H γιορτή των αστερίσκων

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
H γιορτή των αστερίσκων

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η διεξαγωγή του Final-8 στην Αθήνα, τώρα που η πανδημία θεριεύει.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Απέμεινε ακριβώς μία εβδομάδα. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί στο ΟΑΚΑ η εκκίνηση της νέας σεζόν, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι η …προηγούμενη.

Η πρώτη πράξη της περιόδου 2020-1 ισοδυναμεί με την τελευταία πράξη της περυσινής παράστασης, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω της πανδημίας. Ακραία και εκκεντρική μεθόδευση, αλλά ίσως αναγκαία.

Η Euroleague προτίμησε να κατεβάσει -κάπως βιαστικά- τα ρολά, αλλά το BCL αποφάσισε να μετακινήσει τα γκολπόστ, προκειμένου να αναδείξει πρωταθλητή, ώστε να αποφύγει την παύλα.

Καθώς μάλιστα ήταν αδύνατο να εμφανιστούν οι οκτώ ομάδες με τα περυσινά ρόστερ, αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Final-8 του 2020 με όρους 2021.

Και γιατί όχι, παρακαλώ; Στον καιρό της πανούκλας, προέχει όχι να τηρηθούν κατά γράμμα οι κανονισμοί μίας διοργάνωσης που εκ των πραγμάτων κατέρρευσε, αλλά να συνεχιστεί η ζωή.

Κακήν κακώς. Όπως όπως. Με αστερίσκους.

Το πρόβλημα είναι, ότι έπεσε στο κενό ο στόχος για παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες. Το Final-8 θα γίνει σε συνθήκες «φούσκας», σε άδειο γήπεδο και δίχως έσοδα από εισιτήρια.

Όταν η ΑΕΚ προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ρόλο οικοδέσποινας, πόνταρε στην ευοίωνη εξέλιξη της πανδημίας και συστοιχήθηκε με το αφήγημα που ήθελε την Ελλάδα νικήτρια στη μάχη με τον κορονοϊό.

Η διοργάνωση ξέφυγε από τα στενά πλαίσια του μπάσκετ και εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για πλασάρισμα της χώρας ως «ασφαλούς προορισμού».

Αλίμονο, όμως, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων αποδείχθηκε καταστροφική ιδέα και ο Covid-19 επέστρεψε δριμύτατος, την εποχή ακριβώς που θα έπρεπε να κλείνουμε ακόμα και τις χαραμάδες.

Μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το ρόλο του σημαιοφόρου του Final-8 μοιράζονταν όχι ο Μάκης Αγγελόπουλος με τον Νίκο Ζήση, ούτε καν η FIBA με την ΕΟΚ, αλλά ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όταν έγινε πια εμφανές ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να γίνει το Final-8 λάβαρο του ελληνικού …θριάμβου έναντι του κορονοϊού, τα κυβερνητικά στελέχη εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο και άφησαν την ΑΕΚ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με μοναδικό αρωγό την Περιφέρεια Αττικής.

Ακολουθώντας για μια φορά τη φωνή της λογικής, η Περιφέρεια απέρριψε το αίτημα για χρηματοδότηση και δημιούργησε απώλεια στήριξης. Αυτό συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου, με ψήφους 44-50, αφού «ναι» ψήφισε μόνο η συμπολίτευση.

«Μην ανησυχείτε, αφήστε το πάνω μου», θρυλείται ότι είπε ο Γιώργος Πατούλης στους ανθρώπους της ΑΕΚ, που πιέζονταν από τις χρονικές προθεσμίες.

Εννέα μέρες αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το αποτέλεσμα τούμπαρε με τις ψήφους των Παναγιώταρων, των Τζήμερων και κάποιων ανεξάρτητων.

Τα 44 «ναι» έγιναν 53 άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα, η λοιπή αντιπολίτευση αποχώρησε και η εισήγηση πέρασε, με οριακή έστω πλειοψηφία.

Θα διαφημιστεί, λέει, η Αττική, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά. Ας βάλουμε τότε τον Ηλία Παναγιώταρο να κάνει το τζάμπολ.

Το Final-8 θα διεξαχθεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με την ταλαίπωρη Περιφέρεια να εκταμιεύει περίπου 180.000 ευρώ από τον κουμπαρά της, για το καλό του έθνους.

Τα υπόλοιπα, που δεν είναι δα λίγα, θα τα βάλει η οικοδέσποινα ΑΕΚ, ποντάροντας στα κάπως θολά ανταποδοτικά οφέλη.

Εάν κατακτήσει το τρόπαιο, θα έχει όντως κέρδος. Με συμμετοχή στον τελικό, θα περιορίσει τη χασούρα. Σε περίπτωση πρόωρου αποκλεισμού, κινδυνεύει να πέσει σε μαύρη τρύπα.

Μία εβδομάδα πριν το Final-8, η Ελλάδα μετράει περίπου 350 νέα κρούσματα Covid-19 ημερησίως, ενώ το 70% των κλινών ΜΕΘ έχει ήδη γεμίσει.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας μας φέρνουν πιο κοντά στην Ιταλία του Απριλίου, παρά στην Ελλάδα του Ιουνίου.

Η Αττική του Πατούλη, του Παναγιώταρου, του Τζήμερου και της Δούρου πασχίζει απεγνωσμένα να ξορκίσει το κακό και βρίσκεται στα πρόθυρα του εγκλεισμού.

Σε τι ακριβώς μας χρειαζόταν το μπάσκετ, τέτοιες μέρες; Γιατί δεν τράβηξαν την πρίζα έγκαιρα όσοι μοιράζονταν το βάρος των αποφάσεων;

Τι ακριβώς θα κερδίσει η Περιφέρεια από την κουτουρού «επένδυση» 178.640 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) χρημάτων που προφανώς θα έπιαναν περισσότερο τόπο αλλού;

Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά την ενοικίαση και τον καθαρισμό της εγκατάστασης, την ασφάλεια, τις καμπίνες απολύμανσης, τη φιλοξενία των VIP, τον φωτισμό, την ενοικίαση γεννήτριας, το κέντρο διαπίστευσης, τη στατιστική κάλυψη και άλλα παρόμοια.

Δεν περιλαμβάνεται σε αυτό η φιλοξενία και μετακίνηση των 8 ομάδων που θα συμμετάσχουν ούτε τα έξοδα για την τήρηση του πρωτοκόλλου της πανδημίας.

Ο ισχυρός άνδρας του BCL Πατρίκ Κομνηνός με διαβεβαίωσε μέσω των ερτζιανών του Over FM ότι τα υγειονομικά στεγανά θα προστατευτούν με θρησκευτική ευλάβεια, αφού ο ιός μπορεί να τινάξει τη διοργάνωση στον αέρα, εφ’ όσον παρεισφρήσει.

Η «φούσκα» του ΝΒΑ είναι μία πυξίδα εξαιρετικά χρήσιμη για όλες τις μελλοντικές διοργανώσεις, μέχρι να περάσει η συμφορά.

Φαίνεται μάλιστα ότι η FIBA προσανατολίζεται σε παρόμοια τρικ για το στήσιμο της κανονικής περιόδου του επόμενου Champions League (με 8 Ομίλους των 4 ομάδων και ταχύρρυθμη διεξαγωγή σε καραντίνα μίας πόλης), ενώ έχει ήδη ανακοινώσει παρόμοιες «φούσκες» για τα παράθυρα των Εθνικών ομάδων.

Το final 8 της Αθήνας, ωστόσο, ήταν -φοβάμαι- μία αχρείαστη αβαρία, σε εποχή που δεν σηκώνει πολυτέλειες και περιττά έξοδα (έστω, μικρά) από τα κρατικά ταμεία. Και δεν αποκλείεται να φέρει δυσφήμιση, εφ' όσον τρυπήσουν τα στεγανά.

Τουλάχιστον, θα δούμε μπασκετάκι και θα πάμε γήπεδο. Ίσως να πανηγυρίσουμε και ευρωπαϊκό τίτλο. Αλλά το αγωνιστικό σκέλος θα το ψηλαφίσουμε όταν πλησιάσει η ώρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.