ΑΕΚ: Αφιέρωμα στον «Σαπόρτα», Δημοσθένη Πασχαλίδη

ΑΕΚ: Αφιέρωμα στον «Σαπόρτα», Δημοσθένη Πασχαλίδη

ΑΕΚ: Αφιέρωμα στον «Σαπόρτα», Δημοσθένη Πασχαλίδη

bet365

Η ΑΕΚ συνεχίζει τα αφιερώματα στο ένδοξο παρελθόν της. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με τον «Σαπόρτα», Δημοσθένη Πασχαλίδη!

Ο Δημοσθένης Πασχαλίδης υπήρξε θρυλική μορφή της ΑΕΚ. Αποτέλεσε «ισχυρός άνδρας» του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου τη δεκαετία του '60, ενώ υπήρξε και έφορος στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ, επί διοικήσεως Λουκά Μπάρλου.

Ήταν εκεί στον άθλο του 1968 και στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1981, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην απόκτηση του Κυριάκου Ραμπίδη από την ΑΕΚ.

«Έφυγε» από τη ζωή τον Δεκαπενταύγουστο του 2007, σε ηλικία 69 ετών, νικημένος από την επάρατο νόσο.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, σε μία σειρά συνεντεύξεων και αφιερωμάτων.

Νεσιάδης:«Ήταν ο "Σαπόρτα" της ΑΕΚ»

Ο «Βενιαμίν» των αθλητών - Κυπελλούχων Ευρώπης 1968, ο Νίκος Νεσιάδης, μετέπειτα προπονητής και παράγοντας της «Βασίλισσας» δήλωσε στο aekbc.gr για τον Δημοσθένη Πασχαλίδη:

«Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για τον αείμνηστο Δημοσθένη Πασχαλίδη. Ήταν ο «Σαπόρτα» της ΑΕΚ, όπως τον έλεγαν. Αυτό τα λέει όλα. Έτσι τον αποκαλούσαν όλοι τότε. Ο Ισπανός Ραϊμούντο Σαπόρτα ήταν εκ των κορυφαίων παραγόντων του κόσμου. Ήταν αυτός, που παρέδωσε το Κύπελλο του ’68 στα χέρια του Γιώργου Αμερικάνου. Δικαίως, στη μνήμη του Iσπανού μετονομάστηκε το «Κύπελλο Κυπελλούχων» σε «Κύπελλο Σαπόρτα». Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι μυθικές διαστάσεις για την εποχή είχε αποκτήσει το όνομα Πασχαλίδης. Και όχι μόνο για την εποχή. Δεν νομίζω, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα παράγοντες με την οξυδέρκειά του».

Και συμπλήρωσε ο κ. Νεσιάδης: «Έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας, σε ματς με τη Ζαντάρ, στο Ζάγκρεμπ, όπου προηγούμασταν στην παράταση, θέλει ένα δευτερόλεπτο να λήξει ο αγώνας και ο έφορός μας, ο Δημοσθένης αρπάζει το χρονόμετρο, για να δείξει στους διαιτητές, ότι τελείωσε. Ήταν παθιασμένος με την ΑΕΚ ο Δημοσθένης. Ήταν το «άλφα» και το «ωμέγα» της ΑΕΚ της Δεκαετίας του ’60. ‘Ηταν «Κεφάλαιο» ο Δημοσθένης με το «Κάπα» κεφαλαίο. Όλη η οικογένεια Πασχαλίδη προσέφερε. Ο αδερφός του, στις ΗΠΑ, είχε συμβάλλει καθοριστικά για να έρθει ο πρώτος ομογενής αθλητής, το 1966, ο Μπομπ Μπερνέκος (Βοb Barnek). Εξαιρετικός γκαρντ. Ο πατέρας του Δημοσθένη, εκτελούσε χρέη αρχηγού αποστολής, όταν πήγαμε στο Μεξικό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ομάδα, το ταξίδι-έπαθλο για την κατάκτηση του Κυπελλούχων, επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος. Ήταν ισχυρός οικονομικά για την εποχή ο Δημοσθένης. Είχε εργοστάσιο υποδηματοποιίας στο Μαρούσι. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν αυτά, που προσέφερε στην ΑΕΚ, χάρη στο μυαλό του. Επάξια μνημονεύεται για να μαθαίνουν και οι νεότεροι την ιστορία του ένδοξου Σωματείου μας».

*Στη φωτο, διακρίνονται από αριστερά, οι Βασιλειάδης, Λαρεντζάκης, Πασχαλίδης, Δημητριάδης, Τρόντζος, Νεσιάδης (δίπλα, στον Τρόντζο, με το χαμόγελο), Τσάβας, Αμερικάνος, Χρηστέας, Πετράκης.

Δήμου: «Ο εξυπνότερος παράγοντας του μπάσκετ»

Ο εκ των κορυφαίων διαιτητών του παγκοσμίου μπάσκετ, μέλος του FIBA Hall Of Fame, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Κώστας Δήμου, μίλησε για τον αείμνηστο έφορο της «Βασίλισσας», Δημοσθένη Πασχαλίδη, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα της ΑΕΚ BC.

Ο κ. Δήμου δήλωσε στο aekbc.gr:

«Ο Δήμος υπήρξε ο εξυπνότερος παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν θαρραλέος. Ήταν αποφασιστικός. Ήταν ανθρώπινος. ΄Ηταν το άλφα και το ωμέγα της ΑΕΚ της δεκαετίας του ’60, με αποκορύφωμα τη διεθνή επιτυχία του 1968. Με τον Δήμο υπήρξαμε και αντίπαλοι ως αθλητές, εγώ στον Πειραϊκό, εκείνος στους Νέους Βύρωνα, και τον ήξερα πολύ καλά. Η ΑΕΚ και το ελληνικό μπάσκετ οφείλουν πολλά στον Δήμο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα