Παναθηναϊκός: Μπεν Μπέντιλ, ο 5ος Αφρικανός των «πρασίνων»! (vids & poll)

Παναθηναϊκός: Μπεν Μπέντιλ, ο 5ος Αφρικανός των «πρασίνων»! (vids & poll)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Μπεν Μπέντιλ, ο 5ος Αφρικανός των «πρασίνων»! (vids & poll)

bet365

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση του Μπεν Μπέντιλ, ο οποίος θα γίνει μέλος ενός κλειστού club των «πρασίνων» καθώς γίνεται ο 5ος παίκτης από την «Μαύρη Ήπειρο» που θα φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

Η αγορά των ΗΠΑ, όπως και η αγορά της Ευρώπης, είναι εκείνες που κλέβουν την μερίδα του λέοντος όσον αφορά την εθνικότητα των παικτών που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης...

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζεται μπάσκετ και στις υπόλοιπες Ηπείρους. Όπως στην Αφρική! Στο παρελθόν, ο Παναθηναϊκός έχει εμπιστευτεί τέσσερις φορές παίκτη από την «Μαύρη Ήπειρο», έχοντας τόσο θετικές, όσο και αρνητικές εντυπώσεις. Ο Γκανέζος Μπεν Μπέντιλ θα είναι ο 5ος Αφρικανός που θα ντυθεί στα «πράσινα» και θα γίνει μέλος ενός κλειστού club στην ιστορία της ομάδας.

Ας δούμε και ας θυμηθούμε ποιοι άλλοι είχαν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και τα όσα έκαναν ως παίκτες του «τριφυλλιού».

ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ ΝΟΥΟΣΟΥ (Νιγηρία – 1996/97)

Ο Νιγηριανός Τζούλιους Νουόσου ήταν ο παίκτης που είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον Άντονι Έιβεντ μεσούσης της σεζόν, ο οποίος είχε τσακωθεί με τον Μάλκοβιτς, με αποτέλεσμα να γίνει «καπνός» αναχωρώντας απροειδοποίητα για τις ΗΠΑ. Η συμφωνία έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 1996, όταν ο Νιγηριανός σέντερ υπέγραψε το συμβόλαιό του έναντι 300.000 δολαρίων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Βέβαια αρχικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Α1 επειδή ο Παναθηναϊκός είχε προβεί ήδη σε δύο αλλαγές ξένων και ύστερα από δικαστικό αγώνα, οι «πράσινοι» κατάφεραν να τον χρησιμοποιήσουν στις 16 Μαρτίου . Στα 8 ματς της EuroLeague είχε μετρήσει 2,1 πόντους κατά μέσο όρο ανά 9,6 λεπτά συμμετοχής με 33% στα δίποντα (5/15), 88% στις βολές (7/8) και 3,5 ριμπάουντ.

ΡΟΜΕΪΝ ΣΑΤΟ (Κεντρική Αφρική – 2010/11 έως 2011/12)

Ύστερα από την εξαιρετική παρουσία του στην Σιένα την τριετία 2007-2010 και με αποκορύφωμα την τελευταία του σεζόν όπου μέτρησε 16,3 πόντους στην EuroLeague, ο Παναθηναϊκός έκανε το... μπάσιμο προκειμένου να αποκτήσει τον Κεντροαφρικανό γκαρντ/φόργουορντ. Είχε υπογράψει συμβόλαιο για 2+1 χρόνια έχοντας συνολικές αποδοχές που έφταναν τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια έμεινε στους «πράσινους» μόνο τα δύο χρόνια, αφού το καλοκαίρι του 2012 είχε ανοίξει και εκείνος την πόρτα της εξόδου με προορισμό τη Φενέρμπαχτσε. Ο Σάτο αγωνίστηκε σε 44 ματς της EuroLeague με τον Παναθηναϊκό με 9,5 πόντους κατά μέσο όρο και 36% στα τρίποντα.

ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΣΜΕ (Γκαμπόν – 2012/13 έως 2013/14 και 2018/19)

Ο Γκαμπονέζος Στεφάν Λάσμε μέτρησε δύο θητείες στον Παναθηναϊκό οι οποίες ήταν τελείως διαφορετικές η μία με την άλλη. Η πρώτη στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την παρουσία του στο παρκέ, ενώ στο δεύτερο πέρασμα από το ΟΑΚΑ τη σεζόν που μας πέρασε, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των μεγάλων απαιτήσεων. Μάλιστα το 2013 ήταν και ο καλύτερος αμυντικός της EuroLeague, ενώ έφτασε μια ανάσα από το Final 4 αλλά ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε με 3-2 από την Μπαρτσελόνα. Αντίθετα οι φετινοί του αριθμοί (5,1π., 2,8ριμπ.) του δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς της πρώτης του θητείας (9,5π., 5,5ριμπ., 1,4ταπ.)

ΓΚΑΝΙ ΛΑΟΥΑΛ (Νιγηρία/Αμερική – 2014/2015)

Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου του 2015, ο Παναθηναϊκός είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Αμερικανονιγηριανού Γκάνι Λαουάλ ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Τζούλιαν Ράιτ. Βέβαια δεν... μακροημέρευσε στο ΟΑΚΑ αφού τον Μάιο αποτέλεσε παρελθόν και τη θέση του στα playoffs είχε πάρει ο Ρεϊμάρ Μόργκαν. Ο Λαουάλ πρόλαβε να αγωνιστεί σε έξι παιχνίδια της EuroLeague με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχοντας 2 πόντους κατά μέσο όρο και 1,7 ριμπάουντ. Αντίστοιχα, στην Basket League έπαιξε σε επτά ματς με 4 πόντους κατά μέσο όρο και 1,5 ριμπάουντ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα