Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Ο μόνιμος πρωταγωνιστής των ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Ο μόνιμος πρωταγωνιστής των ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Βεζένκοβ Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
Ο Ολυμπιακός επικράτησε για 14η συνεχόμενη φορά του Παναθηναϊκού, κάνοντας το 1-0 στους τελικούς της Basket League, με τον Σάσα Βεζένκοβ πάντοτε στην πρώτη γραμμή των ντέρμπι αιωνίων.

Η ιστορία έγραψε 1-0. Ο Ολυμπιακός μπορεί να πιέστηκε παραπάνω από όσο περίμεναν οι φίλοι του κόντρα στον Παναθηναϊκό, όμως στο φινάλε πήρε τη νίκη με 73-70 και έκανε το πρώτο βήμα για να υπερασπιστεί το στέμμα του πρωταθλητή.

Πρωταγωνιστής; Ποιος άλλος, ο Σάσα Βεζένκοβ. Υπό το βλέμμα του πολύ καλού του φίλου, Νίκολα Μιλουτίνοφ που αποθεώθηκε στο ΣΕΦ, ο MVP της φετινής EuroLeague απέδειξε πως θέλει όσο τίποτα έναν ακόμα τίτλο.

Το ξεκίνημά του ήταν εκκωφαντικό. Μέχρι να καθίσει στον πάγκο λίγο πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου, είχε προλάβει να πετύχει 16 από τους 26 πόντους του Ολυμπιακού, σηματοδοτώντας και τη διαφορά του 26-10, που ήταν συνυφασμένη με την προσωπική του στατιστική. Ακόμα και αν δεν είδε ποτέ ξανά το καλάθι καθαρά, σκοράροντας μόλις τέσσερις βολές, αυτός... άναψε τη σπίθα του τελικού. Αν δεν ήταν τα δικά του μεγάλα σουτ να παγιώσουν τη χαοτική απόσταση των 16 πόντων με την έναρξη, ουδείς γνωρίζει ποια θα ήταν η συνέχεια.

Σε αυτό το χρονικό σημείο είχε προλάβει να σκοράρει με όποιον τρόπο ήθελε. Δύο μεγάλα σουτ στο πρόσωπο του Μαντζούκα από το τρίποντο. Μία εκτέλεση με fadeaway από το ποστ και αρκετές δόσεις transition. Ο Βεζένκοβ έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα, να σκοράρει. Η απίστευτη επαφή του με το καλάθι δε θα επηρεαζόταν από κανένα τρικ.

Ο Σερέλης σαφώς και ήξερε πως η ομάδα του πρέπει να κόψει το σκοράρισμά του. Μπορεί ο ίδιος να δήλωσε ότι ο Παναθηναϊκός μιμήθηκε την άμυνα της Φενέρμπαχτσε, όμως οι «πράσινοι» δεν έχουν Χέις-Ντέιβις στο ρόστερ τους. Αντ'αυτού ο Ντέρικ Γουίλιαμς είναι ένας κάκιστος αμυντικός και ο κόουτς των «πρασίνων» δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δει αυτό το ζευγάρι να συνυπάρχει.

Τα λεπτά που βρήκε ο Γουίλιαμς στο «4» τα έπαιξε κυρίως απέναντι στον Πίτερς στο πρώτο μέρος. Τα φάουλ του Μαντζούκα έφεραν από νωρίς το plan-b, που είχε το όνομα του Πονίτκα. Ακόμα και έτσι όμως, ο Βεζένκοβ έπιασε τα υψηλά του στάνταρ στο σκοράρισμα. Επί της ουσίας οι «πράσινοι» δεν είδαν ποτέ το βασικό τους 4άρι στη θέση του. Έχασαν με φάουλ το συμπλήρωμά του και χαράμισαν αρκετή από την ενέργεια ενός παίκτη που έτσι όπως είναι δομημένο το ρόστερ τους, είναι αναγκασμένος να βοηθάει στη δημιουργία.

Έχοντας χάσει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την EuroLeague, ο Βεζένκοβ κατέληξε διψήφιος στα πέντε από τα έξι αιώνια ντέρμπι της σεζόν που αγωνίστηκε. Αρχής γενομένης από το double-double του Super Cup, έως τους 20 πόντους το βράδυ της 4ης Ιουνίου στο ΣΕΦ.

Παρόλα αυτά και με το εντυπωσιακό κρεσέντο των 16 πόντων σε μία περίοδο, δεν έσπασε το φετινό ρεκόρ του κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το νούμερο «22» είναι και το ταβάνι του για φέτος, παραγωγή που κατέγραψε δύο φορές στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και το παιχνίδι του πρώτου γύρου για την Basket League.

Μοναδική μονοψήφια παρένθεση αυτήν στο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο γύρο της Basket League, με τον Ολυμπιακό φυσικά στο μεσοδιάστημα αυτό να αυξάνει διαρκώς το σερί του, φτάνοντας πλέον ως το 14-0. Πάντοτε με αρκετούς να κάνουν το βήμα μπροστά. Είτε αυτός λέγεται Κάνααν, είτε ΜαΚίσικ, Σλούκας, Γουόκαπ, Φαλ, αλλά με τον Βεζένκοβ μόνιμα εκεί ως πρωταγωνιστή, όπως αρμόζει σε έναν MVP.

Τα φετινά Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός του Βεζένκοβ

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52-67 (Super Cup): 12π., 11ρ.
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 68-66 (Basket League): 22π., 7ρ.
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-65 (Κύπελλο Ελλάδας): 22π., 10ρ.
  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 74-76 (Basket League): 9π., 6ρ.
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-73 (EuroLeague): 19π., 3ρ.
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 73-70 (Play-offs): 20π., 7ρ.
@Photo credits: eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα