ηγέτη συλλόγου της Πάτρας (ο Παπαλουκάς, ο Παταβούκας και ο Τσαρτσαρής, άνθρωποι με τεράστια διαδρομή και καθολική εκτίμηση στην «μπασκετική κοινωνία«), δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μπουν στο ψηφοδέλτιο..

Υγ.1: Το πολύ σημαντικό θέμα της καταβολής των μισθών και του δώρου Χριστουγέννων (εξαρτάται εν πολλοίς από τα χρήματα που παίρνουν οι Ενώσεις από την κρατική επιχορήγηση της ΕΟΚ), είναι και ο βασικός λόγος που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί η ΕΣΚΑ, η οποία έχει στο μητρώο της τα περισσότερα σωματεία με δικαίωμα ψήφου και αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο "game changer" των εκλογών.

Υγ.2: Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία έχει ανάψει τόσο πολύ, που όπως μαθαίνω, η παροχολογία με αντίτιμο την στήριξη, έχει φτάσει μέχρι την υπόσχεση για δωρεάν αθλητική ένδυση σε σειρά από αθηναϊκά σωματεία.

Υγ.3: Η οριστικοποίηση των εκλογών για να προκύψει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ, έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε ολυμπιακή χρονιά και το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να οργανώσει τον προγραμματισμό αλλά και την λειτουργία της Εθνικής ομάδας, που έχει μπροστά της το προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!