Ολυμπιακός, Παπανικολάου: Ο αρχηγός ανταποκρίθηκε στην ευθύνη των αποφάσεων

Ολυμπιακός, Παπανικολάου: Ο αρχηγός ανταποκρίθηκε στην ευθύνη των αποφάσεων

Κώστας Παπανικολάου
Ο Κώστας Παπανικολάου δεν κατάφερε να δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό στον δεύτερο τελικό της Basket League παρότι έκανε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα παιχνίδια της καριέρας του, παίρνοντας αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια.

Ο Σλούκας έμεινε εκτός πριν καν η αποστολή του Ολυμπιακού ξεκινήσει τη διαδρομή της για το ΟΑΚΑ. Ο Γουόκαπ αποβλήθηκε μετά το flopping που χρεώθηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου του Game 2 των τελικών. Λίγο αργότερα ο Βεζένκοβ, που ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα, τραυματίστηκε στο γόνατο και δε συνέχισε. Η λύση του Κάνααν δεν υπάρχει εξ ορισμού των play-offs της Basket League.

Σκηνικό που θα επέτρεπε μέχρι και παράδοση στον Παναθηναϊκό, που μαζί με την έδρα του ήθελε να σπάσει αυτό το ευρύ 14-0. Όχι όμως όσο ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν παρών. Για 40 λεπτά ακριβώς, θα έβγαινε μόνο αν δε γινόταν διαφορετικά από το παρκέ ο Κώστας Παπανικολάου.

Το άθροισμά του έγραψε 15 πόντους με 4/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 λάθη. Οι απουσίες από την περιφέρεια τον μετέτρεψαν σε δεύτερο πόλο δημιουργίας. Η φυγή του Γουόκαπ τον έκανε σούπερ απαραίτητο σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού.

Από το πρώτο κιόλας μέρος ο Παπανικολάου έχει το ελεύθερο από τον Μπαρτζώκα να πάρει ευθύνες με την μπάλα στα χέρια. Όχι απλώς τα κλασικά του spot ή τις κινήσεις στην αδύνατη πλευρά. Αυτός έπρεπε να πάρει βάρος από τους ώμους του Γουόκαπ, ξεκινώντας να στήνει το pick n' roll με τον Μπολομπόι.

Όταν πλέον ο Ολυμπιακός έχει έναν... τύπου πόιντ γκαρντ, τον ΜακΚίσικ, τότε ο κλοιός στενεύει ακόμα παραπάνω. Στο φινάλε ο Παπανικολάου είναι ξανά αυτός που ορίζει το τέμπο. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπερνούν με ένα δικό του μεγάλο τρίποντο μετά από ντρίπλα με 64-65 (1'15'' πριν το τέλος) αλλά δε βρίσκουν σε δύο ευκαιρίες μία ακόμα καλή απόφαση για να φύγουν νικητές από το ΟΑΚΑ, μιας και οι Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ δεν είδαν καθαρά τον ορίζοντα.

Ο Παπανικολάου εξασφαλίζει... ηρεμία στον Ολυμπιακό

Για τους «ερυθρολεύκους» η τελευταία σεκάνς των φάσεων δεν έφερε την μπάλα στα χέρια του πιο ζεστού τους παίκτη. Αυτού δηλαδή που σκόραρε 8 από τους 15 πόντους του στην τελευταία περίοδο. Ο Παπανικολάου κάνει πάντοτε αρκετά πράγματα στο παρκέ. Ακόμα και χθες σε αυτά τα 40 λεπτά, δε διανοήθηκε ποτέ να κλέψει λίγο στην άμυνα για να διατηρήσει ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς του.

Τόσο στη ζώνη του Ολυμπιακού, όσο και στις αλλαγές, έδωσε όλες τις «μονομαχίες» με κοντύτερους, ψηλότερους και βγήκε σε όποια βοήθεια έκρινε πως έπρεπε. Η πολυεπίπεδη προσφορά του το βράδυ του δεύτερου τελικού αποτυπώθηκε τελικά και στη στατιστική. Πέραν του 15/4/7 που κατέγραψε σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, τα δύο λάθη του είναι σημείο αναφοράς.

Η ηγετική φυσιογνωμία ενός defensive leader στο παρκέ είναι γνωστή στις τάξεις της ομάδας. Ωστόσο το παιχνίδι του ανά τα χρόνια δεν είχε δημιουργία, ούτε τόσο φανερές αποφάσεις μετά από ντρίπλα. Η διαφορά ήρθε όταν ο Ολυμπιακός το χρειάστηκε, όπως κάνει ένας πραγματικός αρχηγός με τις παραστάσεις του, που μέσα σε όλα αυτά έδειξε πόσο κυρίαρχος θα ήταν στη δεκαετία, αν στο κομμάτι αυτό είχε μεγαλύτερη συνέπεια.

Οι «ερυθρόλευκοι» σπανίως χάνουν όταν ο Παπανικολάου παίζει καλά. Στο ΟΑΚΑ ηττήθηκαν παρότι ο αρχηγός έκανε ένα από τα παιχνίδια της ζωής του. Εν τη απουσία των τριών πιο κομβικών παικτών της σεζόν ήταν αδύνατο να κερδίσει... μόνος. Η παρουσία του όμως εξασφαλίζει στον Μπαρτζώκα ασφάλεια και ηρεμία όσον αφορά τη συγκέντρωση της ομάδας πρώτα για το Game 3, με τον Ολυμπιακό να μετράει τις επιστροφές του και για το μέλλον των τελικών.

@Photo credits: eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα