Το 36ωρο χρονικό της μετεγγραφής του Ζήση και η «θυσία» του Αγγελόπουλου!

Το 36ωρο χρονικό της μετεγγραφής του Ζήση και η «θυσία» του Αγγελόπουλου!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το 36ωρο χρονικό της μετεγγραφής του Ζήση και η «θυσία» του Αγγελόπουλου!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας «φωτίζει» το παρασκήνιο της μεγάλης επιστροφής του Νίκου Ζήση στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια, αποκαλύπτει τον «κεραυνοβόλο» έρωτα του Ηλία Παπαθεοδώρου και παρουσιάζει το χρονικό των χειρισμών του Μάκη Αγγελόπουλου στην υπόθεση του έμπειρου Έλληνα guard αλλά και σε εκείνη του Σαντ-Ρος.

Την ώρα που εσείς θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο 36χρονος Θεσσαλονικιός guard και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, θα φτάνει στη Γερμανία για να πάρει την δεύτερη πτήση με προορισμό την Αθήνα. Μία πτήση που θα ολοκληρώσει ένα εντελώς αναπάντεχο - πριν λίγες μέρες - ταξίδι από την Βαρκελώνη και το οποίο, έμελλε εντελώς συμπτωματικά και σε απρόσμενο timing, να «σφραγίσει» την επιστροφή του στην ομάδα από την οποία άρχισαν όλα σε επαγγελματικό επίπεδο. Πριν 19 ολόκληρα χρόνια...

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νίκος Ζήσης θα έχει την ευκαιρία να «κλείσει» την καριέρα του στα πάτρια εδάφη και ως μέλος της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας, χωρίς πραγματικά να το επιδιώξει και παρ' ότι τα τελευταία καλοκαίρια, είχε δεχθεί ουκ ολίγες κρούσεις από την «Ένωση» αλλά και τους δύο «αιώνιους», αλλά πάντα έκρινε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να πάρει αυτή την απόφαση.

Όλα λοιπόν κρίθηκαν μέσα σε ένα απίστευτο 36ωρο, στην διάρκεια του οποίου οι άνθρωποι της «Ένωσης» πάτησαν όλα τα σωστά «κουμπιά» (από τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου αρχικά και τον διοικητικό ηγέτη, Μάκη Αγγελόπουλο στη συνέχεια) και κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο deal σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αλληλουχία ορισμένων συγκυριών, που πάντα έχουν καθοριστικό ρόλο στον επαγγελματικό αθλητισμό, όπως κατ' αρχήν η αποχώρηση του Σαντ-Ρος και φυσικά ο τραυματισμός του Νίκου Γκίκα.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν 44χρονος τεχνικός της «βασίλισσας» μετά από αρκετή σκέψη, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ούτε ο Σεμάϊ Κρίστον, αλλά ούτε και ο ΝτιΆντρε Κέϊν, στους οποίους είχε καταλήξει τις προηγούμενες μέρες, ήταν οι παίκτες που θα του έδιναν λύση στα προβλήματα του.

Ο Αμερικανός point-guard της Λιμόζ είναι ένας παίκτης που θα κάλυπτε κατά κύριο λόγο τον "άσο", ενώ ο δεύτερος αποτελούσε μία περίπτωση ψηλού combo-guard που έμοιαζε περισσότερο στο στυλ του Σαντ-Ρος και θα προσέφερε ένα μέρος της ενέργειας και της αθλητικότητας που έχασαν οι «κιτρινόμαυροι» με την φυγή του Κουβανού.

Μέσα στην αμφιταλάντευση για τους δύο αυτούς παίκτες, προέκυψε η ιδέα για ένα αναγνωριστικό τηλεφώνημα στον Νίκο Ζήση. Ενός παίκτη που με την εμπειρία του, την τετράγωνη μπασκετική του λογική αλλά και την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν από την αρχή της σεζόν, μπορούσε να καλύψει αρκετές από τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν στο παιχνίδι της ομάδας του. Η «πλάκα» είναι ότι ο πρώην αρχηγός της ΑΕΚ θεώρησε αρχικά, ότι νέος προπονητής του ήθελε να τον συμβουλευτεί για κάποιον παίκτη, που ενδεχομένως ο ίδιος να γνωρίζει. Όταν ο coach, όμως, τον πληροφόρησε ότι του τηλεφώνησε για να του πει ότι τον θέλει άμεσα στην ομάδα του, λίγο έλλειψε να του πέσει το ακουστικό!

Η μεγάλη σύμπτωση, βλέπετε, ήταν ότι ο Έλληνας guard που είχε πολύ αξιόλογη παρουσία σε Eurocup (μ.ο. 8,9π. & 3,8ασ. με 90% βολ.) και ACB (μ.ο. 6,1π., 5,9ασ.) ενώ ήταν και ο πιο ακριβοπληρωμένος της Χουβεντούντ, βρισκόταν σε μία φάση που προσπαθούσε να «καταπιεί» την απογοήτευσή του. Για τη νοοτροπία που επικρατούσε στην ομάδα της Μπανταλόνα αλλά και το γεγονός ότι δεν τον γέμιζε καθόλου η αγωνιστική φιλοσοφία και ο τρόπος που τον χρησιμοποιούσε ο Ισπανός προπονητής του, Ντουράν Κάρλες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την φυγή της συζύγου του που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί της οικογένειας στην Θεσσαλονίκη, του έκαναν ένα ξαφνικό κι αυθόρμητο "κλικ", που πραγματικά δεν το σκέφτηκε καθόλου: «Ηλία, αν δεν μου κάνεις πλάκα, τότε πραγματικά ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα!», ήταν τα λόγια που φέρεται να είπε ο Νίκος Ζήσης στον τεχνικό της «βασίλισσας», ανάβοντας το «πράσινο φως» για ένα αγώνα δρόμου 36 ωρών, που έμελλε να έχει αίσιο τέλος.

Κάπως έτσι, λοιπόν, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις του ίδιου του παίκτη για να εξασφαλίσει την «ελευθερία» του χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει η ΑΕΚ κάποιο "buy-out", με τον σύλλογο της Καταλωνίας να βγαίνει τελικά ωφελημένος από την αποχώρηση του έμπειρου Έλληνα guard (είχε συμβόλαιο και για του χρόνου), σχεδόν κατά 750.000 Ευρώ μαζί με τα μανατζερικά και την εφορία!

Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση της «κιτρινόμαυρης» συντηρούσε επικοινωνιακά το θέμα Κρίστον (ενώ είχε «κλεισμένο» και τον Κέϊν), για να βάλει πίεση στους Καταλανούς και να δώσει διαπραγματευτικό ατού στον Ζήση, που μέσα σε μιάμιση μέρα, κλήθηκε να χειριστεί για πρώτη φορά και σε προσωπικό επίπεδο, την αποδέσμευσή του.

Η τίμια «οπτική» του Αγγελόπουλου!

Τέλος καλό, λοιπόν, όλα καλά και η επαναφορά του Νίκου στα «κιτρινόμαυρα» είναι πλέον γεγονός δίνοντας και συναισθηματική αξία σε ένα αφήγημα, που πριν λίγες μέρες, πραγματικά κανείς δεν μπορούσε ούτε καν να συλλάβει. Στον επαγγελματικό αθλητισμό άλλωστε, δεν χωρούν συναισθηματισμοί γιατί πάνω απ' όλα βρίσκεται το ατομικό και αντίστοιχα το ομαδικό συμφέρον.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, άσχετα αν στην υπόθεση της παραχώρησης του Σαντ-Ρος διαφώνησα με την επιλογή του (για αγωνιστικούς λόγους), είναι ένας παράγοντας που πέραν της δεδομένης αγάπης και αφοσίωσης στο μπασκετικό project της ΑΕΚ (από το 2013 έχει βάλει στην ομάδα κοντά στα 14 εκατομμύρια Ευρώ από την τσέπη του), ξέρει να κρατάει τον λόγο του!

Όταν η ΤΣΣΚΑ επικοινώνησε για πρώτη φορά μαζί του για τον 28χρονο Κουβανό forward και προσέφερε 100.000 Ευρώ (στις αρχές Δεκεμβρίου), η απάντησή του ήταν ότι πρώτος στόχος του ήταν να τον πείσει να μείνει στην ομάδα.

Όταν μερικές εβδομάδες αργότερα οι Ρώσοι ξανατηλεφώνησαν και σχεδόν τριπλασίασαν την προσφορά τους, ο «ισχυρός άνδρας» της «βασίλισσας», παραδέχτηκε ότι δεν τα είχε καταφέρει με τον παίκτη (είχε δεχθεί πρόταση 2,5 εκ. Ευρώ για 2,5 χρόνια), αλλά ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ότι ο Σαντ-Ρος δεν πωλείται κάτω από 500.000 Ευρώ!

Ο Βατούτιν θεώρησε αρχικά ότι η ΑΕΚ θα «λυγίσει» και θα πει το "ναι", όμως ο Αγγελόπουλος έμεινε αμετακίνητος ακόμη και όταν ο Κουβανός του μετέφερε ότι τα χρήματα που του προσφέρει η ρωσική ομάδα, αποτελούν συμβόλαιο ζωής! Αυτός ήταν και ο λόγος που η μετεγγραφή δεν έκλεισε μέσα στο 2019 και ολοκληρώθηκε μετά το παιχνίδι με την Αντβέρπ στις 7 Ιανουαρίου.

Πλέον, το σύνολο και κάτι παραπάνω του ποσού που στοίχισε ο Σαντ-Ρος θα πάει στην μετεγγραφή του Νίκου Ζήση για 1,5 χρόνο, με την ΑΕΚ να έχει μπροστά της ένα δύσκολο μήνα στην διάρκεια του οποίου, καλείται να ενσωματώσει τρεις παίκτες (τον νεοαποκτηθέντα Έλληνα guard, τον Βλάντο Γιάνκοβιτς και τον Αμερικανό Τζεράϊ Γκραντ) και παράλληλα να παίξει τα ρέστα της σε τρία μέτωπα: το BCL, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι, θα φανεί σύντομα...

Το σίγουρο είναι ότι οι προσπάθειες για το καλύτερο (τηρουμένων των αναλογιών πάντα), έγιναν, γίνονται και θα συνεχιστούν... Κι αυτό είναι που μετράει περισσότερο! Γιατί το αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι εγγυημένο...

Υγ.: Μία ακόμη σύμπτωση στην όλη υπόθεση είναι ότι είτε έμενε στην Μπανταλόνα, είτε έφευγε όπως και έγινε, το επόμενο παιχνίδι του 36χρονου άσου θα ήταν με την Μπούργκος. Είτε στο πλαίσιο του ισπανικού πρωταθλήματος (απόψε), είτε για το BCL την ερχόμενη Τετάρτη (22/01). Τελικά θα γίνει το δεύτερο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!