Παναθηναϊκός: Νιώθει κάποιος σημαντικός; Ε, θα το βγάλει στο παρκέ!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Νιώθει κάποιος σημαντικός; Ε, θα το βγάλει στο παρκέ!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το (ένα ακόμα) τρίποντο κρεσέντο του Τι Τζέι Μπρέι στην 3η του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και στέκεται στον τρόπο με τον οποίο ο Όντεντ Κάτας προσπαθεί να διαχειριστεί το ρόστερ.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Το νούμερο «1» στον αθλητισμό είναι η ψυχολογία.

Ας είναι κάποιος ο πιο ταλαντούχος παίκτης. Ας έχει τα καλύτερα αθλητικά προσόντα. Για να πετύχει και να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο αυτά που πραγματικά μπορεί και θέλει, πρέπει να ισχύουν δύο πράγματα. Πρώτον να είναι δουλευταράς. Γιατί ως γνωστόν, ένας που δουλεύει πολύ σκληρά αλλά δεν είναι και το... μεγαλύτερο ταλέντο, έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει σε σχέση μ' έναν άλλο ο οποίος είναι ταλεντάρα μεν αλλά δεν δουλεύει δε. Δεύτερον να έχει πνευματική ετοιμότητα και να νιώθει καλά ψυχολογικά.

Η πρώτη αφορμή για να το αναφέρω δόθηκε από τον Άαρον Ουάιτ. Η δεύτερη από τον Τι Τζέι Μπρέι. Ο Αμερικανός γκαρντ βρέθηκε αίφνης στον Παναθηναϊκό πριν από μερικές εβδομάδες και μάλιστα γνωρίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην EuroLeague. Παρόλα αυτά ο Κάτας τον εμπιστεύτηκε και σε συνεννόηση, πάντα, με την διοίκηση τον «έκλεισε» για τα επόμενα 1,5+1 χρόνια.

Αμέσως-αμέσως ο Μπρέι, εκεί που ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας στην Μπάγερν ενώ στην Σαραγόσα δεν μπόρεσε να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, είδε μια ομάδα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και μια από τις κορυφαίες στην ιστορία του θeσμού, να του εμπιστεύεται μια θέση στο ρόστερ.

Και όχι μόνο του εμπιστεύτηκε θέση αλλά να παίζει 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι και να αποτελεί βασικότατο γρανάζι των «πρασίνων». Τώρα θα πείτε, εσείς: «Στην Basket League;» Ναι, στην Basket League! Νομίζετε ότι δεν θα τον ήθελε ο Κάτας στην EuroLeague από φέτος; 'Η μήπως του αρέσει να είναι ο Παναθηναϊκός τελευταίος στα τρίποντα και ταυτόχρονα να μην έχει γκαρντ να «κατεβάσουν» (έστω αυτό) σωστά τη μπάλα. Με το «καλημέρα» ο Μπρέι ένιωσε σημαντικός!

5,3 εύστοχα τρίποντα ανά 9 προσπάθειες

Και αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί του ύστερα από τα τρία πρώτα ματς. Μέσος όρος 17,6 πόντοι, 4,6 ασίστ, 2 ριμπάουντ και το κυριότερο; 59,3% ποσοστό στα τρίποντα έχοντας ευστοχήσει σε 16 από τις 27 του προσπάθειες. Όπερ και σημαίνει 5,3 εύστοχα τρίποντα σε κάθε ματς ανά 9 σουτ. Στην τελική πόσοι έχουν το ελεύθερο να σουτάρουν τόσο πολυ σε μια ομάδα όπου δεν έχει κλείσει καλά-καλά ένα μήνα...

Και προσέξτε: Δεν μιλάμε για τον Χεζόνια ο οποίος, ετσι και αλλιώς, θα μπορούσε να πάρει τα σουτ λόγω του βιογραφικού του, της εμπειρίας του και της αξίας του. Μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος αποκτήθηκε για «δεύτερος» combo-guard αλλά από τη στιγμή που ο Νέντοβιτς είναι στα «πιτς» και ο Μακ μία παίζει (όσο παίζει) και 5 δεν παίζει, έφτασε στο σημείο να αποτελεί το σημείο αναφοράς στην «πράσινη» περιφέρεια. Ο Μπρέι, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Κάτας και δείχνει ότι μόνο «κομπάρσος» δεν θα είναι την επόμενη σεζόν στην Euroleague. Το σουτ του θα είναι απαραίτητο.

Είναι φοβερή η αυτοπεποίθηση με την οποία σουτάρει. Στο ματς με τον Ιωνικό θα σταθώ σ' ένα σημείο. Τα δύο πρώτα σουτ βρήκαν σίδερο. Αμέσως επιχείρησε και τρίτο στο οποίο ευστόχησε. Δηλαδή, δεν φοβήθηκε να το πάρει επειδή είχε χάσει τα δύο προηγούμενα. Και αυτό δείχνει πολλά για το πώς σκέφτεται και το πόσο πιστεύει στις δυνατότητές του.

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Μπρέι ο οποίος εντυπωσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Άαρον Ουάιτ είναι «άλλος παίκτης» από τη μέρα που «ανέβηκε» στο «τρία». Έγραψα και μετά το ματς με την Μακάμπι ότι θυμίζει -πλέον- τον Ουάιτ της Ζάλγκιρις. Έστω και από... διαφορετική θέση. Ανάγκασε με το παιχνίδι του να «ανοίξει» το μυαλό του Ισραηλινού προπονητή, ο οποίος θέλησε να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από εκείνον. Να είναι σημαντικός εκεί που μπορεί.

Ο ορισμός του VFM

Και είδαμε τον Ουάιτ από το ματς του ΣΕΦ και μετά να έχει 10,6 πόντους και 6,4 ριμπάουντ. Αν μη τι άλλο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Παναθηναϊκού και το «κρυφό χαρτί» του Κάτας, με τον ίδιο να κάνει «αθόρυβη» αλλά τόσο ουσιαστική δουλειά. Αλήθεια, το περίμενε κανείς πριν από 2-3 μήνες; Τις τελευταίες εβδομάδες ο Αμερικανός είναι ο ορισμός του Value for Money (σ.σ. το συμβόλαιο του δεν φτάνει καλά-καλά τα 300.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της ανανέωσης της συνεργασίας μαζί του.

Για τον Χεζόνια δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Έχει δείξει την ποιότητά του από το πρώτο ματς. Και χωρίς να χρειαστεί να κάνει το «κάτι παραπάνω». Και εκείνος πιστεύει πολύ στον εαυτό του και αυτό το έδειξε και στο ματς με τον Ιωνικό, ο οποίος σούταρε δίχως να το σκεφτεί και ας είχε παίκτη ακριβώς μπροστά του. Θα μου πείτε, ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε με +24 πόντους και... σιγά τα ωά. Όχι, δεν είναι έτσι γιατί ο -καλά διαβασμένος- Ιωνικός ήταν μόλις στο -4 στο 30'. Τα σουτ του Κροάτη ήταν εκείνα που «άνοιξαν» την άμυνα της αντίπαλης ομάδας και ταυτόχρονα την «ψαλίδα» στο σκορ.

Για το ματς με την ομάδα της Νίκαιας, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα πήρε το μάθημά του. Αυτή τη φορά δεν του «βγήκαν» οι αλλαγές στην άμυνα όπως έγινε κόντρα στη Μακάμπι και ο Ιωνικός βρήκε εύκολα σκορ για 30 λεπτά. Επιπλέον υπήρχε και η κόπωση από το προ... 48 ωρών (και λιγότερο) ματς με την Μακάμπι, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να ανοίξει το rotation (όπως με τη συμμετοχή του Όγκουστ). Παρόλα αυτά δεν δικαιολογείται η έλλειψη διάθεσης στα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα. (15-25 στο πρώτο ημίχρονο με τον Ιωνικό να έχει 12 επιθετικά!) όπως επίσης και η πιο... χαλαρή άμυνα σ' αυτό το διάστημα.

ΥΓ: Το «7-10 μέρες» που είχε ο Κάτας για τον Νέντοβιτς ο οποίος βρίσκεται στη Σερβία, μόνο... ενθαρρυντικό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις

ΥΓ2: Θα ήθελα να δω τον Μαντζούκα να παίζει από την αρχή ενός αγώνα, όταν ακόμα δεν έχει γείρει η πλάστιγγα και να μην μπαίνει στο «garbage time» όπως έκανε με τον Ιωνικό με κάτι περισσότερο από ένα λεπτό συμμετοχής. Η Basket League προσφέρεται.

ΥΓ3: Προσόντα, ταλέντο και μπασκετικό θράσος από τον Νίκο Χουγκάζ. Έχει το «πακέτο» για να προχωρήσει. Και άγνοια φόβου. Φάνηκε στην καρφωματάρα που έκανε στο πρώτο ημίχρονο. Συνολικά αξιοπρεπέστατη παρουσία η ομάδα της Νίκαιας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που είχε φύγει ο καλύτερος παίκτης της (Ανταμ Σμιθ) και έπαιζε και με δύο βασικότατες απουσίες (Μαυροκεφαλίδης, Τολιόπουλος).

ΥΓ4: Είμαι περίεργος να δω πότε θα διεξαχθεί τελικά το παιχνίδι με τον Προμηθέα για την 2η αγωνιστική. Βέβαια προέχει για τους Πατρινούς να περάσουν το νέο κύμα κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...