Ντάκουρης: «Η ΕΟΚ είναι ένα δωματιάκι που θέλεις… face control για να μπεις»!

Ντάκουρης: «Η ΕΟΚ είναι ένα δωματιάκι που θέλεις… face control για να μπεις»!

bet365

Ο υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ, Βασίλης Ντάκουρης μίλησε στο gazzetta.gr για τα κακώς κείμενα στην εκλογική διαδικασία που εξηγούν τα… συντριπτικά ποσοστά του Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Leprechaun goes Wild» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και μέλος του Δ.Σ. του Εύνικου, Βασίλης Ντάκουρης κάνει σταθερή αντιπολίτευση και με στοιχεία στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την ηγετική ομάδα της ΕΟΚ μέσα από το προσωπικό του blog, θέτοντας κατά καιρούς σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα διοίκησης, οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας της Ομοσπονδίας.

Πλέον θα είναι υποψήφιος για μέλος στο 21μελές Δ.Σ. της ΕΟΚ και μίλησε στο gazzetta.gr για τις εκλογές και τη... λευκή εκπροσώπηση των σωματείων εξηγώντας το 90.7% του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην προηγούμενη διαδικασία το 2016.

Μπορούμε, λοιπόν να μιλήσουμε για ιστορικές εκλογές στην Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη κινητικότητα σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο;
«Θα έπρεπε ήδη να πορευόμαστε σύμφωνα με τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία. Στην Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας βλέπουμε όλο και... λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη διαφάνεια, λιγότερες διαδικασίες διαβούλευσης και συζητήσεων. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι οι εκλογές της ΕΟΚ. Μιλάμε για μια μορφή ιδιότυπης ομηρίας με ταυτόχρονη εξαπάτηση.

Φανταστείτε ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο οι άνθρωποι του μπάσκετ πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε. Αυτό το δωμάτιο δεν έχει ούτε φώτα, ούτε παράθυρα, ούτε πόρτες. Κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα! Για να το κάνει, πρέπει να περάσει από... face control. Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται εκεί μέσα, ποιος αποφασίζει και, κυρίως τι αποφασίζει! Εξάλλου, ακόμα δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας. Για να μην πω ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών...».

Η Ομοσπονδία, πάντως είχε ανακοινώσει το αποτέλεσμα, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να κερδίζει τις εκλογές με συντριπτικό ποσοστό...
«Ποιο τελικό αποτέλεσμα γνωρίζετε; Δεν υπάρχει αυτό το ποσοστό. Γνωστός είναι μόνο ο αριθμός των ψήφων που πήραν αυτοί που εξελέγησαν ως 18 μέλη της Ομοσπονδίας. Επίσης να επισημάνουμε και την παράβαση του ισχύοντος καταστατικού σε όλες τις τελευταίες εκλογές της ΕΟΚ με την αυθαίρετη διαδικασία ανακήρυξης των υποψηφίων με διαχωρισμό εκ των προτέρων στο ενιαίο ψηφοδέλτιο σε τακτικά και αναπληρωματικά υποψήφια μέλη. Να… ορίζει δηλαδή με τον τρόπο αυτό η ηγετική ομάδα ποιους θέλει αναπληρωματικούς και ποιους όχι»!

«Δεκάδες σωματεία είχαν λευκή εκπροσώπηση στις εκλογές της ΕΟΚ»!

Πως μεταφράζεται όμως το 90.7% που έλαβε στις εκλογές του 2016;
«Μα, ποιοι ψηφίζουν; Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος ποιοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία; Η απάντηση, θεωρητικά είναι τα σωματεία. Βρείτε μου, λοιπόν ποια σωματεία ψήφισαν! Το επόμενο ερώτημα είναι αυτά που ψήφισαν, με ποιον εκπρόσωπο το έκαναν. Κανένας δεν μιλάει, κανένας δεν... λαλάει, κανένας δεν λέει το παραμικρό. Μας είπαν ότι το 2016 ψήφισαν 581 σωματεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 500... δεν ψήφισαν Βασιλακόπουλο! Μιλάμε για ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τους εκπροσώπους.

Εκεί κρύβεται ακόμα μια μη δημοκρατική και, συγχρόνως αδιαφανής διαδικασία. Δεκάδες σωματεία είχαν λευκή εκπροσώπηση! Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιος μπορεί να βάλει μια σφραγίδα σε ένα χαρτί που λέει ότι με απόφαση του Δ.Σ., το τάδε σωματείο εκπροσωπεί π.χ. ο Βασίλης. Αυτοί, όμως δεν έδωσαν ούτε καν το όνομα! Δεκάδες σωματεία δεν ξέρουν το άτομο που ψήφισε για λογαριασμό τους! Είναι τόσο εξοργιστικό και προσβλητικό αυτό... Το μπάσκετ βρίσκεται σε ομηρία εξαιτίας 2-3 ανθρώπων που την έχουν επιβάλει πάνω από τα κεφάλια μας, μετά από αρκετές δεκαετίες μονοπώλησης της εξουσίας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καθορίσει τον εκλογικό νόμο.

Πάμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Σε όλες τις εκλογές από το 1999 ο Βασιλακόπουλος κατεβαίνει για πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Πάντα κατεβαίνουν 18 υποψήφιοι για 18 θέσεις, εκτός από τρεις συμβολικές υποψηφιότητες κατά καιρούς. Οι συγκεκριμένοι 18 εκλέγονται με το 50+1% των ψήφων που προβλέπεται για να γίνεις μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ. Αν απευθυνθείς σε έναν μαθηματικό λέγοντας του ότι κάθε φορά ψηφίζουν 600 άνθρωποι και οι 18 υποψήφιοι λαμβάνουν από 50+1% στην εκλογική διαδικασία, θα σου πει πως είναι σαν παίζεις ΛΟΤΤΟ κάθε τέσσερα χρόνια και να πιάνεις το τζακ - ποτ! Απλώς δεν γίνεται! Στη διαδικασία της καταμέτρησης βοηθούν κατά καιρούς ορισμένα από τα μέλη του προσωπικού της ΕΟΚ.

«Η απόδειξη στις καταγγελίες είναι η ένοχη σιωπή της ΕΟΚ»

Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι αναρτημένα τα σωματεία - μέλη μαζί με τους εκπροσώπους τους. Τα σωματεία είναι "ζωντανοί οργανισμοί" και το status τους θα πρέπει να ανανεώνεται στην ΕΟΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άντε και ορίσαμε εκπροσώπους... Αμέσως μετά πάμε στο ποιοι θα ψηφίσουν. Πως όμως θα γίνει αυτό και με ποιον τρόπο; Κανείς δεν ξέρει! Πως θα πάμε σε εκλογές δίχως να γνωρίζουμε αναλυτικά τις εκλογικές διαδικασίες; Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μιλήσει για οποιοδήποτε ζήτημα, υπάρχει μια ομερτά, δεν βγαίνει τίποτα προς τα έξω. Η μεγάλη απόδειξη σε αυτές τις καταγγελίες είναι η απόλυτη ένοχη σιωπή από την πλευρά της μικρής ηγετικής ομάδας της Ομοσπονδίας».

«Υπάρχει ένας διάχυτος εκφοβισμός περί ελέγχου της διαιτησίας»

Θα μπορούσε, όμως να αναρωτηθεί κανείς που ήταν τόσα χρόνια όλοι αυτοί που ήθελαν να αλλάξει «εδώ και τώρα» η ηγεσία της Ομοσπονδίας;
«Αυτοί που θα έπρεπε να αποφασίζουν είναι εξαπατημένοι και βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία. Επιπρόσθετα υπάρχει ένας διάχυτος εκφοβισμός περί ελέγχου της διαιτησίας και κανείς δεν θέλει να πει την αλήθεια. Μπορεί να μου απαντήσει κανείς ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος των τριών εκπροσώπων του ΕΣΑΚΕ στο 21μελες συμβούλιο της ΕΟΚ; Τι ακριβώς έχουν συζητήσει όλα αυτά τα χρόνια οι εκπρόσωποι της λίγκας; Τι αποφάσεις έχουν πάρει; Που έχουν διαφωνήσει στις αποφάσεις του Δ.Σ.; Ε, λοιπόν αυτοί οι τρεις εκπρόσωποι δεν έχουν παραστεί ΠΟΤΕ στα συμβούλια της ΕΟΚ! Το δωματιάκι που αναφέραμε προηγουμένως έχει και... θυρωρό».

«Είναι δυνατόν να μην έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα στο Δ.Σ. της ΕΟΚ»;

Πως εξηγείται αυτή η έντονη κινητοποίηση ενόψει των επόμενων εκλογών;
«Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει το αίσθημα καταπίεσης. Δεν γίνεται, για παράδειγμα να πηγαίνω σε δυο γενικές συνελεύσεις ως εκπρόσωπος σωματείου και να κρατούνται... μαϊμού πρακτικά, ότι δήθεν πήραμε σοβαρές αποφάσεις για τον κανονισμό μεταγραφών και τον κανονισμό λειτουργίας της Ομοσπονδίας ενώ δεν μιλήσαμε ποτέ για αυτά τα θέματα! Δεν κάναμε την παραμικρή αναφορά όμως κατέθεσαν χαρτιά στη Γενική Γραμματεία ότι δήθεν ψηφίσαμε για αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πουθενά ως σήμερα και ουδείς γνωρίζει τι από αυτά εφαρμόζεται και τι όχι.

Πριν από δύο χρόνια, άκουσον άκουσον, μετά από εισαγγελική παραγγελία, μάθαμε και τα ονοματεπώνυμα των γυναικών -αντιπροσώπων σωματείων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016. Προς αρχική έκπληξη αυτές ήταν 99, το 17% δηλαδή όσων ψήφισαν. Άραγε πως μπορεί να εξηγηθεί το παγκόσμιο αρνητικό φαινόμενο να μην έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα στο Δ.Σ. της ΕΟΚ, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας σε αριθμό αθλητριών και σε μεγάλες καλαθοσφαιρικές γυναικείες προσωπικότητες; Προφανώς όχι μόνο στο… δωμάτιο που παίρνονται οι αποφάσεις δεν μπορούν να πλησιάσουν γυναίκες, αλλά και πάρα πολλές από τις γυναίκες που ψήφισαν δεν είχαν καμία σχέση με την διοίκηση των σωματείων που εκπροσωπούσαν. Και μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με τις συγγενείς του προέδρου...».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαιτησίας, θα ήταν μια κάποια λύση να γίνει επαγγελματική; Στη συνέντευξη του στο gazzetta, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά πως «στον ΕΣΑΚΕ δε μπορούν να χωρίσουν δύο ψύλλων τα άχυρα, θα βρουν άκρη με τη διαιτησία»;
«Γνωρίζετε ποιος έχει υπογράψει όλους τους κανονισμούς περί διαιτησίας και λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ; Ο κύριος Βασιλακόπουλος. Τα περισσότερα που λέει κατά καιρούς για τους διαιτητές, τη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ και τον ρόλο των μάνατζερ, οτιδήποτε κατηγορεί είναι ο ίδιος ουσιαστικά που το έχει ρυθμίσει! Μπορείς εσύ να μου βρεις τους κανονισμούς λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ, τους οποίους έχουν υπογράψει ο κύριος Βασιλακόπουλος και ο κύριος Τσαγκρώνης; Μπορείς, επίσης να μου βρεις με ποιον τρόπο αποφασίστηκε αυτή η... συνυπογραφή; Δεν υπάρχει πουθενά! Το έκαναν μόνοι τους! Μόνοι και εν κρυπτώ, δίχως να φέρουν κανένα χαρτί στη δημοσιότητα. Πως είναι δυνατόν να κατηγορεί κάποιος κάτι το οποίο έχει ο ίδιος ρυθμίσει; Καταλύοντας, μάλιστα το αυτοδιοίκητο και διαμορφώνοντας το μονοπώλιο της εξουσίας της ΕΟΚ όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια».

«Για να βρεις φωτογραφία του Γιάννη, πρέπει να κάνεις… γεώτρηση στο site της ΕΟΚ»

Πως βλέπετε το μοντέλο των πρώην αθλητών που ηγούνται των Ομοσπονδιών στην Ευρώπη; Γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;
«Διότι συνειδητά η μικρή ηγετική ομάδα της ΕΟΚ έχει καταστρέψει οποιαδήποτε διαδρομή θα μπορούσαν να περπατήσουν όλες αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες τα τελευταία 20 χρόνια! Όχι μόνο κατέστρεψε αυτή τη διαδρομή αλλά δημιούργησε τεράστια κι ανήθικα εμπόδια κάτω από το τραπέζι, όπως η συστηματική απόκρυψη σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία. Ποιος θέλει να μπλέξει με κάτι όταν δεν γνωρίζει τους όρους και τους κανόνες; Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για πρώην αθλητές που ενδεχομένως θα ήθελαν να προσφέρουν στο όνομα της ανάπτυξης του μπάσκετ και των εθνικών ομάδων. Κι όμως, έχουν καταφέρει το ακριβώς ανάποδο με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιστορία με το φαινόμενο του Γιάννη Αντετοκούνμπο όπου όποιος... περνάει από δίπλα του, κερδίζει σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τι ακριβώς έχει κερδίσει σε διοικητικό, οργανωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο η ΕΟΚ μέσω της διακυβέρνησης της από αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο; Για να βρεις μια φωτογραφία του Γιάννη, πρέπει να κάνεις διαδικτυακή… γεώτρηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας»!

Τι καταλογίζετε στο τρέχον διοικητικό και οργανωτικό κομμάτι της Ομοσπονδίας;
«Δεν υπάρχει γενικός διευθυντής ή προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών, δεν υπάρχουν χορηγικά τμήματα ή οποιαδήποτε πρόβλεψη για κοινωνική ευθύνη. Δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών μεταξύ του management (διεύθυνση) και μελών του Δ.Σ. Υπάρχει η ηγετική ομάδα και κανείς άλλος! Δεν μπορούν όμως μόνο δυο άνθρωποι να αποφασίζουν και μάλιστα τις περισσότερες φορές εν κρυπτώ για χιλιάδες θέματα της Ομοσπονδίας. Ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών δεν θα έπρεπε να τηρεί τα βιβλία με τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων στο γραφείο του; Επομένως, τι έκανε η ηγετική ομάδα για να εδραιώσει την ιδιότυπη ομηρία στο σπίτι και να μην μπαίνει όποιος θέλει εκεί; Έβγαλαν τους προϊστάμενους της διεύθυνσης απ' έξω! Ποιος έχει τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στο γραφείο του; Που βρίσκονται όλα τα σχετικά έγγραφα των εκλογών; Δεν υπάρχει απάντηση… Μόνο μια ένοχη σιωπή».

 

Τελευταία Νέα