Παναθηναϊκός: Και... άργησαν πολύ να παίξουν μαζί

Παναθηναϊκός: Και... άργησαν πολύ να παίξουν μαζί

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Και... άργησαν πολύ να παίξουν μαζί

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη συνύπαρξη των Γιώργου Παπαγιάννη και Ντίνου Μήτογλου στην ίδια πεντάδα για παραπάνω από 30 λεπτά και εξηγεί ότι καλώς ή κακώς θα πρέπει να μικρύνει το rotation στα επόμενα ματς της EuroLeague.

Από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας, άπαντες στον Παναθηναϊκό είχαν εστιάσει σε τρία ονόματα. Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης και Ντίνος Μήτογλου. Αυτοί ήταν οι τρεις «σωματοφύλακες» στους οποίους θα στηριζόταν το «τριφύλλι» στην -εκ των πραγμάτων- δύσκολη χρονιά. Αυτοί ήταν που θα είχαν (ακόμη πιο) αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτοί ήταν που θα «κουβαλούσαν» τον Παναθηναϊκό μαζί με τον έμπειρο και εξόχως ποιοτικό, Νεμάνια Νέντοβιτς.

Σίγουρα δεν γίνεται να παίζουν όλοι τους καλά. Και ούτε να είναι ταυτόχρονα από τους διακριθέντες του Παναθηναϊκού. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, ούτε ο Παναθηναϊκός θα είχε 5-12 ρεκόρ στην EuroLeague, αλλά ούτε και θα είχε γνωρίσει την ήττα από το Λαύριο στο πρωτάθλημα της Basket League. Το κλίμα στις τάξεις της ομάδας θα ήταν πιο ευχάριστο και δεν θα χρειαζόταν να σηκωθεί από το «νοκ ντάουν» (όπως είπε και ο Χαραλαμπίδης μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ) προκειμένου να ρίξει τα δικά της «κροσέ» μέσα στην παραζάλη των... αλλεπάλληλων χτυπημάτων.

Προπονητής δεν είμαι. Και όσα βλέπουν και καταλαβαίνουν μέσα από την καθημερινότητα των προπονήσεων οι ίδιοι οι προπονητές, δεν να τα βλέπει δεν τα καταλαβαίνει κανείς. Όμως στο παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ δεν γίνεται να μην αναφέρουμε κάτι το οποίο έμελλε να αποτελέσει και το κλειδί για την νίκη των «πρασίνων». Την πρώτη του 2021 και ύστερα από δύο σερί ήττες από Λαύριο και Ζενίτ.

Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον

Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά η ταυτόχρονη παρουσία των Γιώργου Παπαγιάννη και Ντίνου Μήτογλου, οι οποίοι βρέθηκαν για 5η φορά φέτος στην αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού, έχοντας προηγηθεί τρεις για την EuroLeague (με Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Μπασκόνια) και μία για το πρωτάθλημα της Basket League (κόντρα στον Ηρακλή).

Σίγουρα δεν παίζει κανέναν ρόλο το «ποιοι ξεκινούν τα ματς» αλλά το σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, έχει να κάνει με την θέση τους. Έχουμε δει από το ξεκίνημα της σεζόν τον Ντίνο Μήτογλου να έχει περισσότερο τον ρόλο του δεύτερου «πενταριού» και πολύ λιγότερο αυτόν του πρώτου «τεσσαριού». Κάτι που σημαίνει ότι στα περισσότερα ματς μοιράζεται τον χρόνο στο παρκέ με τον Γιώργο Παπαγιάννη και μόνο σε κάποιες ειδικές καταστάσεις ή για κάποια, λίγα, λεπτά αγωνίζεται ταυτόχρονα με τον 24χρονο σέντερ «καλύπτοντας» τις δύο θέσεις των ψηλών.

Απέναντι στην ΑΕΚ εκτός του ότι ξεκίνησαν και τελείωσαν το ματς μαζί, αγωνίστηκαν για πρώτη φορά για περισσότερα από 30 λεπτά ο καθένας. Για την ακρίβεια 30:38 ο Μήτογλου ο οποίος πραγματοποίησε και την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με 17 πόντους, 7 ριμπάουντ και 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (2/2δίπ., 4/5τρ., 1/1β.) και άλλα 32:46 ο Παπαγιάννης ο οποίος είχε ένα επιβλητικό double-double με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ, 1 τάπα και 27 βαθμούς στο Efficiency.

Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Κυρίως στην επίθεση γιατί αμυντικά είχαν βρει τον μπελά τους απόν Μορέιρα. Και εκεί φάνηκε η έλλειψη ενός αθλητικού ψηλού. Θα μου πείτε για τον Ζακ Όγκουστ. Θα επανέλθω λίγο πιο κάτω. Ο Παναθηναϊκός, καλώς ή κακώς, στα επόμενα ματς της EuroLeague θα πρέπει να αλλάξει την εικόνα του, να παρουσιαστεί βελτιωμένος (όχι ότι ήταν με την ΑΕΚ) και να πάρει νίκες που θα τονώσουν το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των παικτών.

Και ας χρειαστεί να μικρύνει το rotation προκειμένου να έρθουν τα αποτελέσματα. Βέβαια πολλοί έπαιξαν... πολύ με την ΑΕΚ και ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague με το ένα από τα δύο παιχνίδια να είναι «must win». Και φυσικά αναφέρομαι σε αυτό με την Βιλερμπάν. Θα μου πείτε έχει καμιά τύχη ο Παναθηναϊκός για την οκτάδα με δεδομένο ότι χρειάζονται 17-18 νίκες για τα playoffs; Όχι. Καμία. Όσο και αν αλλάξει το τσιπάκι, όσο και αν βελτιώσει την εικόνα του, όσο και αν ξεκινήσει να νικάει. Με μια πρώτη ανάγνωση χρειάζεται 12 νίκες σε 17 ματς. Μην πω 13 νίκες για να είναι σίγουρος. Βάσει των όσων έχουμε δει πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα καταφέρει; Αν τα καταφέρει θα μιλάμε για θαύμα από τα λίγα!

Κίνητρο μόνο το επόμενο ματς

Οπότε αυτό που θα έχουν να κάνουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι να βάζουν μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Το αμέσως επόμενο ματς. Μόνο έτσι θα μπορούν να βρουν κίνητρο ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Ακόμη και αν χρειαστεί να «ζουν και να πεθαίνουν» στο παρκέ 7-8 παίκτες.

Μεταξύ άλλων αναμένεται και η άφιξη του Κάτας στα τέλη της εβδομάδας, ο οποίος πρέπει να σηκώσει άμεσα τα μανίκια και να πιάσει δουλειά. Τουλάχιστον, και σε πρώτη φάση, να δουλέψει στο θέμα της ψυχολογίας μερικών παικτών οι οποίοι φαίνεται να έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Ο Μάρκους Φόστερ έμεινε εκτός 12άδας στο ματς με την ΑΕΚ κατόπιν απόφασης του προπονητικού team. Φυσικά έμεινε για παραδειγματισμό. Να ταρακουνηθούν λίγο τα νερά μπας και... βρει λίγο τα πατήματά του.

Άραγε θα μπορέσει ο Ισραηλινός τεχνικός να τον αφυπνίσει; Είναι δεδομένο ότι αρέσκεται σε Αμερικανούς σκόρερ. Αν τον «κερδίσει» θα μιλάμε για την πρώτη μεγάλη νίκη του Κάτας. Και πάμε στον Όγκουστ. Πολύ... εκτός κλίματος. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η περιπέτεια με την Covid-19, σίγουρα έπαιξε ρόλο ο τραυματισμός στο πόδι πριν από 40 ημέρες, αλλά βλέπουμε έναν παίκτη που μοιάζει σαν... ξένος μέσα στην ομαδα. Και αυτό φαίνεται από τη στιγμή που πατάει στο παρκέ, αφού μοιάζει με «παραφωνία» τις περισσότερες φορές μέσα στην πεντάδα.

Προσωπικά δίνω δύο ερμηνείες. Η πρώτη: Χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να αποκτήσει ρυθμό. Και με τα τρίλεπτα και με τετράλεπτα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του. Η δεύτερη: Για να φανεί ο Όγκουστ επιθετικά χρειάζεται έναν «άσο» που να ξέρει και να μπορεί να παίξει το pick n roll. Άλλωστε μιλάμε για τον κλασσικό παίκτη που «τελειώνει» φάσεις «ρολάροντας» στο καλάθι και εκείνον που μπορεί να πάρει ψυχολογία (και για την άμυνα) μέσα από την επίθεση. Και ο Παναθηναϊκός δεν έχει τέτοιον «άσο». Θα μου πειτε το 2018 δεν ήταν ο Καλάθης στην ομάδα; Ήταν. Αλλά και ο Όγκουστ ήταν ακόμα «άγουρος» και παντελώς «άβγαλτος» παίκτης στην Ευρώπη.

Τελευταία βλέπουμε και τους Ουάιτ, Μακ να είναι εκτός κλίματος, ενώ ο Καλαϊτζάκης χρειάζεται και άλλο χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο Σαντ-Ρος δεν είναι ο «καθαρός» άσος αυτομάτως τα προβλήματα μεγιστοποιούνται στους «πράσινους» οι οποίοι μένουν με ένα rotation 7-8 παικτών. Και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως πολυτέλεια να έχουν πολλούς παίκτες εκτός κλίματος. Γιατί θα έρθουν και άλλες ήττες. Όχι μόνο στην EuroLeague όπου είναι και το λογικό, αλλά και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στο ματς με την ΑΕΚ είδαμε ότι μας περιμένουν τελικοί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ας είναι...

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός από πλευράς νοοτροπίας, πειθαρχίας, πάθους και ενέργειας θέλει 12 «Κασελάκηδες». Γι' άλλη μια φορά τα έδωσε όλα όση ώρα βρέθηκε στο παρκέ.

ΥΓ2: Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στον «άσο» το ανέδειξε ακόμα περισσότερο η ΑΕΚ που έπαιζε χωρίς τους Ζήση και Κατσίβελη. Μωραΐτης και Γκίκας αναστάτωσαν τους «πράσινους».

ΥΓ3: Το έργο του Κάτας θα είναι πάρα πολύ δύσκολο... Και θα χρειαστεί υπομονή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...