Παναθηναϊκός: Λευτέρη, να η ευκαιρία

Παναθηναϊκός: Λευτέρη, να η ευκαιρία

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Λευτέρη, να η ευκαιρία

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόφαση του Δημήτρη Πρίφτη να «κόψει» τον Τζέρεμι Έβανς από το ελληνικό ρόστερ ενόψει και του Super Cup και στέκεται στην ευκαιρία που παρουσιάζεται και πρέπει να αρπάξει ο Λευτέρης Μαντζούκας.

Τα ερωτηματικά που υπήρχαν τα τελευταία 24ωρα και δη μετά το τέλος του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» όσον αφορά την 6άδα των ξένων στις εγχώριες διοργανώσεις ήταν τα εξής:

Να «κοπεί» ο Νεμάνια Νέντοβιτς προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ή να «κοπεί» κάποιο από τα δύο «τεσσάρια» από τη στιγμή που υπήρχαν λύσεις ώστε να καλυφθεί εκ των έσω η συγκεκριμένη θέση;

Γιατί ο Έβανς...

Η λογική (και απολύτως σωστή κατά την προσωπική μου άποψη) ήταν να πάρει χρόνο συμμετοχής ο Σέρβος γκαρντ προκειμένου να αποκτήσει και ρυθμό ενόψει της έναρξης της EuroLeague την ερχόμενη εβδομάδα στο Μονακό (30/9, 20:00). Οπότε η θέση που «παιζόταν» ήταν μεταξύ των Τζέρεμι Έβανς και Οκάρο Ουάιτ, ενώ θα μπορούσε -τουλάχιστον πριν από το «Παύλος Γιαννακόπουλος»- να έμπαινε στην κουβέντα και ο Τζεχάιβ Φλόιντ. Όμως ο Αμερικανός σέντερ έδειξε θετικά στοιχεία και κέρδισε με το σπαθί του τη θέση στο εγχώριο ρόστερ, χωρίς να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για να «κοπεί» ώστε να βοηθάει ο Έβανς στο «πέντε».

Οπότε ποιοι απέμεναν; Τα δύο «τεσσάρια» της ομάδας. Ο μεν Ουάιτ ακόμα... ψάχνεται και ίσως να είναι και ο λόγος που ο 52χρονος προπονητής ήθελε να τον κρατήσει μέσα στο παιχνίδι. Δηλαδή να βρει τα πατήματά του και να μην χρειαστεί περισσότερος ακόμα χρόνος προσαρμογής, ειδικά στην EuroLeague όπου εκεί πρέπει να ισχύει το «έσω έτοιμος» ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Από την άλλη ο Τζέρεμι Έβανς ναι μεν είχε ένα κάκιστο τουρνουά στο Μόναχο, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο εξέπληξε τους πάντες ευχάριστα. Όπερ και σημαίνει ότι ο Πρίφτης θεώρησε ότι είναι πιο... έτοιμος (άλλωστε είναι και μπαρουτοκαπνισμένος στην EuroLeague έχοντας αγωνιστεί σε 59 ματς στο σύνολο) σε σχέση με τον Οκάρο Ουάιτ, τον οποίο -έτσι και αλλιώς- γνωρίζει καλά και πιστεύει ότι μπορεί να πάρει όλα όσα του ζητήσει (σ.σ. κάτι που είπε μεταξύ πολλών άλλων και στη συνέντευξή του στο Gazzetta...)

Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο ότι ο προπονητής του «τριφυλλιού» μπορεί να αλλάξει το ρόστερ των ξένων πριν από την έναρξη της Basket League ωστόσο σε περίπτωση που αποφασίσει να επαναφέρει τον Έβανς για να «κόψει» κάποιον άλλον ξένο, αυτομάτως θα υπολογιστεί και ως η πρώτη αλλαγή στον α' γύρο (από τις τρεις που έχει δικαίωμα να κάνει)

Έχει δυνατότητες, ψάχνει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία...

Από τη στιγμή, λοιπόν, που «ελευθερώθηκε» μια θέση στα φόργουορντ, εκείνος που θα «κλειδώσει» θέση στην 12άδα των εγχώριων διοργανώσεων, δεν είναι άλλος από τον Λευτέρη Μαντζούκα. Ένας παίκτης ο οποίος αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 έχοντας την μεγαλύτερη δυνατή προοπτική μπροστά του.

Πέρυσι οι ευκαιρίες που πήρε ήταν λίγες. Φέτος, όμως, αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες! Ο Έλληνας τεχνικός πιστεύει πολύ στις δυνατότητες του -μόλις- 18χρονου φόργουορντ ο οποίος αναμένεται να έχει αυξημένο ρόλο και χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια εντός των συνόρων ξεκινώντας -γιατί όχι- από το Super Cup.

Ο Οκάρο Ουάιτ ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό «καθαρό τεσσάρι» αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό. Ο Μαντζούκας χρησιμοποιήθηκε στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» μόνο στη θέση του «σμολ φόργουορντ», κάτι που δείχνει και τις προθέσεις του Δημήτρη Πρίφτη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θέλει να τον διαχειριστεί.

Παρόλα αυτά στην Basket League αναμένεται να τον δούμε αρκετά και στο «τέσσερα» ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για μια θέση όπου φέτος ο Παναθηναϊκός δείχνει να υστερεί στο σουτ. Ο Ουάιτ είναι αρκετά ασταθής και σίγουρα όχι έμπιστος έξω από τα 6.75 μέτρα (σ.σ. ο Έβανς που δεν... έχει το σουτ δεν θα βρίσκεται ακόμα στις εγχώριες διοργανώσεις), κάτι που αναμένεται να επωμιστούν, τόσο ο Λευτέρης Μαντζούκας, όσο και ο Λεωνίδας Κασελάκης.

Ουσιαστικά θα είναι οι δύο παίκτες οι οποίοι προσπαθούν να δίνουν λύσεις από μακριά προσπαθώντας να «ανοίξουν» τις άμυνες, με τον 18χρονο φόργουορντ ωστόσο να ψάχνει ακόμα ένα-δυο καλά σουτ προκειμένου να πάρει ψυχολογία και να σουτάρει με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Από την άλλη ο Κασελάκης έχει αποδείξει ότι είναι «πάντα έτοιμος» να προσφέρει αυτά που μπορεί και να αποτελέσει έναν παίκτη ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις στα φόργουορντ (τόσο στην Ευρώπη, όσο και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα), είτε με post up παιχνίδι, είτε ακόμα και από μακριά.

Και αν από τον «Κασέλ» γνωρίζουν οι περισσότεροι τα όσα μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό ερχόμενος από τον πάγκο, από τον Μαντζούκα περιμένουν να τα δουν. Όσες φορές έχει «πατήσει» στο παρκέ έχει δείξει ότι διαθέτει περίσσιο μπασκετικό θράσος σε άμυνα και επίθεση, αλλά αυτά που του λείπουν ώστε να φανεί περισσότερο είναι ψυχολογία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Και το ελληνικό πρωτάθλημα προσφέρεται στον απόλυτο βαθμό προκειμένου να τα αποκτήσει. Τα προσόντα και οι δυνατότητες είναι δεδομένα. Οπότε... στο χέρι του είναι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...