Μανουσέλης: «Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κίνας, θα έρθει σύντομα και η κανονικότητα»

Γιώργος Κούβαρης
Μανουσέλης: «Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κίνας, θα έρθει σύντομα και η κανονικότητα»

bet365

Ο Μάνος Μανουσέλης, προπονητής στους Σανγκάη Σαρκς, επέστρεψε στην Κίνα για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και μοιράστηκε τις δικές του σκέψεις για τον κορονοϊό, μεταφέροντας και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αχανή χώρα.

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε τα χέρια με τον θρυλικό Γιάο Μινγκ προκειμένου να πάρει θέση στον πάγκο των Σανγκάη Σαρκς, σίγουρα δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη! Ο Μάνος Μανουσέλης, head coach πλέον της κινεζικής ομάδας, ήταν από τους πρώτος που άρχισε να μαθαίνει και να βιώνει την σταδιακή έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και σίγουρα έχει έναν λόγο παραπάνω για να σχολιάσει τη νέα τάξη των πραγμάτων, όχι μόνο στον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ο έμπειρος τεχνικός, έχοντας ζήσει την κατάσταση σε Κίνα και Ελλάδα όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, είπε ένα απλό πράγμα: «Η Κίνα έστειλε το δικό της μήνυμα. Οι κάτοικοι ακολούθησαν κατά γράμμα όλα όσα έλεγαν οι αρχές και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Γι' αυτό και άρχισε η χώρα να μπαίνει σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα» εξηγεί στο gazzetta.gr έχοντας επιστρέψει εδώ και μερικές ημέρες στην Σανγκάη. Το γιατί; Απλούστατα, οι Κινέζοι τήρησαν όλα τα μέτρα και τώρα επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Κάτι που ισχύει και για τις αθλητικές δραστηριότητες αφού το πρωτάθλημα μπάσκετ στην Κίνα θα ξεκινήσει πάλι στις 15 Απριλίου.

«Όλοι όσοι επιστρέφουμε στην Κίνα, μπαίνουμε σε καραντίνα 14 ημερών. Και με εμένα φυσικά συμβαίνει το ίδιο. Η χώρα έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια κανονικότητα, αν και στον δρόμο κυκλοφορούν ακόμα όλοι με μάσκες. Τα μαγαζιά είναι ανοικτά και κανείς δεν μένει πλέον στο σπίτι του. Τώρα φοβούνται περισσότερο όλους όσους επιστρέφουν στην Κίνα. Και γι' αυτό, όπως είναι λογικό, μπαίνουν σε καραντίνα όταν έρχονται πάλι πίσω».

Το τζάμπολ στο πρωτάθλημα μπάσκετ, ναι μεν θα δοθεί στις 15 του επόμενου μήνα, αλλά τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ήταν πριν από τον κορονοϊό: «Πλέον οι ομάδες θα πάνε σε δύο πόλεις και θα μείνουν εκεί. Θα χωριστούν σε δύο γκρουπ και οι αγώνες θα γίνουν όλοι κεκλεισμένων των θυρών. Και φυσικά δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις και ούτε αεροπορικά ταξίδια. Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει» και συνέχισε: «Οι παίκτες έχουν επιστρέψει στις προπονήσεις εδώ και έναν μήνα περίπου και προπονούνται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Στην αρχή έκαναν ατομικά προγράμματα και σιγά-σιγά μπήκαν στην διαδικασία των επαφών και στα 'διπλά'. Φυσικά όλοι έχουν κάνει το τεστ».

Μάλιστα, έκανε και την δική του εκτίμηση όσον αφορά την EuroLeague: «Το θέμα με την EuroLeague έχει να κάνει με τους χρόνους. Πόσο βαθιά θα μπει στο καλοκαίρι. Ακόμα και όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να έρθει άμεσα η κανονικότητα. Και εννοώ να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα και οι ομάδες να ταξιδεύουν από τη μία ευρωπαϊκή πόλη στην άλλη. Είναι πολύ δύσκολο. Το μπάσκετ είναι μια κοινωνική εκδήλωση. Όμως αυτή τη στιγμή προέχει η δημόσια υγεία και θα πρέπει οι άνθρωποι του αθλητισμού να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση...»

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο Μάνος Μανουσέλης είπε: «Από την Κίνα έφυγα στις 25 Ιανουαρίου για να έρθω στην Ελλάδα. Τότε τα πράγματα ήταν όπως είναι τώρα στην Ελλάδα. Τώρα ίσως να είναι και πιο προχωρημένη η κατάσταση στην Ελλάδα. Η Σανγκάη ποτέ δεν επλήγη τόσο πολύ από τον ιό. Ήταν από τις πόλεις που το πέρασαν σχετικά αναίμακτα. Άλλωστε βρίσκεται μακριά από τη Γιουχάν και δεν είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα...»

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα; «Αυτό που έκαναν οι Κινέζοι και δεν το κάνουμε εμείς, είναι το εξής: Ουδέποτε μπήκαν στην διαδικασία να αναρωτηθούν αν τα μέτρα είναι λίγα ή πολλά, σωστά ή λάθος. Απλά ακολούθησαν όλα όσα είπαν οι αρχές χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα είναι οδηγός για όλους. Έστειλαν το μήνυμα! Με συγκροτημένη και μεθοδική προσπάθεια θα υπάρχουν και αποτελέσματα. Αρκεί να συμπεριφερθούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Μιλάμε για την ίδια νόσο και τον ίδιο ιό. Δεν ξέρω κατά πόσο διαφοροποιείται ή μεταλλάσσεται, αλλά οι άνθρωποι εδώ ακολούθησαν συγκεκριμένη τακτική απομόνωσης ώστε να αποτρέψουν την μετάδοσή του. Ε, δεν είναι έξυπνο να μην κάνεις και εσύ κάτι που είχε αποτέλεσμα...Μπορούμε να νικήσουμε τον ιό αρκεί να κάνουμε αυτό που πρέπει.»

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΙΝΑ Τελευταία Νέα