Ο ιστορικός Πανελλήνιος επιστρέφει! (pics)

Ο ιστορικός Πανελλήνιος επιστρέφει! (pics)

bet365

Στην Κυψέλη μυρίζει παντού ιστορία και το gazzetta.gr παρουσιάζει το restart του Πανελληνίου που βρέθηκε στη Δ' ΕΣΚΑ και πλέον μετράει δυο σερί ανόδους μέσα από τους πρωταγωνιστές του.

Δεν είναι απαραίτητο να ακονίσεις τη μνήμη για να θυμηθείς τις πρόσφατες επιτυχίες του Πανελληνίου, ούτε να είσαι μυημένος για να κάνεις μια σούμα και να διαπιστώσεις την προσφορά των «Ολυμπιονικών» στον ελληνικό αθλητισμό. Τα έξι πρωταθλήματα Ελλάδας είναι η κορωνίδα του τμήματος μπάσκετ που κατέκτησε την τέταρτη θέση της Α1 το 2008 και το 2010, συμμετέχοντας παράλληλα στο Final 4 του EuroCup εκείνης της χρονιάς.

Οι «Ολυμπιονίκες» ήταν η πρώτη ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1958 όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε διαδικασία... επανεκκίνησης. Ο Πανελλήνιος κατρακύλησε στην τελευταία κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος, πλέον όμως μετράει δυο συνεχόμενες ανόδους έχοντας συνολικό ρεκόρ 41-2 με τον Κωστή Λημναίο στην άκρη του πάγκου, η σεζόν 2020-21 θα τον βρει στη Β' ΕΣΚΑ και το gazzetta.gr παρουσιάζει το restart μέσα από τρεις πρωταγωνιστές της μεγάλης προσπάθειας!

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου, Αλέξης Αλεξόπουλος, η παλιά δόξα της ομάδας μπάσκετ και νυν γενικός αρχηγός Βασίλης Γκιούσμας και ο προπονητής των ανόδων, Κωστής Λημναίος μιλούν για τη διαδικασία επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες.

PART I - Το παρελθόν

Πόση πίεση δημιουργούν οι κορνίζες στους διαδρόμους, τα τρόπαια στις βιτρίνες και οι συγκρίσεις με το παρελθόν του Πανελληνίου;

Αλέξης Αλεξόπουλος: «Αν δεν είσαι συνειδητοποιημένος, οι κορνίζες δημιουργούν πίεση. Αν όμως είσαι συνειδητοποιημένος και έχεις το μυαλό στο κεφάλι σου, οι κορνίζες σε καθοδηγούν. Ο κλασικός Έλληνας παράγοντας που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων νιώθει ότι πρέπει να έχει μια συνέχεια στις... κορνίζες και τα τρόπαια, δίχως να λογαριάζει ότι με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως βάζει ακόμα μια θηλιά στον λαιμό της ομάδας. Θεωρώ, λοιπόν πως όποιος ασχολείται με τα ερασιτεχνικά σωματεία, οφείλει να εξασφαλίσει πρωτίστως τη συνέπεια και τη σταθερότητα. Αυτή, ακριβώς είναι η φιλοσοφία μας στον Πανελλήνιο».

Κωστής Λημναίος: «Ο προπονητής πρέπει να έχει πίεση, είτε κοουτσάρει ομάδες - σύμβολα όπως ο Πανελλήνιος, είτε οποιοδήποτε άλλο κλαμπ. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει καλύτερος σε ατομικό επίπεδο. Οφείλει, δηλαδή να έχει αυτοσκοπό τη φιλοδοξία και τη βελτίωση».

Ζήσατε τον Πανελλήνιο στις μεγάλες στιγμές του... Πως βιώσατε την ελεύθερη πτώση ως τη Δ' ΕΣΚΑ;

Βασίλης Γκιούσμας: «Έζησα συγκλονιστικές στιγμές με τον Πανελλήνιο, τον έζησα στην Α' Εθνική και όταν έπεφτε κατηγορίες, ήταν σαν να μου βάζεις το μαχαίρι στην καρδιά! Δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου εκείνες τις στιγμές, μου στοίχισαν πολύ! Από εκείνη την θρυλική πεντάδα του Πανελληνίου με τους Χολέβα, Ρουμπάνη, Μανιά, Στεφανίδη και Παπαδήμα που κατέκτησε τα πρωταθλήματα, φτάσαμε στην τελευταία κατηγορία των τοπικών στην Αθήνα. Ήταν πραγματικά λυπηρό. Δόξα τω Θεώ, η τωρινή διοίκηση και ο προπονητής κάνουν εξαιρετική δουλειά και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο».

Ο ρομαντισμός έχει θέση στις μέρες μας;

Αλέξης Αλεξόπουλος: «Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει θέση στη σημερινή εποχή όμως ξέρω ότι όσοι ασχολούνται με τον Πανελλήνιο είναι όλοι τους ρομαντικοί! Θα έλεγα ότι ο ρομαντισμός στην Κυψέλη είναι βασικό συστατικό και απαραίτητη προϋπόθεση. Έτσι μάθαμε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εδώ, έτσι συνεχίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα ερασιτεχνικά σωματεία να επιβιώσουν. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα».

Βασίλης Γκιούσμας: «Νομίζω ότι σιγά - σιγά χάνεται... Οι εποχές αλλάζουν. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Στον Πανελλήνιο αντικατέστησα στη θέση του προπονητή τον μέντορά μου, τον Μίσσα Πανταζόπουλο όταν ο σύλλογος πήγαινε για υποβιβασμό, έχοντας στο ρόστερ τον Βασίλη Γκούμα που ήταν... μια ομάδα μόνος του! Τον κάλεσα και του είπα: "Βασιλάκη, μπορούμε να σώσουμε την ομάδα. Συμβιβάζεσαι να βάζεις 20-25 πόντους και να αλλάξουμε κάποια πράγματα στο παιχνίδι»; Τότε ο Βασίλης πήγαινε για πρώτος σκόρερ, έβαζε 35 πόντους σε κάθε παιχνίδι και κυνηγούσε τον Χάρη Παπαγεωργίου! Εν τέλει τα καταφέραμε, κάναμε 12 σερί νίκες και βγήκαμε στο Κύπελλο Κόρατς, όταν ακόμα ο Πανελλήνιος έπαιζε στον Τάφο του Ινδού»!

PART II - Το παρόν

Τα τελευταία χρόνια που η ομάδα μπάσκετ του Πανελληνίου αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες, νιώσατε το «πρέπει» της ανόδου; Ότι δηλαδή οφείλει να επιστρέψει άμεσα;

Βασίλης Γκιούσμας: «Δεν πορευόμαστε με αυτή τη λογική. Πάμε... νορμάλ. Πανηγυρίσαμε δυο σερί χρονιές την άνοδο, πλέον θα διεκδικήσουμε την επόμενη όμως δεν θέλουμε να γίνουμε ασανσέρ! Το ζητούμενο είναι ο Πανελλήνιος να φτάσει στο σημείο να παλέψει για την επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες. Μέχρι στιγμής ο κόουτς και οι παίκτες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι, θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να μην κοροϊδεύουμε κανέναν! Είναι πολύ σημαντικό ότι ο σύλλογος είναι πλέον φερέγγυος κι έτσι δεν έχει κανείς παράπονο. Προχωράμε μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητες μας».

Το 21-0 στο πρωτάθλημα ήταν αυτοσκοπός ή προέκυψε στην πορεία;

Κωστής Λημναίος: «Το δυναμικό των παικτών ήταν για 21-0. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο ρόστερ υπήρχαν παιδιά από την προηγούμενη χρονιά, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην τελευταία κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων. Παιδιά του Πανελλήνιου από τα παιδικοεφηβικά, τα οποία στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια κι ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Θέλουμε, μεταξύ άλλων να αναδείξουμε νέα παιδιά, συνδυάζοντας το ταλέντο και τον ενθουσιασμό με την εμπειρία των πιο έμπειρων. Σε προσωπικό επίπεδο, οι άνοδοι ήταν αυτοσκοπός και προσωπική φιλοδοξία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα. Ιδιαίτερα φέτος που εντάχθηκαν στην ομάδα παιδιά που είχαν παραστάσεις υψηλού επιπέδου με κουλτούρα νικητή. Φέτος είχα 4-5 έμπειρους παίκτες και κάποιους νεότερους από πέρσι».

Τα νέα παιδιά ξέρουν που έρχονται; Γνωρίζουν την ιστορία αυτής της φανέλας;

Κωστής Λημναίος: «Σίγουρα υπάρχει ιστορική συνέχεια. Εξάλλου, δεν έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από τις καλές χρονιές του Πανελληνίου στην Α1 και την πρόκριση στο Final 4 του EuroCup (σ.σ. 2009-10). Δεν υπάρχει, δηλαδή μεγάλη απόσταση. Σίγουρα τους θυμίζουμε τα επιτεύγματα της ομάδας και τους μεγάλους παίκτες που αγωνίστηκαν εδώ και τίμησαν τη φανέλα».

Τουλάχιστον φαίνεται ότι ο σύλλογος δεν έχασε τον δρόμο του...

Βασίλης Γκιούσμας: «Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να στηριχτούμε σε γερές βάσεις, ξέρουμε πως αν δεν εκτιμήσουμε σωστά τις δυνατότητες μας, το χάσαμε το παιχνίδι»!

Πως κρίνετε την πορεία του Πανελληνίου στα τοπικά πρωταθλήματα;

Αλέξης Αλεξόπουλος: «Τα δύο τελευταία χρόνια είναι απολύτως πετυχημένα. Την πρώτη χρονιά ο κόουτς ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα μαζί με τον έφορο Χρήστο Γκόλιας και πλέον μετράμε δύο συνεχόμενες ανόδους. Το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρήκαμε στήριξη σε ρομαντικούς ανθρώπους».

PART III - Το μέλλον

Ποιος είναι ο άμεσος και ο μακροπρόθεσμος στόχος;

Αλέξης Αλεξόπουλος: «Θα θέσω το ζήτημα στη σωστή βάση. Ο ρεαλιστικός στόχος για τον Πανελλήνιο είναι να μείνει... ζωντανός, αφήνοντας πίσω του τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος. Δεν έχουμε σταματήσει την προσπάθεια να παρουσιάσουμε τον Πανελλήνιο ως έναν ελκυστικό σύλλογο προκειμένου να βρούμε ανθρώπους που θα ταυτιστούν με τη γραμμή και τη φιλοσοφία μας και θα ήθελαν να επενδύσουν στο project. Νομίζω πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Βασίλης Γκιούσμας: «Θέλω να τον δω να παίζει ξανά στις εθνικές κατηγορίες. Να φύγει από τις... γειτονιές».

Η σεζόν 2020-21 θα βρει τον Πανελλήνιο στη Β' ΕΣΚΑ. Τι θα βλέπουμε πλέον τα βράδια της Πέμπτης;

Κωστής Λημναίος: «Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα με τον αντίπαλο και τη... μέρα. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τον Πανελλήνιο, βάλαμε ως στόχο τις ανόδους με σταθερά βήματα. Δεν θέλουμε το ευκαιριακό, δεν μας εκφράζει η νοοτροπία του να αγοράσουμε ένα ΑΦΜ και να ανέβουμε κατηγορία. Πάμε βήμα - βήμα και ως τώρα έχουμε πανηγυρίσει δυο ανόδους. Ο επόμενος στόχος είναι η άνοδος στην Α' ΕΣΚΑ».

Βασίλης Γκιούσμας: «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο στεναχωρήθηκα φέτος είναι ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τη γιορτή που είχαμε προγραμματίσει προκειμένου το γήπεδο να πάρει το όνομα του Βασίλη Γκούμα. Ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον, ίσως τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να το κάνουμε και να τον τιμήσουμε»!

Το ρόστερ της σεζόν 2019-20
Δημήτρης Κατιάκος (33, 2.05)
Δημήτρης Αθανασόπουλος (27, 1.87)
Στέλιος Κέλλης (36, 1.91)
Μάριος Αρναουτάκης (32, 1.88)
Νίκος Κουμουνδούρος (21, 1.99)
Κωνσταντίνος Γκόλιας (24, 1.81)
Γεράσιμος Λέκκας (19, 1.92)
Παντελής Τσάτσας (23, 1.82)
Δημήτρης Κόγκας (27, 1.85)
Γιάννης Αλεφαντινός (28, 1.95)
Στέλιος Αρμπελιάς (21, 1.80)
Νίκος Τσαουσλάρης (24, 1.88)
Βαγγέλης Ζαχαρος (31, 1.85)
Σπύρος Πέτρουλας (26, 1.87)
Άγις Ζαφόλιας (24, 1.93)
Φώτης Περγουλης (26, 1.87)
Σαχάμπ Σουλτανι (28, 2.14)

 

Τελευταία Νέα