H Basket League εξελίσσεται σε μία βελτιωμένη έκδοση της Α2!

H Basket League εξελίσσεται σε μία βελτιωμένη έκδοση της Α2!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα νέα δεδομένα όσον αφορά τον σχεδιασμό της νέας σεζόν στην Α1 Κατηγορία, θεωρεί ανέφικτη την πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και πιστεύει ότι η λίγκα της νέας σεζόν, δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς ΠΑΟΚ, Άρη αλλά και Ολυμπιακό...

Συμπληρώσαμε δύο μήνες από το κλείσιμο μέχρι την επανέναρξη των σχολείων και από το πρωτόγνωρο κι ολοκληρωτικό lock-down μέχρι την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και χάρη στους προνοητικούς χειρισμούς και τα αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης, στην Ελλάδα μπορούμε πλέον να ατενίζουμε την επόμενη μέρα της εποχής Covid-19 με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψιν τον αριθμό των θυμάτων (151) από τον κορονοϊό και τα νούμερα των κρουσμάτων (2.776) στην χώρα μας, τότε ίσως και να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την κυνική προσέγγιση των Ισπανών και Αμερικανών συναδέλφων – με τους οποίους επικοινωνώ τακτικά όλο αυτό το διάστημα – που, τρόπον τινά, θεωρούν ότι η πανδημία «πέρασε ξυστά» από την πατρίδα μας...

Ο αθλητισμός, βέβαια και δη το μπάσκετ (λόγω των σωματικών επαφών) βρίσκεται πολύ πίσω στην ιεραρχία της Πολιτείας όσον αφορά την πλήρη επαναλειτουργία του, ωστόσο, με δεδομένη την συνεχή βελτίωση στην πορεία της όλης κατάστασης, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αρχίσει κι εδώ η αντίστροφή μέτρηση για την επιστροφή στις προπονήσεις. Ήδη η ΚΑΕ Ολυμπιακός με επίσημο έγγραφο που απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζήτησε άδεια για να γυμναστούν οι παίκτες της σε ανοιχτούς χώρους.

Υπ' αυτό το πρίσμα, λοιπόν και σε ανεπίσημο επίπεδο, έχουν αρχίσει ήδη οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις των ομάδων για την προσέγγιση των δεδομένων της επόμενης χρονιάς αλλά και η κατάρτιση του πλάνου για το επόμενο πρωτάθλημα της Basket League.

Οι πληροφορίες μάλιστα, έκαναν λόγο για οργάνωση τηλεδιάσκεψης του ΕΣΑΚΕ εντός της εβδομάδας, αλλά η «συνάντηση» των εκπροσώπων των ομάδων, δεν αποκλείεται να μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα, για να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στα γραφεία του Συνδέσμου, από τη στιγμή που από τις 18 Μαϊου θα επιτραπεί και η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Όλα αυτά είναι καθαρά εισαγωγικά και θεωρητικά, οπότε ας μπούμε στην ουσία των εξελίξεων.

Τι θα γίνει με το εφετινό πρωτάθλημα

Η νομοθετική ρύθμιση του υφυπουργού Αθλητισμού, δίνει το δικαίωμα στις ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων να τροποποιήσουν την αρχική προκήρυξη, έτσι ώστε να δώσουν πρόωρο τέλος στην εφετινή αγωνιστική δραστηριότητα. Κάτι που θα συμβεί με την Basket League, σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 14 ομάδων για οριστική διακοπή της λίγκας, που ελήφθη στις 23 Μαρτίου.

Με δεδομένο ότι η ΕΟΚ αποφάσισε την άνοδο δύο ομάδων από την Α2 Κατηγορία, αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν θα υπάρξει πρωταθλητής για το 2020 καθώς και τον αριθμό των ομάδων (14 ή 16) που θα μπουν στην αφετηρία της νέας σεζόν.

Κοινώς, δηλαδή, το αν θα υποβιβαστούν ή όχι οι δύο τελευταίοι από το εφετινό πρωτάθλημα, αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα προβιβαστούν οι ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου. Για όλες αυτές τις αποφάσεις που θα σφραγίσουν την επικύρωση της βαθμολογίας, απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων (75%), δηλαδή τουλάχιστον 13 από τις ψήφους (πλην των ομάδων, ψηφίζουν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και οι εκπρόσωποι της ΕΟΚ και της Α2 Κατηγορίας).

Σε μία πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δήλωσε ότι το επόμενο πρωτάθλημα πρέπει να διεξαχθεί με 16 ομάδες, δείχνοντας τον δρόμο για την παραμονή του ΠΑΟΚ και του Άρη, που όταν διεκόπη στο πρωτάθλημα βρίσκονταν στις δύο τελευταίες θέσεις. Στην ίδια συνέντευξή του, ο επί σειρά ετών «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ, χαρακτήρισε «πληγή» την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της παραμονής των δύο ιστορικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Επομένως, τα πάντα θα κριθούν από το πως θα σχεδιαστούν οι σχετικές διατάξεις για την τροποποίηση της προκήρυξης. Δηλαδή από την βούληση των ομάδων να διοργανωθεί το καλύτερο δυνατό πρωτάθλημα τηρουμένων των συνθηκών, των δυσκολιών και της οικονομικής στενότητας, που είναι απόρροια της πανδημίας.

Για να το θέσω διαφορετικά, αν ο ΠΑΟΚ και ο Άρης δεν πρέπει να πέσουν γιατί θα πληγεί η εμπορική αξία της Basket League, γιατί να μην πρέπει να ανέβει και ο Ολυμπιακός, που είναι αποδεδειγμένο ότι θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα (από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα) και φυσικά θα εκτοξεύσει τον ανταγωνισμό της λίγκας; Υπό φυσιολογικές συνθήκες, λοιπόν, όλες οι υπόλοιπες ομάδες (του Παναθηναϊκού συμπεριλαμβανομένου), δεν θα πρέπει απλά να καλοβλέπουν το συγκεκριμένο σενάριο, αλλά να προκαλέσουν την πραγμάτωσή του...

Η πρόταση Αγγελόπουλου για Final 8

Κατ' αρχήν, μόνο και μόνο η διατύπωση μίας τέτοιας πρότασης δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την επιστροφή στην αγωνιστική δράση. Η Euroleague και λίγκα ACB βρίσκονται σε πυρετώδεις επαφές για την επανέναρξη και την ολοκλήρωση της σεζόν στα μέσα του Ιούνη, οπότε τα νέα είναι καλά και κάθε μέρα που περνάει ίσως είναι και καλύτερα. Ωστόσο, από την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στα δύο μεγαλύτερες λίγκες της Ευρώπη μέχρι την πρόωρη επιστροφή στα γήπεδα, στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων παικτών βρίσκεται ήδη στις πατρίδες τους, οι ελάχιστοι χορηγοί και η τηλεόραση δεν έχουν εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων (ίσως πάνω από το 50%), ενώ τα οικονομικά των περισσότερων ομάδων είναι τόσο πενιχρά που όχι μόνο δεν μπορούν να τους φέρουν πίσω αλλά μέχρι πρότινος αδυνατούσαν να πληρώσουν ακόμη και τους πλέον χαμηλόμισθους παίκτες τους.

Για να φανταστείτε πόσο τραγική είναι η κατάσταση στον ΕΣΑΚΕ, μόλις ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της αναστολής εργασίας, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα στελέχη του, τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του Συνδέσμου δεν επαρκούν για να καλύψουν την μισθοδοσία του Ιουνίου!

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και να μην επικεντρωθούν όλοι οι φορείς του αθλήματος, στην καλύτερη δυνατή οργάνωση του επόμενου, που κινδυνεύει να τιναχτεί στον "αέρα";

Ποια είναι η «σημερινή» εικόνα του επόμενου πρωταθλήματος

Κατ' αρχήν, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, όχι 16 ομάδες δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αλλά αν βρούμε δέκα, τότε νομίζω ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ο πρωτοπόρος μέχρι την διακοπή Παναθηναϊκός, δεν έχει κάνει καμία κίνηση για την επόμενη σεζόν, δεν έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Ρικ Πιτίνο, ενώ σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και δημοσιογραφικές πηγές, ο ιδιοκτήτης της ομάδας έχει αποφασίσει να κατεβάσει αισθητά το budget και επιδιώκει να πετύχει σημαντικές μειώσεις σε ορισμένους παίκτες που έχουν συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν (Καλάθης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης και Τόμας) ή ακόμη και συναινετικά διαζύγια με κάποιους άλλους (Φριντέτ).

Οι «πράσινοι» ανανέωσαν τη τηλεοπτική τους συμφωνία με την Cosmote TV για έναν χρόνο (με μείωση από πέρυσι και ρήτρες για αναβολή αγώνων), ενώ τα προβλήματα της αγοράς και η συνθήκη των άδειων γηπέδων, για τουλάχιστον το 50% της χρονιάς, υποχρεώνουν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να βασιστεί στον χαμηλότερο προϋπολογισμό της τελευταίας 25ετίας.

Ακολουθεί η ΑΕΚ, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα όσον αφορά την εισροή εσόδων, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος θα εγγυηθεί για ένα περισσότερο από αξιοπρεπές budget, ο Προμηθέας, που δεν θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, αλλά θα είναι σίγουρα ανταγωνιστικός αλλά και το Περιστέρι που σκέφτεται να βασιστεί στα ταλαντούχα νέα παιδιά που διαθέτει στο ρόστερ του, ενώ παράλληλα εξετάζει και το ενδεχόμενο να μην παίξει Ευρώπη. Από 'κει και πέρα το... χάος.

Για να μη γίνομαι μηδενιστικός, όπου «χάος» εννοώ ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα φτιάξουν ρόστερ αξίας μέχρι 250.000-350.000 Ευρώ (πέρυσι στην Α2, η Καρδίτσα είχε budget 220.000 Ευρώ), οι ξένοι εγνωσμένης αξίας που θα έρθουν θα είναι από ελάχιστοι έως μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών και σε γενικές γραμμές η ποιοτική στάθμη του πρωταθλήματος θα υποβαθμιστεί αρκετά.

Από που προκύπτουν αυτά τα νούμερα; Από το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια (για ένα μεγάλο ποσοστό της χρονιάς), ενώ τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά έσοδα από την συμφωνία που θα κάνει (;) η διοργανώτρια αρχή, είναι σχεδόν αδύνατον να είναι μεγαλύτερα από πέρυσι. Ειδικότερα αν ο Ολυμπιακός παραμείνει στην Α2 Κατηγορία.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε ότι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπάρχουν τουλάχιστον δύο διοικητικοί ηγέτες-χρηματοδότες (Τζομπανάκης από Ρέθυμνο και Ψαρράκης από Λαύριο), έχουν δηλώσει ότι δύσκολα θα ενισχύσουν τις ομάδες τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα feedback από τον Κολοσσό, τον Ιωνικό και τον Πανιώνιο, τον Άρη, τον ΠΑΟΚ και τον Ήφαιστο (άγνωστο αν θα συνεχίσει να υφίσταται ως ομάδα).

Κοινώς, το επόμενο πρωτάθλημα βρίσκεται στο έλεος της Πολιτείας και της βούλησής να ρίξει κρατικό χρήμα για να το στηρίξει. Τουλάχιστον, έστω και την ύστατη αυτή η ώρα, ας ενωθούν όλες οι ομάδες και ας συνασπισθούν προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αναπνεύσει ξανά το μπασκετάκι...

Υγ.: Την ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε καν για μισθοδοσία, στον ΕΣΑΚΕ σχεδιάζουν ανάπτυξη (μέσω θέσπισης νέας θέσης) για να δικαιολογήσουν την ανανέωση συμβάσεων, ενώ στα έξοδα του Συνδέσμου συμπεριλαμβάνεται αεροπορικό εισιτήριο από κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου προς το εξωτερικό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!