Ο Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού κι ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Ο Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού κι ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Ο Μπαρτζώκας του Ολυμπιακού κι ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τα κερδισμένα στοιχήματα του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό και το πρωτόγνωρο για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τριετές συμβόλαιο.

Συγκυρία, η (timing): Το αποτέλεσμα συμπτωματικών γεγονότων σε μία χρονική στιγμή.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρόνια μετά την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό έλεγε πως δεν θα δούλευε ποτέ ξανά στους «ερυθρόλευκους». Οχι γιατί έπαψε να τον αγαπά, αλλά γιατί τα όσα αποκόμισε από τις εμπειρίες του σε Λοκομοτίβ, Μπαρτσελόνα και Χίμκι τον έκαναν να αναθεωρήσει ορισμένες συνθήκες. «Ποτέ μη λες ποτέ» όμως και τον Ιανουάριο του 2020 το timing τον έφερε ξανά στο αγαπημένο του λιμάνι. Η φημολογούμενη πρόταση της Μπάγερν καθυστερούσε, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κατάλαβαν νωρίς πως η χρονιά αγωνιστικά ήταν χαμένη και θέλησαν να κερδίσουν χρόνο αλλάζοντας προπονητή μπας και προετοίμαζε το έδαφος για την επόμενη σεζόν.

Εκτοτε πέρασαν 2.5 χρόνια και όλα δείχνουν πως και τα επόμενα τρία τουλάχιστον θα περάσουν με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος της συμφωνημένης διαδρομής ο 57άχρονος τεχνικός θα έχει περάσει 5.5 χρόνια στην δεύτερη θητεία του και κάτι λιγότερο από 2.5 στην πρώτη του. Το σύνολο, σχεδόν 8.

Αγγελόπουλοι

Σεβασμός κι εκτίμηση

Μπαρτζώκας, Αγγελόπουλοι και Σκινδήλιας έχουν βρει μία τρομερή χημεία μεταξύ τους. Μία σχέση η οποία βασίζεται στον σεβασμό και την εκτίμηση. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν αποδείξει πολλάκις πως όταν εκτιμούν, φροντίζουν να το δείχνουν στον άλλον κι έτσι ακριβώς συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το θέμα είναι πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο. Πώς η δουλειά του Μπαρτζώκα έπεισε τους προέδρους να του προσφέρουν ένα νέο τριετές συμβόλαιο.

  • Οι τίτλοι. Στο τέλος της ημέρας αυτοί μετρούν και αυτοί κρίνουν έναν προπονητή από το αν είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος. Ο Μπαρτζώκας κατέκτησε τους δύο μοναδικούς εγχώριους τίτλους που διεκδίκησε αφού η απόφαση του «Μέχρι τέλους» αφαίρεσε από την ομάδα αυτό το δικαίωμα μέχρι και φέτος, Μέχρι το νταμπλ.
    Επίσης μαζί του η ομάδα μόλις στην δεύτερη ουσιαστικά σεζόν του στον πάγκο επέστρεψε στο Final 4, έχασε στο σουτ την ευκαιρία να διεκδικήσει την 4η Euroleague και τερμάτισε στην 2η θέση της regular season με υποτριπλάσιο προϋπολογισμό από άλλες ομάδες.
  • Όμορφο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός κατά γενική ομολογία έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ. Μπορεί να κυριάρχησε ολοκληρωτικά και με εμφατικό τρόπο του Παναθηναϊκού πανηγυρίζοντας σε εφτά διαδοχικά ντέρμπι, αλλά και με όλες τις ομάδες γενικά έπαιξε τρομερό μπάσκετ με συνέπεια.
    Η ομάδα που δημιούργησε ο coach κουβάλησε στο Βελιγράδι 12.000 οπαδούς. Αυτοί εκτίμησαν τα όσα έβλεπαν μέσα στη χρονιά. Το ΣΕΦ γέμιζε μεσοβδόμαδα (στο ποσοστό που επέτρεπαν τα κυβερνητικά μέτρα λόγω covid) κι ο κόσμος λαχταρούσε να δει μπάσκετ, ρώταγε πότε είναι το επόμενο ματς πριν καν ολοκληρωθεί αυτό που έβλεπε. Όλα αυτά τα κατέκτησε ο Ολυμπιακός με το μπάσκετ που έπαιξε. Ενα μπάσκετ βασισμένο στη φιλοσοφία του προπονητή του.

    Μπαρτζώκας
  • Δημιούργησε βασικό κορμό. Ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί στην ακραία περίπτωση 3+1 μεταγραφές. Ολοι μιλούν για τον περίφημο βασικό κορμό που διαθέτει. Συμφωνούμε; Συμφωνούμε. Ξέρετε πόσους παίκτες της σεζόν 2022-23 βρήκε ο Μπαρτζώκας στις 12 Ιανουαρίου του 2020 όταν προπόνησε για πρώτη φορά την ομάδα; ΔΥΟ. Παπανικολάου και Βεζένκοβ.
    Ο 57άχρονος τεχνικός πήρε παίκτες (άλλοι του βγήκαν, άλλοι όχι), δούλεψε μαζί τους και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε την τεράστια παρακαταθήκη του βασικού κορμού. Τα εύσημα για αυτό πηγαίνουν στον Μπαρτζώκα κυρίως και την διοίκηση που ακολουθούσε τις επιθυμίες του.
  • Εξέλιξη παικτών. Κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ατομικά κάποιος παίκτης. Τα συνεχόμενα παιχνίδια, τα ταξίδια, μειώνουν τις ώρες προπόνησης και σε αυτές ασχολούνται κυρίως με την τακτική.
    Ο Μπαρτζώκας κέρδισε κι αυτό το στοίχημα όμως αφού βλέπει παίκτες υπό την καθοδήγησή του να έχουν ανεβάσει το επίπεδο τους. Ο ΜακΚίσικ ήρθε ως ένα σκόρερ της Μπεσίκτας που έπαιρνε 20 προσπάθειες σε κάθε αγώνα και μέσα σε 2.5 χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε παίκτη υψηλού επιπέδου Euroleague.
    Ο Βεζένκοβ επί Μπλατ και Κεμζούρα έμενε εκτός 12άδας! Ήρθε ο Μπαρτζώκας και τον μετέτρεψε στο καλύτερο «τεσσάρι» της Ευρώπης μαζί με τον Μίροτιτς.
    Ο Λαρεντζάκης έβρισκε garbage time στην Μούρθια και πλέον έχει ρόλο σε ομάδα που πήγε στο Final 4. Και την βοήθησε και πολύ μάλιστα. Σε αυτούς του χρόνου τέτοια εποχή θα προσθέσω σίγουρα τα ονόματα των Λούντζη και Φαλ.
    Για να μην παρεξηγηθώ και οι παίκτες είχαν τρομερή διάθεση να δουλέψουν, δεν το συζητώ. Όμως στα χέρια του Μπαρτζώκα εξέλιξαν τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Καλοί οι τίτλοι, εννοείται, αλλά ο Μπαρτζώκας συνδύασε και όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα την επέκταση της συνεργασίας.

ΥΓ: Το ραντεβού ήταν διάρκειας 3 ωρών. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν λίγο και την περισσότερη ώρα ανέλυσαν το ρόστερ της επόμενης σεζόν.

ΥΓ 2: Για πρώτη φορά επί θητείας τους, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλους έδωσαν τριετές συμβόλαιο σε προπονητή.

ΥΓ 3: Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι άμεσοι συνεργάτες του coach. Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος, Καλαβρός, Γκατζούλης και όλα τα μέλη του σταφ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.