«Επιλογή μου οι θυσίες, να γίνω ο καλύτερος όλων των εποχών»

«Επιλογή μου οι θυσίες, να γίνω ο καλύτερος όλων των εποχών»

Αντωνία Σπανού
«Επιλογή μου οι θυσίες, να γίνω ο καλύτερος όλων των εποχών»

bet365

Ο Λευτέρης Μαντζούκας έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Α1 που ξεκινά σε αρχική πεντάδα και μίλησε στο gazzetta.gr για τις σκέψεις μιας «τρελής» σεζόν, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και το πιο... απίθανο όνειρο, που είναι στο χέρι του να το πετύχει.

Όλα τα παιδιά τα διακρίνει μαι ανεμελιά, μια χαρά και μια άγνοια φόβου για το μέλλον. Τα όνειρα είναι πιο φωτεινά στο παιδικό μυαλό, λίγο πιο... ζωντανά, λίγο πιο μεγάλα, αλλά και λίγο πιο αληθινά.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Όσο απίστευτο μπορεί να φαντάζει στο μυαλό του Λευτέρη Μαντζούκα να γίνει ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ στον κόσμο, άλλο τόσο παίρνει ένα... χρώμα τόσο αληθινό, όταν μόλις στα 14 σου χρόνια μπαίνεις στο παρκέ της Basket League με την φανέλα του Προμηθέα Πάτρας και έχεις απέναντι σου τον Βασίλη Σπανούλη, τον Γιώργο Πρίντεζη και τους υπόλοιπους «ερυθρόλευκους» που έχουν γράψει ιστορία με την ομάδα τους και φυσικά με την γαλανόλευκη.

Όταν ο «Kill Bill» σήκωνε το ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι μαζί με τον Διαμαντίδη, τον Ζήση, τον Παπαλουκά και τα άλλα «γαλανόλευκα» παιδιά ο Λευτέρης ήταν 2 χρονών στο σπίτι του στα Γιάννενα, ενώ όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άκουγε το όνομα του στο draft του ΝΒΑ το 2013, ο Μαντζούκας ήταν ένα 10χρονο αγόρι που έβλεπε να πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια του το... απίστευτο και κατανοούσε ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να παλεύεις για αυτά.

Με το ταλέντο να είναι δεδομένο και την σκληρή δουλειά να είναι ο μόνος τρόπος, ο Λευτέρης Μαντζούκας πήρε μια τεράστια απόφαση για τον ίδιο, το μπασκετικό του μέλλον και φυσικά για την οικογένεια του και αποφάσισε να μετακομίσει στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2105, να εμπιστευθεί το εξαιρετικό project του Προμηθέα και να ξεκινήσει να γράφει τα πρώτα κεφάλαια σε μια καριέρα, που όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι του μπάσκετ θα ήθελαν να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα, τόσο για εκείνον όσο και για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο νεαρός φόργουορντ δεν κατάφερε και λίγα την φετινή σεζόν...

Στην νίκη του Προμηθέα με 69 – 58 επί του Πανιωνίου, πέρασε στο παρκέ λίγο πριν το τέλος του αγώνα και έπαιξε για 1:12'' σημειώνοντας 2 πόντους. Η πρεμιέρα αυτή έγινε σε ηλικία 14 χρονών, 7 μηνών και 6 ημερών και έγινε ο νεότερος σκόρερ στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ.

Στις 13 Μαϊού έγραψε και πάλι ιστορία, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Α1 που ξεκινά στην βασική πεντάδα της ομάδας του, όταν πάτησε παρκέ σε ηλικία 14 ετών, 10 μηνών και 5 ημερών.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η φετινή σεζόν όνειρο για τον Λευτέρη, ταξίδεψε μέχρι το Βελιγράδι όπου έπαιξε στο Adidas U16 Internationla All Star Game στο πλαίσιο του φετινού Final 4 και μέτρησε 11 πόντους, ενώ ήταν ο 1ος ριμπάουντερ με 13 και 1ος σε λεπτά συμμετοχής, αφού έμεινε στο παρκέ για 29:47''.

Όλα αυτά συντελούν μάλλον μια τεράστια επιτυχία για τον νεαρό που που στις πρώτες του σκέψεις για την φετινή σεζόν σκέφτεται την... συνέχεια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την φετινή σεζόν. Ήταν μια χρονιά δημιουργική, γεμάτη εμπειρίες, που θα μου μείνει αξέχαστη.

Η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμη γιατί έχουμε και το πανελλήνιο παίδων στις 20 - 24 Ιουνίου στο Αγρίνιο που είναι πολύ σημαντικό και αυτό για εμένα».

Όταν ο Μάκης Γιατράς ανακοίνωσε στον Μαντζούκα ότι κάνει ντεμπούτο, τα περιθώρια για σκέψη δεν ήταν πολλά. Έπρεπε να μπει μέσα και να κάνει αυτό για το οποίο προετοιμάζεται και για το οποίο μοχθεί. Να παίξει μπάσκετ κόντρα στους κορυφαίους.

«Αγχώθηκα παρά πολύ, ειδικά όταν έμαθα ότι θα είναι στην αρχική πεντάδα με τον Ολυμπιακό, αλλά ευτυχώς ήταν για λίγο. Όσο χρειάστηκε για να το συνειδητοποιήσω.

Σκέφτηκα ότι μου δίνετε μία ευκαιρία πού πρέπει να την εκμεταλλευτώ και παράλληλα να το ευχαριστηθώ και έτσι το άγχος έδωσε την θέση του στην συγκέντρωση και την χαρά για την ευκαιρία που μου δίνετε. Ήταν μια εμπειρία μοναδική».

Η χρονιά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με καλύτερο τρόπο, αφού βρέθηκε στο Βελιγράδι μαζί με παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο και έπαιξε στο πλαίσιο του Final 4 στο International All Star Game U16. Είχε εξαιρετική παρουσία, τράβηξε τα «βλέμματα» και μόνο χαρούμενος θα μπορούσε να είναι γι' αυτό.

«Όλα όσα έχουν γίνει φέτος είναι μοναδικά. Η παρουσία μου στο Βελιγράδι ήταν κάτι το τρομερό και είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί μέσα απ' αυτό φάνηκε η δουλειά που γίνετε έως τώρα. Το τελικό αποτέλεσμα μου δίνει το κίνητρο να συνεχίσω ακόμη πιο εντατικά, για να καταφέρω να έχω κι άλλες τέτοιες εμπειρίες».

Ο Λευτέρης Μαντζούκας έχει καταφέρει πολλά και ας είναι μόνο στην αρχή. Τα άφησε όλα πίσω του για να ζήσει το όνειρο του και αυτό άρχισε να παίρνει μορφή. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή...

«Είμαι στην αρχή ακόμη, έχω πολλά να κάνω και πολλούς στόχους να πετύχω. Σίγουρα δεν περίμενα να πάρω χρόνο συμμετοχής στην Α1 από τα 14, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι.

Οφείλω να δουλέψω παρά πολύ σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου, να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου και να δω που μπορώ να φτάσω».

Δεν είναι μικρό πράγμα να παίζεις απέναντι στα πρότυπα σου, να αντιμετωπίζεις τους κορυφαίους και να παλεύεις να «κλέψεις» λίγη από την «μαγεία» που αφήνουν στο παρκέ. Ο Μαντζούκας βρήκε απέναντι του στο παρκέ τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο πιτσιρικάς άσος του Προμηθέα Πάτρας δεν θα μπορούσε να μην... στηρίξει τα όνειρα του σε εκείνον που έχει κάνει όλους μας να πιστεύουμε λίγο παραπάνω σε αυτά, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Πρότυπο μου είναι ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Ο Γιάννης με σκληρή δουλειά καταφέρνει και κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και δείχνει ποιος είναι μέσα στο παρκέ. Η εξέλιξη του είναι κάτι που θαυμάζω και μακάρι μια μέρα να ακολουθήσω τα βήματα του.

Από παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ήταν σπουδαίο που βρέθηκα στο ίδιο παρκέ με εκείνον, προσπάθησα να αφήσω στην άκρη το άγχος μου και κοίταξα να το ευχαριστηθώ πρώτα απ' όλα. Ήταν κάτι το σπουδαίο για εμένα».

Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά που επιλέγουν τον πρωταθλητισμό, το σκληρό πρόγραμμα και η αφοσίωση είναι προαπαιτούμενα και ο Λευτέρης είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος στον συνδυασμό της αθλητικής του ζωής με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

«Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο να συνδυάσω τον αθλητισμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Άλλωστε ήταν η επιλογή μου από πολύ μικρός, έχω κάνει θυσίες, αλλά για εμένα το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής.

Φυσικά και χάνω πράγματα από την παιδική μου ηλικία αλλά δεν με πειράζει. Γνωρίζω, όμως, πολύ καλά ότι πρέπει να θυσιάσω ορισμένα πράγματα για να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό θα κάνω».

Οι επιλογές που χρειάστηκε να κάνει ο Μαντζούκας από πολύ μικρός ήταν δύσκολες ειδικά για ένα παιδί. Άφησε την γενέτειρα του, τους φίλους του, το σχολείο του για να βρεθεί στο πρόγραμμα του Προμηθέα Πάτρας.

«Δεν θα άλλαζα τίποτα από τις αποφάσεις που πήρα μέχρι τώρα. Φυσικά και στενοχωρήθηκα για τους φίλους μου, αλλά ο λόγος που ήρθα στην Πάτρα ήταν πολύ σημαντικότερος για μένα βέβαια.

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι γονείς μου, που μετακόμισαν μαζί μου και με στηρίζουν πάπα πολύ σε αυτό. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια τους».

Ο Λευτέρης Μαντζούκας αν και τόσο μικρός έχει καταφέρει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον εαυτό και δουλεύει σκληρά για να τα καταφέρει.

Στον ελεύθερο χρόνο του κάνει βόλτες με τους φίλους, ενώ κλείνοντας την κουβέντα μας με το πιο τρελό όνειρο του, αυτό που αφήνει τον εαυτό του να σκεφτεί για μόλις μερικές στιγμές ο Λευτέρης είναι ξεκάθαρος...

«Να γίνω ένας εκ των μεγαλυτέρων παικτών όλων των εποχών...».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα