Άρης: Οι αλλαγές που έφεραν τις δύο νίκες

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης: Οι αλλαγές που έφεραν τις δύο νίκες

bet365

Μετά τη νίκη επί του Προμηθέα Πατρών, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στην αποδοχή των αγωνιστικών ρόλων και το gazzetta.gr γράφει για τις εσωτερικές αλλαγές του Σάββα Καμπερίδη που οδήγησαν στην εύρεση χημείας.

Κρύβει μεγάλη αξία η δήλωση του Δημήτρη Χαριτόπουλου μετά τη νίκη επί του Προμηθέα Πατρών. Στα 37α του χρόνια, έπειτα από 17 επαγγελματικές σεζόν, με τη γνώση που απέκτησε στην ανάγνωση καταστάσεων, αναφέρθηκε στην αξία αποδοχής ρόλων. Δεν ήταν αοριστία της στιγμής, ασχέτως του ότι δεν μπήκε σε διαδικασία εμβάθυνσης. Γενικώς ο όρος της «αποδοχής των ρόλων» χρησιμοποιείται συχνά από τους προπονητές δίχως την παροχή λεπτομερειών, ίσως γιατί δεν έχει και τόσο μεγάλη αξία. Στην περίπτωση του Άρη, αποδοχή ρόλων σημαίνει:

Ο ΜΑΡΙΟ ΤΣΑΛΜΕΡΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΛΙΩΝΗ

Κατά το δόγμα των προπονητών, σημασία δεν έχει ποια πεντάδα αρχίζει ένα παιχνίδι αλλά αυτή που το τελειώνει, ειδικά στις περιπτώσεις που τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Αποδοχή ρόλων σημαίνει ότι ο Μάριο Τσάλμερς οφείλει να αποδεχθεί ότι ο Άρης λειτουργεί καλύτερα όταν η οργάνωση και η δημιουργία παιχνιδιού βρίσκεται στα χέρια του Δημήτρη Φλιώνη. Ο δε διεθνής γκαρντ υποχρεούται να συμβιβαστεί ότι για λόγους αρχής, διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών αλλά και της προσδοκίας του τεχνικού επιτελείου για την αγωνιστική «αναγέννηση» του Αμερικανού, θα πρέπει να ξεκινάει στα παιχνίδια ο δις Πρωταθλητής ΝΒΑ. Έστω κι αν αυτός περιορίζεται στους 13 πόντους και στη μόλις μία τελική πάσα στα δύο τελευταία παιχνίδια, ενώ ο ίδιος έχει 11 πόντους και τρεις ασίστ και στους τρεις επίσημους αγώνες, όντως ο πιο σταθερός παίκτης.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤ ΛΑΙΝ

Ειδικά στον τελευταίο αγώνα με τον Προμηθέα Πατρών, ο Σάββας Καμπερίδης προχώρησε σε αλλαγές σχημάτων στη φροντ λάιν με απώτερο σκοπό την κάλυψη του ελλείμματος ταχύτητας και έκρηξης που χαρακτηρίζει τον Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς κι αυτό ήταν το «σημείο-κλειδί» της νίκης. Κοινώς, δεν μπορεί να ρισκάρει αγώνες περιμένοντας την αγωνιστική άνοδό του. Για την ακρίβεια, «έσπασε» το δίδυμο του Μαυροβούνιου σέντερ με τον Μίλαν Μιλόσεβιτς καθώς υστερούσε σε ενέργεια (και στις δύο πλευρές του παρκέ και ειδικά στην άμυνα). Καθόλου τυχαία, άρχισε στο παιχνίδι με δίδυμο Μιλόσεβιτς-Χαριτόπουλου, ενώ ο Ντραγκίτσεβιτς συνυπήρξε κυρίως με τον Διαμαντή Σλαφτσάκη λόγω της ικανότητας του τελευταίου στις αμυντικές αλλαγές, συν του ότι έχει χημεία με τον 34χρονο σέντερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποδοχή ρόλου σημαίνει ότι ο «Ντράγκι» συμβιβάζεται με τον ρόλο ενός παίκτη του rotation και την ιδέα του πάγκου εκεί που κρίνονται τα παιχνίδια. Καθόλου τυχαία δεν ήταν στο παρκέ στα τελευταία κρίσιμα λεπτά με Ηρακλή και Προμηθέα Πατρών.

Παίρνοντας 18 αγωνιστικά λεπτά ανά παιχνίδι κι έχοντας κατά μέσο όρο 10.5 πόντους και 9.5 ριμπάουντ στις δύο τελευταίες εμφανίσεις του, προφανώς αδικείται ο Γιάννης Κουζέλογλου, αλλά αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό θα είναι για την ομάδα, να συμβάλλουν άπαντες στην αγωνιστική ανάκαμψη του Ντραγκίτσεβιτς. Πιθανότατα, ο Μαυροβούνιος δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξεπεράσει τα 24-25 αγωνιστικά λεπτά που είχε στο «τσεπάκι» του την περσινή χρονιά. Παρόντος του Κουζέλογλου, είναι πιο αποδοτικός και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, αυτό μαρτυρούν οι 12 πόντοι και 8.5 ριμπάουντ που έχει κατά μέσο όρο στους τελευταίους αγώνες.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΡ

Με την ταυτόχρονη παρουσία των Μάριο Λιτλ, Κουίντον Ντεκόζι στις θέσεις 2-3, ο Άρης βρήκε ισορροπία σε άμυνα και σε επίθεση στην περιφερειακή γραμμή. Στο ίδιο (χρονικά) σημείο – στον αγώνα με τον Προμηθέα – την ευθύνη της οργάνωσης του παιχνιδιού είχαν οι Δημήτρης Φλιώνης, Δημήτρης Σταμάτης. Η αγωνιστική παρουσία του Μάριο Λιτλ στοιχειοθετεί έκπληξη υπό την έννοια ότι ο Αμερικανός ενσωματώθηκε τελευταίος στην ομάδα (προερχόμενος μάλιστα μεγάλο διάστημα αποχής) και στα τελευταία δύο παιχνίδια έχει 10.5 πόντους με ποσοστό ευστοχίας 50% στο μακρινό σουτ. Ο Ντεκόζι παρουσιάζεται πιο ώριμος σε σχέση με την εικόνα που είχε στα φιλικά παιχνίδια και οι 20.5 πόντοι του στους αγώνες με Ηρακλή και Προμηθέα, απλά επιβεβαιώνουν πόσο είχε αδικήσει τον εαυτό του στο προηγούμενο διάστημα. Αυτός που «αδικείται» είναι ο Τζαμάλ Σούλερ καθώς ο Αμερικανός - ο οποίος επίσης ψάχνει τον… εαυτό του - χρησιμοποιείται στο ίδιο σχήμα με τον Τσάλμερς που υστερεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Πιθανόν η αντίδρασή του να είναι διαφορετική στην περίπτωση συνύπαρξης με τους Φλιώνη, Ντεκόζι, Κουζέλογλου και Μιλόσεβιτς.
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα