Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 65-75 (pics)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 65-75 (pics)
Ένας ψυχωμένος και καλά διαβασμένος Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο τελικό της σειράς αφού κατάφερε να κάνει το break στο ΟΑΚΑ (75-65) να πάρει το προβάδισμα με 1-0 και να... κρατάει πλέον την τύχη στα χέρια του όσον αφορά την κατάκτηση του τίτλου!

Γι' άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι τελικοί είναι ένα... άλλο πρωτάθλημα!

Ό,τι κι αν είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εκείνο που μετράει και εκείνο που παίζει ρόλο, είναι η κατάσταση των ομάδων όταν ξεκινούν οι τελικοί της Basket League. Μπορεί το αβαντάζ να ήταν στα χέρια του Παναθηναϊκού, μπορεί τα προγνωστικά και οι προβλέψεις να είχαν... πράσινες αποχρώσεις, αλλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς πιο έτοιμος, πιο ψυχωμένος, πιο συγκεντρωμένος και πιο διαβασμένος!

Με εξαίρεση τα πρώτα 11 λεπτά όπου οι γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο ελέω... Τζέιμς με την διαφορά στο +10 (39-29) η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική. Στα υπόλοιπα 29 λεπτά του αγώνα το σκορ έγινε... 46-26 υπέρ του Ολυμπιακού, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να παίρνει άριστα με... τόνο στην προετοιμασία του αγώνα. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν τις τύχες των τελικών στα χέρια τους αφού πήραν το πλεονέκτημα της έδρας βάζοντας τέλος και στο φετινό αήττητο του Παναθηναϊκού στην Basket League!

Το ματς

Ο Ολυμπιακός δια χειρός Ρόμπερτς μπήκε πιο δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο και άρχισε να ξυπνάει μνήμες από την αναμέτρηση της EuroLeague στο ΟΑΚΑ. Ο Πασκουάλ είχε βάλει τον Αντετοκούνμπο να κυνηγάει σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ τον Σπανούλη, με τον (συνήθη ύποπτο) Γκιστ να «βγαίνει» αμέσως στην πρώτη αλλαγή. Από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν την δημιουργία του Σπανούλη και η άμυνα των γηπεδούχων άρχισε να λειτουργεί, βρέθηκε και ο δρόμος για την επιστροφη.

Το 7-11 του Ολυμπιακού εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα και αυτό λόγω του επιθετικού οίστρου του Μάικ Τζέιμς, ο οποίος έμοιαζε... ασταμάτητος στο πρώτο δεκάλεπτο! Με προσωπικές ενέργειες, οι οποίες συνοδεύτηκαν από... τρίποντο και φάουλ, η πλάστιγγα άρχισε να αλλάζει πλευρά και να γέρνει στην μεριά του Παναθηναϊκού! Ο Αμερικανός είχε πετύχει τους 11 από τους 26 πόντους των «πρασίνων» στο πρώτο δεκάλεπτο (26-19) οι οποίοι έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα το ματς.

Μάλιστα στο ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου η διαφορά έφτασε και τους 10 πόντους χάρη σε τρίποντο του Κρις Σίνγκλετον (29-19) ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε την... απάντηση έτοιμη. Η άμυνα με τις συνεχόμενες αλλαγές «μπλόκαρε» τους παίκτες του Πασκουάλ, ο οποίος έπρεπε να κάνει το αναγκαίο rotation. Ο Λεκαβίτσιους δεν τα πήγε καθόλου καλά, ο Παππάς ήταν άστοχος, ενώ δεν κατάφερε να πάρει σκορ ούτε από τα «τριάρια» της ομάδας του. Αποτέλεσμα; Με υπομονή στην επίθεση και με λύσεις από Παπαπέτρου Μάντζαρη, Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό 14-1 και προηγήθηκε με 33-30 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (35-32).

Σε εκείνο το διάστημα ο Παναθηναϊκός έμοιαζε εγκλωβισμένος από την άμυνα του Ολυμπιακού έχοντας 2/12 σουτ, 1/4 βολές και 5 λάθη. Μάλιστα το δεύτερο εντός παιδιάς καλάθι του Παναθηναϊκού ήρθε στα 20'' πριν από το τέλος του ημιχρόνου ύστερα από ατομική ενέργεια του Τζέιμς. Σε αντιδιαστολή με τα άσχημα ποσοστά των «πρασίνων» ο Ολυμπιακός είχε πάρει μόλις 2 πόντους από τον Σπανούλη (1/6 σουτ, 1 ασίστ, 2 λάθη) άλλους 2 πόντους από τον Πρίντεζη (2/2 βολές) και 15 πόντους από Μάντζαρη και Ρομπερτς οι οποίοι δεν είχαν κανένα λάθος. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξουδετέρωση του Καλάθη από την άμυνα του Ολυμπιακού, αφού στο πρώτο μισό του αγώνα τον είχε περιορίσει στους 4 πόντους με 2/5 σουτ, 3 ασίστ και 2 λάθη. Την ίδια ώρα οι Παππάς, Λοτζέσκι, Ρίβερς, Γκιστ είχαν 0/7 εντός παιδιάς!

Με το ίδιο... διάβασμα μπήκε και στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που ήταν κάτι παραπάνω από βιαστικός και επιπόλαιος. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει και στους επτά πόντους (38-45) στα μέσα της τρίτης περιόδου την οποία και μπόρεσαν να διατηρήσουν οι «ερυθρόλευκοι» χάρη στην πολύ καλή τους άμυνα (40-47). Μοναδικό ερωτηματικό; Αν θα υπήρχε αντίδραση από τους «πράσινους» οι οποίοι πραγματοποιούσαν το χειρότερο -τουλάχιστον επιθετικά- παιχνίδι τους τη φετινή σεζόν στο ΟΑΚΑ. Αντίδραση που ήρθε με ανορθόδοξο τρόπο. Πολλά σουτ, πολλά τρίποντα και ένα 5-0 σερί να φέρει τη διαφορά στο δίποντο (45-47) λίγο πριν από το τέλος της περιόδου (49-52).

Και πάλι. Ο Ολυμπιακός είχε... την αντίδραση έτοιμη δια χειρός Στρέλνιεκς, ο οποίος με συνεχόμενους πόντους στην τελευταία περίοδο έστειλε την διαφορά στους οκτώ πόντους (49-57 στο 32' και 51-59 στο 34'). Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ συνέχισε με ανορθόδοξους τρόπους και συνεχόμενα σουτ να γυρίσουν το ματς, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Αντ' αυτού οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν και στο +9 (59-68 στο 36') με αποτέλεσμα να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους στον πρώτο τελικό. Μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς το +11 για τον Ολυμπιακό (60-71) τρία λεπτά πριν από το τέλος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Απλούστατα ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο διαβασμένος, πολύ πιο έτοιμος, πήρε πράγματα από την second unit που βρέθηκε στο παρκέ, έχοντας σχεδόν διπλάσιες ασίστ (17-8) και όλα αυτά με τους Πρίντεζη και Σπανούλη εκτός κλίματος!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν εξαιρετικός τόσο στην άμυνα (βγάζοντας... νοκ-άουτ τον Καλάθη) όσο και στην επίθεση έχοντας 14 πόντους με 4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 λάθη. Μαζί του και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος πρόσθεσε άλλους 10 πόντους με 1/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές και 4 ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Λεκαβίτσιους, Ρίβερς και Λοτζέσκι ήταν σε άλλο γήπεδο και σίγουρα όχι στο ΟΑΚΑ.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το εντυπωσιακό 14-1 του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο με το οποίο γύρισε όλο το μομέντουμ του ματς από το -10 (29-19 στο 11') και προηγήθηκε με 33-30 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου!

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Γιάνις Στρέλνιεκς χάρη στους επτά πόντους του στην τελευταία περίοδο με τους οποίους κατάφερε να στείλει την διαφορά στα πρόθυρα του διψήφιου νούμερου και να κρατήσει τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι φοβερές τάπες του Θανάση Αντετοκούνμπο στον Τζαμέλ Μακ Λιν στο τρίτο δεκάλεπτο. Μία στα... ίσια, πρόσωπο με πρόσωπο, και η άλλη παίρνοντας τα βήματα του Αμερικανού.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το 17% στα τρίποντα με 5/29 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα και ο Ολυμπιακός τα 16 λάθη και τίποτε άλλο.

Τα δεκάλεπτα: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Game 1: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 65-75

Game 2: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (7/6)

Game 3: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (10/6)

Game 4: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (14/6 - εφ' όσον χρειαστεί)

Game 5: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (17/6 - εφ' όσον χρειαστεί)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα