Στέφαν Γιόβιτς: Ο «γυάλινος» πλέι μέικερ (vids)

Στέφαν Γιόβιτς: Ο «γυάλινος» πλέι μέικερ (vids)

Στέφαν Γιόβιτς: Ο «γυάλινος» πλέι μέικερ (vids)

bet365

Άδοξα τελειώνει η καριέρα του Στέφαν Γιόβιτς στον Παναθηναϊκό καθώς ο Σέρβος γκαρντ υπέστη νέα θλάση και το Gazzetta γράφει για το... στοίχημα των «πρασίνων», το οποίο ωστόσο δεν κέρδισαν ποτέ.

Κακά τα ψέματα. Εξ' αρχής ο Παναθηναϊκός έπαιρνε ένα τεράστιο ρίσκο με την επιλογή του Στέφαν Γιόβιτς. Ένας παίκτης ο οποίος είχε έναν ολόκληρο... χρόνο να παίξει μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο και άλλους έξι μήνες από την τελευταία φορά που είχε πατήσει παρκέ για επίσημο παιχνίδι.

Βέβαια αυτό που έκαναν οι «πράσινοι» τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν να απομονώσουν την αγωνιστική του αποχή και να «ποντάρουν» πάνω στις (αδιαμφισβήτητες) ικανότητές του. Άλλωστε ήταν ο παίκτης που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που έλειπαν από το «τριφύλλι» μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη. Με τέσσερις απλές (αλλά και τόσο περιεκτικές για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού) λέξεις ήταν ο «Pass First Point Guard» που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας.

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι ιθύνοντες των «πρασίνων» άφησαν σε δεύτερη μοίρα το βεβαρυμμένο ιατρικό του παρελθόν και έκαναν «all in» στο ρίσκο και στην ελπίδα ότι θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα έως και το τέλος της σεζόν. Φευ... Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Στέφαν Γιόβιτς παρέμενε το ίδιο «γυάλινος» με τα κρύσταλλα Βοημίας καθώς σε 132 ημέρες που βρίσκεται στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, πρόλαβε να αγωνιστεί σε όλα και όλα 11 ματς.

Συγκεκριμένα πήρε μέρος σε μόλις 11 από τα 32 παιχνίδια που έδωσαν οι «πράσινοι» σε αυτό το διάστημα, εκ των οποίων σε πέντε από τα 15 της EuroLeague, σε τέσσερα από τα 15 της Basket League και σε δύο ακόμα για το Final 4 του Κυπέλλου. Με απλά μαθηματικά αγωνίστηκε στο 34,37% των αγώνων που θα μπορούσε να δώσει το «παρών» και να βοηθήσει την ομάδα του.

Όσο... πρόλαβε να αγωνιστεί είχε 17:09 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο με 2,8 πόντους, 2 ασίστ, 1,5 ριμπάουντ και 1,1 λάθος, σουτάροντας με 44% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα.

Οι τραυματισμοί πριν από τον Παναθηναϊκό

Για περίπου ενάμιση χρόνο πριν βάλει την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό, ο Σέρβος point guard είχε αναγκαστεί να περάσει δύο σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι «φρέναραν» την καριέρα του και του στέρησαν τη δυνατότητα να αγωνιστεί με συνέπεια στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, είχε τραυματιστεί, τόσο στον αστράγαλο όσο και στη γάμπα, κάτι που του είχε δυσκολέψει πολύ την επάνοδο στην αγωνιστική δράση. Στη συνέχεια ήρθε ο κορονοϊός να του... δώσει τη χαριστική βολή και σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της Χίμκι να πάρει τις βαλίτσες του και να αποχωρήσει από τα Περίχωρα της Μόσχας.

Στο μεσοδιάστημα, ο Στέφαν Γιόβιτς προσπάθησε να κρατηθεί σε αγωνιστικό ρυθμό δουλεύοντας επί καθημερινής βάσης με τον Μάρκο Σέκουλιτς, ο οποίος ανήκε στο προπονητικό τιμ της εθνικής Σερβίας και ουσιαστικά τον προετοίμαζε για το προολυμπιακό τουρνουά. Όμως η μεγάλη αποχή σε συνδυασμό με το δικό του «φορτσάρισμα» προκειμένου να οδηγήσει την Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έμελλε να τον θέσουν για 3η φορά σε ενάμιση χρόνο... νοκ άουτ. Ένας νέος τραυματισμός στη γάμπα του έβαλε... χειρόφρενο σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, στερώντας του και το δικαίωμα να ψαξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι θα ήταν σε θέση να βοηθήσει ομάδα από το ράφι της EuroLeague.

Το σημείο που είχε χτυπήσει απαιτούσε... μεγάλη υπομονή έως την τελική αποθεραπεία και γι' αυτόν τον λόγο έμενε «free agent» όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ στη Σερβία, ο Γιόβιτς είχε πληροφορηθεί ότι έπρεπε να μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες! Και σε όλο το διάστημα της αποθεραπείας του είχε κάνει περισσότερες από 20 ενέσεις!

Όταν ένιωθε καλύτερα και πιο συγκεκριμένα στις αρχέ του περασμένου Δεκεμβρίου, σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα παρκέ, με τον Παναθηναϊκό να πληροφορείται για την κατάσταση του Σέρβου και να προχωράει στη συνέχεια στη... ρισκαδόρικη απόκτησή του.

Οι τραυματισμοί στον Παναθηναϊκό

Ο Στέφαν Γιόβιτς έπρεπε να περιμένει 20 μέρες μέχρι να τεθεί στην διάθεση του -τότε προπονητή- Δημήτρη Πρίφτη. Μάλιστα πέρασε για δεύτερη φορά Covid λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η ένταξή του στην ομάδα. Με θεραπείες, ατομικές και (πολύ αργότερα) ομαδικές προπονήσεις μπόρεσε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου 2022 και πιο συγκεκριμένα στο εντός έδρας παχνίδι με την Μπασκόνια. Μάλιστα με το «καλημέρα» βρέθηκε στο παρκέ για 19:20 και έδειξε σε αρκετά καλή κατάσταση τηρουμένων των αναλογιών και της μεγάλης του αποχής.

«Ίσως να ήταν παρακινδυνευμένο ότι στείλαμε τον Γιόβιτς στο παρκέ για 19 λεπτά. Ίσως έπρεπε να παίξει λίγο λιγότερο, αλλά με τους τραυματισμούς που έχουμε, έπρεπε να παίξει» ήταν το... προφητικό (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) σχόλιο του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού. Το 20ημερο που ακολούθησε ήταν και το πιο... ενεργό του Σέρβου point guard καθώς αγωνίστηκε και στα έξι συνεχόμενα παιχνίδια της ομάδας. Αποκορύφωμα ήταν το ματς στο «Αστρομπάλ» της 11ης Φεβρουαρίου, όπου βρέθηκε στο παρκέ για 33 λεπτά.

Ο (καταπονημένος) οργανισμός του δεν... άντεξε. Μετά το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κρήτη και έχοντας στα πόδια του επτά παιχνίδια σε 25 ημέρες, άρχισαν τα (μεγάλα και ενδεχομένως όχι μη αναμενόμενα) προβλήματα. Συγκεκριμένα είχε υποστεί θλάση στον προσαγωγό και η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι θα έμενε εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν μήνα!

Και σε οργανισμούς με βεβαρυμμένο ιατρικό παρελθόν η περίοδος της αποθεραπείας διαρκεί περισσότερο από άλλους οργανισμούς. Και αυτό ακριβώς αποδείχθηκε. Στις 30 Μαρτίου ξεκίνησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης αλλά και πάλι δεν ήταν σε κατάσταση να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Και αυτό φάνηκε δύο εβδομάδες αργότερα, όταν στις 16 Απριλίου υπέστη νέα θλάση, αυτή τη φορά στο υποκνημίδιο του δεξιού του ποδιού. Ο Σέρβος έμεινε άλλες 20 ημέρες εκτός προπονήσεων πριν επιστρέψει στο παρκέ του ΟΑΚΑ στις 5 Μαΐου.

Μία ημέρα αργότερα έβγαλε το κανονικό πρόγραμμα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και στις 7 Μαΐου έκανε την επανεμφάνισή του σε επίσημο ματς και πιο συγκεκριμένα κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας. Αγωνίστηκε 12 λεπτά και έδειξε να... θέλει να ανεβάσει στροφές. Όμως το ταλαιπωρημένο του σώμα έμελλε να... παραδοθεί και πάλι στους μυϊκούς τραυματισμούς μία εβδομάδα αργότερα. Απέναντι στον Ηρακλή αγωνίστηκε κάτι λιγότερο από τέσσερα λεπτά έχοντας νιώσει ενοχλήσεις στη γάμπα. Τελικά οι ενοχλήσεις έγιναν... νέα θλάση στο αριστερό γαστροκνήμιο!

Αυτό ήταν. Κάπου εκεί έπεσαν και οι τίτλοι τέλους του Στέφαν Γιόβιτς, ο οποίος ήταν στοίχημα όταν αποκτήθηκε το οποίο ωστόσο δεν... κερδήθηκε ποτέ.

Η... κατάρα των point guards

Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη το καλοκαίρι του 2020, ο Παναθηναϊκός έχει δυσκολευτεί πολύ να βρει τον παίκτη που θα μπορέσει να πάρει τη σκυτάλη και να του γεμίσει (έστω και μερικώς) τα παπούτσια του όσον αφορά την οργάνωση της ομάδας. Βέβαια οι «πράσινοι» είχαν «κεντράρει» την ίδια περίοδο σ' έναν εκ των Νίκολας Λαπροβίτολα και Λορέντζο Μπράουν αλλά η καθυστέρηση των εξελίξεων, ανάγκασε το «τριφύλλι» να ψάχνει «καθαρό» point guard την... τελευταία στιγμή. Έκτοτε ξεκίνησαν και τα μεγάλα προβλήματα...

Ο Πιερ Τζάκσον ήταν ο πρώτος στην μετά-Καλάθη εποχή ωστόσο έπαιξε σ' όλο και όλο ένα επίσημο ματς. Και πιο συγκεκριμένα στον ημιτελικό του Super Cup στο κλειστό του Περιστερίου, όταν οι «πράσινοι» είχαν γνωρίσει την ήττα με 90-82. Σ' εκείνο το παιχνίδι είχε βρεθεί για 15:10 στο παρκέ και είχε μείνει άποντος με 0/2 τρίποντα, 3 ασίστ και 1 ριμπάουντ.

Ακολούθησε ο Κίφερ Σάικς, ο οποίος παρεμπιπτόντως βρήκε τη φετινή σεζόν θέση στο ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα στους Ιντιάνα Πέισερς. Ο Αμερικανός, άλλοτε και παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, είχε υπογράψει μηνιαίο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό το οποίο ωστόσο δεν ανανέωσε ποτέ προτιμώντας τη λύση (των περισσοτέρων χρημάτων) της Αυστραλίας. Ο Αμερικανός γκαρντ φόρεσε σε τέσσερα ματς τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ένα για το πρωτάθλημα της Basket League (κόντρα στη Λάρισα) και τρία για την EuroLeague (με αντιπάλους τον Ολυμπιακό, την Μπαρτσελόνα και τη Φενέρμπαχτσε).

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Σέλβιν Μακ, ο οποίος έμεινε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις τάξεις της ομάδας. Αρχικά με συμβόλαιο δύο μηνών και στη συνέχεια ανανεώνοντας λίγο πριν την έλευση του 2021 έως το τέλος της σεζόν. Ο Αμερικανός, άλλοτε ΝΒΑer έπαιξε σε 26 ματς της EuroLeague και είχε 6 πόντους (41% στα δίποντα, 42% στα τρίποντα, 74% στις βολές), 2,8 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ ενώ αντίστοιχα σε 23 ματς της Basket League μέτρησε 6,7 πόντους, 4,8 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ ανά 19 λεπτά.

Ο... τελευταίος πριν από την έλευση του Στέφαν Γιόβιτς ήταν ο Γιόγκι Φέρελ. Ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2021 και λύθηκε η συνεργασία μαζί του ύστερα από ενάμιση μήνα. Η παρουσία του ήταν εφάμιλλη με το «πέρασε και δεν ακούμπησε» καθώς σε πέντε ματς της EuroLeague είχε 1,6 πόντους με 16,7% στα δίποντα (1/6) και 25% στα τρίποντα (2/8), 1,8 ασίστ, 1 ριμπάουντ και 1,8 λάθη ανά 8 λεπτά στο παρκέ.

@Photo credits: eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα