Ολυμπιακός: Γιατί ο Μήτρου Λονγκ είναι μία win win μεταγραφή

Ολυμπιακός: Γιατί ο Μήτρου Λονγκ είναι μία win win μεταγραφή

Ολυμπιακός: Γιατί ο Μήτρου Λονγκ είναι μία win win μεταγραφή
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την προσθήκη του Ναζ Μήτρου Λονγκ και εξηγεί τον ρόλο που θα έχει στον Ολυμπιακό και στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το μπάσκετ εξελίσσεται και μαζί εξελίσσονται και οι ανάγκες που παρουσιάζει κάθε ομάδα ως προς το ρόστερ της. Δεν ξέρω αν είναι το Mundobasket που φταίει για τους πολλούς τραυματισμούς σε όλες τις ομάδες της Euroleague, αλλά δε θυμάμαι στο παρελθόν τουλάχιστον 10-11 ομάδες από τις 18 να βρίσκονται στην αγορά για προσθήκες ή προσθαφαιρέσεις. Και μάλιστα με την αγορά να είναι άκρως περιορισμένη και οι παίκτες ελάχιστοι.

Ο Ολυμπιακός είναι μία εξ αυτών και μάλιστα με διπλή αποστολή αφού πέραν του Ναζ Μήτρου Λονγκ του οποίου τη μεταγραφή σας αποκάλυψε το Gazzetta και θα αναλύσω παρακάτω, θέλει να προσθέσει και έναν ψηλό που να «ακουμπάει» και στις δύο θέσεις.

Νομίζω πως μετά την προσωπική άποψη που κατέθεσα όταν οι Πειραιώτες είχαν αποκτήσει τον Μπραζντέικις, έχετε καταλάβει πως δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά και αν διαφωνώ θα το σχολιάσω. Για να σας προλάβω εννοείται και η άποψή μου αφήνει αδιάφορη την ομάδα όπως και αρκετό κόσμο και είναι το λογικό.

Βρίσκω την προσθήκη του Ελληνοκαναδού γκαρντ ως μία «win win» κίνηση. Κακά τα ψέματα αυτό οφείλεται κυρίως στην ελληνική ταυτότητα (με αυτή αγωνίζεσαι στον ΕΣΑΚΕ αν είσαι γηγενής και όχι με διαβατήριο) την οποία θα έχει οσονούπω. Αν δεν λογιζόταν ως Ελληνας δε νομίζω να ασχολιόταν ο Μπαρτζώκας με την περίπτωσή του. Είναι όμως και αυτό αλλάζει τα πάντα. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να χάσει κάτι ο Ολυμπιακός. Αντιθέτως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να βγει υπερβολικά κερδισμένος.

Δεν είναι ο τρομερός παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, αλλά σίγουρα έχει τις ικανότητες και την εμπειρία για να βοηθάει περισσότερο στην Basket League και αν χρειαστεί και στην Euroleague για συγκεκριμένα πράγματα με προοπτική προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Γιατί όμως η προσθήκη του Μήτρου Λονγκ είναι μία καλή κίνηση;

Λύνει ένα μέρος του προβλήματος των γηγενών παικτών

Ο Ολυμπιακός από φέτος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους έξι Ελληνες παίκτες που απαιτεί ο κανονισμός στην Basket League. Για αυτό πήραν πέρυσι τον Τζορτζ Πάπας ο οποίος δεν είναι για αυτό το επίπεδο. Για αυτό πήραν φέτος τον Γιώργο Τανούλη πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό στον Προμηθέα και δεν περίμεναν του χρόνου που θα έμενε ελεύθερος.

Τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα μεγάλωνε. Ελληνες παίκτες για το υψηλό επίπεδο των «ερυθρόλευκων» δεν υπάρχουν. Ίσως μόνο ο Ρογκαβόπουλος ο οποίος ίσως θα εκμεταλλευόταν την ανάγκη και θα πληρωνόταν με υπεραξία. Αφήστε που θα τον θέλει και ο Παναθηναϊκός.

Ετοιμος παίκτης με εμπειρία

Ο Μπαρτζώκας έβαλε στο ρόστερ του έναν παίκτη με εικόνες από την Euroleague. Δεν πρόσθεσε κάποιο «στοίχημα» που θα περιμένει να δει αν θα του βγει. Σίγουρα η φετινή του σεζόν στο Κάουνας δεν ήταν καλή έως τώρα και για αυτό η Ζαλγκίρις θέλησε να τον αποδεσμεύσει. Διότι για εκείνη καταλαμβάνει θέση ξένου και ήταν πολυτέλεια. Μην ξεχνάμε όμως πως ο 30άχρονος γκαρντ πέρυσι με την Αρμάνι ξεκίνησε και τον πρώτο μήνα στην Euroleague ήταν εξαιρετικός. Μετά τον παρέσυρε η αύρα του «νεκροταφείου παικτών» που κουβαλάει η ιταλική ομάδα.

Σίγουρα όμως έχει εμπειρία από το υψηλό επίπεδο και αυτό αποτελούσε βασικό προαπαιτούμενο στις επιθυμίες που είχε ο coach για τον γκαρντ που θα έφερνε. Σημαντικό κι αυτό.

Απέφυγε τον «πονοκέφαλο» των 10 ξένων

Η Euroleague με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε ρόστερ πολλών ξένων παικτών. Αναφέρομαι σε ομάδες που κυνηγούν το Final 4 και το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός θα έχει εννιά. Ο Παναθηναϊκός έχει οκτώ και θα ήθελε ενδεχομένως να έχει εννιά. Η Εφές έχει δέκα, η Μονακό οκτώ, η Αρμάνι δέκα, η Μπαρτσελόνα εννιά, η Φενέρ δέκα και η Ρεάλ οκτώ.

Αν ο Μπαρτζώκας δεν έπαιρνε τον Μήτρου Λονγκ θα κατέληγε σε παίκτη με άλλη υπηκοότητα και θα έφτανε τους 10 ξένους. Στο πρωτάθλημα θα πάρκαρε τρεις. Θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Θα χαλούσαν ενδεχομένως οι ισορροπίες. Μπορεί αρχικά ο κόουτς να ξεκαθάριζε τον συγκεκριμένο ρόλο σε αυτούς τους τρεις, αλλά μέσα τους θα «σιγόβραζαν» και κάποια στιγμή ενδεχομένως να αντιδρούσαν.

Οι παίκτες θέλουν να παίζουν. Αν τους «παρκάρεις» δεν αισθάνονται σημαντικοί, νιώθουν πως δεν τους εμπιστεύεται ο προπονητής και επίσης δυσκολεύονται να αποκτήσουν ρυθμό με λίγα λεπτά συμμετοχής κάθε εβδομάδα. Δεν ξέρω αν θα έβγαζαν άσχημη αντίδραση, αλλά σίγουρα δεν θα υπήρχε απόλυτη ηρεμία και αυτό δε θα ήταν καλό.

Μέλος του rotation και όχι πρωταγωνιστής με απαιτήσεις

Ο Μήτρου Λονγκ έρχεται στον Ολυμπιακό και ξέρει πως για να παίξει θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ. Μπαίνει σε μία ομάδα της οποίας τα περισσότερα μέλη δουλεύουν μαζί δύο χρόνια τώρα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παικταράς που θα έρθει και θα αλλάξει τις ισορροπίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παικταράς που διαθέτει τις ικανότητες να πάρει την ομάδα στην πλάτη του και με 15 πόντους και 5 ασίστ να της χαρίσει νίκη.

Στο δικό μου μυαλό πρόκειται για έναν παίκτη που θα είναι μέρος του rotation και σε καμία περίπτωση δε θα πάρει ρόλο πρωταγωνιστή. Στην Euroleague και όταν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί πλήρης (αν πότε συμβεί αυτό) θα έχει περιορισμένο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα χάρη στην εμπειρία που διαθέτει θα μπορεί να μπει από τον πάγκο και να αλλάξει το ρυθμό ενός παιχνιδιού.

Σίγουρα όμως έχει μία προοπτική μέσα από την καθημερινή διαδικασία του Ολυμπιακού, τις ικανότητες του Γιώργου Μπαρτζώκα να αναδεικνύει και να βελτιώνει παίκτες αλλά φυσικά και το work ethic που χαρακτηρίζει τον Μήτρου Λονγκ, να αλλάξει ο ρόλος αυτός. Με απλά λόγια δεν είναι ένα απλό μπάλωμα, αλλά μία προσθήκη με πιθανότητες προοπτικής για ακόμη καλύτερα πράγματα.

Καλός αντικαταστάτης των Γουόκαπ και Γκος στο πρωτάθλημα

Σε αντίθεση με την Euroleague ο Μήτρου Λονγκ στην Basket League μια χαρά ρόλο πρωταγωνιστή μπορεί να έχει στο 90% των αναμετρήσεων έως και τους τελικούς πρωταθλήματος. Κι αυτό προσφέρει την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα ακόμη και να αφήσει εκτός 12άδας τον Τόμας Γουόκαπ σε έναν αγώνα πρωταθλήματος ή να του πει «παίξε 10 λεπτά να διατηρήσεις ρυθμό και άραξε μετά».

Επίσης επειδή έχω πάρει από φόβο τους τραυματισμούς του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος και εκεί δίνει λύση ο Ελληνοκαναδός. Κακά τα ψέματα ο Γκος έχει υποστεί τρεις θλάσεις σε τρεις μήνες. Πέρυσι με τη Ρεάλ έχασε ματς, πρόπερσι με την Λοκομοτίβ επίσης. Ποιο είναι πιθανότερο αυτή τη στιγμή; Να τραυματιστεί ξανά ή να τελειώσει τη σεζόν υγιής; Μακάρι το δεύτερο, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές.

Συνεπώς ο Μήτρου Λονγκ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ελληνική Λίγκα και στον Ολυμπιακό επί της ουσίας και στους περιφερειακούς συμπαίκτες του που θα τραβάνε μεγαλύτερο ζόρι μεσοβδομάδα.

ΥΓ: Πιστεύω πάρα πολύ στον Μιχάλη Λούντζη. Ο Ελληνας διεθνής οφείλει να διαχειριστεί σωστά την προσθήκη του Μήτρου Λονγκ και να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος. Αναφέρομαι σε αυτόν γιατί μοιάζει να επηρεάζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο ρόστερ.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός με υγιείς τους Μιλουτίνοφ, Φαλ δεν έχει λόγο να βιάζεται για την προσθήκη ψηλού. Για αυτό και μπορεί να περιμένει τον Πετρούσεφ. Οι δικές μου πληροφορίες πάντως μπλέκουν κι άλλον παίκτη διότι πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος ο Σέρβος να καταλήξει σε άλλη ομάδα της Ευρώπης ή να μείνει στο ΝΒΑ ψάχνοντας άλλο συμβόλαιο αν αποδεσμευτεί από τους Κινγκς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.