Περιστέρι: H πρόοδος, το «refuse to lose» και ο Σπανούλης (vid)

Περιστέρι: H πρόοδος, το «refuse to lose» και ο Σπανούλης (vid)

Νίκος Καρφής
Ο Σπανούλης

bet365

To Gazzetta στέκεται στο Περιστέρι Bwin που πέτυχε άλλη μια μεγάλη νίκη, αυτή τη φορά επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ και δεν σταματά να προοδεύει στα... χέρια του Βασίλη Σπανούλη.

Το Περιστέρι Bwin πήγε στην Ουγγαρία (στην ουδέτερη έδρα της Χάποελ Ιερουσαλήμ) και ήξερε πολύ καλά πως μόνο με νίκη θα συνεχίσει να ελπίζει σε πρόκριση στην επόμενη φάση της του BCL, στα προημιτελικά. Ήταν ένα από τα do ro die ματς που θα έχει το επόμενο διάστημα το σύνολο του Σπανούλη και έβγαλε πρώτη αποστολή με απόλυτη επιτυχία.

Το Gazzetta στέκεται στην πρόοδο του Περιστερίου με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο, τις αρχές στο παιχνίδι του και την νοοτροπία που έχει να μην τα παρατά.

Αλλαγμένη ομάδα σε σχέση με πέρυσι, αλλά....

Το ρόστερ του Περιστερίου άλλαξε εντελώς σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη σεζόν, όπου η ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, ενώ πήρε και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Όλοι οι ξένοι παίκτες της ομάδας άλλαξαν, αφού ήρθαν οι Ράγκλαντ, Γουίλιαμς, Ντάνγκουμπιτς, Λοβ (αντί του Χαντς που ξεκίνησε τη σεζόν), Ρένφρο, Τόμπσον, ενώ στην περιφέρεια κατέφτασε και ο Ελάιτζα Μήτρου Λονγκ. Κι όμως η... συνταγή και τα όσα προσπαθεί να περάσει ο Βασίλης Σπανούλης δεν άλλαξαν, με τα αποτελέσματα να φαίνονται στο γήπεδο.

Τα... κλειδιά της επιρροής του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης κρατά την ομάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο για δεύτερη σερί σεζόν και έχει φυσικά ορισμένες αρχές στο παιχνίδι του. Η δουλειά που γίνεται στην άμυνα είναι αξιοσημείωτη και σε αυτόν τον τομέα δεν κάνει.... εκπτώσεις. Όπως έλεγε και κατά τη διάρκεια του ματς με την Χάποελ, μπορεί να γίνει κάποιο λάθος στην επίθεση, αλλά απαγορεύονται τα λάθη στην άμυνα.

Οι Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης πιέζουν πολύ στην άμυνα τους και σε ορισμένες περιπτώσεις πνίγουν τον αντίπαλο τους. Όπως έγινε και κόντρα στους Ισραηλινούς. Εκεί... έσβησε όλα τα δυνατά χαρτιά τους με την άμυνα που έπαιξε. Ο Σπίντι Σμιθ είχε 3/13 σουτ, ο Ράντολφ μέτρησε 2/10 σουτ, ο Λεμάρ τελείωσε με 0/5 και ο Κάρινγκτον με 2/9. Όλα αυτά έχουν εξήγηση και αυτή βρίσκεται στην άμυνα του Περιστερίου. Η συνολική αμυντική λειτουργία κόντρα στην Χάποελ ήταν εξαιρετική και βοήθησε το Περιστέρι να πάρει τη νίκη και να καλύψει και τη διαφορά. Mάλιστα δεν δίστασε να ρίξει τον Ζούγρη στο ματς στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, με τον Έλληνα ψηλό να κερδίζει μάχες και να δίνει σημαντικές λύσεις στην ομάδα του.

Σημαντικό ρόλο πάντως στις αρχές του Σπανούλη παίζει και η καλή κυκλοφορία μπάλας στην επίθεση, αλλά και η ισορροπία σε ρακέτα και περιφέρεια. Κόντρα στη Χάποελ υπήρξαν πολλά ελεύθερα σουτ, αλλά και φάσεις τελείωσαν με κάρφωμα κοντά στο καλάθι μετά από άριστη συνεργασία κοντού-ψηλού, συνήθως τα alley oοp του Ράγκλαντ με τον Τόμπσον και τον Ρένφρο. Οι παίκτες πάντα προσπαθούν να μείνουν πιστοί στα θέλω του προπονητή τους.

Οι μεγάλες νίκες στο BCL και η νοοτροπία

Το Περιστέρι στην φετινή του πορεία στο BCL έχει πετύχει μεγάλες νίκες. Κόντρα σε πολύ έμπειρες και ποιοτικές ομάδες και εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Στην πρώτη φάση καθάρισε τη Μάλαγα εντός έδρας με εξαιρετικό μπάσκετ και προσήλωση στον στόχο.

Και στη φάση των 16 έδειξε ξανά τον χαρακτήρα του και την refuse to lose νοοτροπία του που φυσικά έρχεται από τον προπονητή που έχει στον πάγκο, έναν leader και όσο ήταν παίκτης. Πάντα στα κρίσιμα, ήξερες πως θες να τον έχεις στην ομάδα σου για να κρίνει αυτός το ματς. Ενώ λοιπόν το Περιστέρι ξεκίνησε με 3 ήττες και ορισμένοι το ξέγραψαν, έβγαλε αντίδραση, βελτιώθηκε, έμαθε από τα λάθη του κι επέστρεψε. Επικράτησε της Καρσίγιακα εντός έδρας, ενώ έφυγε με τη νίκη με 76-61 και κόντρα στη Χάποελ Ιερουσαλήμ βάζοντας φωτιά στον όμιλο. Ακόμα πάντως και στην ήττα του στο πρώτο ματς από τη Χάποελ, το πάλεψε μέχρι το τέλος και ηττήθηκε από το σουτ νίκης του Σμιθ στο τέλος.

Η τρίτη θέση στην Ελλάδα και το ματς-πρόκληση

Η ομάδα του Σπανούλη τα πάει περίφημα και στην Ελλάδα. Στη Basket League είναι σχεδόν απίθανο να βάλεις από κάτω στη βαθμολογία τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά η τρίτη θέση είναι ανοιχτή. Οι Περιστεριώτες μετρούν 8 νίκες στα 10 τελευταία τους ματς για το πρωτάθλημα και στο διάστημα αυτό έχασαν μόνο από τους αιώνιους.

Όπως είπαμε και παραπάνω η επιρροή του Σπανούλη είναι εμφανής, έχει βάλει τη φιλοσοφία του και έχει επηρεάσει την ομάδα πολύ γρήγορα παρότι ήταν πολλά τα νέα πρόσωπα. Η διοίκηση της ομάδας από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται και έχει επενδύσει στον κόουτς, με τα αποτελέσματα να φαίνονται στο παρκέ.

Πλέον η σεζόν συνεχίζεται και το ματς με την Τενερίφη (εντός έδρας στις 19/3) ίσως κρίνει και την πρόκριση. Με νίκη του Περιστερίου και ήττα της Χάποελ, ο ελληνικός σύλλογος θα βρίσκεται στη φάση των 8 και θα συνιστά άλλη μια τεράστια επιτυχία την τελευταία διετία.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα