Παναθηναϊκός: Το πρόβλημα με Μαντζούκα στην Basket League και η λύση που σκέφτεται!

Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός: Το πρόβλημα με Μαντζούκα στην Basket League και η λύση που σκέφτεται!

bet365

Η απόκτηση του 17χρονου ταλαντούχου forward από τον Προμηθέα, για τα επόμενα 5 χρόνια, ήταν σίγουρα μία πολύ σημαντική κίνηση για τους «πράσινους», οι οποίοι όμως, καλούνται πλέον να λύσουν το θέμα της συμμετοχής του στην Basket League, που δείχνει περίπλοκη υπόθεση.

Η σημαντική αυτή λεπτομέρεια ήταν γνωστή στους ανθρώπους της ομάδας στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και πλέον από τη στιγμή που το θέμα της μετεγγραφής είχε αίσιο τέλος, τους απασχολεί ήδη πιο σοβαρά γιατί η υπόθεση του νεοαποκτηθέντα μπασκετμπολίστα από τα Γιάννενα, είναι σπάνια και δεν θυμάμαι να έχει προκύψει ξανά στα ελληνικά μπασκετικά δρώμενα.

Και αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν μας έχει απασχολήσει η περίπτωση παίκτη που παίρνει μετεγγραφή σε ομάδα της Α1 Κατηγορίας στα μέσα της σεζόν και παρ' ότι είναι ανήλικος (δηλαδή δεν έχει κλείσει τα 18 του χρόνια) έχει τα προσόντα για να ενισχύσει άμεσα τη νέα του ομάδα του ομάδα (πολλώ δε μάλλον όταν αυτή είναι ο Παναθηναϊκός) στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Γιατί πράγματι, τόσο σπουδαίο ταλέντο είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας! Το πρόβλημα, όμως, που καλούνται να λύσουν οι πρωταθλητές, αν θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν στην Basket League, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο παίκτης δεν μπορεί ακόμη να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο (θα μπορεί από το καλοκαίρι και μετά όταν και θα ενηλικιωθεί), γιατί έχει ξεκινήσει τη σεζόν στον Προμηθέα με ερασιτεχνικό δελτίο (και με ιδιωτικό συμφωνητικό).

Βάσει των κανονισμών της ΕΟΚ για την έκδοση δελτίων, δικαίωμα μετεγγραφής μέσα στη σεζόν, έχουν μόνο οι επαγγελματίες παίκτες άνω των 18 ετών, επομένως ο Μαντζούκας δεν πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θεωρητικά μπορεί να αγωνιστεί μόνο στην Euroleague αλλά και στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού.

Τι λένε οι «πράσινοι»

Στο «τριφύλλι γνώριζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν ασχοληθούν με την απόκτησή του και φυσικά δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει, από τη στιγμή που η επένδυση στο ταλέντο του ύψους 2,07 και διεθνή με την Εθνική παίδων, forward, έγινε με φόντο το μέλλον της ομάδας. Γι' αυτό, άλλωστε, στο συμβόλαιο που θα υπογράψει, μπήκε μία ρήτρα που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο Ευρώ για την περίπτωση που η εξέλιξή του είναι τόσο ραγδαία, ώστε να επιλεγεί στο draft του ΝΒΑ, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο βασικός στόχος των γενικών διευθυντών της ομάδας, Φραγκίσκου Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη αλλά και του προπονητή Γιώργου Βόβορα, είναι η άμεση χρησιμοποίησή του στους αγώνες πρωταθλήματος, οι οποίοι θα του δώσουν την ευκαιρία να ψηθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού και να βελτιώνεται συνεχώς.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να δεσμευτούν ακόμη και γραπτώς ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τον παίκτη καθόλου στις εναπομείνασες υποχρεώσεις της εφηβικής ομάδας (είναι και θέμα ηθικής τάξης απέναντι στους υπόλοιπους παίκτες αλλά και fairplay όσον αφορά τους συσχετισμούς του πρωταθλήματος εφήβων) και θα υποβάλλει στην ομοσπονδία αίτημα για την έκδοση του δελτίου του.

Σε περίπτωση που η ΕΟΚ το απορρίψει (το πιο πιθανό αν και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται με τους απαρχαιωμένους παράγοντες που διαφεντεύουν τις τύχες του αθλήματος), η ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα προσφύγει πιθανότατα στο ΑΣΕΑΔ προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για την αγωνιστική ενεργοποίηση του Λευτέρη Μαντζούκα, ο οποίος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πραγματοποίηση ενός «παιδικού ονείρου» θα τον έμπλεκε σε μία διαδικασία που ίσως και να καθυστερήσει τη στιγμή που θα πατήσει παρκέ με το «τριφύλλι» στο στήθος!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα