Να γίνει μάθημα για την... στυγνή EuroLeague

Να γίνει μάθημα για την... στυγνή EuroLeague

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Να γίνει μάθημα για την... στυγνή EuroLeague

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από το Περιστέρι, υπογραμμίζει τα κακώς κείμενα των «πρασίνων» ενώ υποστηρίζει ότι χωρίς διάθεση και πάθος, η EuroLeague δεν πρόκειται να του φερθεί καθόλου... καλά.

Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Καλώς ή κακώς, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους, μπάσκετ παίζουν και οι άλλες ομάδες. Και επειδή όπως έχουμε πει πολλές φορές το μπάσκετ είναι το πλέον αξιοκρατικό άθλημα του κόσμου, όποια ομάδα παίξει καλύτερα, κατά 99% θα κερδίσει. Όπως ακριβώς έγινε και στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με το Περιστέρι στον δεύτερο ημιτελικό του Super Cup.

Από τη μία υπήρχε μια ομάδα που γυάλιζε το μάτι της και ήταν έτοιμη για την μεγάλη έκπληξη, ενώ από την άλλη υπήρχε μια ομάδα που δεν έδειξε πάθος, θέληση, διάθεση και την απαιτούμενη συγκέντρωση για να ανταποκριθεί σε ένα νοκ άουτ ματς. Λογικό και επόμενο να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και αντί να επιβεβαιώσει τον τίτλο του μεγάλου φαβορί, να φτάσει στο σημείο να τεθεί νοκ άουτ από τον πρώτο στόχο (γιατί κακά τα ψέματα, μπορεί το Super Cup να είναι ένας νεοσύστατος θεσμός, αλλά δεν παύει να είναι ένα τρόπαιο) και να ετοιμάζεται για το τζάμπολ της EuroLeague, έχοντας αρνητική ψυχολογία.

Ο μικρός τελικός με την ΑΕΚ δεν έχει καμία σημασία. Απλά θα είναι ένα ματς όπου θα μπορεί ο Γιώργος Βόβορας (όπως φυσικά και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στην αντίπερα όχθη) να κάνει τις τελευταίες δοκιμές και παρεμβάσεις ώστε να παρουσιάσει την ομάδα όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για την αναμέτρηση με την Χίμκι στις 2 Οκτωβρίου στη Ρωσία. Ο χρόνος είναι λίγος. Και αν λάβουμε υπόψιν μας την εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στον ημιτελικό του Super Cup κόντρα στο Περιστέρι, οι «πράσινοι» θα πρέπει να κάνουν άλματα προόδου σε μία εβδομάδα προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στην πανάκριβη και άκρως ενισχυμένη, Χίμκι.

Και είναι δεδομένο ότι η EuroLeague δεν χαρίζεται σε... κανέναν. Θα είναι στυγνή απέναντι σε όλες τις ομάδες, πολλώ δε μάλλον σε αυτές που θα παλεύουν με νύχια και με δόντια σε κάθε παιχνίδι. Μία από αυτές είναι και ο Παναθηναϊκός αφού θα κληθεί να κάνει πολλές, πάρα πολλές, υπερβάσεις μέσα στην σεζόν. Ίσως το παιχνίδι στο Περιστέρι να λειτουργήσει και θετικά στις τάξεις της ομάδας. Μπορεί αυτό το «χαστούκι» να αφυπνίσει τους «πράσινους» και να πληγώσει τον εγωισμό τους ώστε να αποδείξουν κάποια πράγματα, πρωτίστως στους εαυτούς τους και εν συνεχεία σε όλους τους υπόλοιπους.

Όμως για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά στις επόμενες προπονήσεις. Σίγουρα τα 14/23 τρίποντα που είχαν οι παίκτες του Περιστερίου και το ποσοστό του 60% δεν είναι σύνηθες φαινόμενο και αποτελεί τεράστιο νούμερο για ένα ματς. Πολλώ δε μάλλον όταν είναι νοκ άουτ. Όμως τα περισσότερα από αυτά (μην πω όλα αν δεν κάνω λάθος) ήταν ελεύθερα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη πίεση από τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Γιατί; Επειδή οι «πράσινοι» ακόμα «ψάχνονται» στην άμυνα και ενίοτε... κουτουλάνε μεταξύ τους. Οι περιστροφές δεν δούλεψαν ποτέ, δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία μεταξύ των παικτών, ενώ η καλή κυκλοφορία που είχε το Περιστέρι στην περιφέρεια, έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για το «τριφύλλι».

Ε, δεν ήθελε και πολύ να έρθει η ευστοχία από τη στιγμή που οι «κυανοκίτρινοι» πήραν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση από αυτά τα σουτ. Όμως έτσι είναι το μπάσκετ. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να το κάνει ο Παναθηναϊκός απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα στην EuroLeague και να λέμε για το καλό διάβασμα που υπήρχε στο ματς. Θα υπάρξουν και τέτοιες, καλές, βραδιές.

Μονοδιάστατος

Απέναντι στο Περιστέρι δεν υπήρχε σχεδόν καμία κίνηση στην επίθεση και σε γενικές γραμμές οι «πράσινοι» ήταν κάτι παραπάνω από προβλέψιμοι. Απειροελάχιστες οι στιγμές που ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει pick n roll (να το έκανε μία φορά; δύο φορές;), αν μέτρησα καλά μόνο σε δύο περιπτώσεις είδαμε post παιχνίδι (με Παπαγιάννη και Μπέντιλ στο πρώτο ημίχρονο) ενώ δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, είτε με, είτε χωρίς τη μπάλα.

Ο Νέντοβιτς (που αποτελεί... όαση) προσπάθησε με δικές του ενέργειες να βρει σκορ, ενώ αυτό που παρατηρήθηκε πολλές φορές στο ματς (και περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο) ήταν το split out, με το Περιστέρι να δίνει... προκλητικά το σουτ στον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Και γιατί να μην το κάνει από τη στιγμή που ο Κουβανός έσπασε τα στεφάνια (2/15 σουτ) στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου»; Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν αποτελεί και τον καλύτερο σουτέρ του κόσμου αλλά όταν ένας παίκτης έχει 13% με τουλάχιστον 15 προσπάθειες, οι πιθανότητες να κερδίσει η ομάδα του μειώνονται στο ελάχιστο.

Σίγουρα έχει την δικαιολογία των λίγων προπονήσεων, της μεγάλης αποχής και του γεγονότος ότι δεν έχει βρεθεί μαζί με τους συμπαίκτες του σε ένα ματς. Παρόλα αυτά έδειξε (όσο... ενδεικτικό και αν είναι αυτό το παιχνίδι) ότι στον «άσο» και δη σε ματς της EuroLeague θα αντιμετωπίσει πολλά... θέματα. Όπως θα συμβεί και με τον Πιερ Τζάκσον, ο οποίος ήταν (και θα είναι όπως φαίνεται) η χαρά του προσωπικού του αντιπάλου. Ακόμα και στο Περιστέρι, άπαντες τον είχαν βάλει στόχο και προσπαθούσαν να τον ποστάρουν. Φανταστείτε τι θα γίνει στα ματς της EuroLeague. Και εκεί θα χρειαστούν πολλά αμυντικά τρικ από τον Βόβορα.

Επιπλέον ο Τζάκσον πήρε μόλις δύο (άστοχες) προσπάθειες. Μιλάμε για έναν παίκτη που αποτελεί τον ορισμό του «scoring point guard». Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πάρει πράγματα από τον βραχύσωμο γκαρντ ώστε να φανεί στα παιχνίδια, θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίθεση. Εννοείται ότι οι «πράσινοι» προσπαθούν να τον «καλουπώσουν» σε έναν διαφορετικό ρόλο έχοντας την δημιουργία στο μυαλό του (και η αλήθεια είναι το έχει κάνει στα προηγούμενα ματς και προσπαθεί να το κάνει) αλλά όταν μιλάμε για σκόρερ θα πρέπει και να σκοράρει.

Απέναντι στο Περιστέρι δεν ήταν πρόβλημα μόνο τα εύστοχα σουτ των παικτών του Νίκου Παπανικολόπουλου. Ήταν πρόβλημα και η γραμμή των ψηλών. Τα block out ήταν ανύπαρκτα, με τον Μάρβιν Τζόουνς να κάνει... πάρτι στην ρακέτα του «τριφυλλιού» και να κατεδαφίζει την μπασκέτα με φόλοου-καρφώματα. Ο Παπαγιάννης είχε κάκιστη βραδιά αμυντικά και δεν έδειξε καθόλου νεύρο στο παιχνίδι του. Δύο ριμπάουντ για παίκτη 2.20 μέτρων σε 14 λεπτά και ο αντίπαλός του να καρφώνει με alley oop από πάνω του χωρίς να κάνει προσπάθεια να τον ανακόψει; Σίγουρα έχει τη δίψα να κάνει μια καλή σεζόν και είναι στο χέρι του να τα καταφέρει. Ας δει αυτό το ματς ως ένα ισχυρό κίνητρο για τη συνέχεια. Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά η Χίμκι διαθέτει «θηρία» με τους Μονρό, Μπούκερ, Μίκι και ο Παπαγιάννης θα έχει μπόλικη δουλειά την άλλη εβδομάδα.

Το κέρδος

Στο «πέντε» λειτούργησε καλύτερα ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος είχε θετικό πρόσημο παίζοντας σέντερ. Όταν βρέθηκε στο «τέσσερα» είχε και αυτός τα... θεματάκια του. Αντίθετα πολύ καλός ήταν και πάλι ο Μπέντιλ στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ.. Μέχρι στιγμής είναι από τους λίγους παίκτες που βγάζουν πολλή ενέργεια.

Φυσικά υπάρχει εξήγηση και έχει να κάνει με τον Άαρον Ουάιτ, ο οποίος πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Στο δεύτερο ημίχρονο εκείνος ήταν που προσπαθούσε να «ξελασπώσει» τους «πράσινους» μετατρέποντας κάποιες χαμένες φάσεις σε... καλάθι. Είτε με φόλοου κάρφωμα, είτε με καλάθι ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ. Αν μη τι άλλο ήταν το μοναδικό κέρδος του «τριφυλλιού» από αυτό το ματς. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά έχει ανάγκη ο Αμερικανός να τονώσει την ψυχολογία του.

Εν κατακλείδι. Δεν είναι απαγορευτικό να χάσεις. Από την οποιαδήποτε ομάδες. Φυσικά και θα χάσεις. Απαγορευτικό είναι να μην βγάζεις ενέργεια, πάθος και διάθεση. Στοιχεία που θέλει να έχει ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν και στοιχεία πάνω στα οποία θέλει να πορευτεί. Αν τα κάνεις όλα αυτά και στο τέλος γνωρίσεις ξανά την ήττα, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι έχεις προσπαθήσει και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στην EuroLeague τα πράγματα δεν είναι μόνο δύσκολα, αλλά θα είναι και πολύ σκληρά. Και ο Παναθηναϊκός όχι μόνο καλείται σε μία εβδομάδα να φανεί έτοιμος στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά οφείλει να είναι πρωτίστως έτοιμος στο ψυχολογικό. Και ίσως αυτή η ήττα, στο τέλος να του έχει κάνει καλό.

ΥΓ: Παραπέμπω στο προηγούμενο άρθρο. Ο «άσος» παραμένει πρόβλημα και θα χρειαστούν... μαγικά ενόψει της EuroLeague.

ΥΓ2: Όπως συνέβαινε με τον Καλάθη όλα αυτά τα χρόνια, έτσι θα συμβαίνει και φέτος με τον Σαντ-Ρος. Οι ομάδες θα του δίνουν το σουτ.

ΥΓ3: Άριστο διάβασμα από το Περιστέρι που έδειξε τεράστια υπομονή στην επίθεσή του. Πέρα για πέρα δίκαιη η νίκη.

ΥΓ4: Τελικός Προμηθέας-Περιστέρι. Χωρίς Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Πανιώνιο και γενικά ομάδες που έχουν να επιδείξουν πράγματα στο παρελθόν. Αν μη τι άλλο κερδισμένο είναι μόνο το ελληνικό μπάσκετ. Και το έχει ανάγκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...