Ο Οκάρο Ουάιτ κυνήγησε το όνειρο αλλά έζησε έναν εφιάλτη

Ο Οκάρο Ουάιτ κυνήγησε το όνειρο αλλά έζησε έναν εφιάλτη

Ο Οκάρο Ουάιτ κυνήγησε το όνειρο αλλά έζησε έναν εφιάλτη

bet365

Ο Οκάρο Ουάιτ απέρριψε πλήθος ευρωπαϊκών προοπτικών για να καθιερωθεί στο ΝΒΑ, αλλά στην τελευταία τριετία έχει περιοριστεί σε μόλις 30 αγώνες εκ των οποίων μόλις οι εννιά είναι στο καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Αμερικανός ήταν από τους παίκτες που «σημάδεψαν» την Basketleague τη σεζόν 2015-16, καθόλου τυχαία είχε επιλεγεί εξάλλου στην κορυφαία πεντάδα του Πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την τρομερή σεζόν που πραγματοποίησε με τη φανέλα του Άρη, ουδέποτε την αντιμετώπισε ως παρακαταθήκη για ένα ευοίωνο ευρωπαϊκό μέλλον. Γιατί η προοπτική της καριέρας στα ευρωπαϊκά παρκέ δεν ήταν στις σκέψεις του, γι’ αυτό αντιμετώπισε εκείνη τη σεζόν ως ένα ευχάριστο διάλειμμα, μια ευκαιρία να τον προσέξουν οι scout των ομάδων του ΝΒΑ, αλλά και βελτίωσης σε ατομικό επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο, απέρριψε την όποια προοπτική του παρουσιάστηκε τόσο εντός ελληνικών συνόρων (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) όσο και από ομάδες της Euroleague.

Κυρίαρχος στόχος στο μυαλό του 28χρονου (… πλέον) Αμερικανού ήταν το ΝΒΑ. Αυτό λειτούργησε στη σκέψη του, όταν η Μαϊάμι Χιτ του πρόσφερε two way contract τον Ιούλιο του 2016. Για τους περισσότερους, απλά ήταν ένας από τους πολλούς φιλόδοξους παίκτες που θα παίζουν μονάχα στην G League, για τον ίδιο όμως, αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Το αγροτικό του στην αναπτυξιακή λίγκα είχε διάρκεια 23 αγώνων, συνδυάστηκε με εντυπωσιακά νούμερα (18.4π., 8.7ρ.) και στις 17 Ιανουαρίου 2017, οι διαδοχικοί τραυματισμοί υποχρεώσεων το Μαϊάμι να προχωρήσει σε επιστράτευση κι έτσι ο Ουάιτ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ, στον αγώνα με τους Ρόκετς. Οι επιδόσεις του στο παρκέ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των media, μάλιστα χαρακτηρίστηκε γουρλής γιατί στο δικό του ξεκίνημα, το Μαϊάμι ήταν αήττητο (!), κυρίως όμως το γεγονός ότι πήρε το… ντουλάπι του Ντουέιν Ουέιντ.

Συνολικά, έπαιξε και στα 35 παιχνίδια που ολοκλήρωσαν εκείνη τη σεζόν έχοντας 2.8 πόντους και 2.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Δεν θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής, τουλάχιστον όμως ζούσε το όνειρό του. Στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, αγωνίστηκε σε 58 αγώνες. Προφανώς δεν ένιωσε την καθιέρωσε, σίγουρα όμως αισθάνθηκε ότι είχε βάλει τις βάσεις καθώς εξασφάλισε διετές εγγυημένο συμβόλαιο στο Μαϊαμι.

Μόνο όμως που εκείνη η σεζόν ήταν (ουσιαστικά) και η τελευταία του. Γιατί σ’ αυτή που ακολούθησε (2017-18) έπαιξε μόλις σε έξι παιχνίδια για να έρθει και η καταραμένη μέρα της 15ης του Νοέμβρη (2017) όταν έσπασε το αριστερό πόδι του. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να μην παίζεις μπάσκετ για έξι μήνες. Στο διάστημα της αποθεραπείας ελέγχεις τον εαυτό σου, τον δοκιμάζεις και προσπαθείς να επιστρέψεις στην κατάσταση που ήσουν πριν τον τραυματισμό», είχε πει, όταν μετακόμισε στο Κλίβελαντ. Στην πραγματικότητα, στην τριετία 2017-20, ο Ουάιτ (θεωρητικά) πέρασε από τρεις ομάδες του ΝΒΑ, αλλά δεν είχε καμία συμμετοχή με τους Ατλάντα Χωκς κι έκανε μόλις τρία παιχνίδια με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

Κι αυτό διότι επέστεψε στη δράση σχεδόν έναν χρόνο μετά τον τραυματισμό του, τον Δεκέμβριο του 2018, με τη θυγατρική ομάδα των Ουίζαρντς στην G League. Τον Γενάρη του 2019 μετακόμισε στους Λονγκ Άιλαντ Νετς αλλά δύο μήνες μετά, στις 7 Μαρτίου 2019, υπέστη νέο σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. Τότε χρονολογείται και το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι. Δηλαδή, πριν από περίπου 13½ μήνες.

Ο Οκάρο Ουάιτ είναι ελεύθερους στους τελευταίους μήνες, δούλεψε αρκετά με σκοπό να επαναφέρει το σώμα του στο σημείο που βρισκόταν πριν από τους τραυματισμούς και υπολόγιζε ότι θα πλησίαζε το 70-80 τοις εκατό κατά τα τέλη του Φλεβάρη. Τα σχέδιά του ανατράπηκαν λόγω κοροναϊού. Πλέον καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του. Αν δηλαδή θα επιμείνει στην προσπάθεια επιστροφής και καθιέρωσης στο ΝΒΑ ή θα κοιτάξει την ευρωπαϊκή προοπτική. Επί του παρόντος, επιλέγει το πρώτο, προσανατολίζεται στη λύση της συμμετοχής σε summer league και διεκδίκησης συμβολαίου (προφανώς, two way), αν φυσικά δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα και γίνουν τα summer league.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα