Παναθηναϊκός: Δεν προλαβαίνει να αγιάσει αυτή η ομάδα...

Παναθηναϊκός: Δεν προλαβαίνει να αγιάσει αυτή η ομάδα...

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Δεν προλαβαίνει να αγιάσει αυτή η ομάδα...

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νέα ατυχία στον Παναθηναϊκό AKTOR με τον τραυματισμό του Λούκα Βιλντόσα, την αυταπάρνηση του Ματίας Λεσόρ, ενώ στέκεται και στο βροντερό «παρών» των 10.000 φιλάθλων στο ματς πρωταθλήματος με το Περιστέρι.

Πάνω που λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να παίξει πλήρης για πρώτη φορά μετά την αναμενόμενη επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου στην ενεργό δράση την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στο ματς πρωταθλήματος απέναντι στο Λαύριο (14/1), ήρθε ο τραυματισμός του Λούκα Βιλντόσα για να φέρει ένα νέο πισωγύρισμα.

Και όχι σε κάποια τυχαία στιγμή, αλλά την περίοδο που άρχισε να παίρνει τα πάνω του. Δεν είχε περάσει καλά-καλά ένα 48ωρο από το καλύτερο παιχνίδι του Αργεντινού γκαρντ με τη φανέλα των «πρασίνων» και είδε την ατυχία να του χτυπάει την πόρτα. Τόσο (και περισσότερο φυσικά) για εκείνον, όσο και για τον Παναθηναϊκό.

Πισωγύρισμα από το πουθενά

Την περασμένη Παρασκευή (5/1) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πρώτης νίκης των «πρασίνων» επί ισπανικού εδάφους ύστερα από 1.772 ημέρες (!) κάνοντας τον Εργκίν Αταμάν να χαμογελάει... σαρδόνια για το νέο «όπλο» που έβαλε στη φαρέτρα του ωστόσο η χαρά δεν κράτησε πολύ. Και είναι κρίμα. Να αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του, να αποκτάει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση και να αναγκάζεται να το... πάρει πάλι από την αρχή. Και έχοντας να αντιμετωπίσει τραυματισμό και όχι κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Βιλντόσα θα μείνει το λιγότερο έναν μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης, όπερ και σημαίνει ότι θα χάσει επτά ματς της Euroleague τα οποία έχει στοχεύσει ο Παναθηναϊκός για νίκες, όπως επίσης και το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο γύρο της Basket League. Και αν και θα μείνει περισσότερο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης αναμένεται να απουσιάσει και από το Final 8 του Κυπέλλου.

Πλάκα-πλάκα δεν το έχει η... μοίρα του να αντιμετωπίσει υγιής τον Ολυμπιακό. Υπενθυμίζω: Στο Super Cup έπαιξε τραυματίας ύστερα από διάστρεμμα. Στο ΣΕΦ δεν είχε αγωνιστεί επίσης λόγω τραυματισμού ενώ τρέχει για να προλάβει πιθανό συναπάντημα στον τελικό του Final 8. Και πάλι δεν θα είναι 100% έτοιμος.

Ο «must win» Γενάρης

Μεγαλύτερη ωστόσο σημασία για τον Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα της απουσίας του είναι τα επτά ματς της Euroleague που μεσολαβούν. Και είναι από τα λεγόμενα «must win» ώστε να μπορεί να κοιτάζει όσο το δυνατόν πιο ψηλά στην κατάταξη. Υπενθυμίζω ποια είναι: Με Εφές (εντός στις 9/1), με Μονακό (εντός στις 11/1), με Παρτίζαν (εντός στις 19/1), με Μακάμπι (εκτός στις 25/1), με Αρμάνι (εντός στις 31/1), με Ζάλγκιρις (εκτός στις 2/2) και με Φενέρμπαχτσε (εντός στις 9/2).

Τι σημαίνει αυτό; Να κάνουν τον σταυρό τους στον Παναθηναϊκό για να μην έχουν άλλα προβλήματα. Αναγκαστικά ο (ακόμα ανέτοιμος) Σλούκας αναμένεται να τραβήξει μεγαλύτερο κουπί χωρίς να έχει πολλές «ανάσες» από εδώ και στο εξής, ο Γκραντ να συνεχίσει να είναι το ίδιο «βιονικός» και άκρως αποτελεσματικός όπως είναι από το ξεκίνημα της σεζόν με την ευχή να μην «σκάσει», ο Ναν να «καλουπώσει» το παιχνίδι του γιατί στα τελευταία ματς έχει πάει το over dribbling σε άλλο επίπεδο θέλοντας να τελειώσει φάσεις στο «ένας εναντίον ενός» και ο Μωραΐτης να κάνει step up ώστε να μπορέσει να κερδίσει μερικά λεπτά και στα παιχνίδια της Euroleague.

Δύσκολο «task» για τον Αταμάν ο οποίος καλείται να βρει λύσεις για να μην υπάρξουν βαθμολογικές απώλειες. Ή έστω να είναι οι λιγότερες δυνατές και ανώδυνες. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η ομάδα έχει αρχίσει να βρίσκει τη «χημεία» της, να βάζει αρχές στο παιχνίδι της, να βγάζει συνεργασίες και οι παίκτες να βρίσκουν τους ρόλους τους. Από εδώ και στο εξής αναμένεται να δούμε αρκετά τον Γκριγκόνις να ανεβαίνει στο «δύο» και αυτό λόγω της επιστροφής του Παπαπέτρου ο οποίος θα μπορεί να καλύπτει τη θέση του «σμολ φόργουορντ» την οποία είχε πάρει «αγκαλιά» ο Λιθουανός γκαρντ

Η αυταπάρνηση του Λεσόρ

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λειτουργούν τα πάντα ρολόι. Θα ήταν και παράλογο, έτσι; Πάντα θα υπάρχουν και οι άσχημες έως και κακές βραδιές. Όπως για παράδειγμα στη Βαλένθια όπου ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε καλά αλλά κατάφερε να κερδίσει. Και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο Αταμάν ότι οι «πράσινοι» άξιζαν περισσότερο τη νίκη στη Μπασκόνια.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Ματίας Λεσόρ. Δεν παίζει καλά γιατί δεν νιώθει καλά. Δεν παίζει καλά γιατί πονάει. Ο ίδιος είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta μετά τη «χρυσή» βολή στο «Pabellon Fuente de San Luis» ότι δεν μπορεί να αποδώσει ακόμα σύμφωνα με τις δυνατότητές γιατί δεν είναι έτοιμος. Είδαμε και στο ματς με το Περιστέρι ότι πονούσε. Και πήγε στον πάγκο για να του γίνουν μαλάξεις στη μέση.

Δεν είναι το ίδιο εκρηκτικός, δεν βγάζει την ίδια ενέργεια, δεν πάει με την ίδια ορμή στις φάσεις, κάτι που στερεί πολλά από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Επειδή είχα βρεθεί στη Βαλένθια, πραγματικά ο Λεσόρ πονούσε μετά το τέλος στα αποδυτήρια. Και όσο είναι τα ματς συνεχόμενα και δεν έχει την άνεση να ξεκουραστεί, άλλο τόσο δεν θα μπορεί να είναι ο πραγματικός Λεσόρ μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Παρόλα αυτά σφίγγει τα δόντια, προσπαθεί να ξεχάσει τον πόνο και παίζει για την ομάδα. Και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται!

Η «νίκη» των 10.000 φιλάθλων στο ΟΑΚΑ

Όσο για το ματς με το Περιστέρι bwin στο ΟΑΚΑ; Θέλω να σταθώ στην παρουσία του κόσμου καθώς 10.000 φίλοι των «πρασίνων» έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για παιχνίδι της Basket League και όχι απέναντι π.χ. σε Ολυμπιακό ή ΑΕΚ. Και μάλιστα σε μια ώρα όπου παράλληλα έπαιζε και ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός παιχνίδι πρωταθλήματος.

Δεν ξέρω αν ήταν ίδια η προσέλευση εάν και εφόσον ήταν ανοικτά τα γήπεδα και στα ματς του ποδοσφαίρου αλλά μην ξεχνάμε κάτι. Οι «πράσινοι» είναι πρώτοι στην βαθμολογία της Super League. Δεν είναι ότι βολοδέρνουν και ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο. Δεν θα ήθελε ο κόσμος να δει το ματς στην τηλεόραση; Και αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί ακόμη μια «νίκη» της μπασκετικής ομάδας τη φετινή σεζόν.

Το ΟΑΚΑ γεμίζει και πάλι. Τόσο από τους οργανωμένους όσο (και περισσότερο) από οικογένειες. Και μάλιστα να σημειώσω ότι την ημέρα του αγώνα με το Περιστέρι δεν λειτουργούσε το «Christmas Castle» έξω από το γήπεδο όπου θα μπορούσαν τα μικρά παιδιά να διασκεδάσουν για 1-2 ώρες πριν από το τζάμπολ. Και αυτό δείχνει ακόμα περισσότερο τη δίψα και την επιθυμία του κόσμου να παρακολουθήσει και να στηρίξει (και) την μπασκετική ομάδα αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται.

@Photo credits: eurokinissi, Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...