ΑΕΚ: Το credit που πρέπει να δοθεί στον Δέδα

ΑΕΚ: Το credit που πρέπει να δοθεί στον Δέδα

ΑΕΚ: Το credit που πρέπει να δοθεί στον Δέδα

bet365

Η νίκη επί του Ιωνικού είναι το μικρότερο κατόρθωμα του Στέφανου Δέδα στον πάγκο της ΑΕΚ. Το μεγαλύτερο είναι πως με απουσίες κάθε εβδομάδα έχει καταφέρει να παρουσιάζει ένα σύνολο που δείχνει κάτι στο παρκέ, έστω και με τα κενά διαστήματα. Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου γράφει για το credit που πρέπει να δοθεί στον προπονητή της ΑΕΚ.

Ο Στέφανος Δέδας έχει ακούσει πολλά. Και του έχουν γράψει ακόμη περισσότερα. Όχι άδικα, τουλάχιστον στην αρχή της χρονιάς και σύμφωνα με την εικόνα της ΑΕΚ στο παρκέ. Αυτό είναι ο «καθρέφτης» για τη δουλειά ενός προπονητή και τους επιτελείου του.

Και η νίκη απέναντι στον Ιωνικό είναι το μικρότερο επίτευγμα του Έλληνα προπονητή στον πάγκο της ΑΕΚ.

Ο προπονητής της ΑΕΚ είχε κάνει ένα σοβαρό λάθος. Μιλούσε για τις ικανότητες της ομάδας του, χωρίς να είναι σίγουρος για το δημιούργημά του. Το έκανε με την υπόσχεση της πρόκρισης στην επόμενη φάση του BCL, το έκανε και ενόψει της αναμέτρησης του 2ου γύρου, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Όταν αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις δημόσιες υποσχέσεις, στο παρκέ έχει εμφανιστεί ένα κάτι παραπάνω από τίμιο αποτέλεσμα. Με τα καλά και τα αρνητικά του. Σίγουρα ότι το απολύτως επιθυμητό, αλλά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει τη φετινή σεζόν, μπορεί να λογιστεί και ως παραπάνω από τίμιο.

Όπως ο Δέδας δέχτηκε κριτική για τις επιλογές των παικτών στην αρχή της σεζόν (Μπόγρης, Βαουλέτ τα πιο τρανταχτά παραδείγματα) και το μπάσκετ που (δεν) έπαιζε η ομάδα, έτσι και τώρα πρέπει να λάβει το credit του για όσους φορούν τα κιτρινόμαυρα. Τα οικονομικά ζητήματα και τα ban δεν βαραίνουν τον ίδιο, αλλά τη διοίκηση της ομάδας. Μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, παρά το γεγονός ότι δεν τον βαραίνουν, τον επηρεάζουν σφόδρα.

Όμως ο Δέδας στην εποχή της... απαγόρευσης, έχει προσθέσει στο δυναμικό της ΑΕΚ τον Ίαν Χάμερ που είναι... λίρα εκατό γι' αυτήν την ΑΕΚ, ενώ ήδη έχει γίνει η κίνηση για να παραμείνει και τη νέα σεζόν. Προστέθηκε ο Γιάννης Κουζέλογλου που έχει προσφέρει πολλά πράγματα σε άμυνα και επίθεση από την ημέρα που ήρθε στα Άνω Λιόσια. Και φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε τις επιλογές του Δημήτρη Φλιώνη και του Κίνο Κολόμ το καλοκαίρι.

Και οι δυο κοντοί δίνουν... ύψος στην ΑΕΚ σε κάθε ματς, ο καθένας από το πόστο του. Ειδικά ο πρώτος έχει ανέβει... σκαλοπάτι στο μπάσκετ που παίζει και γι' αυτό ευθύνεται ο Δέδας, που τον έφερε στην ΑΕΚ και τον στήριξε από την αρχή.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ παίζει κάθε ματς με δεδομένες απουσίες. Ο Μπράιαν Ανγκόλα παραμένει εκτός (για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες ακόμα), ο Έρικ Γκρίφιν βρίσκεται στις ΗΠΑ και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και αν θα καταφέρει να επιστρέψει. Αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φορέσει ξανά τη φανέλα της ΑΕΚ μέχρι το τέλος της σεζόν.

Άλλη ΑΕΚ εντός έδρας

Και όμως η ΑΕΚ κάτι δείχνει στο παρκέ. Ειδικά σε αυτό των Άνω Λιοσίων. Ένα από τα παράπονα του Δέδα αφορά και η έλλειψη της ίδιας ποιότητας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και στα ματς μακριά από το «κιτρινόμαυρο σπίτι».

Αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα. Ειδικά σε αυτή τη σεζόν, η οποία συνοδεύεται απ' τον τίτλο «μεταβατική». Πολλές φορές ο προπονητής της ΑΕΚ έχει αναφερθεί στο άμεσο μέλλον. Και στην προσπάθειά του να αφήσει (όταν και αν αποχωρήσει από την ομάδα) κάτι πίσω του. Και στην πλευρά των Ελλήνων, αλλά των ξένων. Αλλά η μεγαλύτερη επιμονή του αφορά το πρώτο κομμάτι.

Ο Δέδας όταν έγινε γνωστή η προσπάθεια για την παραμονή του Χάμερ, προσπαθούσε να ρίξει το βάρος στον ελληνικό τομέα. Αυτό που αναζητεί να δημιουργήσει ξανά η ΑΕΚ, μετά τη διάλυση του περσινού ρόστερ.

Γι' αυτό και η ΑΕΚ «έδεσε» τον Φλιώνη μέχρι το 2025. Και γι' αυτό αναμένεται να γίνουν προσπάθειες για την παραμονή και άλλων Ελλήνων παικτών.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.