Παναθηναϊκός - Λαύριο 93-70: Οι Έλληνες έκαναν την διαφορά

Γιώργος Κούβαρης

bet365

Ο Παναθηναϊκός «ξεμπούκωσε» μετά το Βελιγράδι και επικράτησε εύκολα του Λαυρίου για την 2η αγωνιστική της Basket League με 93-70. Καλύτεροι οι Π. Καλαϊτζάκης (14π.), Μαντζούκας (14π.) και Παπαγιάννης (15π.).

Μπορεί το Λαύριο να προσπάθησε να φανεί ανταγωνιστικό, μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε προβλήματα και απουσίες ωστόσο η διαφορά των δύο ομάδων ήταν πολύ μεγάλη για να απειλήσουν οι φιλοξενούμενοι με την έκπληξη. Αν και παρουσιάστηκαν ανταγωνιστικοί, ήταν δεδομένο ότι αποτελούσε θέμα... χρόνου για να ανοίξει η «ψαλιδα» της διαφοράς.

Όπως και έγινε στην 3η περίοδο. Το «ρευστό» 55-49 έγινε... 76-54 με τον Παναθηναϊκό να έχει πραγματοποιήσει επιμέρους 21-5! Κάπου εκεί έπεσαν και οι τίτλοι τέλος του αγώνα, με το «τριφύλλι» να παίρνει πράγματα από τον Λευτέρη Μαντζούκα (14π., 3/6τρ.), τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (12π.) και τον αλλά και τον Ματέους Πονίτκα (10π., 4ασ.), ο οποίος ήταν... παντού.

Κέρδος για τον Παναθηναϊκό η συμμετοχή των Ελλήνων καθώς υπήρξαν στιγμές στο ματς όπου ο Ράντονιτς χρησιμοποίησε αμιγώς ελληνικές πεντάδες δίνοντας για πρώτη φορά χρόνο συμμετοχής σε επίσημο ματς στον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με έναν τρόπο τον οποίο δεν... έχει συνηθίσει τη φετινή σεζόν. Με περιφερειακά σουτ! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πεντάλεπτο οι «πράσινοι» είχαν 5/5 τρίποντα (!) με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 17-6 ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό του ματς. Σε αυτό το διάστημα γύρισαν καλά τη μπάλα και βρήκαν τις ευκαιρίες για «καλά» και ανοικτά σουτ. Την ίδια ώρα είχαν ανεβάσει την ένταση στην άμυνα και δεν άφηναν τους φιλοξενούμενους να πάρουν ανάσα.

Κάτι που ωστόσο έγινε μετά το τάιμ άουτ του Σερέλη, καθώς ήρθαν τα πάνω κάτω στο ματς. Το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο από πλευράς των «πρασίνων» ενω ο Αρ Τζέι Κόουλ έκανε... δύσκολη τη ζωή τους με τα συνεχόμενα ντράιβ. Αποτέλεσμα; Σερί 12-0 το Λαύριο και προσπέρασμα με 17-18 (!) λίγο πριν από το τέλος της α' περιόδου η οποία έκλεισε με 5-0 του Παναθηναϊκού για το 20-18. Ένα διάστημα όπου κορυφαίος για το τριφύλλι ήταν ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και έχοντας στο σύνολο 5/7 τρίποντα, αλλά και 2/6 δίποντα με 6 λάθη. Το Λαύριο αντίστοιχα είχε μετρήσει 7/17 εντός παιδιάς έχοντας τα μισά λάθη από τους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός θέλησε να ελεγξει το ματς ώστε να μην είχε προβλήματα στη συνέχεια. Με επιμέρους 11-5 βρέθηκε στο +8 (31-23) ωστόσο «λαχτάρησαν» όλοι με τον Μάριους Γκριγκόνις ο οποίος τραυματίστηκε σε μια σύγκρουση με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Η διαφορά επέστρεψε σε διψήφια νούμερα (36-26) ενώ έφτασε εκ νέου και στο +13 (47-34) λίγο πριν από το ημίχρονο (52-40).

Η είσοδος του Λευτέρη Μαντζούκα «ξεσήκωσε» το κοινό και εκείνος τους... αποζημίωσε και με το παραπάνω. Ο νεαρός φόργουορντ μαζί με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη ήταν εκείνοι που έκαναν την (μεγαλύτερη) διαφορά στο παιχνίδι. Στο πρώτο μισό του ματς οι «πράσινοι» είχαν μετρήσει 6/11 δίποντα, 9/15 τρίποντα και 13/14 βολές, ενώ το Λαύριο μέτρησε αντίστοιχα 14/23 δίποντα, 1/8 τρίποντα και 9/12 βολές.

Αν και η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά και στους 15 πόντους με το ξεκίνημα της 4ης περιόδου (55-40 στο 21'), ένα σερί του Λαυρίου 9-0 επανέφερε την διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (55-49) καθώς οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν σκοπό να τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Με... συνοπτικές διαδικασίες η διαφορά επέστρεψε στους 13 πόντους (66-53 στο 27') με τον Αρτούρας Γκουντάιτις να έδινε πολλές μάχες κάτω από τα καλάθια και τον Λευτέρη Μαντζούκα να έβρισκε αυτοπεποίθηση με τα μακρινά σουτ. Και να 'ταν μόνο αυτό; Έφτασε για πρώτη φορά έφτασε και στο +17 (76-54) στο 29' έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 21-5!

Έκτοτε το ματς είχε... τελειώσει. Ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +30για τους «πράσινους» (91-61 στο 36') οι οποίοι έκαναν και συντήρηση δυνάμεων ενόψει της «διαβολοβδομάδας» στην Euroleague και τις δύο αναμετρήσεις με Άλμπα εκτός και Μονακό εντός. Φυσικά μένει και το επίσημο ντεμπούτο του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο οποίος πέρασε στο παρκέ 3:27 πριν από το τέλος του ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός όταν αποφάσισε να τρέξει κατάφερε και να ανοίξει τη διαφορά με επιμέρους 21-5. Επίσης και σε αντίθεση με άλλα ματς ήταν εύστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα και έχοντας 14/30 τρίποντα ήταν πολύ δύσκολο να κινδυνεύσει από το Λαύριο των 4/19 τριπόντων.

MVP: Ο Λευτέρης Μαντζούκας (14π., 3/6τρ., 3ριμπ.) και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (14π., 3ασ., 2ριμπ.) ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν περισσότερο.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Πονίτκα (10π., 4ασ., 2ριμπ.) έκανε πολλή δουλειά στο ματς, ενώ ο Παπαγιάννης (15π., 4ριμπ., 3ασ.) «καθάρισε» πολλές φάσεις πάνω από τη στεφάνη.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Κουάθ δεν ήταν από τους παίκτες που βοήθησε το Λαύριο σε αυτό το ματς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τρία είναι τα σημεία αναφοράς του αγώνα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα δύο τρίποντα του Παπαγιάννη τα οποίο ήταν τα πρώτα στην καριέρα του ύστερα από δύο χρονια, όπως επίσης και ο τραυματισμός του Γκριγκόνις ο οποίος «λαχταρησε» τους πάντες αλλά συνέχισε κανονικά το ματς. Κερασάκι στην τούρτα το «blooper» του Γκουντάιτις σε βολή καθώς του γλίστρισε η μπάλα με αποτέλεσμα να κάνει airball.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 14/30 τρίποντα του Παναθηναϊκού αλλά και οι 22 ασίστ που είχαν συνολικά οι παίκτες του Ράντονιτς. Επίσης και τα 2/2 τρίποντα του Παπαγιάννη!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός έψαχνε μια εύκολη και ευρεία νίκη. Είχε την ψυχολογία από το «διπλό» στο Βελιγράδι και φρόντισε να το εκμεταλλευτεί.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 52-40, 76-54, 93-70.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα