Δεν είναι αστείο, ο Προμηθέας «θέλει» το πρωτάθλημα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Δεν είναι αστείο, ο Προμηθέας «θέλει» το πρωτάθλημα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την «αντεπίθεση» των Πατρινών, φωτίζει την «κρυφή» επιθυμία τους για μία ιστορική χρονιά και στέκεται στα προβλήματα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που φαίνεται ότι θα έχουν περισσότερους μπελάδες απ' όσους περίμεναν στην αρχή της χρονιάς.

Μπορεί ο πρώτος γύρος να ολοκληρώθηκε τυπικά την προηγούμενη εβδομάδα, ο ουσιαστικός απολογισμός του, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να έχουν διεξαχθεί τα παιχνίδια που αναβλήθηκαν ελέω κορονοϊού. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, λοιπόν, μας έδωσε τροφή για κάποια πρόωρα μεν, πλην όμως όχι και τόσο ανασφαλή συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν από όσα είδαμε στους δύο αγώνες που «έκλεισαν» τις εκκρεμότητες της 4ης αγωνιστικής.

Αυτό που πλέον φαίνεται αδιαπραγμάτευτο, είναι ότι οι σαρωτικές αλλαγές που έγιναν στην Πάτρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, έχουν μετατρέψει τον Προμηθέα (6-3) σε μία εντελώς άλλη ομάδα σε σχέση με αυτή που ξεκίνησε τη σεζόν. Δηλαδή ότι οι ξένοι με τους οποίους μπήκε στο πρωτάθλημα (δεν αναφέρομαι στον Μίλερ και τον Αγκμπελέσε που παραμένουν στο ρόστερ, αλλά στους αδελφούς Γκραντ και τον νεοαποκτηθέντα Έβανς), κοστίζουν υπερδιπλάσια χρήματα απ' αυτούς που αντικατέστησαν και μοιραία έχουν αλλάξει επίπεδο την ομάδα τους.

Ριζικές αλλαγές έχει κάνει και το Περιστέρι (7-4) από την έλευση του Πεδουλάκη κι εντεύθεν, απλά αυτές δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο αν θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της ομάδας των δυτικών προαστίων και θα συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των υψηλών προσδοκιών που έχει φέτος η διοίκηση.

Τις λιγότερες από τις ομάδες που λογικά θα καταλάβουν τις πέντε πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, τις έχει κάνει το Λαύριο (7-3)και ίσως και γι' αυτό είναι και η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο Γκλεν Κόζι προσέδωσε ποιότητα, εμπειρία και ηγεσία, απελευθερώνοντας τον εντυπωσιακό φέτος Μουράτο, ο Νίκος Περσίδης βάθος στον πάγκο, ενώ στο ντέρμπι κορυφής με την Προμηθέα θα κάνει το ντεμπούτο του ο Αμερικανός σέντερ με νιγηριανές ρίζες, Οντεράι Ανοσίκε (πριν 5,5 χρόνια είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ), που αντικατέστησε τον Έβανς.

Η εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει στον σχεδιασμό και η επιλογή διψασμένων και πολύ αθλητικών Αμερικανών, όμως, εξαργυρώθηκε (οι παίκτες του Σερέλη μετρούν επτά σερί νίκες) αμέσως μόλις η ομάδα άφησε πίσω της την περιπέτεια του covid-19, που την ανάγκασε να ξεκινήσει τη σεζόν με τρεις διαδοχικές ήττες. Πότε ξανά μικρομεσαία ομάδα της Α1 Κατηγορίας είχε τελειώσει τον πρώτο γύρο με 2 νίκες επί των δύο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου;

Το Λαύριο «άνοιξε την όρεξη» του Προμηθέα!

Αν στις τρεις προαναφερθείσες ομάδες, προσθέσετε τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και την Κυπελλούχο ΑΕΚ, έχετε τις ομάδες που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου στην Basket League.

Αν μία από τις τρεις, όμως, παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, αυτή είναι ο περυσινός φιναλίστ του Κυπέλλου και κάτοχος του πρώτου Super Cup. Ο λόγος για την ομάδα του Μάκη Γιατρά, που ευνοήθηκε σφόδρα από την... «καραμπόλα» της αποβολής του Δημήτρη Αγραβάνη στο 17ο λεπτό - ο οποίος μέχρι τότε ήταν ο καλύτερός της παίκτης με 9 πόντους, 2 κλεψίματα και 4/5 σουτ - και όχι απλά ανέτρεψε το -9, αλλά ξέφυγε ακόμη και με +13, πετυχαίνοντας μία πεντακάθαρη νίκη (82-75) μέσα στο ΟΑΚΑ.

Σε τι βοήθησε η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη την ομάδα της Πάτρας; Μα πολύ απλά στο σχήμα με τους τρεις κοντούς (Τζέριαν Γκραντ, Μίλερ και Λούντζης) που αναγκαστικά χρησιμοποίησε ο προπονητής των φιλοξενουμένων και το οποίο ουσιαστικά άλλαξε την μορφή του αγώνα. Η πίεση και το "zone-press" υποχρέωσε την «Ένωση» (ελλείψει και των Ζήση και Κατσίβελη) να κάνει εφετινό ρεκόρ λαθών (19) και να χάσει την επαφή με το σκορ. Την ίδια ώρα, η ποιότητα των αδελφών Γκραντ (ιδιαίτερα του κοντύτερου) σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό για εκτός έδρας ματς 50% εντός πεδιάς, επέτρεψε στον Προμηθέα να διατηρήσει μέχρι τέλους το προβάδισμα.

Σπουδαία δουλειά με πολύπλευρη προσφορά έκανε ο Μιχάλης Λούντζης (13π., 8ρ., 3ασ., 2κλ. & 1κοψ. με 4/5 σουτ), ο οποίος ευθύνεται και για την «απενεργοποίηση» του Λάνγκφορντ (11π., 7ρ., 4ασ. & 5λ. με 5/11 σουτ σε 38'). Αν με στενοχωρεί κάτι για τον 22χρονο διεθνή guard, είναι ότι χρειάστηκαν οι ειδικές συνθήκες της αναμέτρησης για να μείνει στο παρκέ σε όλο το 2ο μέρος και να παίξει συνολικά 29 λεπτά, ενώ φέτος - όποτε χρησιμοποιείται αρκετά - αποδεικνύει συνεχώς ότι μπορεί να κάνει την διαφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Και σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίστε ότι η έλευση του Τζαούν Έβανς, λογικά, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο του.

Όσο για τον αδελφούς Γκραντ; Ο μεν Τζέριαν (18π., 5ρ., 4ασ. & 3κλ. με 3/8 τριπ) είναι combo-guard επιπέδου Euroleague και άσχετα αν δεν ξέρει ότι στην Ευρώπη o παίκτης δεν μπορεί να ζητήσει time out, θα έδινε υπεραξία ακόμη και στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ! Ο δε Τζεράι (15π. & 3ρ. με 6/8 σουτ), δεν θυμίζει σε τίποτε τον ψηλό που έπαιξε πέρυσι στην «Ένωση», είναι πολύ κινητικός και αθλητικός και δείχνει εκστασιασμένος που παίζει στην ίδια ομάδα με τον αδελφό του.

Αν ο απόφοιτος του Οκλαχόμα Στέιτ είναι σε καλή κατάσταση και ο επίσης νεοαποκτηθείς Κουίνσι Φορντ (27χρ., 2,03) ταιριάξει στην «χημεία» της ομάδας, τότε μην εκπλαγείτε αν ο Προμηθέας νικήσει και τον Παναθηναϊκό στο «Δημήτριος Τόφαλος» (ακόμη δεν έχει βρεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του), ούτε αν νωρίτερα έχει κάνει κανένα «μπαμ» στο Κύπελλο! Στην Πάτρα μπορεί να κρατάνε κλειστά τα στόματα, όταν κλείνουν οι πόρτες όμως, ονειρεύονται ένα άτυπο "triple-crown" (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Super Cup). Τόσο ψηλά έχουν ανεβάσει τον πήχη!

Το πως, βέβαια, από ξένους των 7.000-8.000 Ευρώ τον μήνα πήγαν σε πρώην ΝΒΑers που έχουν τριπλάσιο κασέ, αποτελεί μία εύλογη απορία...

Είναι που είναι αργή, την καθυστερεί και ο Λάνγκφορντ!

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΚ (7-3) στερήθηκε σχεδόν το 1/3 του ρόστερ της και πέραν του Ζήση και του Κατσίβελη στο κομμάτι της οργάνωσης και της δημιουργίας, και της έλλειψε και η αμυντική ευχέρεια που θα της έδινε ο Γιάνκοβιτς με τον Ρογκαβόπουλο.

Το μεγαλύτερό της πρόβλημα (οι «κιτρινόμαυροι» ψάχνουν παίκτη να τον πλαισιώσει), όμως, εξακολουθεί να είναι η πτωτική πορεία του Λάνγκφορντ στο νέο έτος (μ.ο. 12,5π με 1/5 βολ. & 2/9 τριπ.)! Ο 37χρονος Αμερικανός που κρατάει υπερβολικά την μπάλα στα χέρια, είναι αρκετά προβλέψιμος, δεν έχει μεγάλη φρεσκάδα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ την επιθετική λειτουργία των «κιτρινόμαυρων» (έχει γίνει πολύ στατική) και συνάμα να είναι ευάλωτος στην άμυνα.

Όσο συγκινητική προσπάθεια κι αν έκαναν οι Γκίκας (15π. & 3ασ. με 3/7 τριπ.), Ματσιούλις (11π., 10ρ. & 4ασ.) και Μόουζες (14π. & 8ρ.), η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν μπορούσε να κερδίσει με 39,7% στα σουτ εντός πεδιάς. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι η «Ένωση» μετράει τρεις ήττες σε τέσσερις αγώνες που ο εξαιρετικά βελτιωμένος Μορέιρα (18π., 8ρ. & 4ασ. με 6/8 σουτ) είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του (νίκη μόνο με την Λάρισα), καταδεικνύει ότι αλλιώς στήθηκε το αγωνιστικό της στυλ κι αλλιώς εξελίσσεται.

Ο Κάτας προανήγγειλε την δυσκολία του εγχειρήματος!

Στο “Nick Galis Hall”, η αγωνιστική διάθεση που είχαν οι «πράσινοι» αποδεικνύεται μόνο και μόνο από τα 26 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψαν και αποτελούν ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης στην ιστορία της Α1 Κατηγορίας (την είχαν από κοινού ΑΕΚ και ΠΑΟ)! Μοιραία και με βάση τις απουσίες των γηπεδούχων (Ντραγκίσεβιτς και Μιλόσεβιτς) οι πρωταθλητές πήγαν την μπάλα μέσα στο «ζωγραφιστό» και χάρη στην απόλυτη κυριαρχία τους (πέτυχαν 32 πόντους από τις δεύτερες επιθέσεις) πέτυχαν μία εύκολη νίκη (93-73).

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό (9-1), όμως, δεν ήταν αυτό, ούτε φυσικά το συγκεκριμένο ματς αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Άλλωστε, τόσο στην Πόλη, όσο και στην Θεσσαλονίκη αγωνίστηκε χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που έχει τον μεγαλύτερο χρόνο και συμμετοχή στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού του.

Η ουσία, όπως πολύ εύστοχα αποτυπώθηκε από τον νέο προπονητή του, Όντεντ Κάτας, είναι ότι ο «Εξάστερος» βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο με συνεχόμενους και δύσκολους αγώνες στην Euroleague (χωρίς βαθμολογική σημασία και ενδεχομένως και με μειωμένο κίνητρο για τους παίκτες) και χωρίς την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσει σε έστω μία-δύο διορθωτικές κινήσεις.

Μοιραία, ο 46χρονος Ισραηλινός τεχνικός έχει το δύσκολο έργο να μάθει, να προπονήσει και να καθοδηγήσει μία ομάδα χωρίς τα υλικά της αρεσκείας του και συνάμα να διαφοροποιήσει το προφίλ της, βάζοντας την δική του σφραγίδα. Το εγχείρημα φαντάζει εξαιρετικά πολύπλοκο, ο χρόνος μεταξύ των αναμετρήσεων ελάχιστος και σίγουρα είναι άδικο (αλλά αναπόφευκτο) να κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει.

Γι’ αυτό και η πίστωση χρόνου που πρέπει και η επιείκεια της οποίας πρέπει να τύχει πρέπει να είναι το λιγότερο γενναιόδωρη.

Για τον Άρη (3-8) δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά από την στιγμή που έπαιξε χωρίς πεντάρι και αντίπαλο δέος στους ψηλούς των «πρασίνων», ενώ ο Σούλερ (8π.) με τον Λιτλ (12π.) έσφιξαν τα δόντια κι έπαιξαν με ενοχλήσεις. Ο Σάββας Καμπερίδης κρατάει το μαχητικό πνεύμα που «εβγαλαν» κατά διαστήματα οι παίκτες του με προεξάρχοντα τον Σλαφτσάκη (11π., 4ρ. & 2κοψ.) και κορυφαίο όλων τον ΝτεΚόζι (22π., 5ρ., 2ασ. & 2κλ. με 8/11 σουτ) και έχει στρέψει ήδη όλη του την ενέργεια στην προετοιμασία σαββατιάτικου (23/01, 17.00) αγώνα της χρονιάς με το Μεσολόγγι

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!