Άρης-ΠΑΟΚ: Ο κυριαρχικός Κέλι, η ισορροπία στη δημιουργία και το «κλειδί» των τριπόντων (vids)

Άρης-ΠΑΟΚ: Ο κυριαρχικός Κέλι, η ισορροπία στη δημιουργία και το «κλειδί» των τριπόντων (vids)

bet365

Λίγο πριν από το τζάμπολ του ντέρμπι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ στο «Nick Galis Hall», το Gazzetta με τη βοήθεια της Instat βάζει κάτω τους αριθμούς και επιχειρεί το crash test μεταξύ των δύο «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης.

Άρης εναντίον ΠΑΟΚ πράξη... 150η!

Στο «Nick Galis Hall» θα διεξαχθεί το υπ' αριθμόν «150» ντέρμπι των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης, με τον Άρη να έχει το ελαφρύ προβάδισμα με 76 νίκες έναντι 73 του ΠΑΟΚ. Αντίστοιχα το σκορ είναι... 47-26 υπέρ των «κιτρίνων» κάθε φορά που είναι γηπεδούχοι και παρά την εύκολη νίκη του «δικεφάλου» στον πρώτο γύρο με 96-64, οι αριθμοί προμηνύουν... ντέρμπι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περίπου το ίδιο ρεκόρ στο φετινό πρωτάθλημα (9-12 ο Άρης και 8-11 ο ΠΑΟΚ), σκοράρουν σχεδόν τους ίδιους πόντους (76,2 έναντι 75,5), δέχονται σχεδόν τους ίδιους πόντους (77,8 έναντι 76,6). ενώ υπάρχει μεγάλη ισορροπία και στα σουτ εντός παιδιάς. Ο Άρης σουτάρει με 73,8% στις βολές, 49,7% στα δίποντα και 32,1% στα τρίποντα, ενώ αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ σουτάρει με 74,7% στις βολές, 51,1% στα δίποντα και 33,9% στα τρίποντα.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Σχεδόν με το ίδιο ποσοστό (16,3% ο Άρης και 18,3% ο ΠΑΟΚ) εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους. Δηλαδή εξαντλούν 13,1 κατοχές και 12,3 κατοχές αντίστοιχα σε καταστάσεις «catch and shoot» οι οποίες αποτελούν τον αγαπημένο τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων. Οι «κίτρινοι» έχουν ως επιθετικό τους όπλο (ειδικά μετά και την αποχώρηση του Χάνλαν) τον Ζίριους Ουίλιαμς (με περίπου 3 κατοχές ανά ματς με αυτόν τον τρόπο) ενώ ο «δικέφαλος» τον Νταβίντ ΝτιΛέο (με περίπου 2,5 κατοχές «catch and shoot»).

Οι... πασέρ Κάουαν και Μάντζαρης

Ο Άντονι Κάουαν έχει αποτελέσει τον καλύτερο «δημιουργό» που θα μπορούσε να έχει ο Άρης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται στην 2η θέση των καλύτερων πασέρ της φετινής Basket League με 5.5 τελικές πάσες ανά παιχνίδι (σ.σ. πίσω από Κολόμ με 6,4 ασίστ και έχοντας ισοβαθμίσει με τον Μουράτο), ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης ακολουθεί κατά πόδας με 5.2 ασίστ κατά μέσο όρο. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα αμφίρροπο «ματς απ» των δύο point guards οι οποίοι ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι των ομάδων τους και σίγουρα θα αποτελέσουν παίκτες-κλειδιά για την έκβαση του ντέρμπι. Στην αναμέτρηση του α' γύρου και όπως είχε εξελιχθεί το παιχνίδι, ο Μάντζαρης είχε νικήσει κατά κράτος τον Κάουαν μοιράζοντας 7 ασίστ έναντι μόλις μίας του Αμερικανού.

Οι ασίστ του Κάουαν

Οι ασίστ του Μάντζαρη

H «μάχη» της ρακέτας και το προβάδισμα του Κέλι

Η αποχώρηση του Μάρβιν Τζόουνς από τον ΠΑΟΚ με προορισμό του Πουέρτο Ρίκο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις της ομάδας, καθώς αποτελούσε τον στυλοβάτη της ρακέτας. Οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους! Μετρούσε 14,9 πόντους και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με 10,7 κατοχές ανά ματς, ενώ είχε «γεμάτο» ματς και στο ντέρμπι του α' γύρου με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ αντίστοιχα. Ο Νέιτ Ρένφρο που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο στα δύο πρώτα ματς (4π., 2,5ριμπ.), κάτι που δίνει μεγάλο προβάδισμα στον Τζέιμς Κέλι. Ο Αμερικανός σέντερ επέστρεψε στις υποχρεώσεις του Άρη ενισχύοντας σημαντικά την ομάδα του στο «ζωγραφιστό». Στα εννέα ματς που αγωνίστηκε είχε με τη σειρά του 15,9 πόντους και 9,2 ριμπάουντ με 17,9 κατοχές ανά ματς!

Ο κυριαρχικός Κέλι

Το πρώτο δείγμα του Ρένφρο

Ζίριους Ουίλιαμς Vs Ντέιβιντ ΝτιΛέο

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τόσο ο Άρης, όσο και ο ΠΑΟΚ, δίνουν μεγάλη βάση στο τρίποντο. Οι μεν «κίτρινοι» επιχειρούν σε κάθε παιχνίδι της φετινής Basket League 19,2 σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, ενώ ο «αιώνιος» αντίπαλός τους άλλα 19,7 τρίποντα! Μόνο και μόνο από αυτό το στατιστικό φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος ότι όποια από τις δύο ομάδες βρεθεί σε καλή βραδιά από την περιφέρεια θα έχει και τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Οι παίκτες που επωμίζονται τις περισσότερες προσπάθειες είναι ο Ζϊριους Ουίλιαμς για τον Άρη με 39 εύστοχα τρίποντα σε 118 προσπάθειες (σ.σ. πρώτος ήταν ο Χάνλαν πριν αποχωρήσει με 44/113) και ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο για τον ΠΑΟΚ με άλλα 33 εύστοχα τρίποντα σε 81 προσπάθειες. Μάλιστα ο ΝτιΛέο έχει το απόλυτο 100% σε catch and shoot, ενώ σουτάρει τρίποντο στο 89,3% των κατοχών του ύστερα από σκριν και στο 95,2% με pick and pop.

Το... τρίποντο Shot Chart του Ουίλιαμς

Τα φετινά τρίποντα του Ουίλιαμς

Το... τρίποντο Shot Chart του ΝτιΛέο

Τα φετινά τρίποντα του ΝτιΛέο

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα