Τρίποντα χαμόγελα, αλλά και... προβληματισμός

Τρίποντα χαμόγελα, αλλά και... προβληματισμός

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Τρίποντα χαμόγελα, αλλά και... προβληματισμός

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού στην Πυλαία κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν καταπιάνεται μόνο στα πολλά τρίποντα που σημείωσαν οι «πράσινοι» υπογραμμίζοντας και τα... πολλά που δέχτηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι.

Η πρώτη στιγμιαία και αυθόρμητη αντίδραση παρακολουθώντας το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ, ήταν μία και μοναδική: «Καλά, δεν μπορούσαν να βάλουν ένα ακόμα τρίποντο στην Αρμάνι; Τώρα το είδαν... βαρέλι;»

Αυτή είναι η αλήθεια. Από τη στιγμή που εντός των συνόρων οι «πράσινοι» δεν έχουν αντίπαλο και απλά χρησιμοποιούν τα παιχνίδια της ΕΚΟ Basket League μόνο και μόνο για... προπόνηση και για να προετοιμάσουν το επόμενο ματς στην EuroLeague, η μοναδική, πραγματική έννοια, αφορά τα ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Και ο Παναθηναϊκός άργησε δύο μέρες να «πυροβολήσει» κατά... ριπάς το αντίπαλο καλάθι.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η θετική. Αυτή που λέει ότι το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο ίσως να ήταν μια κακή παρένθεση για τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη όσον αφορά τα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Άλλωστε πόσες φορές θα δούμε ακόμα τον Τζίμερ Φριντέτ να έχει σε ένα ματς 0/3 τρίποντα και όλη την ομάδα 3/20; Απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Αμερικανός έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον παίκτη που αγωνίζεται τώρα στην Ευρώπη. Να «τιμωρεί» τις «ζώνες» και να βρίσκει στόχο έξω από τα 6.75 μέτρα όταν σουτάρει κάτω από καλές προϋποθέσεις. Σαν να επιχειρεί... layup στον αιφνιδιασμό.

Κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα στο σωστό σημείο, την σωστή στιγμή, τα υπόλοιπα τα αναλάμβανε εκείνος. Απλά η διαφορά στα ματς με την EuroLeague, είναι ότι σπάνια θα χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλες ομάδες «ζώνες» ενώ είναι απίθανο να μην βρίσκει ο Φριντέτ συνεχόμενα double-teams μπροστά του. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και δύσκολο να «εκτελέσει» 6-7 φορές μόνος του ή... σχεδόν μόνος του. Παρόλα αυτά απέδειξε και πάλι κάτι. Παρά τις όποιες (δεδομένες) αμυντικές αδυναμίες του, στην επίθεση η ομάδα πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως για εκείνον. Μιλάμε για πραγματικό... πυρηνικό όπλο. Και μάλιστα δεν είναι καθόλου εγωιστής, κάτι που αποτυπώθηκε στις 7 ασίστ που μοίρασε! Ε, δεν τις λες και λίγες για έναν παίκτη που έχει πρώτο και κύριο μέλημα το σκοράρισμα...

Συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 17/29 τρίποντα. Τεράστιο και... εξωπραγματικό νούμερο. Όπως εξωπραγματικά ήταν και τα 3/20 τρίποντα απέναντι στην Αρμάνι. Αν οι «πράσινοι» καταφέρουν κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να ισορροπήσουν τα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα και να έχουν ένα ποσοστό κοντά στο 40% με 8-10 εύστοχα, τότε μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλό. Δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο, αλλά για να κάνει νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ, πάντα θα χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Μόνο να... έχουν κρατήσει «κάβα» οι παίκτες του Πεδουλάκη για τη Ρωσία και να μην τα έβαλαν όλα μαζεμένα στην Πυλαία.

Αρκεί να μην δει τους αντιπάλους του να συνεχίζουν να ευστοχούν με τον ίδιο ρυθμό όπως στα δύο τελευταία ματς. Δεν νοείται να δέχεται ο Παναθηναϊκός 30 τρίποντα σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια! Μιλάμε για 30 εύστοχα τρίποντα σε 60 προσπάθειες! Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Το να βρέθηκαν οι αντίπαλοί του σε «σεληνιασμένη» βραδιά. Το να μην δούλεψαν οι περιστροφές στην άμυνα. Το να έδωσαν οι «πράσινοι» μεγαλύτερη βάση στο «ζωγραφιστό» που ήταν η αχίλλειος πτέρνα από το ξεκίνημα της σεζόν, επιλέγοντας να αφήσουν περισσότερο τα μακρινά σουτ. Όπως και αν έχει το πράγμα, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 14/26 τρίποντα από την Αρμάνι και 16/34 από τον ΠΑΟΚ. Και αυτό είναι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να προσέξει στα επόμενα ματς.

Άλλωστε απέναντι σε ομάδες της EuroLeague όπου το επίπεδο δεν θυμίζει ούτε στο 1% αυτό της EKO Basket League, δεν θα συγχωρείτε ΚΑΝΕΝΑ λάθος. Είτε αμυντικό, είτε επιθετικό. Και δεν θα αρκεί για τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα πράγμα καλό και ένα όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα στη συνέχεια.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ δεν γίνεται να μην μείνουμε στη νέα καλή εμφάνιση του Ντίνου Μήτογλου. Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον εμπιστεύεται και απ' ότι φαίνεται ξέρει να παίρνει πράγματα από αυτόν. Είτε τον χρησιμοποιεί στο «τέσσερα», είτε τον χρησιμοποιεί στο «πέντε». Στα τρίτα τελευταία ματς (με Προμηθέα, Αρμάνι, ΠΑΟΚ), ο 22χρονος φόργουορντ έχει κατά μέσο όρο 9,3 πόντους με 64% στα δίποντα (11/17), 33% στα τρίποντα (2/6), 100% στις βολές (8/8) και 7,3 ριμπάουντ ανά 18,1 λεπτά συμμετοχής! Από τη στιγμή που νιώθει και εκείνος ότι είναι χρήσιμος και ότι έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα, το αποτέλεσμα αποτυπώνεται αυτομάτως στο παρκέ. Και αν μη τι άλλο η παρουσία του Μήτογλου αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος μέχρι στιγμής για τους νταμπλούχους Ελλάδας. Απ' ότι φαίνεται εξελίσσεται σε «game changer» χάρη στη μαχητικότητα και την ενέργεια που βγάζει κάθε φορά που πατάει στο παρκέ, με αποτέλεσμα να αλλάζει τη ροή των αγώνων.

ΥΓ: Ο Καλάθης έχει φέτος 14/30 τρίποντα σε EuroLeague (7/16) και EKO Basket League (7/14). Ποσοστό που φτάνει στο 47%! Ποιος λέει ότι δεν έχει δουλέψει στο σουτ του; Από το πόσα πολλά σουτάρει για να βελτιωθεί, μέχρι και στη μηχανική...

ΥΓ2: Ο Μπράουν είχε 10 πόντους με 3/3 εντός παιδιάς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς μπας και πάρει ψυχολογία για το ματς με την Ζενίτ...

ΥΓ3: Απ' ότι θυμάμαι οι παίκτες του Παναθηναϊκού «πούλησαν» τη μπάλα με πάσα στον αντίπαλο σε 3-4 περιπτώσεις με αποτέλεσμα να δεχτούν ισάριθμα καλάθια στο transition. Απαγορευτικό.

ΥΓ4: Λογικό ο Πεδουλάκης να θέλει να ξεκουράσει παίκτες ενόψει Ζενίτ. Όχι όμως να δεχτεί ο Παναθηναϊκός και σερί 17-0. Εντάξει, είπαμε...

ΥΓ5: Μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με τις άλλες ομάδες της EKO Basket League, αλλά 101 πόντοι μέσο όρο σε 4 ματς, δεν είναι κάτι που βλέπουμε και κάθε μέρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...