Μαντζούκας: Πως ο Παναθηναϊκός έπεισε τον Προμηθέα να τον παραχωρήσει!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Μαντζούκας: Πως ο Παναθηναϊκός έπεισε τον Προμηθέα να τον παραχωρήσει!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το παρασκήνιο στο «μεγάλο κόλπο» του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του Λευτέρη Μαντζούκα ενώ υπογραμμίζει ότι με αυτήν την κίνηση οι «πράσινοι» έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το μέλλον και έδειξαν ότι μόνο... διαλυμένοι δεν είναι!

Πού θα κάτσει η μπίλια στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Τη στιγμή που άπαντες ακόμα συζητούσαν και ανέλυαν το καλό πρόσωπο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ την «διαβολοβδομάδα» που πέρασε κόντρα σε Ρεάλ και Άλμπα «έσκασε» η είδηση που έμελλε να ταρακουνήσει τα νερά του ελληνικού μπάσκετ και παράλληλα να σκορπίσει με πολλά χαμόγελα τους φίλους των «πρασίνων».

Ε, λίγο πράγμα είναι να μαθαίνουν ότι η ομάδα τους απέκτησε το -κατά γενική ομολογία- μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ και έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του σε ολόκληρη την Ευρώπη; Τώρα θα μου πείτε, «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε» και σίγουρα έχετε δίκιο.

Όμως ο ταλαντούχος πιτσιρικάς έχει το δικό του ονοματεπώνυμο. Λευτέρης Μαντζούκας. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχε μπει για τα καλά στο ραντάρ της Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε είναι τυχαία τα φοβερά νούμερα που «γράφει» στην στατιστική σε όλες τις διοργανώσεις που παίρνει μέρος με παιδιά της ίδιας ηλικίας, ούτε είναι τυχαίο ότι «πάτησε» για πρώτη φορά παρκέ στην Basket League όταν ήταν 14 ετών αλλά ούτε είναι τυχαίο ότι στο ματς που αγωνίστηκε 32 λεπτά στο EuroCup κόντρα στην Γκραν Κανάρια φρόντισε να... τρελάνει κόσμο και κοσμάκη.

Είναι έτοιμος παίκτης; Φυσικά και όχι. Έχει potential; Τεράστιο! Ίσως το μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλον 17άρη. Από εκεί και πέρα, όμως, το αν και εφόσον φτάσει ή «τρυπήσει» το ταβάνι του, είναι κάτι που εξαρτάται από εκείνον και μόνο από εκείνον. Από τη δουλειά που θα κάνει έχοντας πλέον στις καθημερινές προπονήσεις να αντιμετωπίσει παίκτες υψηλού επιπέδου και από το πόσο «προσγειωμένος» θα είναι μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Αν μη τι άλλο, το να γίνει τόσο μεγάλος ντόρος για τον Λευτέρη Μαντζούκα, δείχνει πολλά για το μπασκετικό του προφίλ. Και όχι. Δεν βάζω στην εξίσωση αν υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς Ολυμπιακού και το αν ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε επικοινωνιακή νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Προσωπικά ουδόλως με απασχολούν αυτά τα πράγματα. Κοιτάζω την ουσία και τον παίκτη. Και αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του για τα επόμενα πέντε χρόνια το «next big thing» του ελληνικού μπάσκετ.

Πέντε χρόνια; Αυτό σίγουρα θα είναι το αισιόδοξο σενάριο για τους «πράσινους» εάν και εφόσον ο Μαντζούκας δικαιώσει τις προσδοκίες όλων και ανταποκριθεί στις δυνατότητες που δείχνει να έχει. Προς το παρόν, είπαμε. Είναι ένα πολύτιμο και ακατέργαστο διαμάντι το οποίο ο Παναθηναϊκός καλείται να «σμιλεύσει» με ακρίβεια ώστε να βγάλει την αδιαμφισβήτητη λάμψη που κρύβει μέσα του.

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Λευτέρη Μαντζούκα εξετάζεται εδώ και πολύ καιρό από τους «πράσινους» οι οποίοι έψαχναν την κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο timing ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση και να καταφέρουν να τον κάνουν δικό τους. Η τελευταία εβδομάδα ωστόσο ήταν εκείνη που έμελλε να καθορίσει τις εξελίξεις και να φτάσει στο σημείο ο Παναθηναϊκός να τον «ντύσει» στα «πράσινα».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της «πράσινης» ΚΑΕ, Τάκης Τριαντόπουλος, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τον ισχυρό άνδρα του Προμηθέα, Βαγγέλη Λιόλιο, ενώ οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκείνοι που ανέλυσαν διεξοδικά το πλάνο για τον παίκτη. Το πώς θα αξιοποιηθεί στον Παναθηναϊκό και γενικά τα όσα έχουν ετοιμάσει στις τάξεις των «πρασίνων» όσον αφορά τον ταλαντούχο 17χρονο φόργουορντ.

Το buy out του παίκτη ανέρχονταν στα 300.000 ευρώ αλλά από τη στιγμή που το 2021 μπορούσε να επιλέξει εκείνος την επόμενη ομάδα της καριέρας του και ο Παναθηναϊκός τον ήθελε άμεσα, έγιναν και οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μειωθεί αυτό το ποσό ώστε να γίνει τώρα το deal. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές τα βρήκαν σ' ένα ποσό κοντά στα 120.000 ευρώ, ενώ ο Προμηθέας θα πάρει και το 30% στην περίπτωση που καταβάλει μια ομάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού το NBA out το οποίο ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου.

Και εδώ έρχεται αυτό που ανέφερα νωρίτερα για τα πέντε χρόνια και ότι είναι πολύ δύσκολο (πάντα στην περίπτωση που ο παίκτης σταθεί αντάξιος των προσδοκιών που υπάρχουν για εκείνον) να παραμείνει έως το 2025 στον Παναθηναϊκό. Το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο παίκτης έχει το δικαίωμα κάθε τέλος της σεζόν να αποχωρήσει για το ΝΒΑ από τη στιγμή που θα δηλώσει συμμετοχή (γιατί θεωρώ ότι είναι δεδομένο ότι θα το κάνει κάποια στιγμή) στο draft και μετά.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά του Παναθηναϊκού πίεσε πάρα πολύ τις καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον Προμηθέα έδωσε τα «χέρια» την Πέμπτη και την αμέσως επόμενη ημέρα, και λίγες ώρες πριν «σκάσει» η είδηση, επήλθε η συμφωνία και με τον ίδιο τον παίκτη. Απλά ο Παναθηναϊκός περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την τελική του κίνηση.

Με την απόκτηση του Λευτέρη Μαντζούκα οι «πράσινοι» απέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι σκοπεύουν να «χτίσουν» έναν ισχυρό ελληνικό κορμό και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «λυγίσουν» μετά την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποστασιοποιηθεί από τα κοινά της ομάδας. Είναι εδώ, θα παραμείνουν εδώ και θα συνεχίσουν να βάζουν γερές βάσεις για το μέλλον. Έστω και αν πρέπει να πορευτούν με «έσοδα-έξοδα», κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τα δεδομένα των «πρασίνων» μέχρι και πριν από μερικούς μήνες.

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι και το πιο ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Παναθηναϊκός ενόψει της συνέχειας! Και δεν αναφέρομαι ενόψει της συνέχειας της φετινής σεζόν, αλλά για τις προθέσεις των ανθρώπων της ομάδας για τις επόμενες χρονιές. Αν μη τι άλλο μόνο... διαλυμένη δεν είναι η ομάδα, αλλά εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της και να αντλεί ενέργεια μέσα από τις δικές της δυνάμεις. Και σίγουρα θα ήταν πολύ πιο ισχυρός ο Παναθηναϊκός εάν και εφόσον υπήρχαν φίλαθλοι στα γήπεδα. Και το ρεκόρ του θα ήταν διαφορετικό στην EuroLeague. Βέβαια αυτό είναι μια άλλη ιστορία και αφορά, φυσικά, και όλες τις ομάδες.

Μπορεί να μην υπάρχει φέτος η οικονομική δύναμη που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ενεργής παρουσίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά ακόμα και έτσι ο Παναθηναϊκός (και πάντα τηρουμένων των αναλογιών) διατηρεί (σε γενικές γραμμές) ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο, με τις λογικές και αναπόφευκτες, φυσικά, ανορθογραφίες του.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πλάνο και πάνω σε αυτό βαδίζει και θα συνεχίσει να βαδίζει η διοίκηση των Τριαντόπουλου, Αλβέρτη, Διαμαντίδη. Επόμενος μεγάλος στόχος; Η ανανέωση των Παπαπέτρου και Μήτογλου, τα συμβόλαια των οποίων ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...