Παναθηναϊκός: Χίλιες φορές τέτοια ματς στην Basket League, παρά νίκες με 30+ πόντους

Παναθηναϊκός: Χίλιες φορές τέτοια ματς στην Basket League, παρά νίκες με 30+ πόντους

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Χίλιες φορές τέτοια ματς στην Basket League, παρά νίκες με 30+ πόντους

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κόντρα στη Λάρισα για την πρεμιέρα της Basket League και εξηγεί ότι θα είναι καλύτερα για τους «πράσινους» να παίζουν κλειστά ματς στο πρωτάθλημα ώστε να προετοιμάζονται και καλύτερα για τις αναμετρήσεις της EuroLeague.
Μίλαν - Ρόμα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του ντέρμπι και Live Streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, η αλήθεια είναι μία: Ο Παναθηναϊκός ήταν, είναι και θα παραμένει το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Ναι, πράγματι, η ΑΕΚ κάνει μία αξιόλογη και άξια συγχαρητηρίων προσπάθεια για να μπει «σφήνα» στην «πράσινη» κυριαρχία αλλά μέχρι να πάρει και αποτέλεσμα η εν λόγω προσπάθεια, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να είναι το «πρώτο όνομα» στην μαρκίζα της Basket League.

Οπότε είναι λογικό κάθε φορά που ζορίζεται το «τριφύλλι» απέναντι σε έναν -θεωρητικά πάντα και με όλον τον σεβασμό στη Λάρισα- μικρότερο αντίπαλο να προκαλούνται διαφόρων ειδών ερωτηματικά. Όπως έγινε και την Κυριακή (25/10) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στην θεσσαλική ομάδα.

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, περίμεναν μια επικράτηση του Παναθηναϊκού της τάξεως των 20 και των 30 πόντων. Όπως γινόταν και τις περισσότερες φορές. Πολλώ δε μάλλον τώρα που οι «πράσινοι» είχαν και την ψυχολογία στα ύψη μετά την πειστικότατη εμφάνιση απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρώτα απ' όλα μην ξεχνάμε κάτι: Παίζουν και οι άλλοι μπάσκετ. Και στην περίπτωση που τους... καθίσει το ματς, γιατί να μην το πιστέψουν και να μην διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί; Γιατί, λοιπόν, η Λάρισα να μην πάρει αυτοπεποίθηση και να μην αναρωτηθεί «βρε λες;» από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός σούταρε με άθλια ποσοστά στα τρίποντα και την ίδια ώρα έκανε το ένα λάθος μετά άλλο;

Γιατί να μην εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι το μυαλό όλων βρισκόταν ακόμα στα... τρίποντα του Νέντοβιτς και μόνο τα σώματά τους είχαν πάει στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος; Από τη μία είναι αυτό. Ότι οι «πράσινοι» πίστεψαν ότι επειδή νίκησαν τη Φενέρ και μάλιστα χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου θα μπορούσαν να είναι... χαλαροί απέναντι στη Λάρισα. Αμ, δε! Η ομάδα του Λίνου Γαβριήλ φρόντισε να τους χτύπησε μια ηχηρή καμπάνα στα αυτιά και ουσιαστικά να τους «ξυπνήσει» από τον λήθαργο που είχε προκαλέσει η επανάπαυση από το ματς της Πέμπτης.

Προσωπικά θεωρώ ότι τους έκανε και μεγάλο καλό! Το να έμπαινε ο Παναθηναϊκός και να έριχνε 20-30 πόντους στο... κεφάλι της Λάρισας, ουσιαστικά δεν θα του πρόσφερε απολύτως τίποτα. Ίσως να έπαιρναν περισσότερο χρόνο συμμετοχής οι παίκτες που δεν παίζουν πολύ και αντίστοιχα να έπαιρναν περισσότερο χρόνο ξεκούρασης εκείνοι που τραβάνε το μεγαλύτερο κουπί στα παιχνίδια της EuroLeague. Μέχρι εκεί, όμως. Τώρα, και όπως εξελίχθηκε το ματς, θεωρώ ότι μόνο... καλό έκανε στους «πράσινους».

Τώρα θα μου πείτε, «μα καλά, δεν γνωρίζουν οι παίκτες ότι άλλο είναι η EuroLeague και άλλο η Basket League και ότι ξέρουν πολύ καλά πόσο συγκεντρωμένοι και πόσο έτοιμοι θα πρέπει να παρουσιαστούν;» 100% θα απαντήσω εγώ. Αυτό έλειπε να μην το γνώριζαν. Όμως, όπως και αν το κάνουμε και όπως και αν το δούμε, είναι διαφορετικό να μπουν στο παρκέ όντας... περισσότερο στην πρίζα. Γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν ούτε... μισό δευτερόλεπτο.

Αν μη τι άλλο ο Γιώργος Βόβορας θα γέμισε τις σημειώσεις του από τα όσα είδε στο ματς με τη Λάρισα και τα οποία δεν θέλει να... ξαναδεί από εδώ και στο εξής. Όμως, κακά τα ψέματα. Με το επιβεβλημένο και σωστότατο rotation που πραγματοποίησε και θα πραγματοποιεί στην Basket League (μην ξεχνάμε ότι δεν έπαιξαν Νέντοβιτς για λόγους ξεκούρασης και Παπαπέτρου λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει στα πλευρά) σίγουρα θα χρειαστεί και χρόνος προσαρμογής για παίκτες όπως οι Καλαϊτζάκης, Δίπλαρος, Κασελάκης και αύριο-μεθάυριο Περσίδης να βρουν ρυθμό. Όμως ο Έλληνας τεχνικός τους υπολογίζει ΟΛΟΥΣ. Και κρατήστε το αυτό.

Πάμε στο ματς με τη Λάρισα:

Ποιες ήταν οι ανορθογραφίες που υπογραμμίσαμε;

Το 18% στα τρίποντα με 3/16 σουτ. Απαράδεκτο νούμερο γιατί τα περισσότερα (αν όχι όλα αν δεν με απατάει η μνήμη μου) ήταν ελεύθερα. Στην Basket League δεν θα κοστίσει. Στην EuroLeague θα κοστίσει. Όποια ομάδα και αν βρεθεί αντίπαλος.

Τα 20 λάθη. Απέναντι στη Φενέρ είχε 9. Μιλάμε για 11 περισσότερα σ' ένα εύκολο ματς του πρωταθλήματος. Πάμε πάλι. Με 20 λάθη σε ματς της EuroLeague, πρέπει να έχουν έρθει τα πάνω-κάτω για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Για την... ιστορία, η Λάρισα πήρε 17 πόντους από τα λάθη των «πρασίνων» .

Τα 15 χαμένα ριμπάουντ στην «πράσινη» ρακέτα, με τη Λάρισα να ανανεώσει 15 φορές τις επιθέσεις της. Και μιλάμε για έναν τομέα που ο Παναθηναϊκός είναι ΠΟΛΥ βελτιωμένος φέτος! Για την ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ομάδα της EuroLeague με 38 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο.

Μάρκους Φόστερ: Το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πολλοί θεώρησαν ότι ελλείψει Νέντοβιτς θα το έπαιρνε πάνω του. Όμως ήταν άστοχος με 1/7 σουτ. Εντάξει, συμβαίνουν αυτά.

Ντίνος Μήτογλου: Σημειώνω μόνο τα 6 λάθη του. Πάρα πολλά για οποιονδήποτε παίκτη, ειδικά όταν μιλάμε για κάποιον που παίζει κάτω από το καλάθι και δεν έχει τη μπάλα στα χέρια του για να δημιουργήσει. Και πάλι. Είναι η εξαίρεση. Όχι ο κανόνας.

Καλαϊτζάκης-Δίπλαρος: Έπρεπε να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που πήραν. Ειδικά ο Δίπλαρος που δεν θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες, σε αντίθεση με τον Καλαϊτζάκη ο οποίος δεδομένα θα έχει ρόλο στην Basket League.

Αντίστοιχα, ποια ήταν τα καλά που υπογραμμίσαμε;

Άμυνα και πάλι άμυνα. Μόνο 60 πόντους δέχθηκε ο Παναθηναϊκός. Η καλύτερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2019 όταν και είχε δεχθεί 55 πόντους από το Λάυριο. Ο Βόβορας έχει δώσει τεράστια έμφαση σε αυτόν τον τομέα και είναι κάτι που αποτυπώνεται στο παρκέ.

Γιώργος Παπαγιάννης: Όταν ο σέντερ σημειώνει 22 πόντους, μαζεύει 6 ριμπάουντ και είναι επιβλητικός στην άμυνα, τότε μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθει ο 43χρονος προπονητής. Μην ξεχνάτε ότι ήταν κομβικότατος και στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα με τη Φενέρ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μέχρι στιγμής ο Βόβορας τον αξιοποιεί όπως πρέπει και αν συνεχιστεί αυτό θα μιλάμε στο τέλος της σεζόν για το μεγαλύτερο κέρδος της χρονιάς.

Λεωνίδας Κασελάκης: Ο ορισμός του παίκτη «δουλεύω και αυτό φαίνεται». Από τους πιο σταθερούς παίκτες (αν όχι ο πιο σταθερός) του Παναθηναϊκού, είτε παίζει EuroLeague, είτε Basket League.

Μπεν Μπέντιλ: Βοήθησε πολύ, ήταν μαχητικός στην άμυνα και στα ριμπάουντ, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του όταν φθάνει στο χαμηλό ποστ.

Λευτέρης Μποχωρίδης: Άστοχος μεν, αλλά θετικότατη η παρουσία του στο παρκέ. Όταν λειτούργησε ως πλέι μέικερ, τα πήγε περίφημα.

Άαρον Ουάιτ: Και πάλι ήταν «μέσα στο ματς» όπως και απέναντι στη Φενέρ. Αν πάρει τα πάνω του και δώσει το «παρών» θα μιλάμε για τη... μεταγραφή που άργησε να πατήσει στο παρκέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...