ΑΕΚ: Ψάχνοντας την πραγματική «Βασίλισσα»

ΑΕΚ: Ψάχνοντας την πραγματική «Βασίλισσα»

ΑΕΚ: Ψάχνοντας την πραγματική «Βασίλισσα»

bet365

Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου παρακολούθησε (από την τηλεόραση) την υπερπροσπάθεια της ΑΕΚ στην Τουρκία και ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι η πραγματική ΑΕΚ.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε. Όχι πως η γνώμη μας έχει τόση μεγάλη σημασία, αν το κάνουμε εμείς. Αλλά... Η πραγματική ΑΕΚ είναι αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό; Ή εκείνη κόντρα στην Τόφας με την επικράτηση 85-82 και την πρόκριση στους «»16» του BCL; Κανείς δεν πρόκειται να προτιμήσει την άθλια εικόνα του ΣΕΦ.

Όλοι θα πάρουν με περίσσια ευκολία την ΑΕΚ της Τουρκίας. Που πήρε μία μεγάλη πρόκριση και δεν χρειάστηκε καν την ψυχοφθόρα διαδικασία ενός τρίτου αγώνα στην αδειανή έδρα της.

Και όμως, η φετινή ΑΕΚ είναι και οι δυο εμφανίσεις μαζί. Και αυτό είναι που την εμποδίζει να έχει διάρκεια. Ένας γρίφος, όχι διαφορετικός σε κάθε ματς, αλλά σε κάθε περίοδο, κάθε ματς.

Πάρτε για παράδειγμα το πρώτο δεκάλεπτο απέναντι στην Τόφας. Αν η ΑΕΚ είχε μία πιο σοβαρή ομάδα απέναντί της, γιατί να με συμπαθάτε, στην Τόφας και παρά το εξαιρετικό ρόστερ τη φετινή σεζόν έχουν αποδειχτεί... μπουνταλάδες, θα το είχε πληρώσει.

Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι ευθύνη του κόουτς. Αλλά και δική του... ευθύνη είναι ό,τι καλό κάνει η ΑΕΚ στο παρκέ.

Ειδικά στα τελευταία λεπτά του αγώνα στην Προύσα, η ψυχραιμία της ΑΕΚ ήταν πρωτόγνωρη.

Το... τυπικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για την ΑΕΚ είναι να βοηθήσει τον εαυτό της. Πώς θα γίνει αυτό; Με την ενίσχυση που... φωνάζει ότι χρειάζεται και ενώ η Ένωση μάχεται να βάλει τα πράγματα που πρέπει στη σειρά τους. Δεν είναι διόλου εύκολο. Αλλά και το μικρό ροτέισον (ακόμη και σε ποσότητα) δεν μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα. Ο πάγκος θέλει και άλλο βάθος, αλλά και λύσεις που θα μπαίνουν στο παρκέ και δεν θα φαίνεται η διαφορά.

Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όχι και τόσο τυπικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν ο Αϊζάια Μάιλς - από τους πιο ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ της ΑΕΚ - να είναι στην Ελλάδα από τις 18 Νοεμβρίου και να μην έχει ακόμα δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League.

Δεν είναι δυνατόν ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (και ο... κάθε Γιάνκοβιτς που μπορεί να θέλει η Ένωση) να κάνει τόσο καιρό προπόνηση με την ΑΕΚ, αλλά να μην μπορεί να παίξει. Και φυσικά να μην είναι σίγουρο ότι μπορεί να περιμένει για πάντα.

Και τουλάχιστον για τον Μάιλς θα εξακολουθήσει να υπάρχει το... αποκούμπι του BCL, για τουλάχιστον έξι ματς.

Ο προπονητής και αυτοί που πρέπει να... τραβήξουν

Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα που δείχνει ο Καντζούρης στο παρκέ, με τα καλά και τα κακά του, είναι κάτι παραπάνω από τίμιο. Με εκλάμψεις μεγαλείου που απλά πρέπει να μεγαλώσουν.

Για να συμβεί αυτό, πέρα από τον καλύτερο παίκτη της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν, τον Ακίλ Μίτσελ, να αποκτήσουν σταθερότητα και οι άλλοι.

Όταν ο Κένι Γουίλιαμς είναι χρήσιμος στο παρκέ και αισθάνεται χρήσιμος, η ΑΕΚ είναι άλλη ομάδα. Αλλά για να συμβεί αυτό, ένας σουτέρ, όπως είναι ο Γουίλιαμς, πρέπει να έχει ρυθμό και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνει.

Όταν ο Τιμ Φρέζιερ παίζει με μυαλό και όχι σαν να αντιμετωπίζει υποδεέστερους αντιπάλους, μπορεί να είναι στο Top-3 των πόιντ γκαρντ στην Ελλάδα.

Και ο Γιάνις Στρέλνιεκς μπορεί να δώσει αυτό ακριβώς που λείπει από την ΑΕΚ: Ισορροπία.

Για το τέλος άφησα τον Δημήτρη Φλιώνη. Αν η ΑΕΚ θέλει να δημιουργήσει έναν ελληνικό κορμό, τότε πρέπει να το κάνει γύρω απ' αυτόν. Έναν παίκτη και άνθρωπο που πάντα είναι χαμηλών τόνων. Και πλέον αρχίζει να βάζει στο παιχνίδι του όχι μόνο την άμυνα, αλλά και το επιθετικό κομμάτι σε κρίσιμα σημεία.

Υ.Γ.: Η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε στο BCL. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει γεμάτο πρόγραμμα, με πρωτάθλημα, Κύπελλο (μολονότι θα παίξει 99% είτε με τον Ολυμπιακό, είτε με τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό) και Ευρώπη. Ωραίος καιρός για (αγωνιστικές) αποδείξεις.

@Photo credits: Basketball Champions League

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.