Ο θαυμαστής του Λιμνιάτη και η αύρα του Ζήση

Κάτια Πετροπούλου
Ο θαυμαστής του Λιμνιάτη και η αύρα του Ζήση

bet365

Η Κάτια Πετροπούλου ταξίδεψε μαζί με την ΑΕΚ στο κρύο και ολίγον τι χιονισμένο Μπούργος και μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις στην... οθόνη.

«Mas lejos que nunca», ή αλλιώς «πιο μακριά από ποτέ».

Αυτό είναι το μότο που συνοδεύει σε Ισπανία και Ευρώπη κάθε αγώνα της προσεχούς αντιπάλου της ΑΕΚ (22/01, 21:30), Μπούργος, δείχνοντας πως κοιτάει μονίμως μπροστά και ψηλά. Άλλωστε, δεν έχουν καταφέρει και λίγα μέσα σε τρεις σεζόν παρουσίας στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Από την 14η θέση την πρώτη χρονιά, έφτασε στις οκτώ πρώτες και στη συμμετοχή της στο Basketball Champions League.

Κάπως έτσι, βέβαια, μπορεί να νιώθεις, δηλαδή πιο... μακριά από ποτέ, όταν αφήνεις την Αθήνα, για να βρεθείς για πρώτη φορά στο εξωτερικό και να ακολουθήσεις την αποστολή της ομάδας.

Με την άφιξη στο ΟΑΚΑ, όλα έμοιαζαν ήρεμα κι αισιόδοξα, αλλά αυτό δεν κράτησε και πολύ.

Μείον ένας με το... καλημέρα

Άφιξη στο ΟΑΚΑ 07:15. Ο εδώ και πάρα πολλά χρόνια φροντιστής της ομάδας, Γιώργος Σταθόπουλος, κατά κόσμον «Φάντομ», με πολύ καλή διάθεση, προσπαθούσε να τους χαλαρώσει όλους, ενόψει του ταξιδιού, και να βάλει τα πάντα σε τάξη, για να φύγει η ομάδα για το αεροδρόμιο.

Δεν πέρασαν, όμως, 5-10 λεπτά κι έγινε γνωστό πως κάποιος δεν θα ακολουθούσε την αποστολή. Μείον ένας με το... καλημέρα, δηλαδή, την στιγμή που η ΑΕΚ ζει στην μετά Σαντ-Ρος εποχή και έχει πληγεί από τον τραυματισμό του Νίκου Γκίκα.

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος ξύπνησε με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έπρεπε να νοσηλευτεί, με αποτέλεσμα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου να μην έχει στην διάθεσή του έναν πολύ καλό σουτέρ για το παιχνίδι της Τετάρτης με την ισπανική ομάδα.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός. Ο τζένεραλ μάνατζερ, Γιώργος Χήνας, ο γυμναστής Νίκος Παπαβασιλείου και ο βοηθός του Αλέξανδρος Σταμούλης και ο συνεργάτης του Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Τσεπέλης, δεν ξέφυγαν και τέθηκαν επίσης νοκ άουτ.

Με αυτά και με εκείνα, τα χαμόγελα έσβησαν για λίγο κι όλοι άρχισαν να κοιτούν ο ένας τον άλλον, για να μην κολλήσουν τίποτα κι υπάρξουν κι άλλες απώλειες για το παιχνίδι, αλλά αυτό δεν κράτησε και πολύ. Με μια μόνο ματιά, όλοι ήξεραν πως έχουν να κάνουν την δουλειά τους αύριο, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Το αυτόγραφο από τον Λιμνιάτη!

Η «κιτρινόμαυρη» αποστολή έφτασε γύρω στις 08:10 στο «Ελ. Βενιζέλος» κι ελέω απουσιών, ο Γιόνας Ματσιούλις ανέλαβε αμέσως καθήκοντα. Πήρε τα εισιτήρια και τα μοίραζε σε όλους, ενώ ρωτούσε διαρκώς αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια. Στην συνέχεια, όλοι σκορπίστηκαν από εδώ κι από εκεί, μέχρι να επιβιβαστούν.

Την ώρα της αναμονής, ο Γιώργος Λιμνιάτης προσπαθούσε να καταλαγιάσει την νευρικότητα που έχει για τα αεροπλάνα (και να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον, λέγοντας «θα φτάσουμε, δεν θα φτάσουμε»), με τον Σάββα Συμεωνίδη να τον πειράζει, λέγοντάς του ότι έχει τυφώνα στην Βαρκελώνη και θα περάσουμε από πάνω. Ένα, όμως, περιστατικό, ήρθε για να τον χαλαρώσει και να τον κάνει να ξεχαστεί λίγο. Ένας υπάλληλος της Aegean, με μπάλα μπάσκετ στα χέρια (!), τον πλησίασε, τού εξέφρασε τον θαυμασμό του και τού ζήτησε να υπογράψει πάνω στην μπάλα. Ο ίδιος παραξενεύτηκε, αφού έχουν περάσει χρόνια που έχει αφήσει το παρκέ, αλλά εκπλήρωσε με χαρά το αίτημα του... θαυμαστή του!

Λίγο μετά, άρχισε και τις ιστορίες με τον Νίκο Ζήση, με αφορμή την παρακάτω φωτογραφία, από το παιχνίδι μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ το 2001...

Οι δυο τους κοίταζαν ξανά και ξανά την φωτογραφία, με τον Έλληνα γκαρντ να θυμάται πως τότε οι αριθμοί στις φανέλες ήταν από το 1 έως το 15 κι αν ήθελες άλλον, έβαζες... αυτοκόλλητο!

Οι... πολυλογάδες Ζήσης - Λάνγκφορντ

Είναι εμφανές πως η άφιξη του Νίκου Ζήση στην ΑΕΚ έχει αναπτερώσει το ηθικό της ομάδας. Όλοι, από επιτελείο μέχρι και παίκτες, είναι χαρούμενοι για την επιστροφή του «Lord of the Rings».

Πιο ενθουσιασμένος ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος μάλλον δεν είχε βρει χρόνο να τα πει μαζί του, αν κρίνει κανείς από το γεγονός πως τρεις ώρες στο αεροπλάνο, δεν έβαλαν... γλώσσα μέσα! Μα απογείωση, μα αναταράξεις (λίγες κατά την προσγείωση), μα πέρναγαν οι αεροσυνοδοί ανάμεσά τους με τα καροτσάκια φαγητού, αυτοί εκεί: αντικριστά, να κρέμεται ο ένας από τα χείλη του άλλου. Σίγουρα, αν η πτήση διαρκούσε άλλες... 24 ώρες, ακόμα εκεί θα ήταν. Συζήτησαν από εμπειρίες της καριέρας τους και διάφορα περιστατικά, μέχρι και οικογενειακά. Στην συζήτηση μπήκε πιο μετά και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, που καθόταν πίσω από τον Νίκο Ζήση, αλλά και ο Γιόνας Ματσιούλις για λίγο.

Όταν εκφράστηκε στον Λάνγκφορντ ο θαυμασμός για το πόσο πολύ μιλούσαν, εκείνος απάντησε πως είχε να δει τον παλιόφιλό του τόσο πολύ καιρό (έπαιζαν μαζί στην Ούνικς Καζάν το 2014-15), που τού έλειψε κι είχαν τόσα πολλά να πουν.

Από το... μικροσκόπιο, βέβαια, δεν ξέφυγε ούτε ο Τζεράι Γκραντ. Ο Αμερικανός έκατσε δίπλα σε έναν πολύ διαβασμένο επιβάτη, ο οποίος τον ρωτούσε για την καριέρα του και για το «άγνωστο» στο ευρύ κοινό γαλλικό πρωτάθλημα.

Λατρεύεται παντού!

Είναι γεγονός πως ο κόσμος της ΑΕΚ που μένει στο εξωτερικό, φροντίζει να της δείχνει την αγάπη του παντού κι ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια. Την Τετάρτη (22/01, 21:30), μάλιστα, το «Coliseum» θα φιλοξενήσει 100 «κιτρινόμαυρους» οπαδούς.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις αγάπης ήταν εμφανείς με το που οι παίκτες κατέβηκαν από το αεροπλάνο και πήγαν να πάρουν τις βαλίτσες τους. Κόσμος τους σταματούσε για ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία, ενώ εντύπωση έκανε κάποιος, που είχε φτιάξει λεύκωμα με τα πρόσωπα των παικτών και ζητούσε να του το υπογράψουν.

Η ήρεμη δύναμη

Όσοι γνωρίζουν τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ξέρουν πόσο εκφραστικός είναι στις αντιδράσεις του. Ωστόσο, στην διάρκεια του ταξιδιού, ήταν ο πιο ήσυχος από όλους. Πρώτη πρώτη θέση στο πούλμαν, με το βλέμμα να κοιτάει μπροστά, συγκεντρωμένο και σκεπτικό, θαρρείς πως κατάστρωνε τα σχέδιά του για το παιχνίδι κι έφτιαχνε στο μυαλό του σενάρια.

Οι βοηθοί του στον ίδιο ακριβώς... ρυθμό: με τον υπολογιστή ανά χείρας να μελετούν τον αντίπαλό τους με προσήλωση, για να βρουν τα αδύναμα σημεία. Στην προπόνηση της ομάδας, αυτό που ζήτησε ο 44χρονος τεχνικός, όπως πάντα, είναι συγκέντρωση, καλή θέληση, πειθαρχία και - πιο βασικό - να «έχουν» ο ένας την πλάτη του άλλου.

Ο «έξω καρδιά» οδηγός και η πιο κρύα νύχτα στο Μπούργος!

Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου περίμενε το πούλμαν της Μπούργος να παραλάβει την «κιτρινόμαυρη» αποστολή. Το μεγάλο μπλε λεωφορείο με τα άνετα καθίσματα μετέφερε άπαντες στο ξενοδοχείο «Abba Burgos». Μετά από δυόμιση ώρες δρόμου, ο προορισμός φάνηκε.

Βέβαια, όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη... έκπληξη, αφού έξω χιόνιζε, σε σημείο που νόμιζες ότι θα το στρώσει. Αυτό δεν έγινε, αλλά οι βαθμοί Κελσίου το βράδυ που η ομάδα πήγε για την προπόνησή της στο «Coliseum» έδειχναν... -6!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο οδηγός της Μπούργος μετέφερε την αποστολή στο γήπεδο, αλλά την άφησε σε... λάθος είσοδο! Έτσι, όποιος κατέβηκε και πήρε και τα πράγματά του μαζί, τα έβαλε πίσω κι ανέβηκε πάλι πάνω. Την λύση έδωσε ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, που έχει έρθει ξανά αντίπαλος στο «Coliseum» κι είπε στον οδηγό από που να πάει.

Κι αν προκάλεσε απορία το πως ο οδηγός της ομάδας δεν ήξερε που έπρεπε να αφήσει τους φιλοξενούμενους, ήρθε κάτι ακόμα... Ο ευδιάθετος - σε σημείο που νόμιζες ότι είχε πιει - κυριούλης, που «πέταγε» που και που τα ισπανικά του (έδωσε... ρέστα σε διάλογο με τον Ματσιούλις), δεν σταμάτησε να φωνάζει «Coliseum, Coliseum», όταν είδε τη σωστή είσοδο και άπαντες ξέσπασαν σε γέλια. Όταν η ομάδα βρήκε τα αποδυτήριά της και τακτοποιήθηκε, ο οδηγός πλησίασε το επιτελείο και ζήτησε συγγνώμη, πιάνοντας με το χέρι του το σημείο της καρδιάς του.

Το βράδυ της Τετάρτης θα είναι απλά... μαγικό!

Η Μπούργος είναι φημισμένη για τους παθιασμένους της οπαδούς, οι οποίοι θα κάνουν ακόμα ένα παιχνίδι sold out, όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο Θαντ ΜακΦάντεν, που είχε θερμή χειραψία με τον Ηλία Παπαθεοδώρου. 9.352 φίλαθλοι θα είναι στις κερκίδες, ενώ η ομάδα του Χοάν Πενιαρόγια βρήκε έναν ευρηματικό τρόπο, για να ενώσει ακόμα πιο πολύ τον κόσμο της. Προσκάλεσε τους οπαδούς της να αγοράσουν από Δευτέρα έως Τετάρτη την ευρωπαϊκή μοβ φανέλα, για να πάρουν δώρο ένα εισιτήριο για τον αγώνα και όλο το γήπεδο να γίνει... μοβ!

Οι «κιτρινόμαυροι» δεν... φοβούνται, αφού λατρεύουν να παίζουν μπροστά σε κόσμο, ωστόσο αυτό που αναμένεται να ζήσουν αύριο, δεν θα μπορούν να το περιγράψουν λόγια.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα