Δημήτρης Φλιώνης: Ένας σκακιστής που γίνεται floor general (vids)

Δημήτρης Φλιώνης: Ένας σκακιστής που γίνεται floor general (vids)

Δημήτρης Φλιώνης: Ένας σκακιστής που γίνεται floor general (vids)

bet365

Ο Δημήτρης Φλιώνης ήρθε για να μείνει. Μετά από ένα ζόρικο καλοκαίρι και μία αβέβαιη εκκίνηση στην αρχή της σεζόν, είναι αυτός που κάνει το κουμάντο. Και ορίζει κάθε κίνηση μέχρι το τελικό... Ματ. Με τα σωστά και τα λάθη του ο Φλιώνης είναι ένας εκκολαπτόμενος floor general. Και εξαιρετικός αμυντικός.

Ποιος ξέρει, ίσως στο μυαλό του ο Δημήτρης Φλιώνης να παίζει μία συνεχόμενη παρτίδα σκάκι. Ο εκάστοτε σέντερ της ΑΕΚ είναι ο πύργος του. Ο έτερος γκαρντ ο αξιωματικός του. Και συνεχώς αναζητεί την κατάλληλη κίνηση για να... πληγώσει τον αντίπαλο βασιλιά.

Ένας floor general σε μίνι έκδοση. Δεν πρέπει να θεωρηθεί διόλου υποτιμητικό. Ο Φλιώνης τώρα μαθαίνει πως είναι πραγματικά να παίζεις στη θέση του πλέι μέικερ. Η μπάλα στα χέρια ενός 25χρονου, ο οποίος καλείται να ορίσει το ρυθμό. Και να παίξει άμυνα. Ο ίδιος το λέει πάντα στα σοβαρά. Θέλει να παίζει άμυνα, αλλά όχι να κάνει μόνο αυτό. Πρέπει να προσφέρει και στα δύο κομμάτια του παρκέ. Όχι μόνο για να διατηρήσει το χρόνο του. Αλλά για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίζει.

Η περσινή σεζόν ήταν ένα πραγματικό σχολείο. Δίπλα στον Κίνο Κολόμ. Φέτος έγινε αυτός ο... Κολόμ της νέας ΑΕΚ. Χρειάστηκε να κάνει υπομονή. Και να διεκδικήσει το χρόνο και τη θέση του από έναν ξένο αθλητή, τον Τιμ Φρέζιερ.

Η παραπάνω δουλειά

Τα έκανε όλα. Αν και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, έκανε πολλά περισσότερα απ' όσα έπρεπε, προκειμένου να είναι πανέτοιμος να προσφέρει μόλις επιστρέψει. Για την ακρίβεια, πολλές φορές έπρεπε να τον σταματήσουν από την έξτρα (έξτρα) δουλειά που ήθελε να κάνει.

Η αναφορά στο σκάκι, στην αρχή του κειμένου, δεν είναι τυχαία. Ο Φλιώνης έπαιζε σκάκι για πολλά χρόνια. Και ήταν καλός σε αυτό. Πλέον, θα ανοίξει μία σκακιέρα για παίξει με τους φίλους του. Χαλαρά. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ, όλα του θυμίζουν μία καλή παρτίδα σκάκι.

Με πολλές παραλλαγές μπάσκετ.

Το όνομά του βρίσκεται στην αρχική πεντάδα της ΑΕΚ. Το πρόσωπο του παραμένει ανέκφραστο, είτε σκοράρει ένα μεγάλο καλάθι, είτε κάνει ένα εύκολο λάθος. Θεωρητικά αυτό είναι κάτι που του έχει εμφυτεύσει ο Ηλίας Καντζούρης. Ένας παίκτης που έχει συνεχώς την μπάλα στα χέρια του, έχει περισσότερες ευθύνες. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λάθη.

Μα ο Φλιώνης δεν σαστίζει. Από τα μεγάλα καλάθια στην Τουρκία, κόντρα στην Τόφας (στο Game 2 της σειράς) και από εκεί στις σημαντικές λύσεις στα ματς που ακολούθησαν. Μέχρι το... παραλίγο triple double απέναντι στη Γαλατασαράι (11π., 10 ριμπ., 9 ασίστ).

Αν το πετύχαινε θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Με τα κιτρινόμαυρα το έχουν αγγίξει ο Ρόκο Λένι Ούκιτς (24π., 9 ριμπ., 8 ασίστ) στις 30 Απριλίου 2017 απέναντι στο Ρέθυμνο και ο Κίνο Κολόμ (16π., 8 ριμπ., 7 ασιστ) στις 9 Οκτωβρίου του 2021, αλλά κανείς δεν το κράτησε σχεδον στα χέρια του όπως ο Φλιώνης.

Φλιώνης έξι τελευταία ματς

Στα τελευταία έξι ματς της ΑΕΚ, μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, η ΑΕΚ μετράει πέντε νίκες και μία ήττα (από τη Μάλαγα). Με τον 25χρονο πλέι μέικερ να μετράει 10.2 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ, 0.7 κλεψίματα και 1.5 λάθος σε 26:43 στο παρκέ. με 43.8% από τη γραμμή του τριπόντου με 7/16.

Φλιώνης επίθεση

Και όχι μόνο αυτά. Η προσφορά του στην άμυνα είναι τεράστια. Και ας δέχεται πόντους από τους αντιπάλους του. Ο Φλιώνης συνήθως αναλαμβάνει τον σκόρερ της άλλης πλευράς. Δεν είναι εύκολο να τον κρατήσει στο... μηδέν. Αλλά ο σκοπός είναι να τον περιορίσει.

Σε αυτά τα έξι ματς, ο πλέι μέικερ της ΑΕΚ κάνει σημαντική δουλειά, η οποία φαίνεται στο παρακάτω γράφημα. Τι κάνουν οι αντίπαλοί του.

Φλιώνης στην άμυνα

Ειδικά στην περιφέρεια, ένα κομμάτι που η ΑΕΚ... πονούσε, ο Θεσσαλονικιός γκαρντ δίνει λύσεις, επιτρέποντας στους αντιπάλους του να σουτάρουν με 9/42 τρίποντα. Ενώ εξαιρετικό είναι το πόσοστό του και κοντά στο καλάθι, όταν ο εκάστοτε αντίπαλός του επιχειρεί να κάνει λέι απ: Μόλις 33% με 8/24!

@Photo credits: BCL
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα