Βρούτσης: «Η συζήτηση δεν θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, να αφαιρέσουμε την τοξικότητα»
- «Ο κύριος Γιαννακόπουλος θα έρθει, κάνω έκκληση και στα αδέρφια Αγγελόπουλους»
- «Είναι μια συνάντηση για το μπάσκετ και τις αξίες του»
Ο Γιάννης Βρούτσης βγήκε στον «αέρα» του Sport FΜ 94,6 το πρωί της Τρίτης (3/6) με σκοπό να μιλήσει για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό μπάσκετ, μετά τον επεισοδιακό δεύτερο τελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.
Μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, υπογράμμισε ότι στη συνάντηση της Τετάρτης δεν θα λυθούν οι προσωπικές διαφορές των ιδιοκτητών ενώ ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά βία οπαδών αλλά είναι κάτι που αφορά παράγοντες ομάδων.
«Να ξεκινήσω από την αρχή. να πω ότι η κυβέρνηση πριν 1,5 χρόνο σε μία πολύ πιο δύσκολη περίπτωση, μετά τον θάνατο του αστυνομικού Λυγγερίδη πήρε μία μοναδική πρωτοβουλία. Αμφισβητήθηκε, λοιδορήθηκε και στη συνέχεια νομοθετήσαμε. Είδατε ότι είναι η πρώτη φορά που αθλητικός νόμος έχει θετικό αποτύπωμα. Η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα. Στις κερκίδες του ΣΕΦ δεν έπεσε καρφίτσα, ούτε κροτίδα, ούτε αντικείμενο. Ενώ βλέπουμε μια αντιμετώπιση από τους θεατές με θετικό τρόπο και συμμόρφωση στο νόμο, είδαμε κάτι αδιανόητο μέσα στο τερέν.
Αυτή λοιπόν η εικόνα εκτός από αποκρουστική γίνεται και επικίνδυνη γιατί θα παρασύρει σίγουρα μελλοντικά τους φιλάθλους. Η πολιτεία ήταν υποχρεωμένη και δείχνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία ως κυβέρνηση, πρώτων αυτό που συντελέστηκε χθες στο Υπουργείο με υπογραφή μου, σταματάμε και αναβάλουμε τον αγώνα της Τετάρτης. Δεύτερων, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα δια μέσου αυτής της ενέργειας. Ζητάμε στις 15:00, στο γραφείο αναπληρωτή υπουργού αθλητισμού να έρθουν οι δύο ιδιοκτήτες. Δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Δύο ομάδες που μας κάνουν περήφανους, που διαπρέπουν στην Ευρώπη. Δύο ομάδων που γεμίζουν με αγάπη και πάθος τα γήπεδα από τους φιλάθλους, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Και ζητάμε να έρθουν. Όχι να λύσουν τις διαφορές τους. Οι διαφορές των ιδιοκτητών θα λυθούν στα δικαστήρια. Στο τραπέζι του Υπουργείου Αθλητισμού θα δώσουμε τα χέρια και θα στείλουμε μήνυμα ενότητας εναντίον της τοξικότητας και θα δεσμευτούμε πολιτεία και ιδιοκτήτες σε ένα και μόνο πράγμα. Να εξελιχθεί το πρωτάθλημα, οι ίδιοι να περιοριστούν με καμία δήλωση, κόσμια συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα, για να το ευχαριστηθεί ο κόσμος μέχρι τέλους γιατί αξίζουν και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Είναι άδικο για τις ίδιες τις ομάδες και τους ιδιοκτήτες αυτό που συμβαίνει. Ως πολιτεία πρέπει να διασφαλήσουμε το αγαθό, το κάναμε πριν έναν χρόνο με θετικό κα πετυχημένο πρόσημο. Θα το κάνουμε και τώρα. Είμαι έτοιμος να σας πω ότι στις 15:00 περιμένω τους ιδιοκτήτες στο γραφείο μου.
«Ο κύριος Γιαννακόπουλος θα έρθει, κάνω έκκληση και στα αδέρφια Αγγελόπουλους»
Αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που αφορά παράγοντες, αυτό αντιμετωπίζεται σε επίπεδο δικαιοσύνης. Είδατε ότι η δικαιοσύνη έχει αργά αντανακλαστικά, η πολιτεία έχει άμεσα. Διαφορετικά και θα το δούμε, έχουμε νομοσχέδιο στη Βουλή με πολύ σημαντικές διατάξεις, όχι για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας, αυτό το κάναμε. Άλλες διατάξεις που μπαίνουν στον πυρήνα του αθλητισμού, θα τις πούμε άλλη στιγμή. Εκτός από τις ανακοινώσεις που γίνονται μέσω διαδικτύου, έχω μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε πριν λίγα λεπτά από το γραφείο της ΚΑΕ Παναθηναϊκού, με τη δήλωση της ΚΑΕ ότι ο κύριος Γιαννακόπουλος θα έρθει στο ραντεβού. Άρα λοιπόν έχουμε μία πρώτη θετική ανταπόκριση εκ μέρους του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο τηλέφωνό μου που δηλώνει ότι ο κύριος Γιαννακόπουλος θέλει να έρθει. Εύχομαι και πιστεύω αυτό να ισχύει μέχρι τέλους. Το λέω δημόσια, αφού λοιπόν ισχύει, κάνω έκκληση και στον κύριο Αγγελόπουλο. Τα αδέρφια Αγγελόπουλους. Να έρθουν. Η συζήτηση δεν θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, αυτές υπήρχαν και θα υπάρχουν. Δεν αφορούν όμως αυτές τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Δεν αφορούν τους φιλάθλους, ούτε το μπάσκετ. Εδώ σε αυτό το γήπεδο θα ενώσουμε τις δυνάμεις για ένα ποιοτικό πρωτάθλημα μπάσκετ, όπως του αξίζει μέχρι τέλους. Τρεις αγώνες και αυτοί να γίνουν με επίπεδο, με ευπρέπεια και με κόσμιο τρόπο. Αυτό θέλουμε, να ευχαριστηθούν οι φίλαθλοι τις ομάδες τους, άλλωστε και οι δύο θα πάνε Ευρώπη. Περιμένω και από τα αδέρφια Αγγελόπουλους να έρθουν στο τραπέζι. Τους υπόσχομαι ότι δεν θα γίνει τίποτε. Μπαίνω εγγυητής στο πλαίσιο ενός και μόνο πράγματος. Ότι στο τραπέζι αυτό δεν θα συζητήσουμε καμία προσωπική διαφορά.
Το ραντεβού δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένα. Το ξεκαθάρισα και χθες. Δεν θα έχει νόημα. Ο σκοπός για τον οποίο θα συναντηθούμε είναι υπέρτερος όλων. Να πέσουν οι τόνοι, είναι κάτι που το θέλουν όλοι. Γιατί να χάσουμε αυτή την ομορφιά; Είμαστε οι πρώτοι της Ευρώπης, είμαστε η τιμή του ελληνικού μπάσκετ και γινόμαστε ρεζίλι διεθνών. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έρχονται από πίσω. Δικαιολογείται η ένταση, αλλά σε όλα υπάρχουν κόκκινες γραμμές».
Για το αν θα είναι ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ στη συνάντηση: «Έχουν διακριτούς ρόλους, η πολιτεία σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε να πάει μόνη της. Αν ανοίξουμε τον διάλογο ποιος φταίει και τι… Εστιάζουμε στους δύο ιδιοκτήτες. Τις διαφορές τους ας τις λύσουν στα δικαστήρια, εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά της τοξικότητας, ώστε να εξελιχθεί το πρωτάθλημα φυσιολογικά, οι ίδιοι να αυτοπεριοριστούν, με καμία δήλωση, μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Είναι άδικο για τις ομάδες και τους φιλάθλους, αλλά πρέπει να περιφρουρήσουμε το άθλημα. Τους περιμένω αύριο στις 15:00».
Συμφέρει όλες τις πλευρές αυτό. Με τον κ. Λιόλιο συνεργαζόμαστε πολύ καλά, τον τιμώ και τον γνωρίζω. Όμως τώρα ως πολιτεία κάνουμε κάτι που δεν μπορεί να κάνει ούτε η ΕΟΚ ούτε η Basket League. Έχουμε έναν στόχο και μόνο, να ρίξουμε την τοξικότητα και να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα».
Να αφαιρέσουμε την τοξικότητα, να πέσουν οι τόνοι.
Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο που ακουμπάει τον πυρήνα. Παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη οργανωτική μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Ερχόμαστε να παρέμβουμε με άλλες διατάξεις. Έχουμε κλείσει όλο το πακέτο της αντιμετώπισης της βίας, αλλά τώρα μιλάμε για παράγοντες, όχι για βία φιλάθλων.
Εδώ υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα και νόμος. Υπάρχει σκέψη για κάτι, επεξεργαζόμαστε κάτι εξατομικευμένο, θα δούμε πώς μπορεί να κουμπώσει σε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν για όλα τα πράγματα νόμοι που θα μπουν στη λεπτομέρεια της… λεπτομέρειας. Η βία που είναι το σημαντικό, το μεγάλο, η αθλητική βία, αντιμετωπίστηκε στον πυρήνα και νιώθουμε έναν βαθμό ικανοποίησης που υπήρξε νόμος που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους μετά από χρόνια. Ήρθε στο γραφείο μου η Σουηδία και πήρε το μοντέλο της Ελλάδας για να το υιοθετήσουν.
«Είναι μια συνάντηση για το μπάσκετ και τις αξίες του»
Η προσωπική διαφορά σε επίπεδο παραγόντων φαίνεται πολύ καιρό τώρα, αλλά δεν μπορούμε να αμαυρώσουμε όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα. Έχουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα μεταξύ δύο ιδιοκτητών, είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα προβλήματα βίας. Εύχομαι και πιστεύω να βρεθούμε στο τραπέζι. Και οι δύο αν έρθουν ξέρουν τον λόγο, δεν θα ανοίξουμε καμία κουβέντα για τις διαφορές τους. Δεν θα έρθουν για αυτό, αλλά για να βγουν έξω, με μια κοινή δήλωση, δεσμευόμενοι ηθικά στους φιλάθλους ότι θα τελειώσουμε το πρωτάθλημα χωρίς τοξικότητα και με κόσμια συμπεριφορά. Κάνω έκκληση να παρευρεθούν αύριο στις 15:00. Αν δεν είναι, το πρωτάθλημα θα τελειώσει ακριβώς εκεί. Δεν κάνουμε καμία εξίσωση. Δεν είναι τραπέζι για να λύσουμε τις διαφορές μας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι θεσμός, όταν σε καλεί πρέπει να πας. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια κατεύθυνση που πιστεύουμε όλοι θέλουν. Είναι μια συνάντηση για το μπάσκετ και τις αξίες του».
Για τις αυστηρές ποινές του νόμου: «Είναι μέσα στο νόμο που είναι στον προθάλαμο της Βουλής. Υπάρχει τελείως διαφορετική εικόνα πλέον στις κερκίδες, ο νόμος πέτυχε. Βάλαμε τις πιο σύγχρονες κάμερες της Ευρώπης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αυτό είναι επιτυχία. Ένας πετυχημένος νόμος δεν καταργείται, αλλά μπορεί να γίνει πιο ορθολογικός. Η πρώτη κίνηση είναι να καταργήσουμε την πολλαπλότητα των υποτροπών για τα καπνογόνα στις κερκίδες κλπ. Καταργούμε τις υποτροπές. Οι κυρώσεις δια μέσου των υποτροπών ήταν πάρα πολύ σκληρές, όχι άδικες όμως. Το κλείσιμο του γηπέδου μια φορά αρκεί. Θα καταργήσουμε και τη ρήτρα παραβατικότητας. Άρα εξορθολογίζουμε το σύστημα και περιφρουρούμε το νόμο που πέτυχε. Έναν νόμο που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, κάτι που τον ισχυροποιεί».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.