ΑΕΚ - Τόφας 73-70: Η «Βασίλισσα» έκανε το 1-0 και πάει στην Προύσα για την πρόκριση (vid)

bet365

Η ΑΕΚ έκανε το 1-0 στη σειρά με την Τόφας (73-70) και χρειάζεται άλλη μία νίκη για να προκριθεί στους «16» του BCL. Μεγάλη εμφάνιση ο Γιάνις Στρέλνιεκς, άρχοντας στην άμυνα ο Δημήτρης Φλιώνης, μεγάλη προσφορά από Αϊζάια Μάιλς και Ακίλ Μίτσελ.

Η ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα. Στιβαρό. Και πολύτιμο. Στηρίχθηκε στην άμυνά της, όταν το ματς άρχισε να δυσκολεύει. Και έδειξε τεράστια ψυχραιμία όταν κινδύνευσε να χαθεί στο ξεκίνημά του. Και πήρε τη νίκη απέναντι στην Τόφας () για το 1-0.

Η ΑΕΚ στηρίχθηκε, αρχικά στους Αϊζάια Μάιλς και Ακίλ Μίτσελ. Ένα δίδυμο που ώθησε την ΑΕΚ και την κράτησε... ζωντανή στο ματς. Και μετά ήρθε η αμυντική προσπάθεια, κυρίως του Δημήτρη Φλιώνη, αλλά και της ομαδικής άμυνας.

Και στο κρίσιμο σημείο εμφανίστηκε το «κρύο αίμα» του Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος με μεγάλα σουτ έδωσε το προβάδισμα που την οδήγησε στο 1-0.

Το επόμενο ματς (10/1) θα γίνει στην Τουρκία, αν η Τόφας επικρατήσει θα υπάρχει τρίτο ματς στα Λιόσια (κεκλεισμένων των θυρών), αν επικρατήσει η ΑΕΚ παίρνει την πρόκριση.

Το ματς

Η ΑΕΚ χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 4 λεπτά (4:45 για την ακρίβεια) για να πετύχει το πρώτο καλάθι της. Μέχει εκείνο το σημείο... επιβίωνε με βολές και μπόλικο άγχος.

Η Τόφας εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή και τον Ρομπ Γκρέι (9π., 3 ασίστ στο πρώτο ημιχρονο) που όταν δεν σκόραρε άνοιγε διαδρόμους για τους συμπαίκτες του.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη προηγήθηκε με 13-4 (3/3 τριπ.) και ο Ηλίας Καντζούρης άρχισε από νωρίς τις αλλαγές, προκειμένου να βρει (κυρίως) αμυντική ισορροπία.

Και το πέτυχε με την παρουσία των Ξανθόπουλου (και Φρέζιερ αργότερα), Πετρόπουλου και την πνοή που έδωσε από τον παγκο ο Καμ ΜακΓκρίφ (8 πόντους με 6/6 βολές, 1/1 τρίποντο).

Ήδη με το σκορ στο 17-11 και με το ρολόι να δείχνει 1:30 για το τέλος της 1ης, ο Καντζούρης είχε ανοίξει το ροτέισον σε 10 παίκτες. Και χρησιμοποίησε και τους 12 μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Ένα επί μέρους 9-1 στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, έφερε την ΑΕΚ για δεύτερη φορά (μετά το 1-0) μπροστά στο σκορ (25-21) με τον Ακίλ Μίτσελ να προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό το διάστημα.

Η επιστροφή του Γκρέι στο παρκέ εδωσε πνοή στην Τόφας, η οποία μέσα σε ελάχιστο διάστημα... έσβησε το -4 και το έκανε +4.

Μέχρι την συμπλήρωση 20 αγωνιστικών λεπτών, καμία ομάδα δεν ξέφυγε στο σκορ, με το 2ο ημίχρονο να... μυρίζει ντέρμπι.

Μάιλς... time!

Ο Αϊζάια Μάιλς πήρε τη... σκυτάλη από τον ΜακΓκρίφ στο ξεκίνημα της 3ης. Δύο εύστοχα τρίποντα για το 43-38 και μία εξαιρετική άμυνα.

Και ο Στρέλνιεκς έβαλε ακόμα ένα τρίποντο για το 46-38, τη μεγαλύτερη διαφορά της ΑΕΚ στο ματς (+8).

Η Τόφας πήρε πόντους στην αρχή πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (4/5). Μόνο που το μακρινο σουτ αποτέλεσε τεράστιο πρόβλημα. Μέχρι το 28' δεν βρήκαν στόχο σε 8 προσπάθειες.

Η επιστροφή της Τόφας

Η ΑΕΚ είχε καλό ρυθμό, προηγήθηκε με 51-42. Και σε εκείνο το σημείο, η Τόφας αντέδρασε. Ένα γρήγορο 6-0 έβαλε την ομάδα του Πρίφτη ξανά στο κόλπο.

Μάλιστα, ένα τρίποντο του Γκρέι, στην πρώτη κατοχή της 4ης, έφερε το ματς στο... Χ (52-52).

Ο Γκρέι σκόραρε ξανά για τρεις μπροστά στον Φλιώνη, με τον Έλληνα γκαρντ να... απαντάει στην επόμενη κατοχή με το δικό του τρίποντο (57-55) και στη συνέχεια με κερδισμένο επιθετικό φάουλ (το 3ο του Γκρέι).

Το ντέρμπι συνεχίστηκε, με τον Ουγκουρλού (τον άλλον παίκτη που έκανε ζημιά στην ΑΕΚ) να φέρνει ξανά το ματς στον πόντο (61-60) και ενώ απέμεναν 5 λεπτά (16π. σε εκείνο το σημείο με 3/4 τρίποντα).

Ο Στρέλνιεκς μέσα σε δύο κατοχές έδωσε ρυθνμο στην ΑΕΚ: Πρώτα ένα τρίποντο για το προσπέρασμα (64-62) και μετά κλέψιμο, το οποίο οδήγησε σε κερδισμένο φάουλ και 2/2 βολές. Και όχι μόνο!

Η ΑΕΚ έκλεψε ξανά (Φρέζιερ) και ο Λετονός γκαρντ, αυτή τη φορά από την άλλη γωνία, εκτέλεσε για το 69-62. Κάπως έτσι το σερί έγραψε Στρέλνιεκς 8 - Τόφας 0!

Και αφού η άμυνα επέτρεψε στην επίθεση να πάρει διαφορά, ο κορυφαίος της άμυνας, Δημήτρης Φλιώνης (με 4 φάουλ παρακαλώ) έδωσε διπλό ρεσιτάλ απέναντι στον Ένις, παίρνοντας άλλη μία κατοχή για την ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ έκανε το σκορ 73-64, 1:45 πριν το τέλος του αγώνα, υποχρεώνοντας τον Πρόφτη σε τάιμ άουτ. Μόνο που σε εκείνο το σημείο η άμυνα και η ψυχραιμία στην επίθεση, είχαν βάλε την Ένωση σε ρόλο οδηγού.

Οι τρεις τελευταίες κατοχές ήταν σκέτο... θρίλερ. Ο Φρέζιερ δέχτηκε τάπα ενώ επιχειρούσε λέι απ. Οι διαιτητές είδαν τη φάση στο ριπλέι και αποφάσισαν... τζάμπολ! Το βελάκι ήταν στην πλευρά της ΑΕΚ, η οποία ωστόσο πέταξε την ευκαιρία της.

Οι Τούρκοι αστόχησαν σε τρίποντο με τον Μπράιμο και ενώ ο Φρέζιερ πήρε το ριμπάουντ, έκανε λάθος πάσα, με τον Γκρέι να αστοχεί, επίσης, στο σουτ της λήξης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο φινάλε. Δυο άστοχα τρίποντα της Τόφας έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ. Πάντως, σημαντικοί ήταν οι 8 σερί πόντοι του Στρέλνιεκς που έδωσαν προβάδισμα 69-62 στην Ένωση.

MVP's: Ο Ακίλ Μίτσελ με 16 πόντους και ο Γιάνις Στρέλνιεκς με επίσης 16 πόντους και μεγάλ σουτ στο κρίσιμο κομμάτι του ματς.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Δημήτρης Φλιώνης. Όχι μόνο για τους 9 πολύτιμους πόντους του, αλλά για τις μεγάλες άμυνές του.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Σουλεϊμάν Μπράιμο με 1/5 σουτ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 21 τελικές πάσες της ΑΕΚ για 14 λάθη, σε ένα κρίσιμο ματς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η ΑΕΚ έπαιξε εκπληκτική άμυνα. Χρειάζεται, ωστόσο, μεγαλύτερη συνέπεια, κάτι που φάνηκε στο φινάλε του αγώνα. Η Τόφας είχε μεγάλα κενά διαστήματα, ειδικά όταν ο Γκρέι ήταν εκτός παρκέ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-20, 35-37, 52-49, 73-70

ΑΕΚ - Τόφας (1-0)

Game 1: ΑΕΚ - Τόφας 73-70
Game 2: Τόφας - ΑΕΚ (10/1, 19:00)
Game 3: ΑΕΚ - Τόφας (18/1, 19:30) - αν χρειαστεί

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα