«Δέστε» επειγόντως τον Ματσιούλις και γεμίστε το γήπεδο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
«Δέστε» επειγόντως τον Ματσιούλις και γεμίστε το γήπεδο!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πρώτα ελπιδοφόρα δείγματα γραφής της ΑΕΚ στο τουρνουά της Λευκωσίας και παρ' ότι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα, προτρέπει τον κόσμο της «Ένωσης» να «αγκαλιάσει» την προσπάθεια του Μπάνκι!

Στις 21 του περασμένου Αυγούστου, στο σημείωμα της πρώτης, αναγνωριστικής αξιολόγησης του ρόστερ των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας, σας είχα προϊδεάσει ότι πιστεύω πολύ στον coach Μπάνκι, προβλέποντας ότι η ΑΕΚ θα είναι ομάδα με αρχή και τέλος και με συγκεκριμένη στόχευση.

Στην εν λόγω ανάλυση, επεσήμανα ότι η «βασίλισσα» θα παίξει ελκυστικό μπάσκετ που θα φέρνει ολοένα και περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και ενδεχομένως να βάλει ακόμη πιο δύσκολα «αιώνιους αντιπάλους», των οποίων τα εμπόδια ξεπέρασε πέρυσι (απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό), κατακτώντας τον πρώτο της εγχώριο τίτλο (Κύπελλο) μετά από 16 ολόκληρα χρόνια!

Έκτοτε μεσολάβησε σχεδόν ένας μήνας, στην διάρκεια του οποίου οι «κιτρινόμαυροι» ολοκλήρωσαν με πολλά προβλήματα (Καββαδάς, Σαντ-Ρος και Μέϊς επέστρεψαν τραυματίες, ενώ ο Λαρεντζάκης δεν ταξίδεψε καθόλου στη Σερβία λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική) το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Ζλάτιμπορ και εδώ και 10 μέρες έχουν περάσει στο στάδιο των φιλικών αγώνων.

Μετά από προσεκτική μελέτη των δύο πρώτων αναμετρήσεων στην κυπριακή πρωτεύουσα, λοιπόν και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι, περισσότερο ο Παναθηναϊκός (6 διεθνείς) και λιγότερο η Χίμκι (Σβεντ, Μποστ, Γκουμπάνοφ και ο τραυματίας Πράδερ), είχαν αρκετές απουσίες, μπορούμε να πούμε ότι η «Ένωση» που «χτίζει» ο 53χρονος Ιταλός τεχνικός θα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει από το 2014, οπότε και ο Μάκης Αγγελόπουλος ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης.

O πολύς κόσμος μπορεί να στέκεται στα αποτελέσματα και τις δύο νίκες επί δύο ομάδων που πέρυσι έφτασαν στα playoffs της Euroleague και διεκδίκησαν την πρόκριση στο Final 4, πιστέψτε με, όμως, η ουσία της δουλειάς του νέου τεχνικού της ΑΕΚ δεν βρίσκεται εκεί.

Στα 80 λεπτά που είδαμε την ομάδα του στο παρκέ του «Νεόφυτος Χανδριώτης», ήταν απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παίκτες του ήξεραν ότι πρέπει να πιέσουν ασφυκτικά στην άμυνα για να επιδιώξουν το transition game, ενώ στο set παιχνίδι φάνηκε ότι στόχος τους ήταν η αξιοποίηση του miss-match, είτε αυτό προέκυπτε από καταστάσεις pick'n'roll με διείσδυση ή πάσα έξω για μακρινό σουτ είτε από post-up, με τον Ματσιούλις σε ρόλο δημιουργού αλλά και εκτελεστή.

Κι όλα αυτά χωρίς τρία πολύ βασικά «γρανάζια» της εφετινής μηχανής, τον Ράταν-Μέϊς, τον Σαντ-Ρος και τον Λαρεντζάκη, που μόλις ενσωματωθούν στο στην ομάδα, θα ανεβάσουν κατακόρυφα την ποιότητα αλλά και τις δυνατότητες του συνόλου σε άμυνα και επίθεση.

Από την γλώσσα του σώματος των παικτών και του Λούκα Μπάνκι, δεν χρειάζεται να είσαι στ' αποδυτήρια της ομάδας για να αντιληφθείς ότι η φιλοσοφία του Ιταλού coach έχει εμπνεύσει τους αθλητές του, που απολαμβάνουν μία σχετική ελευθερία στο παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα «σκίζονται» για να εκτελέσουν σωστά το πλάνο και να δικαιώσουν τον προπονητή τους.

Γνωρίζοντας τον Λούκα εδώ και αρκετά χρόνια και παρακολουθώντας τη δουλειά του στη Σιένα (σαν head-coach αλλά και σαν assistant) και την Αρμάνι, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι έχει ήδη βάλει γερές βάσεις στο οικοδόμημα που «χτίζει» και πιστεύω ότι αν η ομάδα του είναι υγιής, τότε έχει όλα τα φόντα να παρουσιάσει ένα πολύ ελκυστικό θέαμα.

Κι όλα αυτά με σχετικά φθηνές, πλην όμως, πολύ προσεκτικές επιλογές με κριτήριο τα αθλητικά προσόντα και όντας εξαιρετικά τυχερός στην περίπτωση του Γιόνας Ματσιούλις! Είναι απορίας άξιο πως ένας παίκτης της αξίας και της εμπειρίας του 33χρονου Λιθουανός φόργουορντ βρέθηκε χωρίς ομάδα αρχές Αυγούστου κι αν σ' αυτό υπάρχει μία εξήγηση, ακούει στο σχεδόν ανύπαρκτο buy-out των 20.000 Ευρώ που προβλέπει το συμβόλαιο του (μέχρι το τέλος του χρόνου), σε περίπτωση πρότασης από ομάδα της Euroleague.

Με την προϋπόθεση ότι θα μείνει μέχρι το τέλος ο Ματσιούλις (εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει μία άμεση επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την αναπροσαρμογή των αποδοχών του και την ακύρωση του buy-out), καλό θα είναι ο κόσμος να σπεύσει για εισιτήρια διαρκείας και να «εξασφαλίσει» ότι το πολύ ενδιαφέρον μπασκετικό "project" που ετοιμάζεται, δεν θα παίζει σε άδειες κερκίδες. Τα 700-800 εισιτήρια διαρκείας που είχαν πουληθεί μέχρι στιγμής αποτελούν έλλειψη σεβασμού προς την περυσινή εκπληκτική χρονιά αλλά προς την ποιοτική υπέρβαση που επιχειρείται φέτος...

Υγ.1: Ο Τσαλμπούρης, ο Μωραίτης και Αγραβάνης κερδίζουν συνεχώς «πόντους» αν και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας δεν υπολογίζονταν και προορίζονταν για δανεικοί.

Υγ.2: Ο Γιαννόπουλος μπορεί είναι η μοναδική μετεγγραφή που δεν έκανε ο Μπάνκι, με τη σκληρή δουλειά και το μπασκετικό του θράσος, όμως, έχει κερδίσει απόλυτα τον Ιταλό coach.

Yγ.3: Ο Ρόμπερσον έχει σπουδαία στοιχεία και μεγάλο potential, αλλά βγαίνει για πρώτη φορά από την χώρα του και χρειάζεται χρόνο.

Yγ.4: Ο Χάντερ δείχνει δύο φορές καλύτερος από την θητεία στον Παναθηναϊκό και βάζει υποψηφιότητα για το ευχάριστο στοίχημα της σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!