Να μιλήσουμε για εκλογές, αλλά για «ποιες» εκλογές;

Να μιλήσουμε για εκλογές, αλλά για «ποιες» εκλογές;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας αναρωτιέται πως οι επικείμενες αρχαιρεσίες στην ΕΟΚ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μπάσκετικών, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει τίποτε γύρω από το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν...

Από τις 11 του περασμένου του Μαρτίου, όταν και παίχτηκαν τα τελευταία παιχνίδια στον «άλλο πλανήτη του αθλήματος», λίγο-πολύ όλοι εμείς οι Έλληνες μπασκετόφιλοι βιώνουμε μία μικρή κατάθλιψη! Το ελληνικό πρωτάθλημα διεκόπη, η Euroleague δεν συνεχίστηκε ποτέ, το ΝΒΑ είδε κι απόειδε για να βρει τον τρόπο και τον τόπο της επανεκκίνησης, εν μέσω θέρους και αισίως, συμπληρώσαμε τέσσερις μήνες χωρίς μπασκετικές παραστάσεις.

Τρόπον τινά, λοιπόν και εδικότερα μετά την καραντίνα, το διάστημα που μας χωρίζει από τις αρχές της άνοιξης όταν κι εφαρμόστηκε το lock-down, μοιάζει με μία αιωνιότητα κι αν εξαιρέσουμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου και την μικρή δόση της «πορτοκαλί μπάλας» από την ACB, το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι κάτι σαν μακρινή ανάμνηση. Κι αν γίνει καμία πλάκα και προκύψει κανένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, τότε ζήτω που καήκαμε!

Σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, όχι απλά 50% προσέλευση του κόσμου δεν θα δούμε στα γήπεδα τη νέα σεζόν, αλλά μην εκπλαγείτε, αν η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης των αγώνων σε Euroleague (η Basket League ακόμη δεν έχει κάνει προγραμματισμό) μετατεθεί και αντί για Οκτώβριο, να φτάσουμε Χριστούγεννα χωρίς αγωνιστική δράση.

Θα μου πείτε τώρα εσείς κι εύλογα, εδώ ο κόσμος καίγεται και πεθαίνει κι εσύ ασχολείσαι με το μπάσκετάκι... Καμία αντίρρηση! Μαζί σας, απλά η αίσθησή μου είναι ότι θα αργήσει να έρθει ο καιρός που θα ζούμε και πάλι απερίσπαστοι και ξένοιαστοι. Χωρίς δηλαδή να έχουμε τον φόβο της πανδημίας στο μυαλό μας. Μέχρι τότε, λοιπόν, φαίνεται ότι θα μάθουμε να ζούμε παράλληλα με την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, χωρίς να ξέρουμε ακόμη ποιες θα είναι επιπτώσεις της στο αγαπημένο μας άθλημα.

Μέσα σ' αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, όπου ο Παναθηναϊκός (απόρροια της αποχώρησης του Γιαννακόπουλου) ψάχνει να βρει έσοδα για να είναι ανταγωνιστικός και τα πάει μία χαρά μέχρι στιγμής. Ο Ολυμπιακός παραμένει στην Α2 Κατηγορία (με τις «ευλογίες» της ΕΟΚ), η Εθνική ομάδα αποτελεί «κίτρινο γράμμα στο συρτάρι» και το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα»! Επί της ουσίας, δηλαδή, μόνο για μπάσκετ δεν μπορούμε να μιλήσουμε.

Ίσως γι' αυτό, στο επίκεντρο των απανταχού μπάσκετικών συζητήσεων βρίσκονται ολοένα και περισσότερο οι εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης! Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος, που λόγω των ηλικιακών περιορισμών στο νέο αθλητικό νόμο, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το «τέλος» και οι πληροφορίες τον θέλουν μέχρι και να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα μπει στο ψηφοδέλτιο! Τα επιτελεία των υποψηφίων με το μεγαλύτερο ρεύμα (Φασούλας και Λιόλιος) συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, με την «αράχνη» και τους στενούς της συνεργάτες (Ρεντζιάς, Ιωάννου) να κινούνται δυναμικά και τον «ισχυρό άνδρα» του Προμηθέα, να αφήνει λιγότερα ίχνη! Σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον...

Αρκετά δραστήριοι παραμένουν ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας με σημαντική προϋπηρεσία στον αθλητισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, Βασίλης Ντάκουρης αλλά και ο έμπειρος ατζέντης παικτών, Τάσος Δελημπαλταδάκης, που όχι απλά έχει καταθέσει δημόσια τις προτάσεις του αλλά έχει αποστείλει και προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις εκλογές της ΕΟΚ. Τουλάχιστον την έστειλε πριν φύγει ο άνθρωπος για τις Βρυξέλλες και την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, που κράτησε τελικά 5 μέρες κι επεξεργάστηκε το πακέτο διάσωσης της Ευρώπης μετά την κρίση της πανδημίας! Οι δύο τελευταίοι, πάντως, δεν πρόκειται να διεκδικήσουν την θέση του προέδρου, αλλά θα ζητήσουν την ψήφο των σωματείων για την εκλογή τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέχρι εδώ όλα καλά κι όλα ωραία. Με το θερινό τμήμα της Βουλής να κλείνει στις 30 Ιουλίου και την επιστροφή στα έδρανα να είναι προγραμματισμένη για τις 23 του Αυγούστου, αναρωτιέμαι για ποιες εκλογές μπορούμε να μιλάμε όταν δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς διαβούλευση ο εκλογικός νόμος;

Για ποιες εκλογές να συζητήσουμε, όταν όλα δείχνουν ότι το εκλογικό σύστημα, η ημερομηνία διεξαγωγής και ο ακριβής αριθμός των σωματείων που θα εξασφαλίσουν αθλητική αναγνώριση και θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού;

Αν, εν τω μεταξύ, προκύψει και ανασχηματισμός και «αγγίξει» τον υφυπουργό Αθλητισμού, καταλαβαίνετε τι μπάχαλο θα προκληθεί με τον Αυγενάκη απόντα και το περίγραμμα των εκλογών σε θολό τοπίο!

Γιατί αν η νέα διοίκηση της ΕΟΚ πρέπει να εκλεγεί πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου (για να ηγηθεί του αθλήματος), δηλαδή βία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, τότε τι χρόνο θα έχουν στην διάθεσή τους οι νέοι υποψήφιοι για να μάθουν ποιο είναι το εκλογικό σώμα και να το προσεγγίσουν, αλλά και για να «προσαρμοστούν» στις επιταγές του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες;

Κοινώς, όσο διαπιστωμένο κι αν είναι ότι η διάσωση του μπάσκετ συμβαδίζει αδιαμφισβήτητα με την βούληση της Πολιτείας, η διαδικασία δείχνει προχειρότητα και δεν ευνοεί την σωστή διεξαγωγή των εκλογών, με φόντο μία πολύ πιο φωτεινή επόμενη μέρα στο πιο επιτυχημένο άθλημα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις και περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα κατέβει στις εκλογές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!