Παναθηναϊκός: Πόσο... αλλάζεις

Παναθηναϊκός: Πόσο... αλλάζεις

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Πόσο... αλλάζεις

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης κάνει τον απολογισμό του «λειψού» Παναθηναϊκού από τα δύο φιλικά στο Περιστέρι και εξηγεί ότι μετά το τουρνουά της Ρόδου θα μπορεί ο Αταμάν να σχηματίσει μια καλύτερη άποψη για το που «βαδίζει» η ομάδα του.

Μπορεί να γίνουμε κουραστικοί, μπορεί να ειπωθεί πολλές φορές ακόμα αλλά ο Παναθηναϊκός δείχνει στα πρώτα φιλικά ότι (θα) διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο.

Δεν περιμέναμε ούτε τα παιχνίδια στη Σλοβενία, αλλά ούτε και τα φιλικά στο Περιστέρι για να το διαπιστώσουμε. Βάσει ονομάτων και βιογραφικών, οι «πράσινοι» έχουν κάνει τεράστιο upgrade σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κοινώς η μέρα με τη νύχτα.

Ακόμη και αν... απουσιάζει η μισή ομάδα, ακόμη και αν οι διαθέσιμοι παίκτες έχουν κάνει όλες και όλες πέντε ημέρες προπόνηση, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις έχουν παίξει ματς προετοιμασίας, κάποια πράγματα φαίνονται με γυμνό μάτι. Τουλάχιστον τα δείγματα είναι θετικά και ελπιδοφόρα όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι.

Για το αμυντικό, το οποίο φυσικά και θέλει πολλή δουλειά, θεωρώ ότι δόθηκε η απάντηση δια στόματος Μπαλτσερόφσκι. Ο Πολωνός είπε ξεκάθαρα στο Gazzetta ότι πολύ απλά δεν έχει γίνει ακόμα δουλειά στην άμυνα διότι έχει δοθεί προτεραιότητα στους επιθετικούς αυτοματισμούς και συνεργασίες.

Άλλη ομάδα στη Ρόδο για το «Ευρωλιγκάτο» τεστ

Με λίγα λόγια έλυσε πολλές απορίες. Αν και εφόσον γίνει σωστή δουλειά ή αν διορθωθούν τα πράγματα, είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο (θέλω να πιστεύω) μέλλον. Στην τελική η επίθεση έχει να κάνει με το ένστικτο, το ατομικό ταλέντο, τη διορατικότητα, το μπασκετικό IQ και το πώς μπορεί κάποιος παίκτης να «διαβάσει» τις αντίπαλες άμυνες (σ.σ. λέγε με Σλούκα). Η άμυνα, ναι μεν είναι ΚΑΙ θέμα διάθεσης, αλλά πρωτίστως είναι θέμα δουλειάς και πολλών ωρών προπόνησης. Πώς, λοιπόν, να μπορέσει να δουλέψει ο Αταμάν εάν και εφόσον δεν έχει πέντε-έξι παίκτες στην διάθεσή του; Κοινώς το... μισό ρόστερ. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποιοτικό (που είναι και... παραείναι) αλλά και ποσοτικό.

Εκτός αν θεωρείτε εσείς ότι παρουσία των Λεσόρ, Μήτογλου, Χουάντσο και Παπαπέτρου ο Παναθηναϊκός θα είναι τόσο μεγάλη «τρύπα» στην άμυνα. Ειδικά στη ρακέτα και στην pick n roll άμυνα. Προσωπικά δεν (θέλω να) το πιστεύω. Ο Μπαλτσερόφσκι έχει όλα τα καλά του κόσμου στην επίθεση και διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων για σέντερ 23 ετών, αλλά στην άμυνα είναι πολύ πίσω. Και είναι και λογικό έτσι; Ουδέποτε έπαιξε το παιδί σε υψηλό επίπεδο. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Μην ξεχνάτε ότι ο Πολωνός αποκτήθηκε για δεύτερος σέντερ. Όχι για πρώτος. Ο πρώτος σέντερ (σ.σ. Λεσόρ) δεν γνωρίζει ακόμα τα ονόματα των συμπαικτών του!

Οπότε ας προπονηθεί όλη η ομάδα μαζί και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να πούμε και περισσότερα. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Και δεν είναι ανάγκη για πρώιμα, ενδεχομένως και ανούσια, συμπεράσματα. Ας δούμε πώς θα «πατήσει» στο παρκέ της Ρόδου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για το «Nick Galis Tournament» όπου θα έχει... Ευρωλιγκάτες δοκιμασίες απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και τη Μακάμπι και εδώ είμαστε εμείς. Άλλωστε σε αυτό τουρνουά αναμένεται να αγωνιστούν κανονικά οι τέσσερις από τους πέντε διεθνείς, όπερ και σημαίνει ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα με ακόμα πιο «γεμάτο» ρόστερ αναφορικά με τους ρόλους και τον τρόπο λειτουργίας και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Βέβαια θα απουσιάζει ο Μήτογλου. Ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ της ομάδας, ο παίκτης που ήταν και πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας στην preseason και ο οποίος -μεταξύ πολλών άλλων- θα προσφέρει μπόλικη σκληράδα στο «ζωγραφιστό». Αυτό σημαίνει ότι και πάλι δεν θα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα. Αυτά θα βγουν (και πάλι θα έχουν πολλά ερωτηματικά) στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» (23-24/9) και πολύ περισσότερο στο επόμενο ραντεβού της Ρόδου για το Super Cup το διήμερο 30-1/10.

Τα + και τα - της στατιστικής

Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά είναι ότι «κάτι πολύ καλό χτίζεται». Το πόσο καλό και κατά πόσο θα μπορεί να «δέσει» ώστε να αντεπεξέλθει στην δύσκολη και αμείλικτη Euroleague από τις 6 Οκτωβρίου και μετά, είναι κάτι που θα φανεί κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ουσιαστικά στο «Νίκος Φάσουρας» ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε «ξεμούδιασμα» αλλά έδειξε κάποια πράγματα που δουλεύονται στις προπονήσεις.

Τι έχω κρατήσει όσον αφορά τα στατιστικά του τουρνουά για τον Παναθηναϊκό; Τα 44/60 δίποντα, δηλαδή ποσοστό του 73%! Το 41% στα τρίποντα με 20/49. Τις 26 ασίστ μέσο όρο (σ.σ. 28 και 24 συγκεκριμένα). Αυτά είναι τα καλά. Τα άσχημα τώρα: Οι 13 χαμένες βολές στα δύο παιχνίδια. Οι 78.5 πόντοι παθητικό. Και το κυριότερο; Τα συνολικά 28 επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν οι «πράσινοι» και τη συνολική μάχη των ριμπάουντ και στα δύο αυτά ματς. Όσο για τα ατομικά; Οι +36 πόντοι του Κώστα Σλούκα στο +/- του κάθε φορά που βρισκόταν στο παρκέ και η «γεμάτη» στατιστική του με 9.5 πόντους μέσο όρο, 8.5 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος.

Ποιες ήταν οι πρώτες ενδείξεις της δουλειάς που γίνεται; Πολλά (άγνωστα μέχρι πέρυσι) pick 'n roll στην επίθεση, πάσες των ψηλών από το short roll για το ελεύθερο σουτ, kick out ασίστ του Σλούκα είτε στις γωνίες είτε στις 45 μοίρες (κυρίως στον απελευθερωμένο Γκριγκόνις), το mid range του Γκραντ, ακόμα και οι close out επιθέσεις που δοκίμαζε το «τεσσάρι» και δη ο Μαντζούκας ο οποίος άλλες φορές θα είχε επιχειρήσει σουτ 10 στις 10 φορές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί μέρος του παιχνιδιού και του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ!

Και φυσικά, όπως ανέφερα και την προηγούμενα φορά, τα «κοντά» σχήματα των τριών γκαρντ και με ΟΛΕΣ τις δυνατές εναλλαγές προσώπων. Απέναντι στο Περιστέρι χρησιμοποίησε και τέσσερα γκαρντ ο Τούρκος τεχνικός. Ε, δεν πιστεύω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο φέτος. Η ανάγκη τον οδήγησε σε αυτήν την επιλογή λόγω έλλειψης παικτών.

Αυτά είναι απλά κάποια δείγματα για τον τρόπο τον οποίο θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός. Τίποτε το λιγότερο και τίποτε το περισσότερο. Και φυσικά είναι πολλά ακόμα τα οποία θα βλέπουμε εν καιρώ και μέχρι το πρώτο επίσημο τζάμπολ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...