Καλώς το ελληνικό μπάσκετ, τι χαμπάρια;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Καλώς το ελληνικό μπάσκετ, τι χαμπάρια;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα δρώμενα στην μπασκετική «ψωροκώσταινα» κι αναρωτιέται με ποιο τρόπο και υπό ποιες συνθήκες θα επιστρέψουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς και θα δούμε «άσπρη μέρα», όταν τίποτε γύρω από το άθλημα δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο κατ' εξοχήν πιο ενδιαφέρον μήνας για τους απανταχού φιλάθλους. Κι αυτό γιατί μαζί με το «καλό φθινόπωρο» και το άνοιγμα των σχολείων, λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε βγει από το mood των διακοπών, έχουμε επιστρέψει στην βάση μας και δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στην ρουτίνα της διαφορετικής καθημερινότητας. Τι μας ξεκουράζει περισσότερο εν μέσω αυτής της αλλαγής των καθημερινών μας συνηθειών;

Τι άλλο από την αγάπη για τον αθλητισμό και την ασχολία με το εκάστοτε σπορ που μας συγκινεί περισσότερο, είτε ως φίλαθλοι, είτε ως οπαδοί μίας συγκεκριμένης ομάδας. Για το ελληνικό μπάσκετ, ειδικότερα, ο εφετινός Σεπτέμβριος αλλά και το διάστημα μέχρι το τέλος του 2020, έχουν κομβική σημασία, διότι ελέω πανδημίας, το άθλημα προέρχεται από μία παρατεταμένη περίοδο απραξίας και διανύει την χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του.

Από που να το πιάσει κανείς και να μην «λερωθεί» ή να μην μελαγχολήσει; Να αρχίσουμε από το πρωτάθλημα της Basket League, που ήταν από τα πρώτα που διεκόπησαν στην προηγούμενη σεζόν, λόγω κορονοϊού και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ένας από τους λόγους της παραπάνω απόφασης ήταν φυσικά η προστασία των αθλητών και όλων των φορέων από τον covid-19, αλλά και η εξυγίανση και η καλύτερη δυνατή οργάνωση της λίγκας ενόψει της νέας πιο δύσκολης κι απαιτητικής σεζόν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, αποφασίστηκε και η αναδιάρθρωση της Α1 Κατηγορίας (δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα κι ανέβηκαν δύο από την Α2), σε συνδυασμό με την ψήφιση αυστηρότερων προαπαιτούμενων κριτηρίων προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μας χώριζαν σχεδόν 35 ημέρες από το προγραμματισμένο τζάμπολ του πρωταθλήματος (10 Οκτωβρίου). Θέλετε να μάθετε που βρισκόμαστε; Τα σημαντικότερα μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο (mimimum budget 800.000 Ευρώ και εγγυητική επιστολή 200.000 Ευρώ για όλες τις ομάδες καθώς και Ανεξάρτητη Επιτροπή Αδειοδότησης) δεν θα ισχύσουν από τη νέα σεζόν, αλλά από την μεθεπόμενη! Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ελάχιστες ομάδες μπορούσαν να τα εκπληρώσουν, οπότε δεν μπήκαν ποτέ σε τροπολογία από την Πολιτεία!

Πάμε παρακάτω. Από το πρωτάθλημα που αρχικά σχεδιάστηκε με 16 ομάδες, δύο από τις πιο υγιείς ΚΑΕ αποχώρησαν (Ήφαιστος και Ρέθυμνο) , ενώ ο νεοφώτιστος Διαγόρας Δρυοπιδέων συγχωνεύτηκε (πούλησε το ΑΦΜ του) με τον Ιωνικό Νικαίας, ο οποίος αποβλήθηκε με καθυστέρηση από την Basket League. Από τις 13 εναπομείνασες ομάδες, ο Πανιώνιος δεν έχει ακόμη ούτε παίκτες, ούτε προπονητή, ενώ ο Άρης, που κάνει προετοιμασία με μονοψήφιο αριθμό αθλητών, δεν μπορεί να εκδώσει δελτία και πρέπει να βρει περίπου 250.000 Ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν επισύρει την ποινή απαγόρευσης μετεγγραφών. Να σημειωθεί ότι η Λάρισα, ενώ είχε αρχικά υποβιβαστεί με οδηγία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, λόγω μη τήρησης κανονισμών σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο, με έναν μαγικό τρόπο, σώθηκε!

Δηλαδή, πλην του Παναθηναϊκού που προετοιμάζεται με βασικό στόχο την Euroleague, της ΑΕΚ που δουλεύει με φόντο το Final 8 του BCL, του Προμηθέα (θα παίξει στο Eurocup) και του Περιστερίου και του Ηρακλή, που θα συμμετάσχουν στο Basketball Champions League, οι υπόλοιπες έξι ομάδες (Κολοσσός, ΠΑΟΚ, Λαύριο, Λάρισα, Ιωνικός και Χαρίλαος Τρικούπης) προπονούνται και διαπραγματεύονται με παίκτες (!), χωρίς να ξέρουν τι χρήματα θα έχουν και πως θα τα βγάλουν πέρα.

Γιατί πέρα από την διαφαινόμενη απουσία του κόσμου από τα κλειστά γήπεδα (η αρνητική «ετυμηγορία» της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ είναι κάθετη και μη διαπραγματεύσιμη) και την απουσία εσόδων από τα εισιτήρια (Παναθηναϊκός και Άρης είναι οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη), για την ώρα, δεν υπάρχει ούτε τηλεοπτική συμφωνία, αλλά ούτε καν κεντρικός χορηγός για το πρωτάθλημα!

Μιλάμε για μία λίγκα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο έλεος της Πολιτείας για να συνεχίσει να υπάρχει! Για την ακρίβεια, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κανένα τηλεοπτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες του ΕΣΑΚΕ να κρέμονται από την θετική διάθεση της κυβέρνησης να σώσει το μπάσκετ (μέσω της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην ΕΡΤ) και να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην έντονη δράση που έχει αναλάβει εδώ και καιρό ο Μάκης Αγγελόπουλος, που ασχολείται σχεδόν καθημερινά με το συγκεκριμένο θέμα και μεταξύ άλλων, προσπαθεί να επαναφέρει την κεντρική διαχείριση μετά από 19 χρόνια.

Ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης» είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την διοργάνωση του Final 8 του BCL στο ΟΑΚΑ (30/09-04/10), αλλά οι επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, φαίνεται ότι δύσκολα θα επιτρέψουν την διεξαγωγή των αγώνων με μία έστω και περιορισμένη ποσόστωση θεατών στις κερκίδες. Η αρχικά θετική θέση της κυβέρνησης, όταν προέκυψε η προοπτική φιλοξενίας του τουρνουά στην Αθήνα, έχει καμφθεί αρκετά μετά τις αρνητικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων και πλέον ο πρόεδρος της ΑΕΚ «τρέχει και δεν φτάνει» για την ανεύρεση χορηγών που θα καλύψουν το υψηλό οργανωτικό κόστος.

Νωρίτερα, οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών θα έχουν ριχθεί στην μάχη του Κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς να έχει προβλεφθεί επίσημα (από την ΕΟΚ) η υποβολή των παικτών τους σε υποχρεωτικά test κορονοϊού!Ο Κολοσσός Ρόδου δε, είναι η μοναδική ομάδα που στην Β' Φάση της διοργάνωσης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει αντίπαλο από μικρότερη κατηγορία, του οποίου οι παίκτες είναι άγνωστο αν θα έχουν ελεγχθεί για covid-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν.

Η ομοσπονδία, άλλωστε, όπως και ο ΕΣΑΚΕ, ζουν σε έναν κόσμο όπου όλα μοιάζουν δεδομένα και κατά έναν τρόπο, πρέπει να συνωμοτήσει το σύμπαν για να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτε και όλοι στο τέλος του μήνα να παίρνουν άκοπα τον μισθό τους. Και αυτός είναι ο σημαντικότερος ο λόγος που τα πάντα πρέπει να αλλάξουν!

Οι εκλογές της ΕΟΚ, προς τα τέλη του χρόνου, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του αθλήματος να γκρεμίσει το σαθρό σημερινό οικοδόμημα, να θεμελιώσει από την αρχή τις δομές του, να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του και μέσω του θεσμικού του φορέα, να εκσυγχρονίσει το πρωτάθλημα που φυτοζωεί, την Εθνική ομάδα που ζει με τα «φαντάσματα» των επιτυχιών του παρελθόντος και την παραγωγική διαδικασία που πνέει τα λοίσθια.

Υπ' αυτό το πρίσμα, πρωτοβουλίες σαν αυτή του Φασούλα, του Ρεντζιά, του Φάνη (Χριστοδούλου), του Μέμου (Ιωάννου) και των υπολοίπων βετεράνων καλαθοσφαιριστών (Δημήτρη Παπαδόπουλου και Γιώργου Καράγκουτη), φρονώ ότι είναι η πιο πειστική λύση για μία φωτεινή επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ. Αν δεν πάρουν τώρα την ευκαιρία τους, πότε θα την πάρουν;

Δηλαδή τόσα χρόνια «παρακαλάμε» να ασχοληθούν ενεργά βετεράνοι διεθνείς παίκτες και τώρα που το πήραν απόφαση, παραμερίζοντας (αρκετοί απ' αυτούς) ακόμη και τις δουλειές τους, μας «κόπτουν» οι νομοθετικές ρυθμίσεις και κάνουμε λόγο για «κόμματα», «χρώματα» και «Σωτήρες», αλλά και για «πολιτικάντηδες» που έχουν προσωπικά προβλήματα με την σημερινή διοίκηση της ΕΟΚ...

Πέρα από την αστεία διάσταση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, υπάρχουν ακόμη σοβαροί άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ και εξακολουθούν να μην έχουν πρόβλημα με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την κουστωδία του; Το σημερινό κατάντημα του μπάσκετ, νομίζω ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος...

Υγ.1: Η πρωτοβουλία του «ισχυρού άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ να συγκεντρώσει εκπροσώπους όλων των Ενώσεων στην Λάρισα για να χαράξει την εκλογική στρατηγική, έπεσε στο κενό! Η συνάντηση ακυρώθηκε γιατί πολύ απλά κανείς δεν θέλησε να ταξιδέψει χωρίς να ξέρει ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος που θα πάρει την «ευλογία» του!

Υγ.2: Εκτός του ότι είναι ανορθόγραφη και κάνει λόγο για εκλογικό... anfair (“unfair” ήθελε να πει), ο συγγραφέας της ανακοίνωσης αυτοχαρακτηρίζεται ως μικρότερος ηλικιακά από τον Παναγιώτη Φασούλα. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι το κείμενο έχει την υπογραφή του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και κουνάει το δάχτυλο στην «αράχνη» και τους συνεργάτες της, επειδή δεν επισκέφτηκαν την Μεσσηνία και δεν προσέγγισαν τα σωματεία μίας Ένωσης, που εδώ και αρκετούς μήνες κάνει ανένδοτο εναντίον τους! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Υγ.3: Η κλήρωση του πρωταθλήματος έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου. Μακάρι ως τότε να έχει λυθεί τουλάχιστον το τηλεοπτικό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!