Basket League: Τι μας έδειξε ο 1ος γύρος

Basket League: Τι μας έδειξε ο 1ος γύρος
O Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πεπραγμένα της 13ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 1ο γύρο της Α1 Κατηγορίας και βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τα μέχρι στιγμής δείγματα των 13 ομάδων και με το τι θα δούμε στο 2ο μισό

Αν και οι αναβολές λόγω κρουσμάτων covid-19 έχουν αφήσει συνολικά 4 εκκρεμότητες και παρ' ότι μόλις έξι από τις 13 ομάδες έχουν ολοκληρώσει τους αγώνες τους, φτάσαμε αισίως στα μισά της διαδρομής του εφετινού πρωταθλήματος.


Ενός πρωταθλήματος, που ξεκίνησε με εκπλήξεις (η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άρη στην πρεμιέρα) και ανταγωνιστικά παιχνίδια κι άφησε υποσχέσεις για ακόμη καλύτερη συνέχεια, αλλά στην πορεία, λόγω και των δύο μεγάλων διακοπών, δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει τον απαιτούμενο ρυθμό.


Με την ευχή, λοιπόν, ο 2ος γύρος να είναι συναρπαστικός και να προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις, πάμε να σχολιάσουμε τι είδαμε στις πρώτες 13 αγωνιστικές και να αναλύσουμε την προοπτική που δημιουργεί για κάθε ομάδα, η έως τώρα βαθμολογική της συγκομιδή.


Ολυμπιακός (10-1)


Το τέλος του 1ου γύρου τον βρίσκει στην κορυφή της βαθμολογίας (δεν έχει παίξει με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη) με την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 96,8π.), την 2η άμυνα (μ.ο. 73,9π.) και την πρωτιά στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες (δίποντα, τρίποντα, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα), στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ (έχει 5 παιχνίδια με μίνιμουμ 100 πόντους).


Η μοναδική του σοβαρή «παραφωνία» ήταν η εντός έδρας ήττα του από τον Παναθηναϊκό στις 22 Νοεμβρίου, αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να διορθώσει στην ρεβάνς της 2ας Απριλίου, καθώς η «αγγαρεία» στην οποία έχει εξελιχθεί η ευρωπαϊκή πορεία του «αιώνιου» αντιπάλου, δύσκολα θα του προκαλέσει άλλο στραβοπάτημα στην Basket League.


Κοινώς, παρά την καλή «χημεία», το μεγάλο rotation και τις πετυχημένες μετεγγραφές τους, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το πιο σημαντικό παιχνίδι που είχαν να δώσουν μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μειονεκτούν στην ισοβαθμία με τους «πράσινους».


Το ότι νίκησαν και μάλιστα σχετικά εύκολα στο ΟΑΚΑ, στην πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση των δύο ομάδων, δείχνει ότι μπορούν να το ξανακάνουν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα είναι και οι δύο ομάδες σε κάτι λιγότερο από 2,5 μήνες από τώρα.


Για την ώρα, πάντως, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν δείχνει και στο καλύτερο «φεγγάρι» κι αυτό διεφάνη και στην Ρόδο, όπου παρά το εύκολο απόγευμα (87-69) απέναντι στον Κολοσσό, υπέπεσε σε 21 λάθη κι έδειξε ότι της λείπει η «σπιρτάδα» και ο ρυθμός που είχε αποκτήσει μέσα στον Δεκέμβριο.


Προμηθέας (8-4)


Παρά την κακή «χημεία» παικτών και προπονητή και το γεγονός ότι οι επιλογές των ξένων δεν έγιναν από τον Λουίς Κασιμίρο, οι Πατρινοί ξεκίνησαν καλά και μέχρι την 5η αγωνιστική πήραν τα αποτελέσματα που ήθελαν.


Το γεγονός ότι επέλεξαν να λύσουν την συνεργασία τους με τον Ισπανό τεχνικό πριν κάνει καν γκέλα στο ελληνικό πρωτάθλημα, δείχνει πόσο μεγάλο λάθος έκαναν το καλοκαίρι όσον αφορά στον σχεδιασμό της ομάδας και την επιλογή head-coach.


Κακά τα ψέματα, οι σοβαρές ομάδες φτιάχνονται το καλοκαίρι, επομένως το ότι η ομάδα της Πάτρας βρίσκεται στην 2η θέση, οφείλεται στην καλή μαγιά Ελλήνων παικτών που διαθέτει και φυσικά στην ικανότητα και την εμπειρία του Ηλία Ζούρου, ο οποίος κλήθηκε τον Νοέμβριο να αναλάβει τα ηνία.


Με δεδομένο ότι το χαμένο έδαφος στο Eurocup δύσκολα μπορεί να καλυφθεί, ο Προμηθέας οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Αν μάλιστα βρει και έναν ακόμη point-guard, τότε δύσκολα θα χάσει την 3η θέση στην κανονική περίοδο.


Παναθηναϊκός (9-1)


Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι δύο (Φλόιντ και Πέρι) από τους επτά ξένους με τους οποίους άρχισε την σεζόν, αποτελούν ήδη παρελθόν καθώς επίσης και ότι η σεζόν στην Euroleague (17η θέση) είχε τελειώσει πριν μπούμε στο 2022, είναι προφανές ότι - ελλείψει και budget - έγιναν και φέτος λάθη στον σχεδιασμό.


Οι «πράσινοι», πάντως, μπορεί να έχασαν με το «καλημέρα» στο "Nick Galis Hall", αλλά στην πορεία «έσφιξαν» την άμυνα τους (1η με μ.ο. 68,8π.) και βρήκαν την δύναμη να διορθώσουν την "γκέλα" της Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το πιο σημαντικό ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα. Και μάλιστα στην έδρα του μεγάλου τους αντιπάλου.


Το 81-76 στο Φάληρο, που έδωσε προοπτική και ελπίδα όσον αφορά στον στόχο της διατήρησης των κεκτημένων στις εγχώριες διοργανώσεις (έχουν δύο αγώνες λιγότερους) σε συνδυασμό με το ξεπέταγμα του 16χρονου Νεοκλή Αβδάλα, που με ένα πιο πλούσιο ρόστερ δεν θα είχε βρει την ευκαιρία ούτε καν να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα του "εξάστερου", αποτελούν τα μέχρι στιγμής κέρδη του Δημήτρη Πρίφτη.


Η προσθήκη του υγιούς Γιόβιτς δημιουργεί προσδοκίες για μία σταδιακή βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας, η οποία όμως, πρέπει να έρθει μέσω και αγώνων της Euroleague, ώστε ο Παναθηναϊκός να χτίσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση και να βρει ρυθμό ενόψει της κρίσιμης καμπής της σεζόν.


Κολοσσός (7-5)


Σίγουρα από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Ο Ηλίας Καντζούρης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, στήνοντας την ομάδα του πάνω σε παίκτες που υπηρετούν το αγωνιστικό στυλ του σύγχρονου μπάσκετ και αν οι Ροδίτες είχαν αποφύγει το στραβοπάτημα της πρεμιέρας από την Λάρισα (τότε δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή εικόνα της) και την εκπρόθεσμη κατάθεση του φακέλου τους (τους επιβλήθηκε αφαίρεση ενός βαθμού), τώρα ήταν στην 2η θέση με απολογισμό 9 νίκες και 3 ήττες.


ΑΕΚ (6-6)


Στην περίπτωσή της και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το να βρίσκεται στην 4η θέση με ρεκόρ στο 50%, σε μία σεζόν που ο σύλλογος «χτυπήθηκε» από την θλιβερή απώλεια του Στέφαν Γέλοβατς, έχει αντιμετωπίσει πάμπολλα προβλήματα τραυματισμών βασικών παικτών και ταλαιπωρείται από ατελείωτες οικονομικές ατασθαλίες που κουβαλάει από προηγούμενες σεζόν, συνιστά θαύμα! Αναμφίβολα, μεγάλο μερίδιο ανήκει στον Στέφανο Δέδα και τους παίκτες που παίζουν στα "κόκκινα" κι αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται αλλά και στην διοίκηση που έχει τους τρόπους της.


Περιστέρι (6-6)


Μεγάλη κουβέντα σηκώνει το ποιος έκανε τις επιλογές παικτών το καλοκαίρι κι έφτιαξε ένα ρόστερ χωρίς «χημεία», που έφερε τους «κυανοκίτρινους» στο αγωνιστικό "χάλι" των πρώτων 10 αγωνιστικών και στην αποπομπή του Σωτήρη Μανωλόπουλου (έχει ευθύνη ακόμη κι αν συμφώνησε στο να τους φτιάξει κάποιος άλλο την ομάδα). Οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν σε συνδυασμό με την επιλογή του Μίλαν Τόμιτς για την θέση του προπονητή, έφεραν αποτελέσματα (+20 με την ΑΕΚ και +23 εκτός με το Λαύριο) και όλα δείχνουν ότι ο 2ος γύρος κρύβει προοπτική για την ομάδα των δυτικών προαστίων.


Λαύριο (5-6)


Η μεγαλύτερη απογοήτευση του 1ου γύρου από την 5η αγωνιστική και μετά, οπότε και οι περυσινοί φιναλίστ του πρωταθλήματος μετρούν 6 ήττες σε 7 αγώνες. Η εξήγηση έχει να κάνει βασικά και με την αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Τάισον Κάρτερ (μ.ο. 16,5π.), αναβαθμίστηκε στην Euroleague υπογράφοντας στην Ζενίτ, αλλά και στο γεγονός ότι ο Χρήστος Σερέλης δεν έκανε για πολλοστή φορά το θαύμα του, όσον αφορά τους αντικαταστάτες των πολύ κομβικών Ντιαλό, Κόζι και Ντέιβις. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το βάρος της συμμετοχής στο BCL, έφερε τους Λαυριώτες σε πτωτική πορεία και πλέον τα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με ΠΑΟΚ και Λάρισα, κρίνονται καθοριστικά για να μην χρειαστεί να αλλάξει η στόχευση.

Άρης (5-6)


Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά από τον Γιάννη Καστρίτη, τηρουμένων των δυσκολιών και των συνθηκών. Έχτισε την ομάδα πάνω σε νέα και αθλητικά παιδιά και τον έμπειρο και ικανό σκόρερ Ολιβιέ Χάνλαν κι έκανε εξαιρετική επιλογή στο πρόσωπο του Τζέιμς Κέλι, ότν συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται ενίσχυση κοντά στο καλάθι. Αν εξαιρέσουμε την «μαύρη νύχτα» της Πυλαίας, πάλεψε όλα τα υπόλοιπα ματς (εκκρεμεί το εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό), νίκησε τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο και τον Προμηθέα εκτός, παίζει ελκυστικό μπάσκετ και κρατάει την τύχη στα χέρια του μέσα στο γήπεδο. Γιατί έξω απ' αυτό εκκρεμεί η υπόθεση αφαίρεσης βαθμών επειδή δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής.


ΠΑΟΚ (4-7)


Βάσει ποιότητας και πληρότητας ρόστερ, έχει υλικό για 4άδα. Οπότε, η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή του κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων. Έχει ελαφρυντικά τους πολλούς τραυματισμούς και τα πολλά κρούσματα covid-19 που χτύπησαν την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη. Μοναδική του πραγματικά σπουδαία στιγμή στον 1ο γύρο, ο θρίαμβος επί του Άρη (96-64), άντε και η νίκη επί του Κολοσσού, που πάντως, εμφανίστηκε έχοντας δώσει 2 ματς σε 2 μήνες. Για να κλείσει την χρονιά με θετικό πρόσημο, χρειάζεται ολική επαναφορά στον 2ο γύρο.


Λάρισα (4-7)


«Έκλεψε» το ματς με τον Κολοσσό στην πρεμιέρα, στην συνέχεια γνώρισε επτά συνεχόμενες ήττες και ξαφνικά τον Δεκέμβριο άλλαξε προπονητή (Φώτης Τακιανός αντί Νίκου Παπανικολόπουλου), έκανε πολύ πετυχημένες διορθωτικές κινήσεις παικτών κι άλλαξε άρδην το κλίμα αλλά και την μοίρα της. Οι τρεις σερί πειστικές της νίκες, της δίνουν ψυχολογία και βαθμολογική παρακαταθήκη ενόψει του 2ου γύρου.


Απόλλων Πάτρας (4-8)


Ξεκίνησε καλά, νίκησε την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στην Πάτρα και τον Ηρακλή στο Ιβανόφειο και δημιούργησε την εντύπωση ότι δύσκολα θα μείνει εκτός 8άδας. Η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ, Ορλάντο Κόουλμαν (μ.ο. 17,3π.), «πλήγωσε» το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Νίκου Βετούλα, που χωρίς τον 29χρονο Αμερικανό guard έχει σκοράρει 52 πόντους στα δύο τελευταία παιχνίδια. Τα δύο επόμενα ματς με Ιωνικό εκτός και Κολοσσό εντός, θα δείξουν την δυναμική των νεοαποκτηθέντων Μήτρου-Λονγκ και ΜακΛιν και κατ' επέκταση θα κρίνουν το μέλλον των Πατρινών, που έχουν έναν βαθμό λιγότερο για εκπρόθεσμο φάκελο.


Ιωνικός Νικαίας (3-8)


Έστω κι αν η ομάδα δεν φάνηκε να επηρεάζεται αγωνιστικά από την υπόθεση της εξαφάνισης του διοικητικού ηγέτη της, Βαγγέλη Τσάπα και την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης που προκάλεσε η όλη αναστάτωση, η αλήθεια είναι ότι οι Νικαιώτες εκμεταλλεύτηκαν την κακή εικόνα του Περιστερίου και του Λαυρίου και πέτυχαν δύο "διπλά", που αυτή την στιγμή την κρατούν στο +3 απέναντι στον ουραγό Ηρακλή (του έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί). Καλύτερη στιγμή για την ομάδα του Κούρο Σεγούρα η νίκη επί του Άρη και χειρότερη, η σαββατιάτικη εντός έδρας ήττα από την Λάρισα, που την άφησε στην προτελευταία θέση και διατήρησε την ανασφάλεια για την μάχη της παραμονής.


Ηρακλής (3-8)

Με μείον τρεις βαθμούς, φτωχό ρόστερ, αλλαγές σε παίκτες και προπονητές και μεγάλη αγωνιστική αστάθεια, ο "Γηραιός" προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον υποβιβασμό στην Α2 Κατηγορία. Με πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μπροστά του (ΠΑΟΚ εντός, Περιστέρι εκτός και Ολυμπιακό εκτός, χωρίς να ξέρουμε πότε θα γίνει το ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ), στα εναπομείναντα 13 ματς, οι «κυανόλευκοι» πρέπει να κάνουν μίνιμουμ 4 και μάξιμουμ 6 νίκες (μεταξύ των οποίων και "διπλό" στην Νίκαια), για να προσπεράσουν τον Ιωνικό. Εκτός κι αν αφαιρεθούν τρεις βαθμοί και από τον Άρη, τον κερδίζουν στο Ιβανόφειο και τον πλησιάσουν στον πόντο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!