Tίποτα δεν θα'ναι όπως παλιά στον παναθηναϊκό πλανήτη: οι 30 κρίσιμες ημέρες

Tίποτα δεν θα'ναι όπως παλιά στον παναθηναϊκό πλανήτη: οι 30 κρίσιμες ημέρες

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Tίποτα δεν θα'ναι όπως παλιά στον παναθηναϊκό πλανήτη: οι 30 κρίσιμες ημέρες

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις εξελίξεις στο παναθηναϊκό στερέωμα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τις πολλές πιθανότητες υλοποίησης του σχεδίου της "Διπλής Ανάπλασης" και τις επόμενες κρίσιμες 30 ημέρες.

Είναι σουρεαλιστικό, αλλά πραγματικό: αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε, η πλειονότητα των οπαδών του Παναθηναϊκού δεν ασχολείται με τη Διπλή Ανάπλαση, αλλά με το τι θα γίνει στον “Εξάστερο”! Ποιοι παίκτες θα φύγουν, αν θα μείνει κάποιος από τους ξένους, ποιοι θα αποκτηθούν, πόσο θα είναι το μπάτζετ, σε ποια διοργάνωση θα συμμετέχει του χρόνου, όλα αυτά... Και είναι πολύ λογικό. Διότι μετά από όλα όσα (δεν) έχουν γίνει επί 30 χρόνια στο θέμα του γηπέδου, είναι πολύ δύσπιστοι απέναντι σε όλα όσα ακούν ως μελλοντικά σχέδια γι' αυτό το θέμα. Ισως, πάλι, διότι τους ακούγεται πολύ... μελλοντικό και καθόλου χειροπιαστό αυτό το ζήτημα. Ισως και επειδή ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είναι φειδωλός έως τώρα στις δηλώσεις του και ακόμα... δεν το πιστεύουν πολλοί ότι μπορεί να γίνει το γήπεδο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν έχει δημοσιοποιηθεί και κάποιος πειστικός φορέας χρηματοδότησης. Και σίγουρα διότι παρότι “το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ” όπως είπε ο Δ. Γιαννακόπουλος, ο “Εξάστερος” είναι αυτός που έχει κρατήσει ψηλά το παναθηναϊκό φρόνημα! Είναι η “αδυναμία” τους και η παντοτινή αγάπη τους.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

Αυτή είναι η ομάδα για την οποία αισθάνονται υπερήφανοι. Αυτή είναι η ομάδα που πολύ περισσότερο από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό τους κάνει να νιώθουν στην ευρωπαϊκή “ελίτ”. Αυτή είναι η ομάδα στην οποία πάνε τα παιδιά τους πρώτα για να γίνουν Παναθηναϊκοί και να “δεθούν” με τον σύλλογο. Αυτή είναι η ομάδα που τους “κράτησε” στα δύσκολα. Ειδικά τις τελευταίες γενιές. Κι όποιος νομίζει ότι δεν θα τους “πονέσει” αν βλέπουν αυτή την ομάδα στα κατώτερα στρώματα της Euroleague με μπάτζετ 5-6 εκατ. Ευρώ, ή στο BCL με ρόστερ επιπέδου Ερυθρού Αστέρα, πλανάται. Θα είναι εκεί, δίπλα της, θα την παρακολουθούν και θα τη στηρίζουν, αλλά θα πικραίνονται. Ισως σε κάποιους να ακούστηκαν... λίγα τα 25 εκατ. Ευρώ που έθεσε ως τιμή πώλησης ο ηγέτης της ΚΑΕ, μα στην πραγματικότητα της “αγοράς”, αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για τα μπασκετικά δεδομένα. Τεράστιο!

Πόσο είναι για τα... ποδοσφαιρικά δεδομένα; Oσα πήρε ο Olympiacos FC από τις πωλήσεις των Ποντένσε (Γουλβς) και Ενχελς (Ρεμς), μέσα σε έξι μήνες. Ο Olympiacos FC – θυμίζουμε - έχει φτάσει μόλις μία φορά στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Ούτε καν σε ημιτελικό ή πολύ περισσότερο σε τελικό. Ολα αυτά για να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές...

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

Πάμε παρακάτω: πολλοί εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον “Εξάστερο” και ότι θα δρομολογήσει την έξοδό του από τη Euroleague. Εχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά και το μπάτζετ θα μειωθεί δραστικά και ότι θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο “μεταγραφής” στο BCL. Θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τα οικονομικά: αν οι συνεργάτες του καταλήξουν ότι είναι πιο συμφέρουσα η συμμετοχή στο BCL χωρίς την απαίτηση καταβολής της ρήτρας στον “συνεταιρισμό” της Euroleague, θα επιχειρηθεί σύντομα αυτή η “μετακίνηση” του Panathinaikos BC, με το όποιο κόστος υπάρξει στην ποιότητα του ρόστερ (οι καλύτεροι παίκτες της αγοράς θα συνεχίσουν να παίζουν στη Euroleague...) και το όποιο πλήγμα δεχθεί το πρεστίζ του συλλόγου.

Οσο για τον Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση; Αυτή τη φορά δεν είναι... μύθος (ούτε καν του Αισώπου). Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Δ. Γιαννακόπουλος έλεγαν ψέματα τον προηγούμενο χρόνο ως προς τις προθέσεις για την υλοποίηση του σχεδίου. Είναι πολλές, πάρα πολλές οι πιθανότητες να προχωρήσει το πλάνο, τουλάχιστον για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Αν θα συμπεριλαμβάνεται και γήπεδο μπάσκετ; Ο Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε δημοσίως. Ας περιμένουμε τώρα και τον Κώστα Μπακογιάννη. Οσο για τον Γιάννη Αλαφούζο; Θεμιτό το “θέλω να ξεχρεώσω και μετά να πουλήσω την ΠΑΕ” που είπε (ότι του είπε) ο Γιαννακόπουλος. Θεμιτό ακόμα κι αν έχει συμφωνήσει με το Δήμο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο (με ενοίκιο) για τη χρήση του νέου γηπέδου, κάτι που ακούγεται... γενικώς ως φήμη εδώ και λίγες μέρες. Αυτή τη στιγμή, όμως, η ΠΑΕ παίζει τον μικρότερο ρόλο στο όλο θέμα. Τον πρωτεύοντα τον παίζει ο Δήμος Αθηναίων και η Κυβέρνηση. Κι αν εντός των επόμενων ημερών δεν δούμε υποχωρήσεις από αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως και νέες συναντήσεις/συζητήσεις του Γιαννακόπουλου με το Δήμο (“εξελίξεις” όπως είπε ο ηγέτης της ΚΑΕ), εκτός απροόπτου η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει όπως προβλέπει ο Νόμος και δίχως γήπεδο μπάσκετ εντός του σχεδίου. Ισως στο περιβόητο “όμορο οικόπεδο”, αν και όταν ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο γι' αυτό το χώρο. Λύση, πάντως, υπάρχει. Αν θελήσουν και οι δυο πλευρές, θα τη βρουν...

Υ.Γ. Δεδομένου ότι “λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν” όπως έχει πει σωστά ο Κ. Μητσοτάκης, η κουβέντα πώς και έχει ξεφύγει από το “ποιος θα βάλει τα λεφτά για τη Διπλή Ανάπλαση”; Διαβάζουμε ότι “για τον “Μεγάλο Περίπατο” σύμφωνα με τον Δήμο της Αθήνας, “το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ και ότι για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γίνεται και για όλα τα έργα του Δήμου Αθηναίων, θα αναζητηθούν κονδύλια από ίδιους πόρους, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα”. Προφανώς, έχουν βρεθεί χρήματα και για τη “Διπλή Ανάπλαση” και θα περιμένουμε να μάθουμε πόθεν. Διότι απ' ότι φαίνεται, έτσι ή αλλιώς, με γήπεδο μπάσκετ εντός ή εκτός, το πλάνο θα προχωρήσει. Και γρήγορα!

Υ.Γ.1: Είναι πολύ ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες (εντός των επόμενων δυο – τριών εβδομάδων) να δούμε ποιο ψηφοδέλτιο (ή ποια ψηφοδέλτια) θα σχηματιστούν για τις εκλογές του Ερασιτέχνη, οι οποίες θα γίνουν στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Διότι μπορεί το θέμα της ιδιοκτησίας του γηπέδου να αποτελεί “γκρίζα ζώνη” την οποία ουδείς θέλει να ακουμπήσει εις βάθος (διότι σ' αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν πιθανότατα δικαστήρια), αλλά γεγονός είναι ότι τη Λεωφόρο ούτε ο Ερασιτέχνης μπορεί να την πουλήσει, ούτε και ο Δήμος Αθηναίων ασφαλώς. Αν η Πολιτεία υλοποιήσει όσα προβλέπονται στο ΠΔ για τον Βοτανικό, δεν χρειάζεται κάποια “νεότερη” έγκριση του Ερασιτέχνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιος από τον Α.Ο. θα πρέπει να υπογράψει δύο συμφωνητικά: ένα με το Δήμο Αθηνάιων και ένα με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη χρήση του γηπέδου στον Βοτανικό. Τι... είδους διοίκηση θα το κάνει αυτό; “Προσκείμενη” στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ή σε κάποιον άλλο (πρόσωπο ή φορέα;). Για να τα δούμε όλα αυτά μέσα στον επόμενο μήνα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...