Άρης: Η τετραετία του Καστρίτη θα τον φέρει πίσω από τον Γιάννη Ιωαννίδη

Άρης: Η τετραετία του Καστρίτη θα τον φέρει πίσω από τον Γιάννη Ιωαννίδη

Ο Καστρίτης

bet365

Ο Γιάννης Καστρίτης υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων κι εφόσον συμπληρώσει συνεχόμενη τετραετία στον πάγκο του Άρη θα γίνει ο μακροβιότερος προπονητής της ομάδας στη μετά Ιωαννίδη εποχή.

Είναι δύσκολο το επάγγελμα του προπονητή, «μοναχικό» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Σούλης Μαρκόπουλος, καθότι η λίστα φίλων και εχθρών σχηματίζεται αναλόγως των αποτελεσμάτων. Η παραμονή στον πάγκο μιας ομάδας επί τέσσερα συναπτά έτη στοιχειοθετεί «κατόρθωμα», ειδικά όταν αυτή «κουβαλά» πλούσιο ιστορικό αλλαγών. Αυτό που θα καταφέρει ο Γιάννης Καστρίτης σε περίπτωση εξάντλησης του νέου διετούς συμβολαίου που υπέγραψε στον Άρη θα είναι κάτι μοναδικό στα χρονικά του συλλόγου γιατί από εκείνη την επεισοδιακή αποχώρηση του Γιάννη Ιωαννίδη το καλοκαίρι του 1990, ουδείς άλλος προπονητής δεν συμπλήρωσε τετραετία στον πάγκο της ομάδας. Και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τότε, ο Άρης ήταν από τις ομάδες που όχι απλά μετρούσε πολυετείς συνεργασίες αλλά ο προπονητής ήταν και ο κύριος εκπρόσωπός του!

Καθώς αυτή η ιστορία απαιτεί ταξίδι στον χρόνο με αφετηρία στη δεκαετία του ’50, αυτό συνέβη για σχεδόν δύο δεκαετίες με τον εμβληματικό Ανέστη Πεταλίδη, τον άνθρωπο ο οποίος υπέγραψε την… παλιγγενεσία του μπασκετικού Άρη. Όταν ο θρυλικός κυρ Ανέστης αποφάσισε την αποχώρησή του στα αρχές της δεκαετίας του '70 κι έστω με καθυστέρηση μερικών χρόνων, έθεσε σε εφαρμογή το εξαιρετικό σχέδιό του. Περίμενε πρώτα από τον Γιάννη Ιωαννίδη να «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του και στη συνέχεια τον έχρισε άξιο αντικαταστάτη του. Δεν έκρυψε ποτέ εξάλλου ότι ήταν το πνευματικό παιδί του, ο αγαπημένος παίκτης του κι ας είχαν μια σχέση πλούσια σε αγάπη και εντάσεις. Ο «ξανθός» οδήγησε τον Άρη στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος (1979) και μετά τη διετία του Ντούσαν Ίβκοβιτς, επέστρεψε το καλοκαίρι του 1982 για να ακολουθήσουν τα χρόνια της απόλυτης δόξας, της «Αυτοκρατορίας» του Άρη, της σπουδαιότερης ομάδας του 20ου αιώνα.

Ο Ιωαννίδης

26 προπονητές σε 33 σεζόν!

Εκείνη η «απαγωγή» του Γιάννη Ιωαννίδη από τους οργανωμένους οπαδούς του Άρη το καλοκαίρι του 1990 και η ευρεία μεταμεσονύχτια συζήτηση στο «Γκάλερι», θρυλικό μαγαζί του Ανέστη Πεταλίδη, δεν αποσόβησε το μοιραίο. Ο «ξανθός» κατηφόρισε στον Πειραιά και στις 33 σεζόν που ακολούθησαν από τότε έως και σήμερα, 26 διαφορετικοί προπονητές πέρασαν από την τεχνική ηγεσία του Άρη. Μάλιστα, αρκετοί εξ’ αυτών μέτρησαν δύο και τρεις θητείες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος είναι ένας εξ’ αυτών καθώς πέρασε από τον πάγκο της ομάδας σε τρεις διαφορετικές περιόδους, παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προπονητών με το μεγαλύτερο διάστημα συνεχούς παρουσίας στην τεχνική ηγεσία στη μετά Ιωαννίδη εποχή!

Ο Σούλης Μαρκόπουλος

Στην κορυφή βρίσκεται ο Δημήτρης Πρίφτης ο οποίος μέτρησε τρία συναπτά έτη (2014-17), αυτόν θα ξεπεράσει ο Γιάννης Καστρίτης εάν «κλείσει» τετραετία. Ο Σούλης Μαρκόπουλος βρέθηκε για πρώτη φορά στα τελειώματα της σεζόν 1994-95 και απομακρύνθηκε στις αρχές της περιόδου 1996-97. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Αντρέα Ματσόν ο οποίος «προσγειώθηκε» στον πλανήτη Άρη στα μέσα της περιόδου 2005-06, κάθισε σε όλη την επόμενη αλλά εκείνη η πρόταση από τη Φορτιντούντο Μπολόνια το καλοκαίρι του 2007 τον οδήγησε στην απόφαση οικειοθελούς αποχώρησης για να επιστρέψει έναν χρόνο μετά.

Μόλις οκτώ προπονητές άρχισαν και τελείωσαν την ίδια σεζόν!

Ο Γιάννης Καστρίτης ήδη είναι μέσα σε αυτούς καθώς μετρά δύο ολοκληρωμένες σεζόν στον πάγκο του Άρη. Είναι χαρακτηριστικό όμως το γεγονός ότι από τις 33 σεζόν που μεσολάβησαν από εκείνο το καλοκαίρι του 1990 έως και σήμερα, μόλις οκτώ προπονητές άρχισαν και τελείωσαν τη σεζόν. Πρόκειται για τους Σούλη Μαρκόπουλο (1995-96), Τσαρλς Μπάρτον (2004-05), Αντρέα Ματσόν (2006-07 και 2008-09), Γκόρντον Χέρμπερτ (2007-08), Βαγγέλη Αλεξανδρή (2011-12), Δημήτρη Πρίφτη (2014-15, 2015-16 και 2016-17), Σάββα Καμπερίδη (2020-21) και Γιάννη Καστρίτη (2021-22 και 2022-23).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα